Sztereó MagazinAudio Note UK Zero rendszer - Folyóba lépni…

Sztereó Magazin | 2017. Augusztus 28., Hétfő 08:00

Arra elég hamar rájöttek a hifi gyártók, hogy ha nem feltétlenül csak és kizárólag a tőről metszett hifistáknak szeretnék árulni a termékeikeit, akkor mit kell tenniük…

Akik külön bejáratú szempontrendszerük alapján választják ki maguknak a megfelelő lejátszóberendezést, erősítőt és hangfalat, azoknak érdemes egy teljes rendszert, vagy ahogy a szakszargonban elterjed: láncot ajánlani. Nyilván a specialista cégek, akik egy-egy eszközt fejlesztenek és gyártanak, ezt nem tudják megtenni. Jobb esetben a gyártó, rosszabb esetben a kereskedő tud ilyenkor valamiféle ajánlást nyújtani arról, hogy mely márkákkal, brandekkel lehet a legjobb eredményt elérni. Ugyanis a lánc összeállítása során egyáltalán nem mindegy, hogy mit mivel párosítunk. Túl a műszaki tartalmon, köztudott, hogy a hangzási karakterek közötti különbözőségek nem teszik lehetővé, hogy bármely összeállítás eredményes legyen. Hosszas kísérletek eredményeivel lehet kielégítő eredményt elérni, és persze ez a másik oldalról előny is, hiszen az egyéni igényeket is figyelembe lehet venni a rendszerépítés során.

 

4329733949_0a256311a3_b 640x400.jpg

 

Rendszer a belépő szinten

 

Azoknál a márkáknál, melyek a lánc minden elemére saját terméket tudnak ajánlani sokkal könnyebb a helyzet, hiszen házon belül már a tervezéskor össze tudják hangolni a teljes rendszert. Az Audio Note Uk egyik legsikeresebb ilyen rendszere rögtön a belépő szinten található. A cégnek mindig fontos volt, hogy a termékválaszték alján is olyan berendezéseket tudjon kínálni, ami egyszerűségével, stílusával és dizájnjával, de elsősorban a hangzásával könnyen elérhető azoknak a zenebarátoknak is, akik nem terveznek nagyobb összeget elkölteni komolyabb high-end berendezéskre. A szintekre osztott rendszer-fokozatokon belül, alulról építkezve így született meg a Zero, azaz nulla sorozatszámú Audio Note termékcsalád. A Zero azonban teljes értékű készülékcsalád, semmiben nem kell szégyenkeznie a nagyok mellett. A rendszerek talán egyik legnagyobb előnye, hogy később könnyedén lehetővé teszik a továbblépést, márkán belül a Zero azonban tökéletesen helyt áll egészen a kettes szintig – anélkül, hogy hangzásbeli kompromisszumot kellene kötni.

 

CD-Zero-I-Zero-R-Zero-Silver-778963 640x550.jpg

 

A legnagyobb rugalmasságot a hangfalak terén lehet elérni, hiszen a szintek között feljebb lépegetve az érzékenység is nő, így a “kis” Zero a nagyobb hangfalakkal csak nyer, noha az “AZ “sorozatszámú, nulla szintű hangfal is létezik, ami tölcséres “transzmission-line” rendszerű doboz, filigrán, hosszított megjelenésével tökéletesen illik a többi készülék markáns formavilágába.

A Zero köztudottan azoknak készült, akik számára az audiovilágban megszokott külcsíny is fontos, kompakt, mégis vonzza a tekintetet. A modulárisan egymásra helyezhető, egyforma házban helyet foglaló elektronikák kis helyen is elférnek, stílusuk a hetvenes években jött divatba és azóta is a töretlen népszerűségnek örvendő komolyabb hifi tornyok látványvilágát idézik.

A Zero hangzását azonban nem az audio világában kell keresnünk, mert auditív értelemben többet nyújt, mint a nálánál sokszoros áron összeválogatott, különböző márkákból felépített láncok. Korai verziója még az abszolút hi-end-ben is felsőkategóriásnak számító, tölcséres Avantgard Acoustic hangsugárzókkal sem vallott szégyent, sőt. A mostani Zero pedig minden tekintetben jobban szól, mint a tíz évvel ezelőtti, hála a folyamatos fejlesztésnek.

 

zero-system 640x400.jpg

 

Lépjünk közelebb

 

A Zero láncnak két központi eleme van. Az egyik a Zero integrált, a másik a Zero DAC. A DAC olyan jól sikerült, hogy egy komolyabb futóművel és komolyabb rendszerben is tökéltesen helyt állt. Erről számtalanszor meggyőződhetett az AV Trend és Hifi Show közönsége is. A Zero integráltnak sem kell szégyenkeznie, hiszen tiszta, nyílt hangzási balansza ideális társsá teszi az AZ jelű hangfalak mellett. A Zero lánc kétféleképpen is kiépíthető. Az integrált CD játszó az egyszerűbb megoldás, de lehetőség van külön CD futómű és DAC kombinációra, ez utóbbi lehetőséget nyújt a számítógépről történő lejátszásra is, ugyanis a Zero DAC-ban találunk aszinkron USB bejáratot is. Mindegyik termék az Audio Note-nál megszokott módszerekkel, kézzel, saját alkatrészekből készül, a többi termékhez illesztve formailag és technológiailag egyaránt.

 

4330469052_f018ec4ec8_b 640x400.jpg

 

A Zero abszolult budget megoldás, a piacon az audio középkategória ársávjában foglal helyet, a hangfalak és a DAC pedig igazi Best Buynak számítanak.  A “hivatalos”, azaz fizetett tesztekre szakosodott audió sajtótól az Audio Note mindig is berzenkedett. Ennek ellenére a Zero rendszer tesztjével elég sok helyen találkozhatunk, és kivétel nélkül az összes teszt pozitívan nyilatkozott róluk, ami azért is fontos, mert az átlag zenebarát nem azonos az átlag hifistával, egészen másak a preferenciái, elvárásai.

 

Összegzés

 

Amíg a zenebarátok a lemezeik minőségéhez igazodva keresnek rendszereket, a hifisták mindig is rabjai voltak a hangzási ballansz által felállított “szentháromságnak”: a magasak-mélyek-közepek megjelenítésének. Éppen ezért, vagy talán ennek ellenére, a Zero rendszer mindkét közönségnél sikert aratott. A Zero rendszer egyanis, egy szinte semleges hangzásképű, mégis a csövesekre oly jellemző mély zeneiséget képvisel, amelytől nem idegen a széles felhasználási terület sem, azaz elboldogul a nehezebb műfajokkal is.

 

78a26b7b20fe02e547c98356e5186a02 640x300.jpg

 

Amennyiben kilépünk a Zero adta lehetőségekből, és nagyobb hangfalat választunk hozzájuk, a megszólalás súlya megnő, így a rendszer képes a teljes nagyzenekar, vagy a koncertek feelingjét is visszaadni. A kábelek széles körű hangolást biztosítanak, az AZ dobozok pedig kellően érzékenyek, elhelyezés tekintetében pedig elég flexibilisek ahhoz, hogy egy ilyen lánccal akár a szoba díszévé is válhassanak – noha egy hifi rendszernek inkább a lemezeinken hallható zene megszólaltatása a feladata, a szemnek nyújtott gyönyörködtetés csak ezután következik. 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.105089 másodperc.