Sztereó MagazinDenon AVR X4400 - A HÁZIMOZI AURÁJÁBAN

Sztereó Magazin | 2018. Május 18., Péntek 08:00

A Denon X4400-es modellverziója a tavalyihoz képest sokat finomodott, de a kinézete ugyanolyan maradt. Az X4300-hoz hasonlóan a kivitel egyszerre letisztult és funkcionális, a fedélzet ugyanakkor vonzó és nagyon jól áttekinthető maradt.

A Denon tesztelésekor rengeteg adatot és műszaki paramétert kell felsorolni ahhoz, hogy megismertethessük az olvasóinkat az X4400H gigászira duzzasztott funkcióival. Teljesítménye és a beépített extrái alkalmassá teszik egy nagyobb méretű és komolyabb szintű házimozi kialakítására is. A legfontosabb hívószavak: Atmos, 3D Auro, multi room-monitor, HEOS.

 

Általánosságok

 

Erősítőnk előlapját a jól ismert, nagy és informatív, könnyen olvasható kijelző foglalja ez. Ez megmutatja a legfontosabbakat: a kiválasztott jelforrást, a feldolgozást és a csatornák kimenetét, valamint néhány beállítást. A kijelző alatt lefelé nyíló fedőlap mögött rejtették el az alapvető kezelőgombokat, valamint egy HDMI bemenetet, egy USB portot, egy kompozit videó bemenetet, egy sztereó analóg bemenetet, a 6,3 milliméteres fejhallgató csatlakozót és egy aljzatot az Audyssey mikrofonhoz. A Denon kialakítása a márkához illően klasszikus felépítésű, nem hiányozhat a bal oldali „tekerős” forrásválasztó és a jobb oldali hangerőszabályzó sem. Felépítése a rezonancia minimalizálása érdekében jól merevített konstrukciójú. A készülék fekete vagy prémium-ezüst színben kapható.

 

denon1.JPG

 

Felszereltség, bemenetek


Az X4400H hátulján ugyanazokat a csatlakozásokat találjuk, mint az előd X4300H modellen: legfontosabb a nyolc HDMI bemenet és a három HDMI kimenet. A fő monitorhoz dedikált kimenet kapunk, amely támogatja az Enhanced Audio Return Channel-t (eARC), valamint egy második monitor kimenetet és egy második zóna out-ot is. Az összes HDMI be- és kimenet 60 Hz-ig támogatja a 4K-s felbontást, az X4400H pedig a HDR10-et, a Dolby Vision-t, a HLG-t, valamint a Wide Color Gamut-t (WCG) és a HDCP 2.2-t.

 

Napjainkban kétségtelenül a HDMI a legfontosabb kapcsolódási lehetőség a házimozi erősítőkön, viszont az X4400H ezeken túl hat sztereó analóg bemenettel, egy phonoval, két-két koaxiális és optikai digitális bemenettel is rendelkezik. De van beépített AM és FM tunerje, valamint WiFi és Bluetooth képessége is. Ha vezetékes kapcsolatot szeretnénk használni, akkor szabványos Ethernet port is rendelkezésre áll. Végül említést érdemel még a két 12V-os trigger, IR be- és kimenet, valamint a rendszer vezérléséhez egy RS232 soros csatlakozó.

Hangfalak csatlakoztatása az X4400H konfigurálásától függően - noha csak kilenc erősített csatornája van - tizenegy különböző csatornakiosztás szerint lehetséges. Dolby Atmos hangzáshoz például 5.2.4 vagy 7.2.2 hangszóró-konfigurációt használhatunk. A hangfalvezetékeknek csatlakozásai egyetlen sorba, alulra kerültek, és csupaszolt vezetékeket vagy banándugókat is fogadhatnak.

 

denon2.JPG

 

A Denonhoz mellékelt távirányító csiszolt fémhatású betéttel kialakított fekete műanyagból készült, könnyű és kényelmes darab. Egyszerű, ergonomikus a gombelrendezés, intuitív módon követhető és könnyen - akár egykézzel is - kezelhető. A leggyakrabban használt kezelőszervek középen helyezkednek el, beleértve a hangerőszabályozót és a csatornavezérlőt, valamint a navigációs iránygombokat, felül a forrásválasztó és a gyorsválasztó található, a hangmódok beállításához pedig alulra kerültek a gombok.

Távvezérléshez egy ingyenes AVR Remote alkalmazást is kínál a Denon, ez iOS és Android okoseszközök számára érhető el. Ez az app hatékonyan helyettesíti a távvezérlőt, segítségével lesötétitett szobában is irányítható a készülék. Az alkalmazás természetesen együttműködik a Denon HEOS alkalmazással is, lehetővé teszi, hogy az erősítőt a HEOS multiroom rendszer részeként használjuk. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a legfelső ikonra kattintva átváltunk a HEOS alkalmazásra, ezután egyszerre szabályozhatjuk az összes eszközünket a rendszerben.

Az X4400H nagyteljesítményű diszkrét tranzisztorokból álló komplex erősítőegységet tartalmaz, amely mind a kilenc csatornát azonos módon konfigurálja. A csatornák névleges teljesítménye 200 Watt, valamennyi csatorna 4 ohm-os hangszórókat is meghajt. A tervezésnél nagy figyelmet fordítottak az új komponensek saját hangjának kiegyensúlyozására.

 

Az erősítés mellett az X4400H az összes csatorna esetében 32 bites AKM AK4458VN digitális-analóg átalakítót (DAC) tartalmaz, továbbá egy független DAC PCB minimalizálja a digitális áramkörök interferenciáját, ezáltal pontosabb a csatorna-illesztés. Ehhez a modellhez is megkapjuk a DDSC-HD AL32 többlépcsős feldolgozást, amely korábban csak a zászlóshajóikhoz járt. Integrálták a Bass Sync-et is, amely korábban szintén csak a drágább modelleken volt elérhető. Ez a funkció az alacsonyfrekvenciájú effektusok késleltetését korrigálja a többcsatornás, például blu-ray lemezeken rögzített tartalmak esetén. Az X4400H nagyfelbontású hangdekódolással is rendelkezik, több veszteségmentes fájltípust is lejátszhatunk vele, többek között ALAC, FLAC vagy WAV állományokat (akár 24 bites/196 kHz-en), valamint a 2.8/5.6 MHz-es DSD fájlokat is (DSD az SACD-ken használt hangkódolási formátum). A fentieken kívül a Spotify, Tidal, TuneIn, Internet Radio, Deezer használata is lehetséges a Denonnal.

Meg kell említenem, hogy az X4400H kompatibilitást biztosít a harmadik féltől származó egyedi integrációs megoldásokhoz, beleértve a Heos rendszerű szolgáltatást, amely magában foglalja az IP címen keresztüli működést akár vezetékes LAN-kapcsolaton, akár wifi-n.

 

Használatbavétel, tesztelés

 

Egy ilyen komoly rendszer összeállítása időigényes és alapesetben komoly hozzáértést is igényel, de a Denon asszisztense nagyban segíti a beállításokat, úgy tervezték meg, hogy átlagos tudással bárki elboldoguljon a feladattal. A Setup Assistant lépésről lépésre végigvezet az egész folyamaton. Egyértelmű és tömör utasításokat kapunk - például a TV-n ábrákkal irányít bennünket -, amelyek mindent magukban foglalnak a hangszórók elrendezésének kiválasztásától a különböző bemenetek és kimenetek csatlakoztatásáig, de ellenőrzi azt is, hogy a hangszórók polaritása megfelelő-e. Az Audyssey MultEQ XT32 helyiségkiegyenlítési eljárást a mellékelt mikrofon segítségével installálhatjuk. A hangkalibrálási folyamat akár nyolc hallgatási pozícióból mérhető. Az elemzés az összes csatlakoztatott hangszóróról, távolságokról megtörténik, mielőtt kiegyenlítené a helyiség egyedi tulajdonságait. Természetesen lehetőségünk van kézi beállításokra is, amennyiben otthonosak vagyunk a témában.

 

denon3.png

 

A tesztelést egy sztereó összeállítással indítottuk, ezt követte a 2.1-csatornás beállítás, majd 5.1 csatornás hangsugárzó konfigurációval folytattuk, végül 5.1.2 csatornás elrendezéssel fejeztük azt be. Elsődleges forrásokból CD-ket, SACD-eket, DVD-Audio-t, Blu-ray-t és UHD tartalmakat, valamint nagyfelbontású hangfájlokat és különféle streaming szolgáltatásokat is használtunk.

A zenei tesztünkben természetesen végig Direct módban hajtottuk a Focal Chorus 726 álló front hangfalakat. Energiabombaként zúdult ránk a zene, a Denon-Focal páros nagyszerűen kiegészítette egymást. A mindent elsöprő lendület persze a kiválasztott zenétől is függ, ezúttal a Sabaton 2015 koncertjétől kaptunk feltöltődést. A sztereó tér kellemesen nagy és stabil volt, az egész hangtartomány egységes és nem vesztek el részletek a koncertből. Az optimális relatív hangerő -20 -0 dB-es tartományában már jókora hangerőt kaptunk, ilyenkor kihallatszanak a zene halkabb részletei is, a csúcspontok nagy tranziens-hangjainál sem tapasztalható túlterheléses negatív hatás. A komoly- és kamarazenéken is remekelt a Denon-Focal párosítás. A részletgazdagság és a gyönyörű térhatás szerves részét képezte a produkcióknak.

 

A teszthez megnézett filmek hangjai energikusak, az Annabelle 2 horrorban például az aláfestő effektek frenetikus hatással járultak hozzá az átélt izgalmakhoz. Mindazok, akik a filmek szerelmesei, azok tudják, hogy az óriási dinamikatartomány hibátlan kezelése nagyon fontos a moziélményhez. És ez ebben a rendszerben bizony jelen volt! Az 5.1-es atmoszféra úgy körbelengett, mint a félelem a sötét fészerben.

 

A Thor Ragnarok 7.1-es szuper módon kevert hangjai pedig megnyitották számomra azt a lehetőséget, hogy még tökéletesebb hanghatásokat gyűjtsek. Az aréna jelenetekben a magassági Atmos hangfalak is szerepet kaptak, így a valóságos térben helyezkedhettem el, a „nézőtéri karéj” felsőbb soraiban is direkt atmoszférikus hangokat kaptam. A film harci jeleneteiben a basszus hangok hihetetlenül pontosan szólaltak meg, ugyanis a háttérben egy basszus szinkron felügyelet dolgozik. Ennek a rendszernek a hasznosságát a tapasztalataim is alátámasztják, mélyre lemenő és kivételesen precíz basszusok jelennek meg a mozifilmekben.

 

denon4.jpg

 

 

Összefoglalva

 

A Denon X4400H jelentősen továbbfejlődött az elődhöz képest, a legfontosabb, hogy tovább finomodott a hangja. Rengeteg szolgáltatás, kényelmi funkció, számtalan médiaformátum használata egészíti ki a készülék egyébként is bőséges funkciókínálatát. Az X4400 teljesen kiforrott technológiát képvisel, nem hinném, hogy bárki elégedetlen lenne vele.

 

Lambert János

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.124392 másodperc.