Sztereó MagazinEMOTIVA AIRMOTIV T1 - PLAFONKARCOLÓ ÉLMÉNY

Sztereó Magazin | 2018. Április 20., Péntek 13:00

Már azelőtt olvastam az Emotiva Airmotiv T1 floorstand hangsugárzóról, mielőtt egy rövid telefonbeszélgetés után eljutott hozzám tesztelésére. Ezúttal az amerikai tervezők keze nem volt megkötve, nem kellett kompromisszumokat kötniük.

Már azelőtt olvastam az Emotiva Airmotiv T1 floorstand hangsugárzóról, mielőtt egy rövid telefonbeszélgetés után eljutott hozzám tesztelésére. Két előzetes hír keltette fel az érdeklődésemet. Az egyik, hogy az amerikai tervezők keze nem volt megkötve az építés során és szabadon elengedhették fantáziájukat, a másik, hogy 700 dolláros ára mellett a hangzás terén nem kellett kompromisszumokat kötniük.

 

Airmotivfamily_withX.jpg

 

Külső

 

A formatervezők kreativitásán nem múlt a végeredmény, ez már az első pillanatban is látható volt. A teszt során eszembe jutott az Alien filmekből ismerős szögletes tervezés, ami nem csak a futurisztikus dizájnt szolgálja, hanem praktikusan a hangminőséget is. Hiszen a dizájn által kialakított mellesleg letört sarkok csökkentik a hangfalakban létrejövő diffrakció jelenséget, ami így csillapodik és ezáltal a szobában produkált hangzás is ideálisabbá válik.

 

T1_34_pairmain.png

 

Felépítés

 

Az Airmotiv sorozat legnagyobb tagjai a T1-esek három utas, négy sugárzós bass-reflex kialakítású álló hangfalak, amelyek nem egy hagyományos dóm sugárzót, hanem egy olyan, hajtogatott 25x32mm-es szalag membrános egységet kaptak, melynek társa egy 130mm-es középsugárzó és kettő darab 150mm-es mélyhangszóró, melyek szőtt rostból készültek. A régebbi Emotiva-rajongók már szinte védjegyként ismerhetik ezt a fajta megoldást, hiszen a márka Stealth stúdióhangfalai ugyanilyenekkel rendelkeznek, amelyek segítségével kevesebb torz magas hang jelenik meg a hangképben. A burkolat szilárd MDF-ből készült ami akusztikailag fontos. Az előlap egyetlen 25 mm-es panelből van kidolgozva, amelyre stabilan rögzítették a hangszórókat.

 

asm_tweeter_1.pnglarge_crossover_0.png

 

Kívül texturált műanyag réteg borítja az oldalakat és a hátlapot, míg az előlapot selyemfényű lakkal kezelték, amitől elegáns a megjelenés, ugyanakkor tartós és ami a lényeg, nem marad meg rajta az ujjlenyomat, sőt nehezebben karcolódik. A levehető rácsok mágnesesen vannak rögzítve a könnyű eltávolíthatóság érdekében. A kábelezés lehet single, vagy bi-wired, használhatunk hagyományos kábeleket, vagy akár banándugókat, mivel ezeken nem múlik az élmény, mint ahogyan a keresztváltókon sem, amiket audiofil minőségű légmagos tekercsek és jó minőségű kondenzátorok alkotnak, de arra figyelni kell, hogy olyan erősítővel hajtsuk meg, ami tudja a 4 Ohm-ot.

 

T1_front.pngT1_rear.pngT1_front_grill.png

 

Teljesítmény, hangminőség

 

Az egész tesztelési folyamatban mindíg az a legizgalmasabb rész, amikor az alanyunk megszólal, de hogy ehhez a pillanathoz eljuthassunk, előbb össze kell kábelezni a dolgokat. Az Airmotiv T1-eseket a mellékelt tüskékre állítottam fel, majd egy Hegel H-160 integrált high-end sztereo erősítővel, plusz egy Oppo BDP105-ös Blu-Ray lejátszóval kötöttem össze amihez Furutech FA-Alpha-S22-es kábelezést használtam. Mivel a hangfalak hátulján, a padlóhoz közelebb eső részen egy-egy reflexnyílás található,eért a T1-et a faltól megfelelő távolságban állítottam fel, hogy levegőhöz, jobban mondva térhez jussanak a jobb hangzás érdekében, és hogy elkerüljem a nemkívánatos rezonanciákat. Gyorsan kiderült, hogy a Airmotiv T1 a rockban félelmetesen bátor, és ugyanakkor elég kifinomult ahhoz, hogy Mick Jagger Primitive Cool-ját tökéletesen megszólaltassa. A legjobb szó a erre a produkcióra talán az „élénk” szó. Érzékelhető volt a nagy hangszórók előnye, az Airmotiva páros biztosította a hangzás teljes skáláját és így úgy tünt, mintha a hang közelebbről szólna, így erősebbnek is hatott, mint a nálam lakó kisebb hangfalak.

 

T1_cone.pngT1_phaseplug.png

 

A Dire Straits „Brothers In Arms” SACD-jéről a „Money for Nothing” első 30 másodperce után éreztem a kötülöttem kialakuló teret, et tudtam képzelni magamnak, hogy Mark Knoppfer és társai ott voltak velem a szobában. Ilyesmi a gyakorlott tesztelőkkel sem történik meg túl gyakran, éppen ezért különleges élmény volt számomra. Knopfler éneke csak a bal oldali hangfalból, gitárja pedig csak a jobb oldaliból szólt, telten, dinamikusan. Érdekes és izgalmas volt ez a fajta sztereó hangzás, a hangmérnők nyilván unikális megoldásnak szánta, ami ritka csemegének számít a dal hallgatásnál. A közép-mély hangszórók teljesen uralták a hangteret, a zene kontrolláltan szólt minden észrevehető elszíneződés nélkül. Klasszikusok nélkül nem szabad audio termékekről véleményt alkotni, így feltekertem a hangerőt Vivaldi Négy Évszaka alatt is. Persze ez is egy, az alkalomhoz illő SACD változatról hangzott fel és az Ősz 2. tétele esetén is pontosan reprodukálódott a felvétel teljes frekvencia tartománya, a vonósok súlyos ereje és pontos dinamikája pedig annyira meggyőzően szólt - úgy éreztem- hogy a tarkómon lebeg. A hangtér szélessége és mélysége, a sztereó panoráma teljesen lenyűgözött. Persze hallotam már ehhez hasonlót korábban, más álló hangfalaknál, viszont gyorsan meg kell jegyeznem, hogy ezt a teljesítményt az Airmotiva T1 más hasonló termékekhez viszonyítva, jóval alacsonyabb áron nyújtja.

 

T1_terminals.png

 

Ajánlat

 

A Emotiva Airmotiv T1 hangfalak teljesítménye és ára egyaránt összhangban van egymással, ami nagy meglepetés lehet azok számára, akik jóminőségű, jóhangzású és erőteljes álló hangfalakat keresnek otthonukba. A tesztelés során a hangfalak teljesítménye minden műfajban elismerésre méltó volt, ezért kiérdemelték szerkesztőségünk elismerését, amit az adott értékelési pontok is igazolnak. Nagyon jó ár/érték aránya és jó tulajdonságai révén, az Emotiva Airmotiv T1 még sokáig izgalmas és megfizethető darabja lesz a hazai piacnak. Ismer bárki jobb teljesítményű álló hangfalat a piacon? Persze, biztosan, de azok jóval többe kerülnek. Ezért javasoljuk, hogy ha valaki mostanában álló hangfalak vásárlásán törné a fejét, a döntés előtt mindenképpen szánjon időt az Emotiva Airmtiv T1 meghallgatására. Nem fogja megbánni.

 

Herbán Tibor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |

SKyN3T2018. Április 23. @ 09:52:56

Jo teszt, ugyanakkor sokan nem egymilliós erősítőt fognak mögé tenni. Ugyanakkor megértem a választást nekem a H80 is szépen zenél nap mint nap

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.142127 másodperc.