Sztereó MagazinEXPOSURE 2010 S2 - A hiánypótló sztereóerősítő

Sztereó Magazin | 2017. Október 26., Csütörtök 20:00

Ez az erősítő a sorozat második generációja, az elődhöz képest egy magasabb teljesítményű változat. Az új 2010-es integrált erősítő 50 százalékkal megnövelt teljesítményfokozatot kapott, az eredeti 50-wattos végfok, így 75-wattos lett csatornánként.

A felszereltség

 

Az Exposure (jelentése: expozíció; fókusz) 2010 előlapját tiszta, elegáns vonalak jellemzik. A szénfekete készülékház hagyományos felépítésű, jobbkéz felől található a bekapcsoló gomb, baloldalon két egyforma forgó potit helyeztek el, a belső a hangerőállító, ami motorizált, a külső a bemenetválasztó kapcsoló, ennek mozgatásakor finom önbeálló pontokat érzékelhetünk. Kisfényű piros LED világítás jelzi a használat státusát, a bemenet választást és a hangerő állását. A készülék előlapja egy vastag alumínium lemez, ami fekete és szál-húzott, rajra a feliratok aranyszínűek, amelyek szinte visszacsalogatják a 80-as éveket, akkoriban sztenderd volt ez a megjelenés a high-end kategóriában.

2010S2-Integrated-Amplifier.jpg

Egy infravörös fogadóablak jelzi számunkra, hogy bár erősen retro felépítésű készülékkel van dolgunk, mégsem várja el tőlünk, hogy minden beállításhoz odasétáljunk hozzá, amikor valamit módosítani akarunk. Kis műanyag távirányítója ergonomikus és könnyű. A távvezérlő gombjai kellemes kiosztásúak és az aranyszínű feliratok ezen az eszközön is visszaköszönnek a múltból, a nagy elődök stílusát) idézve (típusa HS 101. Lehetőség van a hang némítására is, az utasítás logikája kiváló, mert amíg a hang némítva van, a hangerőszabályzón lévő LED folyamatosan villog, ami jelzi a funkció aktivitását.

exposure-2010s2-d-black.jpg

Bemeneti választóval kapcsolhatjuk az, Aux1 / Phono, Aux2, Aux3, Tuner, CD és kazetta (Tape) bemeneteket. A Tape állás láttán talán nem csak nekem ugranak be a szalagos emlékek. A Tape felirat alatt Play és Rec be-ki menet is megtalálható, ez mindenképpen kedvez a szalagos zenehallgatás imádóinak. Talán nem is lehet ilyen funkciót találni, más, most gyártott új készülékekben. Jó hír, hogy a kettős "Aux1 / Phono" bemenet – ami a 2000-es években szinte teljesen kiment a divatból, ebben az erősítőben újra visszajött, és újra elfoglalta a helyét. Abban az esetben, ha igénybe akarjuk venni az MC/MM alacsony szintű bemenet bekötésének a lehetőségét, egy kis szerelésre van szükségünk, amit a térképszerűen széthajtogatható használati utasítás mutat be nekünk lépésről lépésre.

 

Exposure2012S2_CD_Integrated_Amplifier_bontott.jpg

 

Tesztelés közben

 

Az erősítőnek a hangláncba illesztése egyszerű dolog, de a hátlap okozhat kisebbfajta meglepetéseket. A két pár hangfal bekötésére alkalmas terminál teljesen be van süllyesztve, úgyhogy a csavaros szorítású szabad vezetékek használatát ezúttal sajnos nélkülöznünk kell. Érdekes, hogy csak a banán hüvelyes opciót hagyták meg, bár ez nem nagy érvágás. Ezen túl a nyolc RCA bemeneten és a hálózati csatlakozókon kívül nincs is más a hátlapon. A gyártó felhívja a figyelmet, hogy a legjobb hangminőség eléréséhez legalább 24 órás előmelegítést kell alkalmaznunk. Határozottan érdemes figyelembe venni ezt az utasítást, nehogy az első pillanatban meggondolatlan következtetésre jussunk a hangminőséget illetően. A zenehallgatás közben kíváncsi voltam a készülék melegedésére, mert kerestem ugyan, de semmiféle hőleadó rés nem töri meg a felső és az alsó oldalakat. Nincs szellőző nyílás.

 

7864_Exposure_2010S2_530x120.jpg

 

Ezért igencsak meglepő, hogy az erősítő a langyosnál sohasem lett melegebb még közepesnél nagyobb terhelés hatására sem. Tehát ebből a szempontból is látszik, hogy a belső alkatrészek mind gondosan válogatottak, vagyis az Exposure azon ritka erősítők közé tartozik, amelyek tetejére más komponenst is nyugodtan rátehetünk károsodás vagy egyéb túlmelegedés nélkül. A cápabőr érdességű fedőlap egyébként tökéletes csúszásgátló felület amely az ilyen helyzetekre kíváló megoldást jelent. Kicsit most sajnálom, hogy az Aiwa RD 450-es kultikus kazettás Deck-em már nincs meg, szívesen kipróbáltam volna vele, így viszont maradt a CD játszóval történő tesztelés. Az Exposure hangja, az első órákban - mint arra a gyártó is felhívta a figyelmet - elég nyers. Az új, dobozból frissen kibontott erősítőt megszólaltatva a hang fedett és mosott, nem olyan, amire mindenki vágyik. Légyeg az, hogy járatás hosszú folyamatán túl kell lendülni és csak várni, figyelni a fejleményeket…

EXPOSURE 2010 S2  feher hat.jpg

 

Meghallgattuk


Rászántuk az időt! Ötnapi több órás járatás után már érzékeltem a változást a hangzásban. Az egykori zárt, nyomott hang tényszerűen kinyílt és kezdett tetszetőssé válni, aminek azért is örültem nagyon, mert így nem éreztem becsapva magamat. A gyártó javaslata a bejáratást illetően helytállónak bizonyult. A tesztelésnek ebben a szakaszában már sok, de főleg igazi élményhez juttatott az Exposure. A zeneszámok erősen lendületesek és precízek lettek. Közvetlen hangzása a zeneszámok hallgatásakor nagyon elnyerte a tetszésemet. A könnyűzenében és a többi műfajban is belopta magát a szívembe ez a külsőre egyáltalán nem nagyzoló kinézetében teljesen letisztult készülék. A nyitottsága egészen elképesztő, főleg akkor, ha a kezdeti kissé nyers megszólalást veszem alapul, aminek most már nyoma sincs. Joe Satriani - Time Machine, „Speed of Light” c. dalában a riffelgetős, játékos elektromos gitárjátékától és a zene vidám hangulatától, igazán önfeledt időtöltésben volt részem.

 

EXPOSURE 2010 S2  BEAUTY.JPG

 

Ajánlás

 

A teszt nagyon tanulságos volt főleg abból a szempontból, hogy hangban mekkora különbséget érzékeltünk néhány (10) órai bejáratással. Az Exposure a kezdeti félénkségét levetkőzve, igazán expresszív zenei élményhez juttatott. Azok számára, akik egy erősítő hangzását illetően vele szemben high-end elvárásokat támasztanak, de ezért nem kívánnak milliós nagyságrendben pénzt kiadni, kíváló megoldás lehet az Exposure 2010 S2. Mind ehhez persze türelem és főleg a beüzemelésnél gondos odafigyelés szükséges, amivel a vásárló, az Exposure 2010 S2 esetében, igazi jó barátra lelhet.

 

Hozzátesszük kiegészítésként, hogy az Exposure új frissített változata időközben megérkezett a forgalmazó Audio Centrum üzletébe, ami már rendelkezik direkt A/V bemenettel és típusszámát tekintve egy D jelzésű kiegészítést kapott. Az ára pedig: 349.000.- Forint.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.118817 másodperc.