Sztereó MagazinFocal Chorus 726 álló hangfal - A név kötelez

Sztereó Magazin | 2018. Március 29., Csütörtök 07:00

A francia nemzet híres gyártmánya a Focal. A méltán sok elismerést bezsebelő Focal audiofil hangfalak közül, már korábban teszteltük a Sopra 2 típust, de a márka, a most tesztelt Focal Chorus 726 –os álló hangfalakkal újra bizonyított.

Kinézet, felépítés

 

A Focal Chorus 726 a méretéhez képest egy meglehetősen nehézsúlyú versenyző, így a hangoszlop a kategóriájához viszonyítva körülbelül tíz kiló súlytöbblettel rendelkezik, amely általában a hangfalaknál kifejezetten előnyt jelent. A tömör kialakításnak köszönhetően maximális a kabinet csillapítása, ami a keletkező rezgések minimális szinten tartását eredményezi. A Chorus 726 e-tulajdonsága jól tetten érhető, ha bárhol rákoppintunk a doboz oldalára. Ebben az esetben a tesztalanyunk nem kong-bong, hanem tömör csillapított hangon válaszol. A kíváló hangelnyelő anyagok használata egyébként jellemző a gyártó más termékeire is, elég csak a magasabb kategóriájú Focal Sopra szériára visszagondolnunk, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezett.

chorus_726_black_style_couple.jpg

Mára mindenki számára megszokottá vált a Focal hangfalak példás kidolgozási minősége és a szemet gyönyörködtető kialakítás. A Chorus is beleillik ebbe a sorba modern és lendületes vonalvezetésével. A fekete zongora lakk oldalak szép ívelésűek, hátrafelé keskenyednek, és közre fogják a meglepetésként felbukkanó bőrborítást. Körben, az előlaptól a tetőlapig, sőt a hátlapon is ugyanabból az egy darab összefüggő bőrből kapta a külső bevonatát. A frontlapokat szinte teljesen kitöltik a hangszórók és itt található a reflexnyílás is. A négy hangszórós kialakítás, három utas konstrukcióval klasszikusnak mondható, de ebben az esetben mégis van valami kissé szokatlan a rendszerben. A közép- és a mély sugárzók ugyanakkora méretűek 16,5 cm-esek, ami a hangzásra van nagy hatással, amelyre még kitérek majd a tesztelés későbbi szakaszában. Az előre néző reflex cső alulra került és különlegesen érdes tapintású és a színe harmonizál a hangszórók kosarának aluöntvény anyagával. A meghajtók membránjai egy saját gyártású anyagból, polyglass-ból készültek, amely cellulózhoz üveg részecskéket is tartalmaz a merevség fokozása miatt. A magas-sugárzó egy különleges, derékszögű fém elembe került, amely kicsit kiugrik a bőrözésből, és ráfeszül középen a tetőlap egy részére, rajta a jól ismert Focal logóval, ami egyedi megjelenést kölcsönöz a terméknek. Nem minden gyártó, de a Focal mindig saját gyártmányú hangszórókat, alkatrészeket szerel a termékeibe így a Chorus 726 esetében is, egy tetőtől talpig Focal terméket tesztelhetünk.

Chorus_726_noyer_couple.jpg

Teszt tapasztalatok

 

A Focal hangfala olyan szép és harmonikus megjelenésű, hogy sokan hajlamosak dizájn hangfalnak tekinteni, amivel nincs is semmi baj, de a hangfalakat mégis leginkább hallgatni illik, habár most a külső, most egy kicsit jobban elvonhatja a figyelmünket. Az elegáns oszlopok már akkor meglepetést okoztak, amikor elsőre elindítottam a zenét, mert az erősítő szokásos hangerőállásában iszonyatos hangerőt produkált. Gyorsan megnéztem a Chorus 726-ról az adatokat és igazolni láttam az első benyomásaimat, mert a hangfalak 91,5 dB érzékenysége, bizony nagyon magas érték, amiből az következik, hogy a hangfal kisebb kimenő teljesítményű erősítőknek is ideális partnere lehet. A hangszóró membránok a Polyglass anyagszerkezet miatt, elég érdes felülettel rendelkeznek, és a merevségük is érezhetően nagyobb, mint a konkurenciánál.

 

enceinte-haut-de-gamme-chorus-726-focal-bandeau (1).jpg

 

Zenehallgatáskor most visszaköszön a Focal Sopra 2 korábbi tesztelésének spontán élménye, mert azonnal feltűnik a Chorus 726 hangzásának közvetlen hasonlósága az egy kategóriával magasabb szinten lévő termékkel, - azt hiszem ez remek kezdés.

A Focal hangfalaknál felfedezhető testes hang, immár egyfajta stílusjeggyé vált. A hihetetlen gazdag középhangok és hozzá kapcsolódó szintén dús magas-hangok, szinte szférikus magasságba emelik a részletgazdagságot. Nincs olyan hangszer ebben a tartományban, amit ez a hangfal egy kicsit is elmismásolna, és ugyan ez jellemző az emberi, és az énekhangra is. A Chorus 726 olyan szervesen illeszti be ezeket a részeket a zenébe, hogy bizton állítható, hogy a szinte túlreprezentált emberi hangok (kórus) megjelenítésére igaz „a név kötelez” mottó, amely mint megvalósítandó stílusjegy, minden bizonnyal ott volt a tervezők asztalán. Itt jön a képbe, hogy a középsugárzó viszonylag nagy felületű, amelyre, mint fentebb írtam, első látásra rácsodálkoztam. A középsugárzó tehát könnyedén megbirkózik az olyan művekkel, melyekben rendkívül dús a közép tartomány.

chorus_726_black_style_dos.jpgchorus_726_black_style_s_c.jpg

Vivaldi, Négy évszakjának a hallgatásakor eszméletlen hangélményt ad ez a hangfal. A vonósok hangjai gyönyörűen jelennek meg a térben, ez nem csak a magas- és a középsugárzó összmunkáját dicséri, mert a hangok egyébként is nagyon szépen leválnak a hangfalról, miközben a térérzet is briliánssá fokozódott. Személy szerint szívesen hallgatok Rock zenét, így az ACDC „Fly on the wall” c. zeneszámát is ráengedtem a Chorus-ra. A tömör és vibráló hangulatú nóta elektromos gitárhangjai ugyan úgy sziporkáztak, mint az előző, lényegesen eltérő műfajú vonósok hangjai.

A nagyon élmény-teli zenehallgatás során Bo Stief Dream Machine – Heart szerzeményében ért egy kis csalódásféleség, amely szerintem érdekes jelenség. A pengetősök és a csörgők szépen adták magukat, az ének úgyszintén, de amikor bejöttek a mély basszus beütések, akkor megfelelő mennyiségű és intenzitású, de nem elég mélyre menő tartományra lettem figyelmes. Valószínűleg szándékos hangolás következménye lehet a fenti eredmény, amit alátámaszt a rövid reflexnyílás, ugyanis ezzel az alsó -3 dB-es határfrekvenciát 49Hz-re állították be. Az előnye ennek a konfigurációnak, hogy például a lábdob az álló dobozokhoz mérten is, egészen pontos lett. A másik pozitív dolog ezzel kapcsolatban, hogy így könnyebb a sub-basszus csatorna hozzáillesztése a házimozi szerelmeseinek.

 

Screenshot_2018-03-27-14-39-58.png

A frekvenciamenet felfutásán látszik, hogy pontosan a megadott értéken kezd hasznos működésbe a hangfal és végig példásan szűk eltérések között kontrolláltan továbbítja a jeleket. Az 5-6 kHz-es tartományban lévő kiemelés jól artikulált beszéd és énekhangot eredményez

 

Ajánlás

 

A két hetes „együttélés” eredménye, hogy mindennapi, sok órai zenehallgatás után sem esett nehezemre újra feltenni a kedvenc lemezeimet, mert nagyon élveztem a Focal hangját. A Chorus 726 egy olyan hangsugárzó, amely a kinézetével hódít, és ez a tulajdonsága a hangjával tökéletes összhangban van, tehát azt nyújtja, amit sugall, nem akar többnek látszani, de kevesebbnek sem.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.151200 másodperc.