Sztereó MagazinFocal Utopia - Hangzás a maximumon

Sztereó Magazin | 2018. Január 30., Kedd 10:00

Már az exkluzív dobozon is látszik, hogy nem akármilyen berendezéssel van dolgunk. A Focal mérnökei teljesen egyedi módon, úgy néz ki, hogy költészetre cserélték a fejhallgatógyártást.

A Focal Utopia rendkívül impozáns megjelenésű, kivételesen jó anyagokból felépített fejhallgató. A hangszórók tervezésében és gyártásában 35 éves gyakorlattal rendelkező Focal újításai, a fejhallgatók tervezésében forradalmat jelentenek.


Focal utopia black.jpg 

Felépítés

Gyönyörű fejhallgató! Fantasztikus design. A fényes és a mattfekete valamint a króm színű elemek nemes egyszerűsége mutatja, hogy az Utopia a prémium kategóriás fejhallgatók élvonalába tartozik. A tervezésnél különös figyelmet fordítottak az esztétikus megjelenésre és a kényelemre. A gyártás során csak a legjobb minőségű anyagokat alkalmazták, ami rendkívül precíz mechanikai megoldásokkal párosult.

focal-utopia- bĂŠack 2.jpg

 

A báránybőr borítású fejpánt görbülete állandó, a súly egyenletes eloszlású, íve pontosan követi a fej vonalát. A fülkagylókat tartó kengyelek szénszálas kompozit anyagból készültek, ami kellően vékony, és pontosan annyira rugalmas, amennyi ahhoz kell, hogy a fülkagylók jól feküdjenek fel a fejre. Nem szorít, de ennek ellenére a szintén báránybőr borítású memóriahabból készült fülpárnák tökéletesen zárnak. A fejhallgató hátoldala nyitott. Nem szeparál el bennünket a külső tértől, mindent hallunk, ami a környezetünkben történik, da az is hallható, amit hallgatunk.

 

Headphone dobozban.jpgfocal_utopia_audiocompl_fot13.jpg


Az Utopia-nál alkalmazott OFC árnyékolt kábelt úgy választották ki, hogy a lehető legkevésbé módosítsa a hangjelet. Nagyon alacsony impedanciájú és teljesen szimmetrikus elrendezésű. A jobb és bal csatorna árnyékolása független, ami rendkívül kicsi csatornák közötti áthallást eredményez. Továbbá az árnyékolás azt is lehetővé teszi, hogy viszonylag hosszú kábelt (3m) alkalmazzanak anélkül, hogy a környezetből összeszedje az elektromos zavarokat. A csatlakozók is kiváló minőségűek. A fejhallgató felöli oldalon kihúzható, de a véletlen kicsúszás ellen önbiztosító bajonettzárral ellátott (szabadalmaztatott) Lemo csatlakozó van (a helyes polaritás érdekében kis piros ponttal jelölve). A kábel, erősítő felöli végére egy 6,3 mm-es aranyozott Neutrik jackdugó került.

 

reszlet.jpg


A beépített hangszórók 40 mm átmérőjűek. Az „M” alakú membrán anyaga tiszta berillium, amely különlegesen merev és szuper könnyű, aminek az eredménye a hihetetlenül kis torzítás (Talán a legjobb a fejhallgató piacon). Mivel egyetlen hangszórót alkalmaztak nem kellett semmilyen keresztváltót, vagy passzív filtert használni. A hangzás kizárólag a membrán anyagától, formájától és a membránszél kiképzésétől valamint a fejhallgatóban kialakított akusztikai tértől függ. A frekvencia-átvitele 5Hz-50kHz-ig terjed. Tranziens tulajdonságai a kis tömegű membránoknak köszönhetően kiválóak. A membránhoz kapcsolt lengőcséve közel akkora átmérőjű, mint maga a membrán. A gyűrűalakú mágnes hátul nyitott, nem zárja be a levegőt.

utopia-driver.jpg 

A hang

A Focal Utopia a legjobb hangzású és legimpozánsabb fülhallgatók közé tartozik, amelyeket valaha hallottam. Olyan „hang-képalkotást” nyújt, amely sokkal pontosabb, mint amit a nagyméretű sík membrános fejhallgatók többsége képes nyújtani. A frekvencia válasz teljesen kiegyenlített. Van elég mélye, azonban ez nem fedi el az alsó-középtartományt. A legkevesebb torzítás sem hallható. A felbontása a legapróbb részleteket is megmutatja, de anélkül, hogy túlzottan elemző hatást keltene. A hangzásélmény kiemelkedően valóságos.  A hangvisszaadás dinamikája természetes, a megjelenő hangesemények konkrétak. Annyira valóságos és precíz a hangélmény, hogy zenehallgatás közben megfeledkezünk arról, hogy egy fejhallgató van a fejünkön.

 

Focal_Utopia-D75_6378.jpg

Összegzés

Az abszolút legmagasabb minőség. Transzparens akusztikai viselkedés. Az alkalmazott különleges technológiáknak köszönhetően a hangja meglepően valóságos és természetes. A hangtisztaság és dinamika páratlan. Mint ahogy az elvárható egy high-end fejhallgatónál, a legkiválóbb anyagokat alkalmazták. Viselete kényelmes, annak ellenére, hogy a súly a szokásosnál kissé nagyobb (490g).

 

Focal-Utopia_Athens-Pro-Audio-12-MAIN live.png

 

A báránybőr borítású fülpárnáknak köszönhetően hosszabb használat esetén sem izzad be a fülünk.

Az ára elég magas ahhoz, hogy sokunk ne vásárolja meg. Aki hozzájut, „upgrade-elje”, igazítsa hozzá egyéb audio eszközeit és élvezze a hang- „Utópiát”.  

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.129286 másodperc.