Kiss AttilaMartin Logan - elektrosztatikus varázslat

Kiss Attila | 2012. December 10., Hétfő 07:00

Rendszerteszt : Martin Logan Electro Motion ESL hangsugárzók, Anthem Integrated 225 erősítő és Ayre DX-5 lejátszó

A cikk első felében Kedves Olvasónk egy rövid interjút talál Jámbor Lászlóval, a Limar Audio Kft vezetőjével. A cikk további részében egy rendszerteszt következik a cég kínálatából. Bár a legtöbb high-end forgalmazónál a felső határ a „csillagos ég”, most mégis inkább a kedvezőbb árkategóriákat céloztuk meg. Hogy mennyire high-end ez a rendszer? Hamaroan kiderül!

Itt az év vége, (a beszélgetés tavaly készült) várhatók még az idén újdonságok?

 

Természetesen! Ezek közül talán a Martin Logan ElectroMotion hangfala a legfontosabb. Ez a legkisebb, már sztatikus panellel rendelkező modell, melyet Magyarországon rendkívül kedvező áron kínálunk. A nyugat-európai ára 3.200,-euró, ezzel szemben mi 690.000,-Ft-ért adjuk párját.

A Martin Logan nevet mindig is a különleges minőséggel, a legmagasabb árkategóriákkal azonosították.

 

Hogyhogy most az alsóbb kategóriák felé kacsintgatnak?

 

Csak néhány cég gyárt elektrosztatikus hangsugárzókat, és mivel ezek gyártástechnológiája is rendkívül speciális megoldásokat követel, ilyen hangsugárzókra csak a high-end világában találhat a vásárló. A Martin Logan is ezek közé tartozik. Mivel egyre több termék van a piacon, mindenki igyekszik szélesíteni a választékot. De ez nem pusztán gazdasági kérdés. A cég több évtizedes fejlesztő munkája, az így szerzett tapasztalatok, a gyártástechnológia fejlődése lehetővé tette, hogy a kedvezőbb árú termékek irányba is szélesítsék a termékpalettát. A legendás Martin Logan minőség (részletezés, térleképzés) immár a szélesebb körben megfizethető kategóriákban is elérhető lett.

De ezt legjobban a piac bizonyítja, hiszen folyamatosan adunk el ebből a hangfalból.

Ugyanakkor van magasabb kategóriában is újdonságunk, a Montis nevű hangfal, mely a Marin Logan mintegy 30 év alatt összegyűjtött tudományának esszenciája. A Montist októberben kezdték el gyártani, hozzánk várhatóan november legelején érkeznek az első példányok.

 

Mi a helyzet a sztereo-, és a házimozi felhasználásokkal?

 

A házimozi felhasználás napjaink jogos piaci igénye, nem hiszem, hogy e nélkül talpon lehet maradni. A Martin Logan Electro Motion sorozat C2 (center) és FX2 (center) hangsugárzója a valaha forgalomba került legjobb árfekvésű audiofil házimozi hangsugárzóinak számit. A hajtogatott membrános Folded Motion technológia a Heil AMT licenszére épül, mellyel rendkívül alacsony torzítás mellett akár 40%-kal nagyobb membránfelület érhető el.

 

Mielőtt megköszönném a beszélgetést, már csak egy kérdés maradhat – nevezetesen, hogy mely készülékek szerepeljenek a rendszertesztben?

 

Én úgy gondoltam, hogy most ne egy mindent bele rendszert mutassunk be, hanem az említett Martin Logan Electro Motion ESL-t, az Anthem integrated 225 erősítőjével párosítva.

Mutassuk meg, hogy már egy ilyen rendszerrel is lehet igazi high-end hangzást produkálni!

 

 

Kezdődjön a teszt!

 

A teszt résztvevői tehát a Martin Logan Electro Motion ELS hangsugárzója, és az Anthem Integrated 225 integrált erősítője. A sorból kissé kilóg a forrás-készülék, az Ayre DX-5 Universal AV Engine névre keresztelt BD/DVD/CD lejátszója, de vendéglátónk minden eshetőségre fel kívánt készülni, így egy ilyen univerzális lejátszóval várt minket. A rendszer hangfal és összekötőkábelei a Music Timbre kézzel fonott speciális réz-ezüst-arany ötvözetből készült termékei voltak.

 

A technika: Martin Logan Electro Motion ESL

 

A hangsugárzó lelke az elektrosztatikus jelátalakító, mely egy 86 cm magas ívelt szerkezet. Mint tudjuk, az elektrosztatikus jelátalakító membránjának minden porcikájára, elektromos töltöttsége révén, tökéletesen egyforma erő hat, így membránban nem tudnak hullámok kialakulni. Ez magyarázza a megoldás rendkívül tiszta hangját. A CLS Xsat névre keresztelt átalakító anyaga rendkívül hosszú élettartamot biztosít, az azt tartalmazó rácsos keret pedig megvédi mindenféle külső behatástól. Az elektrosztatikus hangsugárzó kiváló hangzásának magyarázata az átalakító működésében rejlik. A nagy membránfelület minden pontjára ugyanolyan elektrosztatikus erő hat, így a membrán mentes a saját-rezgésektől, rezonanciáktól. Az elektrosztatikus átalakító egyetlen szépséghibája a membrán mellett kialakuló akusztikus rövidzár, mely lehetetlenné teszi a nagyteljesítményű mélyátvitelt. Így az Electro Motion ELS is tartalmaz a doboz alsó részében egy 20cm-es dinamikus hangsugárzót (basszusreflex), mely az 500 Hz alatti tartományok megszólalásáért felelős.

 

martin_logan_csoport.jpg


A tervezés igazi nagy kihívása a két rendszer „összeszinkronizálása”, az, hogy a működési elvből eredő különbségek ellenére fázishibáktól menetesen, tökéletes összhangban szólaljanak meg. Ennek záloga a Vojtko professzor tervezte keresztváltó. Ez a hangsugárzó jó választás lehet kis-, és közepes méretű szobákban, akár kétcsatornás sztereó rendszerünk, akár mozi rendszerünk fő hangsugárzóinak szerepébe szánjuk.

 

A technika: Anthem Integrated 225

 

Első ránézésre sem lehet más mint egy high-end gép, puritán, fekete előlapjával, melynek alján az Anthemre jellemző bemarások futnak. Teljesítménye 2 x 225 W, hangerőszabályzója analóg (távvezérlés esetén motoros), rendelkezik kikapcsolható hangszínszabályzóval, a forrásválasztás dedikált gombokkal történik.

 

anthem_integrated_225.jpg


A belső felépítés megtervezése során figyelembe vették az áthallásokat, illetve zavarhatásokat (pl. a lemezjátszó fokozat felé) minimalizálva a jelutakat. Így érték el a készülék 105 dB-es jel/zaj viszonyát. Az alkatrészeket precíz, szűk tűrésű ellenállásokból, és kondenzátorokból válogatták össze a tökéletes együttfutás, és torzításmentes működés érdekében. A lemezjátszó-fokozat MM hangszedőhöz készült, a RIAA korrekció alacsonyfrekvenciás töréspontját aktívan, a nagyfrekvenciásat passzívan oldották meg. A végfok tápfeszültségét alacsony ESR-értékű, 30000 uF-os Nichicon kondenzátorok szűrik. Oldalanként három pár tranzisztor biztosítja a stabil A/B osztályú működést. A hűtőbordák természetesen passzívan, ventilátor nélkül biztosítják a végfok hűtését. Masszív hangsugárzó-kimenetei vannak, van előfok-kimenet arra az esetre, ha további végerősítőket szeretnénk hozzá párosítani. A felvevő berendezés számára is készült egy REC-kimenet, továbbá 7 megszokott hátlapi bemenetének egyike szimmetrikus XLR, és az előlapra is került egy csatlakozó, a hordozható eszközök csatlakoztatásához.

 

A forrás: Ayre DX-5

 

Ez a berendezés kicsit kilóg a sorból, hiszen egy magasabb árkategóriáról van szó, így csak pár szóval mutatnám be, a hang szempontjából fontos tulajdonságait. Mindenféle formátum lejátszására képes. Ezek a CD, az SACD, a DVD-Audio és Video, valamint a Blu-Ray. Kiváló hangjának három záloga is van: a speciális jitter-mentes órajel generátor, a 16x-os túlmintavételezéssel párosított minimál fázisú digitális szűrő, és a külön tápegységről (külön trafó!) működtetett visszacsatolás-mentes szimmetrikus analóg hangkimeneti áramkörök.

 

ayre_dx_5.jpg


 

A meghallgatás

 

Mivel a célkitűzés egy sztereó rendszer tesztje volt, így én hagyományos CD-lemezekkel készültem. Ezek: Pierre Veranny Test CD, Mozart: Varázsfuvola (Vox Artis), Kodály: Háry János (Vox Artis), Szakcsi Lakatos Béla – Pocsai Krisztina – But Beautyful, Tátrai Band – Kísértés, Üllői Úti Fuck – A ló túlsó oldala.

 

Pierre Veranny Country. A rendszer kiegyenlített frekvenciamenete egyszerűen jó. Egyetlen hangszer sem emelkedik ki a sorból, a játék-dinamika is tökéletesen követi a zenészek elképzelését. Itt a mandolin szokott problémát okozni, sok esetben igencsak előre tolakszik, de itt tökéletesen a helyén maradt.

 

Pierre Veranny Fuvolakoncert. Elképesztően áttetsző, és levegős. A hangszerek, hangok részletessége mellett igazi erénye a rendkívül precíz térleképzés, mely azt hiszem szokatlannak mondható ebben az árkategóriában.

Pierre Veranny Orgona. Azt gondoltam, majd a katedrális orgonája meg fogja izzasztani rendszerünket, de nem így történt. Nagy hangerőnél is bírja a rendszer „levegővel” finoman pakolva alá a legmélyebb regisztereket is.

 

Varázsfuvola, Papageno áriája. Itt is rendkívüli módon élveztem a rendszer precíz térleképzését, melynek mintegy folyománya a tökéletes térérzet, és az így kialakuló jelenlétérzet. A szólista előttem énekel. A térélmény révén még a szöveges részeket is élvezet hallgatni.

 

Varázsfuvola Éj Királynőjének áriája. Elképesztő energiával szólal meg a primadonna ám a rendszer ettől sem jön zavarba, ugyanolyan precíz marad alatta a zenekar!

 

A Kodály lemezt hallgatva ismét csak a térérzet fog meg, a hatalmas dinamikával megszólaló zenekar a legnagyobb csihi-puhi esetén is precíz, és részletes marad, ugyanakkor tökéletesen érezhető a koncertterem atmoszférája is.

 

Szakcsi-Pocsai. A zongora dinamikája tökéletes, a hangzás precízen követi Béla bácsi játékának minden rezdülését. Krisztina pedig itt áll a szoba közepén és énekébe egyszerűen nem lehet nem beleszeretni.

 

Tátrai Band. A rendszer ugrik a Tátrai Tibusz legvadabb gitárszólóiban is. Mindehhez persze nem elég a hangsugárzó, a hangzás bizonyítja, hogy az erősítő valóban kiváló dinamikatartománnyal rendelkezik, és mentes a torzításoktól. Hatalmasat szól a rendszer, az erősítő hangerőgombját nyugodtan meg lehet tekerni, nem kezd el erőlködni. Van benne teljesítménytartalék bőven!

 

Üllői úti… Gondoltam ezt már nem fogja bírni, de bírta. A torzított gitárok, a csörömpölő cintányérok is tiszták maradtak, nem kásásodtak össze még nagy hangerőnél sem. Bár ezen a felvételen teljes mértékben mesterséges zengetők szólnak, ezek az effekt-hatások is rendkívül jól  megmutatkoztak.

 

Összegzés

 

A Matrtin Logan – Anthem rendszer igen jól teljesített. Rendkívüli térleképzéssel rendelkezik, frekvenciamenete kiegyenlített, ami a sztatikus magas tartomány, és a dinamikus mélysugárzó precíz párosításából adódik. Az egyetlen hiba, amit felróhatok, az a két rendszer közötti fázismenetben rejlő váltási hiba, mely azonban csak néhány speciális esetben vehető észre. (Pl. basszusgitár pengetés, ahol a zengő mély hang és a pengetési magasabb tranziens kissé elmosódik.) Minden esetre az árcédula tükrében ez azt hiszem teljes mértékben megbocsátható.

 

( - )

 


Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.292171 másodperc.