Sztereó MagazinA világ egyik legjobb Blu-ray játszója.

Sztereó Magazin | 2016. November 29., Kedd 14:00

A Panasonic DMP-UB90 már biztosítja a 4K HDR filmeket tartalmazó Ultra HD Blu-ray lemezek lejátszását is, WiFi kapcsolata révén, a tartalmak számos úton eljuttathatók rá.


Az Ultra HD Blu-ray


Fél évtizede jelentek meg az első Ultra HD felbontású televíziók, amelyek elterjedését nagyban akadályozta, hogy sokáig nehezen voltak elérhetőek a nagyfelbontású tartalmak. A Blu-ray technológia pedig adott volt, és ez segíthetett volna a problémán, de a piaci résztvevők sokáig nem tudtak megegyezni a részletekben. A régen várt Ultra HD Blu-ray szabvány lefektetéséig csak 2015 elején jutottak el az, ekkor határozták meg, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a fizikai hordozóknak, azaz a lemezeknek, és az ezek kezelésére képes médialejátszó eszközöknek, valamint maguknak az állományoknak.
A Panasonic viszonylag gyorsan reagált, és meglátta a fantáziát ebben az eljárásban, és mindenkit megelőzve mutatta be első, Ultra HD Blu-ray asztali médialejátszóját, kiskereskedelmi forgalomban kapható modelljük, a DMP-UB90, amit most mi is tesztelünk.

 

 

Konzervatív külső


A készülék külseje bár elegáns, azért első pillantásra nem látszik rajta, hogy itt egy kifejezetten innovatív, mérföldkőnek tekinthető termékről van szó.

 

PANASONIC-DMP-UB900-REVIEW.JPG

 

Ez persze egyáltalán nem baj, hiszen a visszafogott, letisztult dizájnnak köszönhetően bármilyen bútor, vagy elektronikai eszköz mellé probléma nélkül odatehető. A hátulján foglal helyet két HDMI, illetve egy-egy Ethernet LAN, komponens, kompozit, valamint digitális optikai és analóg audio csatlakozó, míg a frontfelületen egy USB portnak szorítottak helyet a mérnökök.

 

 

4K HDR filmek a korongokon

 

A készülék támogatja az összes eddig használatos lemezformátumot (BD / DVD Video, BD-R / RE, DVD-R / RW / RAM, audio CD, CD-R / RW) az új szabvány mellett. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a korongokon 3840x2160 képpont felbontású, 60 f/s képfrissítésű, 100 Mb/s maximális bitrátájú, High Dynamic Range (HDR - nagy dinamikatartományú kontrasztarány), Rec.2020 színteret használó videók és filmek kerülhetnek lejátszásra.
UB900 left 2-1200-80.jpgEzek az adatok páratlan képminőséget tesznek lehetővé, és ez az ami alátámasztja az Ultra HD szabvány létjogosultságát, ugyanis az online streamelés útján elérhető, papíron 4K felbontású és HDR tartalmaknál mindenképp le kell mondani a másodpercenkénti hatvan képkockáról, illetve a színgazdagságról. Ráadásul a tömörítésnek sokszor a felbontás látja kárát, tehát előfordulhat, hogy aki a Netflixen keresztül kíván Ultra HD videókat nézni, annak a valóságban be kell érnie kisebb részletességgel.
A beépített WiFi egységgel rendelkező készülék csatlakoztatható a helyi hálózathoz, és az azon található többi eszközön lévő file-ok lejátszására is képes, magyarán hálózati médialejátszóként is használható. Különféle médiaállományokat is képes fogadni az USB porton keresztül a csatlakoztatott külső adattároló eszközökről, így például merevlemezről vagy pendrive-ról. A formátum támogatással egyébként e módszer esetén sincsen gond, hiszen a nagy felbontású MKV, DVix HD, QuickTime és M2TS file-okat is hiba nélkül kezeli a rendszer. Természetesen külső feliratok is megjeleníthetőek, és a szoftver elboldogul a képekkel (JPG, BMP, TIFF, GIFF), valamint az audio tartalmakkal, köztük a nagy felbontású FLAC, DSD és ALAC zeneszámokkal is.

 

UB 900 BACK SIDE reszlet.jpg

 

Köztudott, hogy a kép- és hangminőség nagyban függ a csatlakoztatott megjelenítő- illetve hangeszköztől. Szerencsére alkalmunk nyílt abszolút csúcskategóriás telefonokkal és hangrendszerekkel kipróbálni a készüléket, és ennek alapján nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Panasonic UHD lejátszója e téren is kifogástalanul teljesített.

 

 

Kezelés, netes tartalmak

 

Azt túlzás lenne állítani, hogy a világ leglátványosabb grafikus kezelőfelületével ruházták fel a Panasonic DMP-UB90-et. Ám ennek igazából sok jelentősége nincs, ugyanis az jóval fontosabb, hogy kellően gyors és stabil, tehát váratlan fagyásokat, önindításokat nem produkál. Kezelése az átgondolt, logikusan felépített menürendszernek köszönhetően gyerekjáték, gyakorlatilag minden azonnal elérhető. A mellé járó távirányító magán hordozza a márka ismert formai elemet, és az elődeihez hasonló, ergonomikus kialakítása révén fogása is kényelmes, a funkciógombok segítségével pedig minden fontos szolgáltatás azonnal be- illetve kikapcsolható.

 

user-interface-420-90.jpg

 

Ma már egy asztali médialejátszó esetén is alapelvárás, hogy közvetlen elérést nyújtson különféle internetes alkalmazásokhoz, adatbázisokhoz, és ez a funkció innen sem hiányzik. Tehát rengeteg alkalmazás letöltésére és elindítására ad módot, amelyek között a mostani trendeknek megfelelően dominálnak a különféle tartalomszolgáltatással kapcsolatos programok. Ennek köszönhetően kapu nyílik a Netflix, a HBO Go virtuális videótékájába, megnézhetőek a YouTube videók, illetve zeneszámok is elérhetők a Deezer segítségével, és már csak hab a tortán, hogy a Picasa képmegosztó is megnyitható.

 

 

Összegzés:

 

A gyakorlati teszt során bebizonyosodott, hogy a Panasonic DMP-UB90 betonbiztos, szilárd és minőségi alapja lehet egy otthoni mozirendszernek. Mindenkinek csak ajánlani lehet, akinek fontos a jó kép, és hangminőség, akinek számít, hogy kihozza a legtöbbet a felső-, prémium kategóriás televíziójából, projektorából vagy hangrendszeréből. Csak remélni lehet, hogy az UHD Blu-ray szabványt nem darálja be a gyengébb minőségű, online tartalomszolgáltatás, mert a minőség nem tűnhet el!

( - )

 

A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon található.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.126660 másodperc.