Sztereó MagazinAudio Physic Classic 10 és Classic 20 hangfalak

Sztereó Magazin | 2017. Január 10., Kedd 14:00

Az Audio Physic duplán lepett meg minket az új Classic 10, és Classic 20 álló hangfalaival. A két modell közös tulajdonsága, hogy üveg panellel is rendelhetők, emellett mindkettő hangminősége túlmutat, az árkategóriáján.


Az újdonság erejével

Amikor a németországi Brilonban beléptem a 30 éves múlttal rendelkező Audio Physic hallgató szobájába, a Classic 20 már elektronikához csatlakoztatva várt a meghallgatásra. Elindítva az első számot, Maria Phil svéd énekesnő hangja áradt felém a fehér karcsú hangfalakból. „Malvina” című lemezének hangzása gazdag, a mélyek teltek, úgy érzem, mintha az énekes előttem állna a maga valóságában, míg a kíséret valahonnan mélyen a háttérből szól. A hangnak alakja, és energiája van. Határozott, de nem kemény, könnyedén tölti be a nagyméretű helyiséget. Stefan Dreischarf az Audio Physic kereskedelmi vezetője megkérdezte: Mit gondolsz, mennyibe kerül ez a hangfal? Körbejárva, az üveg panelt, valamint a kidolgozást nézegetem. Rápillantok a minőségi hangszóró készletre, és emlékszem, hogy a Classic 20-as doboz belseje is rejt némi újdonságot a mély szekció terén.

 

audio_physic_classic__8_.jpg

Audio Physic Classic 20

 

Feltűnik a WBT nextgen bemeneti csatlakozó ami szintén nem olcsó. Az árat 3500-4000 Euro –ra tippelem… de tévedek, mert mindössze 2800 Euro. A Classic 10-es doboz pedig még ennél is kedvezőbb, már 2130 Euro áron megvásárolható, ami  a következő meglepetést okozza, mert azzal együtt, hogy mély energiában kevesebb mint a Classic 20, de a közép tartománya viszont nagyon kiegyensúlyozott. Megjelenése hasonló, csupán egy közép-mély  hangszóróval rendelkezik, de a hangja közel olyan ütős, és robbanékony mint a nagyobb testvéré.

 

 

Több újdonság – még jobb hangminőség

 

A doboz kialakítása a teljes Classic sorozatnál szinte ugyanaz. Egy szendvics szerkezetet használva, különböző önrezonanciájú anyagokat egymás mellé ragasztva érik el a rendkívül merev és kemény kabinetet. A 6 mm vastag üvegpanel a doboz váz szerkezetéhez van rögzítve, és jelentősen csökkenti az MDF panel rezonanciáit, és az üveg szendvics szerkezet kétféle anyaga, tökéletes elegyet alkot a csillapításhoz. A Classic széria bármely tagja rendelhető üveg, vagy furnér bevonattal is, ami technokrata eleganciával öleli körbe a drivereket, míg az üveg gyönyörű megjelenést kölcsönöz.

 

audio_physic_classic__6_.jpg

 

Audio Physic Classic 20

 

A Classic sorozat mindkét tagja bass-reflex konstrukció. A Classic 20 kicsatoló nyílása lefelé mutat, melyet egy speciális kerámia szivacs csatol a levegő irányába. A doboz alsó traktusában lévő 180mm-es mélysugárzó egy igen érdekes önálló kamrában dolgozik. Ez a teljesen egyedi elhelyezés és kialakítás ami nagyon gyors és feszes mélyhangok előállítására képes, és nem kényes a falak közelségére sem. Az új HHCM II-es mélyközép sugárzók fáziskúpos kivitelű szellőztetett pólusvassal gyors impulzusátvitelük révén nagyon jól artikulált, nagy felbontású közép tartomány lesugárzására képesek.  

 

 

Nagyméretű dóm a gazdag hangzás érdekében

 

Mindkét Classic modell 30 mm-es magas sugárzóval van szerelve, amelyet csillag alakú szivacs gyűrű csillapít, így kerüli el a pólusvas esetleges torzítását. A magas 2,5 kHz-től kezd dolgozni, és szinte a védjegyévé vált az Audio Physic tiszta hangjának.

 

audio_physic_classic__3_.jpg

 

Audio Physic Classic 10

 

audio_physic_classic__5_.jpg

 

Audio Physic Classic 20

 

A nagyobb méretű magas sugárzó vitathatatlanul a Classic 10, és 20 egyik erőssége. Tapasztalataink szerint a Classic a legjobb hangot akkor produkálja, mikor a hallgató irányába vannak fordítva. Az így kapott térábrázolás, a fókuszáltság ilyenkor a legjobb.
A hangfalak a szokásos tüskéken való terpeszkedés mellett VCF lábazaton is állhatnak, amely tovább fokozza a közepek természetességét, és még nyugodtabbá, élesebbé teszik a színpadképet. A meghallgatások során egy valami biztossá vált: bármelyik dobozt választja az ember, a Classic 10 vagy 20 mindent belead a munkába. Erre jó példa a Blues Company „Homeward Bound” című felvétele. A muzsika különösen a Classic 20-nak állt jól. Bár a Classic 10 is egészen meggyőző hangot nyújtott, de a mélytartománya nem veheti fel a versenyt a nagy testvér pontos basszus kontúrjaival. Apró trükkel a Classic 10 mélytartománya azonban fokozható, ha közelebb tolja egy kicsit a hátsó falhoz.

 

 

Az árkategória kiválóságai

 

Az Audio Physic fejlesztési célkitűzése a Classic modellekkel egyértelműen az volt, hogy megőrizzék agilitásukat, és frissességüket még akkor is, ha olcsóbb árfekvésű elektronikához vannak csatlakoztatva. Elektronikus paramétereiknek köszönhetően tényleg könnyen meghajthatók, megőrzik a zene fényét, és vidámságát. Többféle elektronikával is kipróbáltuk. A felső középkategóriától a referencia osztályig mindenre rákötöttük, és az összehasonlítás azt igazolta, hogy a német gyártót a zenei hangzás megalkotása inspirálta. Mind ez azt is mutatta, hogy az Audio Physic modellek árkategóriájuk feletti teljesítményre képesek, sőt a  Classic 20 némi high-end hajlamokat is mutat.
    

 

Ajánlás:

 

Két német hangfalat vizsgáltunk bemutató tesztünkben, melyek tulajdonságaikkal nagyon jó benyomást tettek ránk. Az Audio Physic Classic 10 a gyártó legkisebb álló hangfala. Féktelen lelkesedés, frissesség, nagy felbontás, homogén hangminőség jellemzi, amire még olcsóbb erősítőkkel meghajtva is képes. Üvegpanel változata nem csak szemet gyönyörködtető megjelenése, de akusztikus hatásai miatt is javasolt. Egyenletes frekvencia átvitele, kis csúcsértékkel a középtartományban tiszta karaktert kölcsönöz a hangjának, ami kisebb teljesítményű erősítővel is jól kézben tartható. 2200 Euro induló árért furnér vagy fekete, fehér üveg színekben rendelhető, és háromféle fa furnér borításban is választható.

audio_physic_classic__1_.jpg
Audio Physic Classic 20 nagyobb, audiofil verziója testesebb basszusokra képes. A dinamikus bemutatót kombinálja a precizitással, és a mélyebb tonális színekkel, ami igen figyelemre méltó. A Classic 20 az árkategóriáját meghaladó nagyszerű hangra képes, kiváló választás.
Minden, amit a Classic 10-ről elmondtunk igaz a nagyobb testvérre is, de a frekvencia menete jobban kiegyenlített. A Classic 20 megszólalásában igen nagy érzékenységű, ezért nem szükséges nagy erősítő teljesítmény a teljes sávú meghajtáshoz. 2800 Euro induló árért szintén három féle furnér vagy két féle üveg borítással rendelhető.

( x )

 

 

AUDIO PHYSIC CLASSIC 10/20
Álló sztereó hangfalak

Ár:
2200 / 2800 Euro

Forgalmazó:

Stream Audio

Telefon:

+36 30 2115253 

Internet:

www.streamaudio.hu

Garancia:

5 év 

 

 

Röviden és velősen:

plus-4-16.gif egyedi magassugárzó

plus-4-16.gif kíváló hangzás

plus-4-16.gif többféle kabinetválaszték

plus-4-16.gif jó ár/érték arány


Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.117077 másodperc.