Sztereó MagazinBOSE SOUNDTOUCH 30 - MINŐSÉG KÁBEL NÉLKÜL

Sztereó Magazin | 2018. Szeptember 26., Szerda 07:00

A Bose SoundTouch vezetéknélküli hangszórócsalád legerősebb modellje a 30-as számot viseli, a legkisebbel, a 10-essel ellentétben itt már sokat javítottak a hang minőségen!

A szerkesztőségünkben vizsgált két Bose modell a két végletet képviselte. A 10-esről megállapíthattuk, hogy a fejlesztők elsősorban a vezetéknélküli szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt, a legerősebb, SoundTouch 30-asnál pedig az esztétikumot, a minőséget és a szolgáltatásokat kíváló hangzásvilággal egészítették ki.

 

Formavilág, kialakítás


A SoundTouch 30 fekvő kialakítású sztereó hangláda, írhatnánk, hogy hasonlít a mélynyomókra, de a funkcióját inkább jellemezhetjük a 80-as évek hatalmas hordozható magnósrádióira, melyek a filmekben sokszor voltak láthatók, mint az utcán táncoló fiatalok zeneforrása. A Bose persze sokkal korszerűbb, lényegesen magasabb technikai szinten áll és nem is lenne célszerű a vállunkra venni, sem a tömege, sem pedig a fül, a fogantyú hiánya miatt.

 

0000761_bose_soundtouch_30_series_iii-4jpg.jpg

 

A SoundTouch 30 előlapján OLED kijelzőt is találunk, a kezelőszervek maradtak a doboz tetején, a távirányító kialakítása megegyezik a sorozat másik két tagjáéval. Belső felépítésére nem található utalás – a gyártó a teljesítmény adatokat sem publikálja -, nem akartuk darabjaira szedni, a gyári robbantott ábrára hivatkozhatunk csupán: két szélessávú hangszóró dolgozik előre, míg a doboz hátsó részén látható egy, a mélyhangokért felelős hangszórórendszer, ennek hátrafelé van a nyílása is, azaz egy bassreflex típusról beszélhetünk.

 

Bose-SoundTouch-30-E (1).jpg

 

Csatlakozók, irányítás


A szükséges csatlakozók a hátoldalon találhatók, PC-s telepítéshez két USB (egy normál és egy mikro) bemenetet alakítottak ki, vezetékes használathoz pedig egy Jack aljzatot vehetünk igénybe. Ennél a modellnél van Ethernet bemenet is, azaz a hálózatunkra közvetlenül is rácsatlakoztathatjuk a SoundTouch 30-at.

A tetején található kezelőszervek most is csak a bekapcsolást, az AUX bemenet kiválasztását, a hat programhelyet és a hangerőszabályozást képviselik, a távirányító kiegészül még a léptetés, lejátszás gombokkal.

 

Bose-SoundTouch-30-connectique.jpg

 

Telepítés


A SoundTouch sorozat tagjai percek alatt beüzemelhetők, a 30-nál is két lehetőségünk van: vagy azonnal egy mobil app segítségével regisztráljuk a hálózathoz a hangsugárzót, vagy a számítógépre telepített alkalmazással tesszük ugyanezt. Ha kész a regisztráció és „látszik” a Bose, már használhatjuk is. A legnagyobb SoundTouch is sokkal hatékonyabban használható mobilirányítással. A hat programhelyre netes rádiók vagy lejátszási listák egyaránt programozhatók, hamar kiderül, hogy mennyire kevés is ez a hat memóriahely… A SoundTouch Ethernet hálózaton keresztül közvetlenül is eléri az iTunes és a Microsoft Média Player lejátszási listáit, és együttműködik adott NAS készülékekkel, például bizonyos Synology berendezések Médiaszerverén és Audio Station-ján keresztül is meghallgathatjuk tárolt számainkat. Ennek ellenére döntően a mobilos használat és az internetes rádiózás a fő csapásiránya a SoundTouch 30-asnak.

 

Bose-SoundTouch-30-III-White.jpg

 

Hangpróba


A SoundTouch 10 hangjához képest, a 30-as egészen más világ! Kialakítása ideális szobahangosításhoz, igaz sztereó „színpad” ettől a modelltől sem várható el, de a különleges kialakításának köszönhetően a hangminősége remek!

Megnyomjuk a bekapcsológombot és megszólal a zene. Megunjuk a jazz rádiót, egy gombnyomás és a londoni Classic FM aktuális kínálatával kényeztet bennünket. És ez így megy a „végtelenségig”, azonnal elfogadjuk, azonnal megkedveljük.

 

bose_soundtouch_30_iii_b_k1602094142969M_110039458.jpg

 

Adott zenei stílusok sokat profitálnak a SoundTouch 30 különleges hangszórókialakításából. Igaz ez a jazz számokra, az akusztikus hangszerekre vagy a kamarazenére. A nyugodt, kiegyensúlyozott középtartomány „alatt” az erőteljes mélyhangok teljessé teszik a hangképet. Jazz-triók esetében a SoundTouch nem mossa össze a zongora és a bőgő hangzását, a két domináns hangszer nem nyomja el a másikat.

A hétköznapi rádióhallgatás során sem találtunk kritikus pontokat, talán a nagydinamikájú rock és metál stílus, vagy a szimfonikus művek nem profitálnak sokat, tehát azok a stílusok, ahol a dinamika mellett a tér is rettentő fontos! Ebből a szempontból nincs különbség abban, hogy rádiózunk vagy NAS-ról szól a zene, a Bose nem alkalmas a hi-res formátumokhoz, az mp3 kontra FLAC vita nem ezen a hangsugárzón fog eldőlni...

 

bose_st30_wht_2_.jpg

 

Konklúzió


Nincs vita, a Bose SoundTouch 30 egy remek hangsugárzó, pontosan teljesíti az elvártakat és a megcélzott felhasználási terület igényeit. Beüzemeljük és hallgatjuk! Gyakorlatilag eszköz sem kell hozzá, a beprogramozott rádiók és a lejátszási listák hosszú időre elegendő muníciót szolgáltatnak. A hangminősége példás, kiemelkedő a mélyhang-tartománya. Nyugodt, tiszta hangzása miatt egész nap hallgatnánk rajta valamelyik jazz rádiót.

Hasznos lenne a desktop vonal bővítése, hiszen ezt az ezközt nem fogjuk cipelgetni, bekötjük az otthoni hálózatunkba. Miért ne használhatnánk az asztali gépünkkel is? Pedig még LAN csatlakozót is találunk ehhez…

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.438264 másodperc.