Chario Aviator Ghibli Hangsugárzó Itáliából

Sztereó Magazin | 2017. Április 10., Hétfő 15:00

A limitált példányszámban gyártott Chario Aviator család első tagjai megérkeztek hozzánk! A legújabb Chario koncepció első tagjaként, a Ghibli monitor hangsugárzóval ismerkedtünk meg.


Első ránézésre


A minőségi kialakításról már akkor fogalmunk lehet, amikor a dobozból előkerülnek a gondosan elkészített és dedikált szövetzsákok, amibe a hangfalakat csomagolták. Nem csalódhatunk, mert a kis hangsugárzókat kiemelve, és körbeforgatva esszenciális újdonságokat láthatunk. Sarkokat és éles éleket nem találunk, a hangdobozt lágy ívek jellemzik, már-már kínosan elkerülve minden kiszögelést és ügyelve arra, hogy semmiféle káros reflexió ne keletkezzen a külső felületről. Ez a forma elsőre biztosan szokatlan, de akik szeretik a meghökkentő megoldások által tarkított megjelenést, azoknak a számára a látvány felüdítő élményt nyújt, ha rápillantanak a Ghibli-re. Az előlap  kerámia festék borítása  körbevonul a tetőlapon, a hátlapon és az alsó részen, mely felületeket csupán a két hangszóró és néhány kivágás tagol, köztük a méretes reflexnyílás, amely szokatlan helyre került. A kis állványra helyezhető hangfalaknak saját lábuk van, amelyek tüske formájú gumi műanyag keverékből készültek, éppen ezek tartják azt a távolságot, amelyek megadják a kellő elcsatolást az állványtól.

 

index.jpg

 

A másik fontos feladata a tüskéknek, mivel a kis hangsugárzónak alulra került a reflex nyílása, hogy térhez juttatja a kiáramló levegőt, és vele együtt a hangot. Ezzel a módszerrel leginkább a nagy álló hangfalak és a Subwoofwer-ek működnek. Az érdekes kialakítások felsorolásának még nincs vége, mert egy váratlan fordulattal úgy gondolták, hogy felcserélik a hangszórókat és a magasat alulra és a mélyet felülre helyezték ezzel is szakítva a konvencionális hanfalépítéssel. Az eredeti fa oldalburkolatokkal az olasz faipari kézműipar előtt tisztelegtek a gyártók, és ezzel a látványos és mondani sem kell, hogy gyönyörűen megmunkált és karakteres elemmel jótékony hatást gyakoroltak a kabinet merevségére is. Nem részletezve tovább a láthatóan rengeteg innovációt még csak egy dolgot említenék, minden Ghibli-nek van egy saját fém táblája egyedi gyártási számmal, ami a bevezetőben is jelzett limitált példányszámmal magyarázható.

 


Műszaki tartalom


A tipikus két utas felépítés, nem is annyira megszokott, mint fentebb említettem, de mégis így kell említeni, a sok felsorolt különlegesség ellenére is. Tehát ami fix, hogy a mély hangszóró felül kapott helyet, ami egy nem átlagos darab, mert ez a kónusz, szinte egy tökéletes formájú tölcsér, mert a porsapka nélküli kialakítás révén mélyen behatol a közepe a lengőtekercs irányába.

 

index mĂŠly.jpg

 

A mély/középsugárzó 130mm átmérőjű Rohacell® membránja egy úgynevezett NdFeB motort kapott, ezek a „belsőségek” és a reflex port, a keresztezési frekvenciáig felel a mélyebb tónusú hangokért.

 

index magas.jpg

 

A felsőbb régiókat a karakteres kinézetű, 38mm. átmérőjű (T38WaveGuide) magas-sugárzó adja. A méretes csipogó frekvencia tartományának alsó értéke 1270 Hz-re van engedve, ez meglehetősen alacsony a megszokottakhoz képest. A 8 Ohm-os impedancia és a 87 dB érzékenység nehezen hajthatóságot ígér, ezért viszonylag nagy teljesítményű végfokot kell választani hozzá.

 

 

Halljuk!


A Chario Aviator Ghibli-hez egy szépen megmunkált és stílusban hozzá illő állványt is kaptunk a forgalmazótól, amely nagyon nehéz, vastag acél idomokból áll. A körülbelül 8-10 mm-es falvastagságú oszlopnak, szintén vastag talpa és felső része van, amit ugyanolyan diófa oldalburkolat takar, mint tesztalanyunkat. A Sönd Arts hangfal-állvánnyal a Ghibli harmonikus egységet alkot, így már semmi akadálya a régen várt zenehallgatásnak, ezzel kezdődhet a kellemes meglepetések sorozata.


aviator_ghibli_opt.jpg

 

Először is nem azt vártuk, mint amit kaptunk! Fel voltunk készülve egy a látvány által kínált 38mm-es magas hangszóró és a 130mm-es mély/közép páros által produkált jól artikulált, magasba húzó, ugyanakkor jól definiált, de szikár hang karakterre. Amit kaptunk: egy a végtelenségig, a képzelet határán túlmutató basszus özön és hozzá egy kulturált, de egyáltalán nem eltúlzott magas tartomány, ami teljesen meglepő volt, sokáig csak ámultunk a hallottaktól. A dúsgazdag basszus hangok egy ekkora, kb. tíz literes dobozból például hihetetlen tűntek. Úgy látszik, hogy a Chario eléri azt, ami eddig csak keveseknek sikerült. A megadott alsó határ frekvenciát pontosan mérésekkel igazoltuk mi is (60 Hz), de ez csak támpontot ad ahhoz, hogy a tesztzenéinkkel elvégzett próbáinkat igazolja, nevezetesen, ha becsukott szemmel hallgatjuk a Ghiblit, akkor teljesítményük alapján akár állódobozok is lehetnének, mert akkora légtömeg megmozgatására képesek. Ezek a hangfalak erőlködésmentesen jelenítik meg a gitár legmélyebb húrjainak a hangját, noha a basszusgitár és a bőgő hangtartománya mélyebbre nyúlik, mint amit ez a hangsugárzó veszteség nélkül képes elérni. Ugyanakkor a mély hangok olyan szépen és finoman veszítik el erejüket az egyre alacsonyabb tartományokban, hogy szinte természetesnek véve ezt a hatást, el is várjuk eltűnésüket a semmibe, ami nem zavaró, mert így is hihetetlen élményhez juttat bennünket a mélyhangok terén. A várt vékony hangkarakternek nyoma sincs, egy testes és reális hangtömeget kapunk, amik az apróbb finomságoktól sem mentesek.

 

 

KĂŠpkivĂĄgĂĄs.JPG

 

Dicséretes a kabinet szilárdsága, a rezgéseket nagyon szépen csillapítja, ezzel a dobozhangok nem színezik a produkciót. A viszonylag puha hangok nem kedveznek a feszesebb hangzású zene kedvelőinek. Érdemes a hozzá illő erősítő kiválasztásával kompenzálni ezt a hatást. A keményebb, feszesebb hangú végfokkal párosítva alapvetően nem, de kis mértékben gyorsíthatjuk a hangfal hangszóróinak a munkáját, a nagyobb Damping faktorú erősítő előnyös lehet, ha energikusabb hangra vágyunk. Mindenesetre a kamara műveket és a komoly zenei előadásokat nagyon kellemesen prezentálja a hangfal. A Ghibli nagy térhatással ábrázolja a hangszeres zenét és így számos mélységi dimenziót tudunk megkülönböztetni a hallgatásakor. Egekben van a hallgathatósága, és ha egész napos hallgatási periódusokat is szeretünk beiktatni életünkbe, akkor sem fárasztó a hangja, és a nap végére is nyugodtak, és kellemesen feltöltődöttek leszünk a zenei produkciója, a hangzása által.


Olyan kellemes hangú énekesek, mint Allan Taylor, Kari Bremnes vagy Diana Krall hallgatása nagyszerű élmény ezzel a hangfallal: Diana Krall, „The Look Of Love” számának a megszólalása esetén például tényleg szerelmesek lehetünk: természetesen ebben az esetben a Ghibli-ből megszólaló hangokba.


 

Ajánlás


A Chario Aviator Ghibli által eljuthatunk arra a szintre, hogy fétisként tekintsünk erre az olasz hangfalalkotásra. Mind a decens külseje, mind a szokatlanul kellemes, és váratlanul lenyűgöző hangja elvarázsolja az embert. A Ghibli beférkőzik a lelkünk ismeretlen régióiba, amitől egyre jobban megszeretjük.

(lambert)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.116179 másodperc.