Sztereó MagazinDali Phantom S sorozat - Elképesztő hangú házimozi

Sztereó Magazin | 2017. Július 24., Hétfő 08:00

Az igényes otthoni beépíthető házimozi hangfalrendszerek, gyors ütemben kezdenek felzárkózni a mozikban tapasztalható szuperhangzáshoz.

A bemutató előtt soron kívül érkezett a Dali újdonsága. Éreztük a törődést a gyártótól és külön öröm volt számunkra, hogy néhány európai laptársunkkal együtt, mi tesztelhettük először az új sorozatot. A szállítmány súlya 480 kilogramm volt. A mindent elsöprő hatás érdekében, a hangfalak felépítése négy ember egész napi munkájára volt szükség, de megérte. A müncheni High End Show –ra, a Phantom S nyilvános bemutatására, már kellő tapasztalatokkal érkeztünk.

 

MEGJOTT A CUCC 640x800.jpg

 

A falba építés értelme

 

Az elsődleges szempont, hogy az enteriőr minél kisebb mértékben változzon meg, illetve a hangfalak a kinézetükkel ne váljanak uralkodóvá a szobában. A tapasztalat azt mutatja, hogy a feleségek nehezebben tolerálnák a nagydarab méretes hangsugárzókat a nappaliban. A házimozi rajongóknak természetesen a hangszórók látványa nem jelent gondot, sőt...

 

Phantom S 280 640x380.png

 

Ennek a kettősségnek a feloldására a Dali Phantom S falba építhető új szériájának az elemeihez, egy mágnesesen rögzíthető fehér perforált takaró lemezt is mellékelt, amellyel szinte teljesen eltűnnek a hangsugárzók. Az álcázó grill lapot, aztán bármikor eltávolíthatjuk, ha büszkélkedni akarunk a Phantom S-ek látványával, amikor meglátogat egy hangtechnikánkra kíváncsi barátunk.

 

phantom-s-80-180-hybrid-tweeter 640x380.png

 

A felépítés

 

A széria három különböző darabból áll. A legnagyobb az: S 280, amelynek a súly 35 kilogramm, a köztes az S 180, míg a háttér sugárzónak szánt beépíthető egység az S 80 -as nevet kapta, ez utóbbiak súlya 20 kg. alatt van. A csavaros fülekkel ellátott panelek, csupán egyetlen csavarhúzó segítségével könnyen beszerelhetők a megfelelő méretű, előre elkészített fali nyílásba, ami a legtöbb esetben praktikusan gipszkartont jelent. A különböző hang „dobozok” ugyanazokat a hangszórókat kapták, a különbség a számukban és a kiegészítő passzív elemek számában rejlik. A lapos kivitelű dobozok annyira vékonyak, amennyire csak lehetnek, hogy ezzel is megkönnyítsék a beépíthetőséget. Jellemző a konstrukcióra, hogy a nagy hangsugárzóknak a mágnesei látszanak, mert kibukkannak néhány milliméterre a hátlapból. Így sikerült a tervezőknek lecsippenteni a mélységéből egy hátlap anyagvastagságú méretet. Érdekes, mert így egy gumi gyűrűvel kellett tömíteni ezt az illesztést, ennek az előnyös oldala, hogy ezzel tovább növelték a konstrukció merevségét.

 

dali-phantom-s-280-back-cabinet 640x380.png

 

A passzív, membránok kiegészítik a Phantom S családtagok munkáját. Az S280 esetében kettő, míg az S180-nál csak egy darab karbonszál erősítésű passzív elem segíti a tökéletes hang elérését. A koncepciónak ebben az esetben nem az a célja, hogy velük hangolják az alsó frekvenciákat a legmélyebbre, hiszen arra ott van a Subwoofer. Amint a teszt közben hallhattuk, ezzel a megnövelt membrán felülettel sikeresen növelték a hangnyomást és egyfajta különleges testességet adtak a hangoknak. A nyolc inches, vagyis 20 centiméteres mély/közép hangszórókat a Dali ebben az esetben is a jól megszokott receptje szerint, farost membrán erősítéssel látta el.

 

Dali-PHANTOM-S-280-10 rear connecting 640x380.png

 

A magas hangokért felelős rész egy külön történet. Az egykor csak a High-end hangsugárzókban jelen lévő technológiát pár éve a Dán gyártó nagymértékben népszerűsítette azzal, hogy több termékébe is beépítette a saját fejlesztésű hibrid kialakítású magas-sugárzóit. Az elv roppant egyszerű, de a kivitel korántsem. A lágy dóm magas-sugárzót egy ribbon csipogóval zárták közös kamrába, ennek az eredménye, az avatatlan fülű hallgatók számára teátrális. A hangváltási frekvenciát ebben az esetben nem kevesebb, mint 15 kHz-re hangolták, tehát innen kezdenek a ribbon sugárzók dolgozni, így az elért felső határérték kitolódott a 25 kHz-es frekvencia tartományig. A rugósan csíptethető hangszóró kábelek oldalt helyezkednek el, és megkönnyítik az installálást.

 

Dali-PHANTOM-S-280-08 640x380.png

 

Tesztelés

 

A teszteléshez az egész rendszert fel kellett építsük. A hangrendszert a szerkesztőségben építettük fel a teszteléshez, és egy Denon AVR-X2300W házimozi erősítővel kombináltuk. A szobát bőven betöltötte az 5.1 es hangrendszer, és elég furcsán éreztük magunkat a nagy, két méteres magasságú hangsugárzó oszlopok között, egyszerűen kicsinek találtuk magunkat a meglévő térben. Noha a Phantom S-eknek egy sokkal nagyobb helyiségben lett volna a megfelelő helyük, a mérő mikrofonos bemérés hatására a Denon AVR pontosan megfelelő szinteket állított be.

 

peuter 640x380.png

 

Ennyit az előkészületekről, most halljuk a lényeget, a hangminőséget! A nagyméretű membránok, ránézésre nagy hangnyomást ígérnek, amiben nem is csalódtunk. A basszus sugárzónak egy már általunk ismert Dali Subwoofer a K14-est kaptunk. Ezt az egységet, már korábban teszteltük, és nagyon elégedettek voltunk a hangjával. A filmes élményeket az Iron Maiden, Flight 666 és a Halálos iram 5. részével gyűjtöttük be. A koncertfilmet igen hangosra állítva elképesztő élményben volt részünk, és a legjobb élő koncertekhez hasonlítható hangot hallhattunk. Emlékeimben a Saxon és a Maiden, Seven Son… koncert hangminősége jutott eszembe.

 

Front ezus center 640x380.png

 

Még egy stadion koncert és egy Phantom hasonlóság jutott eszembe, amikor a Dali rendszert hallgattam, és az nem más, mint a klasszikus koncert erősítéshez használt úgynevezett Line Array hangszóró készlet. Ennek a lényege, hogy a két méternél, vagy ennél jobban széthúzott vonalban rendezett hangszórók viselkedése módosul a pontsugárzókhoz képest. A távolság függvényében a hangnyomás kevésbé csökken, ezért nagy terekben különösen előnyös a Phantom S 280-as hangpanelek használata. A filmben lévő hangok erős hatásaitól felváltva felugráltunk és hangos tetszésnyilvánításba törtünk ki.

 

S-Series 280 beauty 640x500.jpg

 

A hihetetlen élményhez nagyban hozzájárul a hybrid magas sugárzó egység, mert káprázatosan könnyedén reprodukálja a cinek fémesen csörgő hangjait és mozizásnál az üvegtörés hihetetlenül élethű zaját, a legnagyobb hangerő esetén is. Az egész hangképre egyébként jellemző ez a fajta könnyed megszólalás, a lendületes és gyors impulzusok meg sem kottyannak a hangfalainknak. Egyszer sem volt olyan érzésünk, hogy a 20 centis membránok miatt lassú lenne az impulzus követés. A karbon passzív membránok akkora méretű testes hangokat adnak, amekkoráról sokan nem is álmodnak, de a mi tapasztalatunk által bizton mondhatjuk, hogy a Phantom S olyan térhatású élményt tud a nyújtani, amire sokan vágynak a képzeletükben.

 

dali_phantom_s_livingroom_01 640x380.png

 

 Ajánlás

 

A kis szobaméret miatti aggodalmunk szertefoszlott, amikor meghallottuk a Denon-Dali Phantom S közös produkcióját. A nagy hangpanelek között ülve, nagyon kellemes és izgalmat okozó órákat töltöttünk. A Phantom S széttöri a sztereotípiákat, miszerint kis helyiségekbe csak korlátozott méretű hangfal való, mert esetünkben a mérvadó megközelítés, „a minél nagyobb annál jobb” lett. Hiányérzetünk nem volt, hacsak az nem, hogy csupán két napig vendégeskedett nálunk a Phantom S széria a legnagyobb sajnálatunkra.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.114371 másodperc.