Sztereó MagazinEISA CONVENTION - ANTWERPEN 2018

Sztereó Magazin | 2018. Július 19., Csütörtök 12:00

Idén is megrendezésre került az EISA éves sajtókonferenciája. Az antwerpeni rendezvényen közel 30 gyártó mutatta be legújabb fejlesztéseit, az újságíróknak. Ezáltal képet kaptak a márkák által követett irányzatokról, és a jövő fejlesztéseiről.

Beszámolónkban rövid áttekintést adunk a konferenciáról, és a résztvevő cégek bemutatóiról.

Az ELAC szakmai hírneve makulátlan, számos kivételes eszközt készítettek, ezúttal pedig vadonatúj hangfal sorozatot állítottak színpadra. Az ADANTE hangsugárzókra precíziós tervezés, vadonatúj műszaki megoldások és rendkívüli kivitelezés jellemző. A hangfalak közös eleme a több dobozból épített kabinet (Interport-Coupled Cavity), amely nagyszerűen kezeli az alacsony frekvenciákat. A sorozat vadonatúj, koncentrikus kialakítású középmagas meghajtókat kapott; az 5,25 hüvelykes alumínium középfrekvenciás egységbe, 2 hüvelykes magassugárzót ültettek. Az új kialakítás, szinte mindenféle műfaj esetében pontos forráskezelést, linearitást, teljesítményt, sebességet és artikulációt biztosít.

 

HEINTZ LICHTENEGGER.JPG

 

A HARMAN / KARDON csoporthoz tartozó AKG, egy vezeték nélküli fülessel érkezett. A W700 típusjelzésű eszköz nyitott kialakítású, s negyvenmilliméteres meghajtókat dolgoztat. A fejhallgató aktív zajszűrő technológiával rendelkezik, ami hatékonyan képes kizárni a környezeti zajokat. A JBL DIVE fülhallgató nyakpántos kialakítású, teljesen vízálló sportfüles rendkívül könnyű, hosszabb távon is komfortos darab. A 10 mm-es meghajtók tiszta és részletező megszólalást biztosítanak; az IPX7 (vízálló) tanúsítvány a garancia arra, hogy az eszköz még merülés közben sem rongálódik meg. A JBL XTREME 2 második generációs hangsugárzó minden tekintetben jobban teljesít az elődnél. A készülék Bluetooth-kompatibilis, a dupla magassugárzó, közép és basszus meghajtók, akár zajosabb környezetben is tisztán hallhatók. A CITATION 500 kifejezetten szépen megépített, Kvadrat szövetburkolattal ellátott készülék Google Assistant és Chromecast támogatással rendelkezik, szólóban vagy sztereó párként is működik, s a beépített WiFi modulnak köszönhetően streaming platformként is használható. A beállításokat és a vezérlést, érintésérzékeny LCD kijelző segíti.

 

A YAMAHA egy kevésbé friss, de ütős párost állított ki; az NS-5000 hangsugárzó és R-803D integrált hálózati erősítő, remekül működik együtt. A hangfal a legendás NS-1000M legjobb tulajdonságait örökíti tovább; a háromutas kabinet építéséhez japán nyírfát és rétegelt lemezt használtak. Az R-803D hálózati erősítővel a gyártó a fiatalabb korosztályt szeretné megszólítani; a készülék teljesen automatizált, így kezdők számára is jó választás lehet. A készülék mellé a felhasználók megkapják a YPAO kalibrációs rendszert, amivel a környezeti jellemzőkhöz igazítható a megszólalás.

 

KEF 2.JPG

 

A KEF R (Reference) sorozata alapvetően fiatal, hiszen az első modellek mindössze hét évvel ezelőtt kerültek a piacra. A hat hangfalat sorakoztató széria fejlesztése során a mérnökök igyekeztek visszatérni a gyökerekhez, teljesen tiszta lappal indítottak. A készülékek teljesen megújított és megerősített kabinetet kaptak, amelybe rugalmas anyagból készített basszus-port került, ez kivételes basszus teljesítményt biztosít. A modellekbe tizenkettedik generációs UNI-Q meghajtók kerültek, amelyek az alacsony-frekvenciás torzítás elkerülése és a maximális teljesítmény érdekében, új motorikus egységgel és felfüggesztéssel rendelkeznek.

 

Kétségtelen tény, hogy az iFI Audio hosszú ideje élen jár a hordozható erősítők és kiegészítők gyártásában. A Pro iDSD egy kiváló komponensekből, nagy körültekintéssel megépített hálózati lejátszó, amit a nagyfelbontású jelek kezelésére terveztek. A készülék két, egymástól független bemeneti áramkörrel rendelkezik (csöves és szilárdtest), aminek eredménye a kompromisszum mentes hangzás, s így a két erősítési mód között, valós időben lehet váltani. A gyártó a nano iDSD Black Label és xDSD elnevezésű eszközeit is magával hozta; mindkettő nagyfelbontású formátumok kezelésére tervezett fejhallgató-erősítő / DAC amelyek kivételes teljesítményt biztosítanak.

 

POLK AUDIO 2.JPG

 

A SOUND UNITED számos jelentős márka forgalmazását felügyeli, így nem meglepő, hogy sok aprósággal érkezett. A POLK Audio két hangprojektort állított az érdeklődők elé, amelyek kifejezetten az otthoni filmezéshez készültek. A MAGNIFI Max és Max SR hangrendszerek teljesítménye jócskán túlmutat a hagyományos hangkeltők minőségén, egy vezeték nélküli mélyládát dolgoztat. A készülék SDA digitális surround technológiát használ, valamint megkapta a Voice Adjust funkciót, ami a beszédhangok kiemelését végzi.

 

SOUND UNITED.JPG

 

Megmutatta magát a DENON negyedik generációs mikro-hifi rendszere is; a CEOL N10 természetesen a HEOS platformra építkezik, D osztályú erősítőt dolgoztat és új OLED kijelzőt kapott. A készülék a megszokott hálózati szolgáltatások mellett, rádiózásra (FM / AM és internetes) és CD lejátszásra is alkalmas. Színpadra álltak a MARANTZ PM80005 / PM8006 integrált erősítők, amelyek diszkrét visszacsatoló áramkör és az exkluzív HDAM technológia kombinálásával biztosítanak kiváló hangminőséget. A pontos reprodukció érdekében a PM8005 hármas hangvezérlő rendszert kapott, amely külön szabályozhatók a mély, közép- és a magasfrekvenciás szegmensek.

 

Hamarosan az öreg kontinensen is elérhető lesz a DEFINITIVE TECHNOLOGY sikeres sorozata; a DEMAND széria, három kifinomult és elegáns megjelenésű polchangfalat sorakoztat, amelyek igény szerint falon vagy állványon is elhelyezhetők. A modellek közös jellemzője a jellegzetesen eltolt magassugárzó, amely segít kiküszöbölni a szimmetrikus diffúziót, s javítja a sztereó képalkotást.

 

DENON.JPG MARANTZ.JPG

 

A FOCAL IW (In-Wall) 300 sorozata a beépíthető megoldások számát gyarapítja. A beépíthető hangkeltők első pillantásra kicsit macerásnak tűnhetnek, azonban egy szépen kivitelezett rendszer nemcsak tetszetős, de nagyszerű hangminőséget is kínál. Már első pillantásra is látszik, hogy a gyártó igyekezett úgy megtervezni az egyes komponenseket, hogy azok beszerelése a lehető legkisebb felfordulással járjon. A különböző egységek, könnyen és gyorsan szerelhetők, ráadásul a megoldás a karbantartást is jelentősen megkönnyíti. A 300 ICW hangsugárzók jellegzetessége, hogy sztereó párként vagy center sugárzóként is felszerelhetők.

 

FOCAL 2.JPG

 

A DALI Callisto hangsugárzó rendszer a hagyományos hifi megoldásokat ötvözi a legújabb technológiákkal. A gyártó ügyesen ismerte fel, hogy egyre kevésbé van szükség különálló komponensekre, ezért a komplex elektronika helyett a kompakt megoldásokra koncentrált. A két hangfalat tartalmazó rendszer teljes egészében saját fejlesztés. A rendszer fontos eleme a DALI Sound Hub, amely vezeték nélküli előerősítőként kommunikál a hangfalakkal.

 

DALI CALLISTO 6C.JPG

 

A brutális mélyládákat gyártó SVS ezúttal a házimozi rajongók kedvét kereste, ugyanis az ULTRA és a PRIME sorozatok az otthoni filmszínházak kialakításához nyújtanak segítséget. Mindkét sorozat referencia szintű házimozi hangzást, egységes színpadképet és kiváló részleteket kínál. A PRIME sorozat hasonló kvalitású hangfalakat kínál; az egységek álló vagy állványos szettek kialakítására is lehetőséget biztosítanak, de akár a hangprojektorok kiváltására is alkalmasak.

 

SVS.JPG

 

A MICROMEGA az M-ONE készülékekkel demonstrálta, miként képzeli el a kompakt hifi erősítők jövőjét. Az elegáns és meglepően lapos burkolat alá, igazi erőművek kerültek. Az M-100 és M-150 névre keresztelt eszközökben AB osztályú végerősítők dolgoznak, így a kisebbik készülék 100W (8 ohm), míg a nagyobb berendezés 150W (8 ohm) teljesítményt biztosít. Az egyedi festéssel is rendelhető, masszív alumínium burkolattal ellátott készülékek vezetékkel és vezeték nélkül (Bluetooth, AirDream) kapcsolódhatnak a hálózatra. Az eszközök kijelzője, átbukik az éleken, így a készülékek akár falon is elhelyezhetők.

 

MICROMEGA 2.JPG

 

A PRIMARE új kollekciója a skandináv életérzést igyekszik tükrözni; a családi és baráti összejövetelek hangulatát próbálja megidézni. A PRISMA termékcsalád gyakorlatilag mindenre nyújt megoldást, hiszen erősítők, lejátszók, hálózati eszközök alkotják a kínálat részét. Az I15 Prisma integrált erősítő és az SC15 Prisma előerősítő fejlett hálózati funkciókat, kiváló digitális / analóg konverziót és remek teljesítményt kínál; előbbi háromnegyedes házat kapott, így kevesebb helyet foglal. A CD15 Prisma a hálózati szolgáltatások és a digitális jelfeldolgozás mellett CD lejátszására is képes. Mindkét eszköz vadonatúj áramköri lapot és tápot kapott, ami nagyobb teljesítményt és alacsonyabb zajszintet eredményez.

 

PRIMARE.JPG

 

A PRO-JECT a közelmúltban állt elő a JUKE BOX S2 elnevezésű kompakt lemezjátszó/erősítő rendszerrel, amely a JUKE BOX E jelentősen fejlesztett változata. A rendszer hatalmas előnye, hogy nem igényel külön beállítást, s ugyan külsőre szerénynek tűnik, csodálatosan szól. A készülékhez különálló hangsugárzók tartoznak, ami kifinomult hangzást eredményez. A lemezjátszó szíjhajtású, akril lemeztányérral rendelkezik, amelyet szinkronmotor vezérel. A 8,6 hüvelykes hangkart, Ortofon Pick-it 25A hangszedővel szerelték, ami más MM hangszedővel is felváltható. Erősítőként is használható, sőt Bluetooth interfészen keresztül más hordozható eszközök társítása is megoldott.

 

PRO JECT JUKEBOX2.JPG

 

A legújabb televíziók és UHD Blu-Ray lejátszó


Az Eisa Convention egyik fő szegmense minde évben a legújabb televíziók bemutatója. Idén is több vezető gyártó mutatta be legújabb termékét, melyekről mos pár sorban beszámolunk.

 

A PHILIPS / TP VISION mindig élenjárt a fejlesztésben, mérnökei elkötelezettek a hibátlan képminőség vonatkozásában és az általuk tervezett televíziók mindíg is az élvonalhoz tartoztak. Most bemutatott készülékeik már kivétel nélkül a tavaly bemutatott, saját fejlesztésű P5 képfeldolgozó processzor továbbfejlesztett változatával működtek, és kezelték a HDR10+ nagy képfelbontást kezelő szabványt. Bemutatott 55” képméretű 803 Oled televíziójuk és a 65” képméretű 903 lenyűgözö képet produkált. A bemutatón bejelentették, hogy a top Philips televíziók hangrendszere a jövőben True Sound filozófia képviseli, és a Bowers & Willkins tervezése alapján készül.

 

PHILIPS.JPG

 

A TCL tavaly mutatkozott be az Eisa Convention Home Theater Display szakértői csoportjának, startégiájuk a sok szolgáltatás, magas technikai színvonal és olcsó értékesítési ár elven alapszik. Ennek megfelelően most bemutatták az 55 DC760 LED/LCD típusú QLED televíziójukat, amely ellentétben a riválisokkal nem a HDR10, hanem a szerintük jobb hatásfokú HLG (Hybrid Log Gamma) HDR képfelbontást támogatja és a 7.0 Android menürenszerrel működik. A készülék JBL hangrendszerét a Harman tervezte, és nagyon meggyőzően szólt. A bemutatott TCL televízió - mely augusztusban kerül forgalomba - Google Assistant kompatibilis, rendelkezik az egyre népszerűbb Voice Command szolgálatással, ami nagyon látványosan működött, mindezt egy nagyon meggyőző mindössze 999 Euros árért.

 

TCL.JPG

 

A televíziós bemutatók sztárja az LG OLED tévék prezentációja volt. A növekvő vásárlói érdeklődés, amely az OLED tévék iránt mutatkozik arra ösztönzi a Dél-Koreai gyártót, hogy még jobban koncentráljon a fejlesztésre, hiszen paneljait számos más gyártó is beépítí a készülékeibe. Új készülékeihez már a legújabb Alpha 9 típusú intelligens processzort haszálja mely tejesítményben túlszárnyalja elődjét. Alkalmazza a HFR (High Frame Rate) techológiát, amivel a képminőség új generációs szintjét érik el. Bemutatott LG OLED 65L8PLA típusú készülékük ma a világ legjobb televíziója címet is kiérdemelhetné, aminek hangrendszerét Dolby Atmos-ra fejlesztették. Az LG amellett, hogy az OLED technológia vezető támogatója, nem feledkezik meg az LCD televíziókról sem, ahol ugyancsak jelentős sikerekt tudhat magáénak. Most bemutatott LG65SK9500 LCD televíziójuk sok újítást tatalmaz. A nano cellás panel reflexiós hatását 44%-al csökkentették a betekintési szöget 84%-ra növelték, Voice Command szolgáltatást kapott és WebOS frisítést, amely quick menű kiegészítéssel működik.

 

LG 01.JPG

 

A  PANASONIC UB 9000 típusú UHD Blu-Ray lejátszójával sportnyelven szólva, szinte minden lécet vitt.  Készülék szolgáltatásaival és új processzorával a legmagasabb elvárásoknak is megfelel, főbb tulajdonságai között jellemzően Netflix, YouTube, Google Amazon és Alexa kompatibilis, Chroma alapu új HDR technológia optimalizálója a TV készülék fényerejét képes 1500 nit –re felvinni.  Az Panasoic UB 9000 UHD Blu-Ray lejátszó audio képességei hasonlóan a videós tulajdonágokhoz -lenyűgözőek, a készülék értelmezi a Hi-Res audio file-okat is, a külön szekcíóban zajlott audio bemutató nagyon meggyőző volt.

 

PANA SB UHD 9000.JPG

 

Összefoglalás


A májusban zajlott antwerpeni konferencia nagyszerű bevezetést jelentett az Eisa díjak eldöntésének szempontjából. Az  elmúlt hetekben történt tesztelések, és meghallgatások kapcsán az Eisa lapok szerkesztői megfelelő benyomást szerezhettek a nominált termékek technikai tudásáról ahhoz, hogy a június végén Szerbiában zajló General Meeting kapcsán megfelelő döntést hozzanak. Következő lapszámunkban olvasóink már a győztes termékekről olvashatnak.

 

Korek Péter és Soltész Rezső

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.274773 másodperc.