Sztereó MagazinFIIO F9 PRO - BEROBBANT, MINT EGY ÜSTÖKÖS

Sztereó Magazin | 2018. Július 16., Hétfő 07:00

A FiiO pár év alatt olyan minőséget ugrott, amelyre illik a címben szereplő jelző. Most leteszteltük, hogy megtudjuk mi a titka a kis moduláris kialakítású kínai csodának!

Ne húzzuk az időt, lássuk mindjárt, hogy mit rejtettek a FiiO F9 Pro dobozába, valamint vizsgáljuk meg közelebbről a terméket, mert első ránézésre rendkívül kellemes kialakítású füleshez lehet szerencsénk.

 

Dizájn

 

A moduláris kialakításnak legfőbb előnye, hogy alkalmazkodik a különböző felhasználói igényekhez, ezzel tehát költséghatékonyan átalakítható az adott feladathoz. A szépen megmunkált fülbe illeszthető hallgató, egy ékszerhez hasonlóan lett kidolgozva. Az alumínium ház egy belső műanyag réteggel megbolondítva kimondottan ergonomikus, és egyfajta hármas kopoltyú mintával gazdagítva, (vagy amit a gyártó említ vízben keletkező hullámok) teljesen egyedi formát kapott. A szétszedhetőség a vezeték cserét teszi lehetővé, amely átjárhatóságot enged a kiváló és a tökéletes között.

 

f9pro_2.jpg

 

Mi van a dobozban

 

A FiiO F9 PRO csomagolásában kétfajta kábelt találunk. Az egyik egy rövid, 3-pólusú, amely egy mikrofonos headset, ez a szokásos feladatokhoz való, ha úton vagyunk, ez leginkább a telefonnal kihasználható. A vezeték rugalmas fülkampókban végződik, ez alapvető fontosságú a teljes kényelemhez. Ez a fül mögé helyezhető rész, véd a véletlen kihúzódásoktól, illetve fixen tartja a hallójáratba dugott meghajtókat. A használat közben rájöttem, hogy további előnye is van a kidolgozásának, ha ugyanis kiszedjük a fülhallgatót, azt a kampó ott tartja és kényelmesen lépdelhetünk tovább.

 

Fiio-F9-Pro-1.jpg

 

A másik fajta vezeték szimmetrikus kialakítású, 4-pólusú 2,5 mm-es Jack végződése van és vékonyabb, de hosszabb sodrott kábellel rendelkezik. Ilyen aljzatot találunk a cég újabb közép/felső-kategóriás hordozható  készülékein, ennek az előnye, hogy jobb hangminőséget várhatunk tőle, tehát árnyaltabb hangreprodukciót kapunk, amely alapvetően fontos a Hi-res világba belépő eszközök között.

F9PRO-01.jpgF9PRO-05.jpg

 

A további kényelmi lehetőségeket 12 pár különféle kialakítású szilikon és szivacsos harang garantálja (a szivacsos harangok nagyobb zajszűrést adnak). Nem említettem még, hogy a kínálat részét képezi egy elegáns kemény és praktikus puha hordtok is, így áll tehát össze a teljes periféria.

F9PRO-02.jpg

Hallgassunk

 

Telefonnal és a FiiO X5 harmadik generációjával is próbára fogtam az F9 PRO-t. Már az első megszólaláskor feltűnik, hogy egy analitikus, de kissé érzelmektől mentes hangot hallok. A kivételes képessége ebben a kategóriában eléggé meglepő. A gyártó nem ment el a túldíszített hang irányába, pedig valószínűleg ezzel több hívet szerezhetne.

A furcsa dolgokat fokozza, hogy a naturális hang olyan egyensúlyt teremt, hogy tovább kell elemeznem...

A fenti gyors tapasztalataimnak az eredményére a FiiO F9 Pro különleges hybrid kialakítása szolgálhat magyarázatul. Fénytelen a hangzása, kevés a magas-hang, igaz, hogy elmegy a hallásküszöbig, de valami mégis hiányzik: a tömeg. Egyféle félénk hatást hallok.

F9PRO-04.jpg

Gumiharangot cserélek és a hang pozitív és negatív irányba is változik. A 12 párból a legjobb kiválasztása vár rám! Nem kis feladat, de hozzákezdek. Az otthoni körülmények nem indokolják a zajok izolációját, de mint kiderült, a füljárati illeszték cserék mindannyiszor a kényelem szempontjain túl a hangot is befolyásolják. Az egyéni fiziológia viszont annyira eltérő az egyes egyéneknél, hogy ebben az esetben természetesen nem lehet mást ajánlani, mint a próbálgatást. Az F9 Pro alapvető karaktere mindegyik haranggal megmarad, de kissé módosul, ami szerencsére nem éri el azt a szintet, hogy zavaróan különböző lenne.

 

Screenshot_2017-11-09-06-47-49.png Screenshot_2018-04-26-16-10-59.png

 

Belevetve magamat a zenei hatás mélységeinek a kutatásába, érzékelem, hogy az F9 Pro a vokális részeket érzékenyen és mód felett közvetlenül sulykolja, a tonális részletek megdöbbentően élőek. CC Coletti-Whole Lotta Love szerzeményében minden frazír elementáris hatásúvá válik. Kari Bremnes - Og så kom resten av livet, Norvégia hangját hallgatva tovább terjeszkedik a jelenlét élményem, nem értem a nyelvet, de az érzéseket nagyon is, amiket közvetít. A zenei kíséret hallatán rá kell jöjjek, hogy a teljes hangélmény kivételesen kiváló. A hangszerek szervesen egységgé tömörülnek, a füles nem hangsúlyoz semelyik irányba sem. A gitárok lecsengései hosszan élvezhetőek, mert ez a füles hangosan hallgatva is stabil, ezzel újabb élménnyel lehetünk gazdagabbak, tehát el kell ismerni az F9 Pro a dinamika tartományokat nagyon jól kezeli. Tesztalanyunk érzékenysége nagyon magas, ez magyarázatul szolgál a nagy dinamika jó kezelésére is. Miközben a zeneszámokat átjárja a koherencia teljessége, figyelmemet eltereli, hogy a lábdobok mélyebb hangolású bőrrel is gyönyörűen szólnak, megvan a hang legalsó kritikus oktávja teljes egészében, és ez nem kis teljesítmény. Szívesen hallgattam vele metal zenét is, például az F9-nek az Agent Steel - Unstoppable Force karcos hangú énekese és a gyors ritmusa is jól áll.

 

f9pro_3.jpg

 

Összefoglaló: (Megvenném kategória)

 

Bevallom eddig nem ismertem a FiiO termékeket, de most egy kicsit bevonzott a hatókörébe, vagyis azt is mondhatnám, hogy „megFiiOsodtam”. A tesztelés örömömre szolgált! A gyártónak összejött minden; fantasztikus kényelem és kivételes hangminőség, mindez a kezelhető árú kategóriában. Az árát figyelembe véve és azon is túl, igen megnyerő teljesítményt kapunk.

 

Lambert János

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.277091 másodperc.