Sztereó MagazinFolyóba lépni – Audio Note Uk Zero rendszer

Sztereó Magazin | 2017. Április 30., Vasárnap 02:00

A Hi-Fi gyártók elég hamar rájöttek arra, hogy ha nem feltétlenül csak és kizárólag a tőről metszett hifistáknak szeretnének árulni a termékeiket.

Akik külön bejáratú szempontrendszerük alapján választják ki maguknak a megfelelő lejátszóberendezést, erősítőt és hangfalat, érdemes egy teljes rendszert, vagy ahogy a szakszargonban elterjed: láncot ajánlani. Nyilván a specialista cégek, a akik egy-egy eszközt fejlesztenek és gyártanak, ezt nem tudták megtenni. Jobb esetben a gyártó, rosszabb esetben a kereskedő tudott valamiféle ajánlást nyújtani arról, hogy mely márkákkal, brandekkel lehet a legjobb eredményt elérni. Ugyanis a lánc összeállítása során egyáltalán nem mindegy, hogy mit mivel párosítunk. Túl a műszaki tartalmon, köztudott, hogy a hangzási karakterek közötti különbözőségek nem teszik lehetővé, hogy bármely összeállítás eredményes legyen. Hosszas kísérletek eredményeivel lehet kielégítő eredményt elérni, és persze ez a másik oldalról előny is, hiszen az egyéni igényeket is figyelembe lehet venni a rendszerépítés során.

 

4329733949_0a256311a3_b.jpg

 

Azoknál a márkákkal, amelyek a lánc minden elemére saját terméket tudnak ajánlani sokkal könnyebb a helyzet, hiszen házon belül a tervezéskor már össze lehet hangolni a teljes rendszert. Az Audio Note Uk egyik legsikeresebb ilyen rendszere rögtön a belépő szinten található. A cégnek mindig fontos volt, hogy a termékválaszták alján is olyan rendszert tudjanak kínálni, ami egyszerűségével, stílusával és dizjnjával, de elsősorban a hangzásával könnyedén elérhető azoknak a zenebarátoknak is, akik nem terveznek nagyobb összeget elkölteni komolyabb high-end berendezéskre. A szintekre osztott rendszeren belül alulról építkezve így született meg a Zero, azaz nulla sorozatszámú termékcsalád. A Zero azonban teljes értékű készülékcsalád, semmiben nem kell szégyenkeznie a nagyok mellett. A rendszerek talán egyik legnagyobb előnye, hogy később könnyedén lehetővé teszik a továbblépést, márkán belül a Zero azonban helyt áll egészen a kettes szintig – anélkül, hogy hangzásbeli kompromisszumot kellene kötni.
A legnagyobb rugalmasságot a hangfalak terén lehet elérni, hiszen a szintek között feljebb lépegetve az érzékenység is nő, így a “kis” Zero a nagyobb hangfalakkal csak nyer, noha az AZ sorozatszámű, nulla szintű hangfal is létezik, ami tölcséres transzmission line rendszerű doboz, filigrán, hosszított megjelenésével tökéletesen illik a többi készülök markáns formavilágába.
A Zero köztudottan azoknak készült, akik az audiovilágban megszokott külcsíny is fontos, kompakt, mégis vonzza a szemet. A modulárisan egymásra helyezhető, egyforma házban helyet foglaló elektronikák kis helyen is elférnek, stílusuk a hetvenes években divatba jött és azóta töretlen népszerűségnek örvendő komolyabb hifi tornyok látványvilágát idézik.

 

zero-system.jpg

 

A Zero hangzását azonban nem az audio világában kell keresnünk, mert auditív értelemben többet nyújt, mint a nálánál sokszoros áron összeválogatott, különböző márkákból felépített láncok. A korai verziója még az abszolult hi-endben is felsőkategóriásnak számító, tölcséres Avantgard Acoustic hangsugárzókkal sem vallottak szégyent, sőt. A mostani Zero pedig minden tekintetben jobban szól, mint a tíz évvel ezelőtti, hála a folyamatos fejlesztésnek.

 

4330469052_f018ec4ec8_b.jpg

 

A Zero láncnak két központi eleme van. Az egyik a Zero integrált, a másik a Zero DAC. A DAC olyan jól sikerült, hogy egy komolyabb futóművel és komolyabb rendszerben is helyt állt. Erről számtalanszor meggyőződhetett az AV trend közönsége. A Zero integráltnak sem kell szégyenkeznie, tiszta, nyílt hangzási balansza ideális társsá teszi az AZ jelű hangfalak mellett. A Zero lánc kétféleképpen is kiépíthető. Az integrált CD játszó az egyszerűbb megoldás, de lehetőség van külön cd futómű és DAC kombinációra, ez utóbbi lehetőséget nyújt a számítógépről történő lejátszásra is, ugyanis a Zero DAC-ban van aszinkron usb bejárat is. Mindegyik termék az Audio Note-nál megszokott módszerekkel, kézzel, saját alkatrészekből készül, formailag és technológiailag a többi termékhez illesztve.
A Zero abszolult budget megoldás, a piacon az audio középkategória ársávjában foglal helyet, a hangfalak és a DAC pedig igazi Best Buynak számítanak.  A “hivatalos”, azaz fizetett tesztekre szakosodott audió sajtótól az Audio Note mindig is berzenkedett. Ennek ellenére a Zero rendszer tesztjével elég sok helyen találkozhatunk, és kivétel nélkül az összes teszt pozitívan nyilatkozott róluk, ami azért is fontos, mert az átlag zenebarát nem nem azonos az átlag hifistával, egészen másak a preferenciái, elvárásai.

 

78a26b7b20fe02e547c98356e5186a02.jpg

 

Amíg a zenebarátok a lemezeik minőségéhez igazodva keresnek rendszereket, a hifisták mindig is rabjai voltak a hangzási ballansz által felállított szentháromságnak: a magasak-mélyek-közepek megjelenítésének. Éppen ezért, vagy talán ennek ellenére, a Zero rendszer mindkét közönségnél sikert aratott. A Zero rendszer egy szinte semleges hangzásképű, mégis a csövesekre oly jellemző mély zeneiséget képvisel, amelytől nem idegen a széles felhasználási terület sem, azaz elboldogul a nehezebb műfajokkal is. Amennyiben kilépünk a Zero adta lehetőségekből, és nagyobb hangfalat választunk hozzájuk, a megszólalás súlya megnő, így a rendszer képes a teljes nagyzenekar, vagy a koncertek feelingjét is visszaadni. A kábelek széles körű hangolást biztosítanak, az AZ dobozok pedig kellően érzékenyek, elhelyezés tekintetében pedig elég flexibilisek ahhoz, hogy egy ilyen lánccal akár a szoba díszévé is válhassanak – noha egy hifi rendszernek inkább a lemezeinken hallható zene megszólaltatása a feladata, a szemnek nyújtott gyönyörködtetés csak ezután következik.  

 

www.analogvoice.hu

www.audionote.eu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.128847 másodperc.