Sztereó MagazinHangszerdoboz – Audio Note Uk AN-E Spe-HE

Sztereó Magazin | 2016. Október 28., Péntek 13:00

Az Audio Note Uk termék kínálatában különleges helyet foglal el a cég legnagyobb méretű hangfala, az AN E, amit mi sem mutat hűebben, mint az a tény, hogy az elmúlt 20 évben ezen a terméken dolgoztak a legtöbbet.

Peter Qvortrup, a cég elnöke és high-end világ egyik emblematikus figurája maga nyilatkozta, hogy erre a hangfalkonstrukcióra a legbüszkébb, még akkor is, ha az eredeti tervek nem az ő munkaasztalán születtek. Az elv megalkotása csak az első lépés volt, az AN E jelenlegi formája és a hírneve egyértelműen annak köszönhető, ahogyan az Audio Note-nál újraalkották ezt a konstrukciót, kitörve az eddig megközelítések közül, és megreformálva a hangfalakról alkotott eddig képünket. Ha jobban megnézzük, talán nincs is olyan pont a hangreprodukció során kiemelt szereppel bíró hangfalak gyártása és készítése során, amit Qvortrupék figyelmen kívül hagytak volna. Tekintve a végső modelleket és a folyamatos fejlesztést, már az eddigi minőség is több, mint, amit elképzeltünk, de a jövő is tartogathat még megleptéseket.

 

unspecified1.jpg

 

Noha az AN E első ránézésre konzervatív külsejével egy egyszerű kétutas hangfalnak tűnik, a megszólalása után a legtöbb esetben inkább a különleges jelző ugrik be elsőnek. Nem csak azért, mert hangzása azonnal magával ragadja a hallgatóját, hanem az általa alkalmazott elv, a megalkotásának mögöttes „filozófiája”, de legfőképpen a felhasznált anyagok miatt. Birtokosai büszkén állítják, hogy az Audi Note E nagymértékben megváltoztatta az eddigi  hozzáállásukat a felvételekhez, sőt, van olyan is, aki szerint a rögzített zene mélyebb rétegeinek megértését teszi lehetővé.

unspecified4.jpg

 

Az Audio Note Uk-nek sikerült megvalósítani a nehezen elérhető célt, hogy a hangfalak egyenértékű társai legyenek az elektronikáknak – tekintve, hogy az erősítőik hírneve világszínvonalú, azt hiszem, ez elég jelentős tett. A piacon található ezernyiféle hangfal többségének van valami trükkje, amivel jól eladhatóvá akarják tenni. Az AN E-nek nincs ilyen trükkje, hacsak nem az, hogy a megépítése és létrehozása, valamint a hangzása a lehető legközelebb van a fatestű hangszerek működési elvéhez.

 

unspecified3.jpg

 

A konstrukció minden eleme úgy van kialakítva, hogy az összes része ugyanazt a célt szolgálja: a legtermészetesebben adja vissza a zenei történéseket. Az Audio Note-nál sohasem az volt a cél, hogy „valamilyen” hangfalat tervezzenek, ami a piacon kiemelkedik a dömpingszerű kínálatból. Hanem fordítva: hogyan lehet a legjobb lejátszó-berendezés megszólaltatásához ideális eszközt tervezni. Nem vagyok benne biztos, de ha lehetne a csavarokat a hangjuk alapján rangsorolni, valószínűleg az Audio Note Uk azok közül is azt használná, amelyek a legjobbak, kerül, amibe kerül. Ebbe a szellemiségbe nem fér bele, hogy a technikai követelményeket alárendeljük a végső hangminőségnek. És, mint látjuk, nem is teszik.
Az AN E doboza úgy van megtervezve, hogy a reprodukciót segítse. A hangfal teste is rezonál, csakúgy, mint a fatestű húros hangszereknél, például az akusztikus gitárnál. Kevés belső csillapítást alkalmaznak, így a hatásfok ideálisan növelhető a hangnyomással, a normál E esetében ez nagyjából 95 dB, a HE (High-Efficiency) típusjelűek esetében pedig 98 decibel hangnyomást jelent. Mindez a kis kimenő teljesítményű triódás erősítőket is tökéletesen kiszolgálja. Az érzékenység azonban nem minden, ha nincs mögötte kifinomult megszólalás, a puszta erő kevés – a zene hiteles megszólaltatása ugyanis egy nagyon komplex folyamat. Főként a reprodukció legvégén, ahol a teljes lánc torzításai jelen vannak. Az a hangfal, amely képes hitelesen visszaadni egy nagyzenekar által keltett hihetetlenül összetett hangképet, kiemelt helyen van a zenebarátok ranglistáján.
A nagy érzékenység – hasonlóan a lemezbarázda mikromilliméteres mélységeihez, ahol az információ tartalom egészen apró mozgáson múlik – ahhoz kell, hogy a hangfal képes legyen a nagyon kis elektromos jelekből is, egy érzékeny rendszer segítségével, a zenei spektrum legapróbb rezdüléseitől kezdve a nagy hangtömegek megszólaltatásig mindent lesugározni.

 

unspecified2.jpg

 

Mindamellett az Audio Note-nál nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a hangfal alkotóelemeinek összehangolására, akárcsak a hangszerek készítésekor. Az AN E minden alkatrésze házon belül készül, a végső hangfalakat utólag hangolják össze. Így nem külön-külön alkatrészekről beszélhetünk, hanem egy egységes egészről, amely minden hangfal esetében a végső simításokat és a hangdobozok behangolását a hangszerkészítés által használt elvek mentén történik. (Minden húros hangszerben, amelynek fa korpusza van, a teljesen egyforma hangzás eléréséhez egy speciális fát használnak, amit a hangszer zengő testének a belsejére erősítenek. A lélekfa adja a hangszer végső hangját.) Ilyenformán az Audio Note-nél sosem volt probléma az akusztikus hangszerek hangjának megjelenítése, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy az AN E-k – még a használtak is – óriási reputációnak örvendenek a zenebarátok között.
A SPE típusjelzés a belső kábelt és lengőtekercsekben használt finom ezüstszálat jelöli. A nagy érzékenységű HE mélyközép hangszóró kender szálakkal erősített membránja nagy teherbírású és hosszú élettartalmú, ami finomabb megszólalást eredményez. A természetes kék színű kender használata egyébként világelső fejlesztés a hangszórók terén. Amellett, hogy a kender organikus és természetes anyag, nem valami szintetikus műanyagszármazék, a tulajdonságai – borzasztóan erős és strapabíró, ráadásul nagyon merev, így ideálisan viselkedik igen alacsony jelszintnél is – további finomítást tett lehetővé a hangreprodukció során. A nagy érzékenységű HE membrán a legapróbb zenei rezdüléseket is hűen adja vissza, ami olyan felbontásra tette képessé az E dobozokat, amelyet eddig csak jóval nagyobb membránfelülettel vagy dupla ekkora teljesítménnyel lehetet elérni, ami viszont jelentősen megnövelte a torzítást is. A membránt egy speciális mágnes tartja kézben, az SPE jelölésből adódóan a tekercsek a legfinomabb ezüstből készülnek. Az E-k hangja már az első pillanatban új világokat nyit meg. A torzítás teljes hiánya először meglepi, aztán lenyűgözi a hallgatót. Ezen a szinten a konstrukció már minden zenei felvétellel könnyedén boldogul. Legyen az egy gépzongora tekercsről átmentett archív felvétel, esetleg egy mono, hetvennyolcas lemez, vagy a legmodernebb digitális, a dinamikai tartomány lenyűgöző, tiszta és semleges, csak a zene szól, mentes a fadobozok jellegzetes rezonanciájától. A hangkép egészében képes megjeleníteni a lemezeink művészi kvalitásait is, a technikából ma kinyerhető összes információ mellett. Aki egyszer elmerül az AN-E SPE-HE hangzásának világában, többnyire csak az AN által felépített ranglétrán való feljebb lépést tartja jobb megoldásnak. Megfelelő társakkal ez a hangfal nem sok alternatívát kínál a többiekhez képest. Zenei megszólalás tekintetében biztosan nem.

 

www.analogvoice.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.299917 másodperc.