Sztereó MagazinKLIPSCH R-28PF HANGFALAK - CSAK AKTÍVAN

Sztereó Magazin | 2018. Július 28., Szombat 07:00

Már egy ideje megfigyelhető az a tendencia, hogy növekszik az egyszerűbb AV rendszerek jelentősége és az irántuk mutatkozó igény a piacon.

Egyre több zene- és házimozi kedvelőnek van igénye jobb hangminőségre annál, mint amint a TV-k beépített hangszórói produkálnak, de mégsem szeretnének egy hangfalszett és receiver kombinációba invesztálni – ehelyett sokszor végül egy soundbar mellett döntenek. Bizonyos szempontból az aktív hangfalak is hasonló kategóriát képviselnek, mivel használatukkal legalább külön erősítőre nincsen szükség. A Klipsch R-28PF hangfalszettje ennél egy szinttel feljebb lép: 1200 dolláros, itthon 210 ezer forintos kiskereskedelmi áron egy pár álló aktív hangfalat kapunk egyszerű előerősítővel, így teljes mértékben kiváltható a receiver.

 

R-28PF-Product-7.jpg

 

Kialakítás és felszereltség

 

Mintegy 28 kilós súlyukkal a 107 cm magas Klipsch tornyok egyáltalán nem mondhatók könnyűnek, de még így is segítség nélkül mozgathatók, továbbá külsejük meghatározó eleme az elől elhelyezett bassz-reflex nyílás. A kétutas R-28PF ládákban a mély és közép frekvenciákért két 8 colos, rézzel megerősített, mágnesesen árnyékolt, öntött grafit membrános (IMG – Injection Molded Graphite) mélyhangszóró felel, a magasakat pedig egy 1 colos alumínium membrános, kompressziós magassugárzó nyomja, amely a cég szabadalmazott, négyzetes Tractrix tölcsérében dolgozik. A két hangfal összteljesítménye 260 W, amiből ládánként 110 W jut a mélysugárzókra, és 20 W a magasakra.

 

R-28PF-Product-4.jpg

 

Az R-28PF hátsó paneljén található az optikai digitális, az USB és a vonalszintű RCA bemenet, továbbá itt helyezkedik el a beépített phono előerősítő aljzata is, melynek segítségével közvetlenül a hangfalhoz csatlakoztathatjuk lemezjátszónkat. Ezenkívül szubláda kimenetet is kínál nekünk a Klipsch, illetve rendelkezésünkre áll a Bluetooth és az aptX funkció is. A szetthez mellékelt négytűs kábel köti össze a két hangfalat, azaz továbbítja a baloldali hangfalban található előerősítőből érkező jelet a jobboldali felé.

A Klipsch hangfalpárhoz egy egyszerű kialakítású távirányítót is kapunk, mellyel elérhetők az alapvető funkciók (hangerő/némítás, play/pause), emellett külön állíthatjuk vele a mélyek szintjét, valamint mindegyik bemeneti forrás, köztük a Bluetooth is, dedikált gombot kapott.

 

R-28PF-Product-5.jpg

 

Teljesítmény


A Klipsch hangfalpár tesztelésekor először a beépített Bluetooth készséget tettük próbára, méghozzá egy Samsung Galaxy Note 8 mobiltelefonnal párosítva. A teszteléshez Michael Jackson „Beat It” című klasszikusát választottuk, kezdésként mp3 formátumban: Az énekhang szépen, lágyan szólt, bár talán kissé túl fényesnek tűnt, és a megszokott nazális textúrájú hangból sem hallottunk túl sokat. Eddie Van Halen gitárszólója kissé tompán és vékonyan szólt, és Steve Lukather erőteljes ritmusgitár sávja sem szólalt meg itt olyan ércesen és fényesen, mint azt vártuk – mintha az egész hangzás egy kissé fakó lett volna.

 

R-28PF-Product-10.jpg

 

Miután a nóta FLAC formátumú verziójával próbálkoztunk, némi javulást tapasztaltunk a hangminőség terén, azonban ennek ára volt: A Bluetooth-on továbbított nagyobb felbontású fájl esetében megnövekedett a zajszint, a jel pedig időnként kihagyott, különösen mikor jobban eltávolodtunk a hangfalaktól. (A Klipsch támogatja az aptX-et, de nem az aptX HD-t.)

Ezután úgy döntöttünk, a Bluetooth-on keresztül történő lejátszás tesztelése után valami mást próbálunk ki: A Stranger Things második évadának egyik epizódját vettük elő számítógépünkön, az audio jelet pedig egy Wireworld Platinum Starlight 7 USB kábel segítségével továbbítottuk közvetlenül az R-28PF hangfalakhoz (a video jelet pedig HDMI-n át a TV-re). A főcímzene erőteljes mélyei kereken, határozottan és tekintélyt parancsolóan szólaltak meg, és a hangerőre sem lehetett panaszunk. A párbeszédek tisztán hangzottak, a különleges hangeffekteket pedig elevenen és élethűen adták vissza a Klipschek.

R-28PF-Product-3.jpg

Kezdett alakulni a dolog. Visszatértünk tehát a Michael Jackson számhoz, és a FLAC fájlt a számítógépről lejátszva USB-n keresztül küldtük a hangfalakra. A különbség ég és föld volt Bluetooth-os próbálkozásainkhoz képest, és újra hallhattunk azokat a részleteket, melyeket hiányoltunk: Steve Lukather gitárja újból a maga teljességében szólalt meg, a power akkordok ütősek és testesek voltak, Van Halen szólója pedig gyönyörűen szólt a magassugárzó tölcséreken keresztül. Pont azt kaptuk, amit egy Klipsch hangfalpártól vártunk.

Kíváncsiak voltunk, mit produkálnak a Klipsch speciális kialakítású magassugárzói fúvós hangszerek esetében: Ehhez a Rocky Balboa című filmet hívtuk segítségül Blu-ray lemezen, lejátszónként pedig az OPPO BDP-105 állt hadrendbe. Az eredmény pedig nem okozott csalódást: Bill Conti főcímdalának trombitáit lenyűgözően szólaltatták meg a Klipschek, finoman, levegősen, ugyanakkor dinamikusan. A Creed és Conlan közti végső összecsapás során a hangszórók rendkívül realisztikusan adták vissza a közönség tombolását, és szinte érezni lehetett a két szereplő egymásra mért ökölcsapásait.

 

R-28PF-Product-1.jpg

 

Hátulütők


Vezeték nélküli hangszórók esetében két elterjedt technológiával találkozhatunk: Ez a Bluetooth és a Wi-Fi. A Klipsch az R-28PF rendszere esetében csak a Bluetooth-ra hagyatkozott, ami tömörített audiojelet és korlátozott hatásfokot jelent. Ahogyan azt fent részleteztük, a streamelt audiojel ezáltal mind minőségét, mind folyamatosságát tekintve kissé csorbát szenvedett, főleg a nagyobb felbontású hangfájlok lejátszása során.

Film és sorozatrajongók számára, akik videolejátszójukkal szeretnék használni a hangfalakat, a Klipschek nem kínálnak HDMI pass-through funkciót, így a legmagasabb minőségű filmzenéket nincs lehetőségünk Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio formátumokban a hangfalakra továbbítani.

 

R-28PF-Lifestyle-1.jpg

 

Összegzés


Félreértés ne essék: A fentebb felsoroltak ellenére a Klipsch R-28PF egy igazán jól teljesítő hangfalpáros ebben az árkategóriában. A beépített erősítő, a digitális és analóg bemenetek, a Bluetooth kapcsolat és a phono előerősítő kombinációjával a Klipsch R-28PF egy igazán értékes rendszert kínál a megfelelő felhasználó számára. Éppen ezért ajánljuk mindazoknak, aki szeretnék élvezni a soundbarok és egyéb kompakt, audio-kiegészítő megoldások által kínált kényelmet, de nem akarnak lemondani egy teljes méretű álló hangfalpár adta teljesítményről sem. Továbbá ideális megoldás lehet mindazoknak, akik a HDMI helyett inkább USB és optikai digitális kimenetekben gondolkoznak, illetve olyasvalakiknek, akik rendelkeznek lemezjátszóval és bakelitlemezekkel, de nem szeretnének egy külön phono előerősítőbe invesztálni. Ha a fenti leírás alapján valaki magára ismerne, és egy egyszerű, mégis kiváló minőségű audiorendszert keres, annak mindenképpen érdemes közelebbről is megismerkednie a Klipsch R-28PF párossal.

 

Markovits Tamás


A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.140194 másodperc.