Sztereó MagazinPanasonic EZ950E OLED TV - A csúcs közelében

Sztereó Magazin | 2017. November 03., Péntek 10:00

Kipróbálhattuk a 4K felbontású HDR támogatású 65 inches pazar televíziót!

A Panasonic cégfilozófiájának egyik alapköve, hogy a termékkínálatban kapjanak helyet olyan modellek is, amelyek az adott időszakban az elérhető lehető legjobb minőséget képviselik. Azaz, hogy ha valaki tényleg a legjobbat, vagy a legjobbat közelítő készüléket szeretne, akkor a Panasonic mindig minden esetben ott legyen a potenciális jelöltek között. Ez így volt, és így van mind a mai napig a fényképezőgépeknél épp úgy, mint a hangrendszereknél, vagy a televízióknál.

1.jpg

Ez a szemléletmód már kézzelfoghatóan érződött a cég plazma tévéinél, és az első OLED modelljüknél is. Így aztán senkit sem lepett meg, hogy a 2017-ben bemutatott új OLED televízióknál a Panasonic számos új fejlesztéssel állt elő annak érdekében, hogy a lehető legjobb képminőséggel produkálják. Az idei évben a Panasonic porfóliójában, és a globális tévés piacon, az egyik abszolút csúcsot az integrált Technics hangprojektorral felszerelt EZ1000E széria képviseli. Ez alatt helyezkedik el valamelyest a kedvezőbb árú EZ950E, e tesztünk alanya.

 

88.png

 

Szolid elegancia

 

Manapság rengeteg a kifejezetten furcsa, egyedi külsejű televízió, de az EZ950E tervezésekor a hagyományos, jól megszokott formavilágot részesítették előnyben. Nincs talpként funkcionáló soundbar, se mozgatható állvány, se ívelt készülékház, se falra tapadó kijelző, csak egy "szimpla" televízió.

A kávák ezúttal is rendkívül vékonyak, mindössze fél centiméteresek, és tökéletesen belesimulnak a panelbe. A talp rendkívül masszív, az átlagnál jóval súlyosabb, és erre szükség is van, hogy 100 százalékos biztonsággal tartsa meg az igen kényes OLED kijelzőt. Finomnak túlzás lenne nevezni a kialakítását, de stílusában jól passzol a képernyő letisztult futurisztikus minimalizmusához.

 

5.jpg

 

A végeredmény ennek köszönhetően rém impozáns, de még sem tolakodó. Az talán túlzás, amit a Panasonic állít, miszerint kikapcsolt állapotában egy műtárgy benyomását kelti, de az tény, hogy jól néz ki. Csatlakozók tekintetében jól van eleresztve, rendelkezik 4 darab 4K/60p jelek továbbítására képes HDMI 2.0 porttal, emellett építettek rá két USB 3.0, valamint egy-egy USB 2.0, komponens, kompozit, digitális S/PDIF optikai, 3,5 mm analóg csatlakozót, és egy meglehetősen szokatlan, ikertárhelyes CI+ kártyaolvasót. Sőt megtalálható rajta egy SD kártyaolvasó is, amely a Panasonic modelleket leszámítva ritka vendégnek számít a televíziókon.

 

Külön utas kezelés

 

A Panasonic évekkel ezelőtt belátta, hogy tévúton jár a saját fejlesztésű akkori okostévé rendszerével, és a komplikált, nehezen kezelhető szisztémát lecserélte a Mozilla által fejlesztett, Firefox OS-re épülő megoldásra. Ez már kiváló döntésnek bizonyult, hiszen ez a platform rendkívüli módon felhasználóbarát, nagyon gyors és stabil lett. Egy baj van vele, hogy a Mozilla tavaly elengedte a projektet, így a Panasonic nehéz helyzetbe került. Végül is úgy határoztak, hogy nem csatlakoznak az Android TV táborhoz, a Google által fejlesztett rendszer ugyanis sok hibával küzd, és saját kézbe vették ismét az irányítást.

 

6.jpg

 

Az idei tévékbe épített rendszer már tehát házon belül készült, és mivel megtartották a Firefox OS alapokat, nagyon jól használnató. Kifejezetten gyors, nagyon megbízható, könnyen irányítható, még az is remekül elboldogulhat vele, akitől távol állnak a modern elektronikus berendezések. A rendszer természetesen magyarul is kommunikál, a készülék mellé járó fő távirányító pedig egy remekbeszabott darab. Elegáns, kényelmes, a rajta lévő funkciógombok által pedig minden szolgáltatás azon nyomban elérhető. A dobozában megtalálható egy második számú, kiegészítő távvezérlő. Ez, ha lehet még dizájnosabb, mint nagyobb rokona, kevesebb gomb található rajta, viszont pakoltak rá egy egeret helyettesítő, tapipadot, amivel a különféle internetes alkalmazások vezérlése gyerekjáték!

 

4.jpg

 

A televízió elméletileg irányítható hanggal is, azonban ez a megoldás, mint már annyi más esetben, itt is zsákutcának tűnik. Ez a módszer ugyanis sokkal körülményesebb, mint a gombok nyomogatása, ráaádásul a készülék a kimondott parancsszvakat sokszor félreérti, vagy egyszerűen hibát jelez. A távirányító egyébként kiváltható egy ingyenesen letölthető, kifejezetten jól sikerült alkalmazás révén iOS vagy Android alapú mobil eszközzel is.

 

YouTube, böngésző és a többiek

 

A WiFi egységgel ellátott, azaz vezeték nélküli adatátvitelt támogató tv közvetlen elérést nyújt jó pár internetes applikáióhoz. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki szeretné elérni például a YouTube videomegosztót, vagy a Netflix online kölcsönzőjét, akkor ezt egyetlen gomb megnyomásával megteheti. Az ily módon installálható és futtatható appok köre nem olyan széles, mint amit a riválisoknál megszokhattunk, de hiányérzete még sincs az embernek, hiszen a legfontosabb programok nem hiányoznak. A szokásoknak megfelelően a beépített böngésző is megtalálható a kínálatban. Ennek segítségével pedig úgy lehet internetezgetni, mintha valaki egy asztali számítógép, notebook előtt ülne, vagy a telefon, tablet képernyőjét nyomogatná. Egy szóval: remek!

 

7.jpg

 

Ikermélynyomós hangrendszer

 

Manapság jól megfigyelhető, hogy a gyártók különös figyelmet fordítanak a jó hangzásra a felső kategóriás televízióiknál. A Panaonic sem tett másként az EZ950E esetében, hiszen tévébe két mélysugárzóval (!) ellátott, összesen 40 wattos teljesítményt produkáló integrált audio rendszer került. Ez az átlagosnál jóval jobb, erőteljesebb, dinamikusabb megszólalást eredményez, de a tökéletestől azért távol van. A két subwoofer ellenére a basszusok után sokszor nyomozni kell, és megfigyelhető a finom részletek összemosása. Komoly hibákról természetesen nincs szó, inkább csak apróságokról,amelyek viszont fontosak lehetnek annak, aki ad a minőségi hangzásra.

3.jpg

Viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy az EZ950E semmilyen hanghibát nem produkált. Tehát nem tapasztalni zajosodást, sistergést, finom elektronikai zörejeket sem. Természetesen a tévéből ezúttal sem hiányoznak az előzetesen kalibrált hangprofilok, amelyeket a különféle típusú tartalmakhoz, amit például filmnézéshez, zenehallgatáshoz optimalizáltak. Amennyiben valakinek ízléséhez ezek közül egyik sem passzol, akkor lehetősége van rá, hogy manuálisan korrigáljon az egyes frekvenciatartományok erősségén.

 

Lenyűgöző képminőség

 

Minden más OLED televízióhoz hasonlóan a Panasonic EZ950E-be is az LG által gyárott panel került. Viszont erre a japán cég csak egy megbízható alapként tekint, amelyet megfejel még saját fejlesztésű, exkluzív képfeldolgozó technológiájával, illetve különféle egyéb egyedi eljárásokkal, amelyeket a Studio Colour HCX2 4K nevű processzor tartalmaz. Ez a hardver rendelkezik egy 3D keresőtáblákat használó tónusjavító rendszerrel, amely a fényerő minden egyes fokozatához egy teljes színadatbázist tárol. Ez pedig azzal az eredménnyel jár, hogy a kívánt árnyalatokat minden esetben a lehető legpontosabban képes reprodukálni. Ráadásul a beállításokhoz nem csak egzakt értékeket mérő műszereket, hanem a "humán erőforrást" is igénybe veszik. A Panasoni ugyanis megállapodott jó pár hollywoodi stúdiómágussal, és a finomhangolást az ő észrevételeik figyelembe vételével végzik.

 

8.jpg

 

Egy professzionális kalibrátort csatlakoztatott szerkesztőségünk a televízióhoz, hogy meggyőződjünk arról a saját szemünkkel, hogy ebből mi igaz. Nos az eszköz által kapott adatok alátámasztják a Panasonic állításait. A színhelyességet mérő úgynevezett Delta E érték szinte minden árnyalatnál a határkőnek tekinthető 1 érték alatt maradt. Ez pedig azt jelenti hogy a különbség a referenciához képest szemmel nem is érzékelhető.

abra3.jpg

 

A kalibrátor azt is bebizonyította, hogy a készülék a várakozásoknak megfelelően képes a hibátlan fekete megteremtésére, ugyanis a feketeszint mértéke 0 candela volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a valós kontrasztarány végtelen! Ennek megfelelően a képi világ abszolút természetes, és nagyon kontrasztos, tényleg kicsit olyan az érzés, mintha kinyitnánk egy ablakot, és azon néznénk át, legalábbis megfelelő minőségű, azaz 4kforrásanyag, és megfelelő beállítások használata esetén. És ha már itt tartunk: A tv megkapta a Panasonic saját fejlesztésű felbontás felskálázó technológiáját, amely képes az alacsonyabb részletességű, azaz SD, HD vagy Full HD videók, filmek feljavítására. A gyors mozgások megjelenítése során a vártnál gyakrabban tapasztalni enyhe recegést, akadozást, viszont az is tény, hogy ezen minden esetben (!!) lehet segíteni a Frame Creation és a Tiszta Mozgás névre hallgató interpolációs eljárások bekapcsolásával, amelyek virtuális, illetve teljesen fekete képkockákat illesztenek be automatikusan a valódiak közé.

 

abra5.jpg

 

A betekintési szög hibátlan, azaz a tónusok abban az esetben sem kezdenek fakulni, ha valaki oldalról nézi a képernyőt. Enyhe zajosodás olykor-olykor érzékelhető, de ezt lehet hatékonyan orvosolni a Zajcsökkentés névre hallgató képmódosító szolgáltatás aktiválásával. A televízió támogatja a nagy dinamikatartományú, azaz High Dynamic Range (HDR) típusú filmek, videók megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy a fényerő az egyes képrészleteken annak megfelelően, hogy milyen az ott megjelenő tartalom. Tehát a világosnál megemli az elektronika a fényerőt, a sötéteknél pedig lecsökkenti. Ez pedig papíron, és bizonyos típusú anyagoknál azt eredményezi, hogy a látott kép valósághűbb, és minden esetben harsányabb lesz. A képarány magától értetődően megváltoztatható, és az előre programozott képi profilok, képmódok sem hiányoznak, amelyek már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja ezeket a gyártó.

 

abra4.jpg

 

Végső konklúzió

 

A Panasonic az EZ950E-vel igen magasra rakta a mércét. A módosított Firefox OS-re épülő okostévé rendszer remek, épp úgy, mint a készülék mellé járó távirányítók. Az elérhető alkalmazások köre megfelelő, de tény, hogy ezen javítaniuk kell majd a későbbiekben. A dizájnt nagyon jól eltalálták, ez a visszafogott, modernitást sugárzó minimalista vonal nagyon jól áll a készüléknek, és tökéletesen passzol a Panasonic múltjához és jelenéhez. A kép minősége pedig egyszerűen remek, abszolút az első vonalba tartozik a jelenlegi televíziós mezőnyben.

 

Somfai Gábor

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.123338 másodperc.