Sztereó MagazinPANASONIC-UB704 BLU-RAY játszó - Az éllovas

Sztereó Magazin | 2017. December 05., Kedd 11:00

A Panasonic UHD zászlóshajója, a DMP-UB900 után piacra dobta annak kistestvérét, ami által jóval megfizethetőbbé válik a belépés a 4K korongok világába. A DMP-UB704 már pusztán méreteit tekintve is karcsúbb elődjénél, vajon hatással van a minőségre?

A DMP-UB704 Blu-ray lejátszó háza különösen vastagságát tekintve zsugorodott, viszont még így is 2,3 kg-ot nyom a mérlegen. Ha a hátoldalra vetünk egy pillantást, rögtön feltárul, milyen takarékossági intézkedéseket vittek véghez a tervezők: a teljes analóg audio szekció hiányzik róla, mindössze egy optikai digitális kimenetet és egy különálló HDMI illesztőegységet találunk rajta: egy video és audio, valamint egy kizárólag audio továbbítására alkalmas HDMI csatlakozóval.

 

Panasonic Ultra HD Blu-ray Player DMP-UB704 kicsi.jpg

Mint azt már megszoktuk, a lehajtható fedél mögül tárul elénk a lemezkiadó tálca és egy SD kártyaolvasó, valamint egy USB port

 

Felszereltség és kezelés


Ha a meglévő dolgok sorát nézzük, találunk az eszközön LAN csatlakozót, ami bevethető abban az esetben, ha nem áll rendelkezésünkre WiFi, mivel egy WLAN modul is helyett kapott a lejátszó kompakt házban. Az előlap teljes hosszában végigfutó fedél rendkívül letisztult megjelenést kölcsönöz az eszköznek – mögötte rejtőzik az optikai meghajtó mellett egy USB aljzat és egy SD kártyaolvasó.
A lejátszó tetején csupán két vezérlőelem található: a ki- és bekapcsoló gomb, valamint a lemeztálca kiadó gombja. A teljes vezérlés a könnyen kezelhető és jól áttekinthető távkapcsolóval lehetséges.
A menü ugyancsak tetszetős és jól átlátható, az ember rögtön úgy érezheti, egy médialejátszóba csöppent – mivelhogy a DMP-UB704 voltaképpen az is. A hálózatra, illetve az internetre való kapcsolódását elvégre nemcsak a firmware frissítések céljára találták ki, hanem online lejátszásra is – kezeli a 4K tartalmakat, és elérhető rajta a Netflix 4K, a YouTube 4K és az Amazon Instant Video.

 

Panasonic_DMP_UB704_csatlakozok kicsi.jpg

A két HDMI kimenet, melyek közül az egyik csak audio kiadására alkalmas, a Full HD Blu-ray lejátszók esetében már szó szerint a jó hangzás alapvető kelléke, ahogyan az optikai digitális kimenet is

 

Kép- és hangminőség


A tesztelésnél az internet csatlakozás ellenére a Blu-ray-en és merevlemezen található tesztvideóinkra hagyatkoztunk. És itt mutatta meg a Panasonic, mit is tud. A Mentőexpedíció (The Martian) filmkockáinak valamennyi narancssárga árnyalata és minden egyes homokszeme jól kivehető volt a lejátszás során. A HiMedia Q10 Quad SSD merevlemezéről lejátszott, kegyelmet nem ismerő tesztvideóink is akadálytalanul, és mindenek előtt minőségcsökkenés nélkül kerültek mozivásznunkra. A lejátszó ugyanilyen gondossággal járt el a Full HD Blu-ray lemezekkel is. Egyedül az SD felbontású DVD-k esetében – még bizonyára emlékeznek rájuk – nem sikerült tökéletesre a dekódolás, és hébe-hóba zavarokkal találkoztunk pixelesedés vagy csíkozottság formájában. Úgy tűnik, a DVD lejátszás képezi az eszköz leggyengébb pontját, és a sok átalakítás a minőség rovására ment.

 

1.jpg

 

Az UHD lemezek bevezetése óta újra számos lejátszóban található hűtőventillátor, hiszen az elektronikának szorgalmasan kell dolgozni. Mivel a DMP-UB704-et tervezői kevésbé slank külsővel áldották meg, így lehetőség nyílt egy viszonylag méretesebb ventillátor beépítésére a készülék hátuljába, ami a Full HD lemezek lejátszásakor alig volt hallható. Mást tapasztaltunk viszont, amint az UHD került képbe – ekkor határozottan hallani lehetett a hűtést.

 

panasonic-dmp-ub704-remote.jpg

A távkapcsoló kisméretű, emellett jól áttekinthető, és a legtöbb funkció könnyen kézre esik

 

A kimenő kép és hang terén számos finomhangolási lehetőséget kapunk az Opciók menüben. A hozzáértők itt kényük-kedvük szerint variálhatják a kép paramétereit, úgymint színek, fényerő, kontraszt és élesség, sőt még a gamma korrekció állítása is lehetséges. Ezenkívül a kimenő audio jel finombeállításánál is szabat kezet ad a Panasonic, de csak óvatosan ezekkel a funkciókkal – valószínűleg nem véletlenül különítették el őket teljesen a főmenütől.

UB 704 BACK.jpg

Ajánlás


A DMP-UB704 esetében a Panasonic egy igazán izmos eszközt dobott piacra. A lejátszó nagyon jól felszerelt, kitűnően kidolgozott, és nagyszerű képminőséget produkál szinte minden csatornán keresztül.

 

(Somfai Gábor)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.120107 másodperc.