Sztereó MagazinTOP 5 KALANDOZÁS AZ EXTRÉM LEMEZJÁTSZÓK VILÁGÁBAN

Sztereó Magazin | 2018. Július 26., Csütörtök 08:00

Az audiofil témakör rengeteg eszközt kínál, melyek a pénztárcánkat nem kímélve igyekeznek elkényeztetni a legtökéletesebb hangzással. Ezúttal a legkülönlegesebb és legelképesztőbb árcédulával bíró lemezjátszókat gyűjtöttük össze egy listába.

Van a hifi világnak egy olyan szeglete, ahova csak a legszerencsésebbek juthatnak be, s ahol olyan dolgok tapasztalhatók meg, amelyről egyszerű földi halandó, csupán álmodni szokott. A szuper high-end készülékek világa az audiophile mennyország, ahol kivételes mérnöki csodák adnak egymásnak randevút. Sokak szerint az analóg hangzásnál nincs tökéletesebb, ezért szemügyre vettük melyek a valaha készült legdrágább és legérdekesebb lemezjátszók…

 

fdd824199c1a50b0518b34b407add492.jpg

 

Szubjektív listánkon ezúttal is öt kivételes készüléknek szorítottunk helyet, amelyek egyedi megoldásaikkal vívták ki elismerésünket. A különleges légrugókat kínáló TechDAS Air Force One (100. 000 USD), a keményfából, alumíniumból és rozsdamentes acélból készült Clearaudio Statement v2 (135. 000 USD) vagy a nehézsúlyú Rossner & Sohn MOTT (140. 000 USD) ezúttal nem fértek fel a legjobbak közé, ahol egészen elképesztő konstrukciók sorakoznak.

 

clearaudio-statement-v2-tonearm-detail.jpg mott1.jpg

 

5. Basis Work of Art

 

Kezdjük a sort, egy kevésbé látványos darabbal, amely azonban számos referencia szintű megoldással gazdagította a lemezjátszó-ipart. A Basis Work of Art (150. 000 USD) a modern ipari formatervezés klasszikusa, amely a stabilitás és súly filozófiáját hirdeti. Az egyedi “mass-spring-damper” felfüggesztési rendszer, olyan tökéletesen választja el az akril lemeztányért a rezonáns komponensektől, hogy azóta se nagyon sikerült túlszárnyalni a megoldást. Az átalakított szinkronmotort egy masszív, rendkívül merev alumínium-ötvözetből készült házba pakolták, aminek tetejére hűtőbordák kerültek az optimális üzemi hőmérséklet érdekében. A készülékről több iparági veterán állította, hogy hangélmény tekintetében a mester szalagokhoz áll a legközelebb, ami a legmagasabb szintű elismerésnek számít a szakmában.

 

static1.squarespace.com.jpg

 

4. One Degree of Freedom

 

Éppen csak lecsúszott a dobogóról a One Degree of Freedom (ONEDOF) (200. 000 USD) elnevezésű lemezjátszó, amit Aleks Bakman tervezett. Az úriemberről érdemes megjegyezni, hogy több NASA projektben is részt vett, ami során komoly tapasztalatokra tett szert. A készülék repülőgép-minőségű fémekből készült, ezért versenytársaival összehasonlítva egészen könnyű szerkezettel, innovatív forgórendszerrel és fejlett zaj- és rezgéscsillapítással rendelkezik. A folyadék-felfüggesztésnek köszönhetően a rendszer a mikro- és nanoszkopikus rezgéseket is képes elszigetelni, ami egészen kivételes pontosságot biztosít. Annak érdekében, hogy a készülék ne csak a hangzásával tűnjön ki a tömegből, egyes alkatrészeket 24 karátos arannyal vontak be.

 

One-Degree-of-Freedom-Turntable-2.jpg

 

3. Transrotor Argos

 

Képzeletbeli dobogónk harmadik fokára Joachim és Dirk Räke vezetésével megalkotott Transrotor Argos (250. 000 USD) léphet fel. A lemezjátszó a német mérnöki precizitás ékes példája, egészen kivételes készülék, amiből eddig mindössze hat darabot raktak össze. A készülék két egymásra helyezett lemeztányérral rendelkezik, amiket tíz neodímium mágnes segítségével választanak el egymástól. Az alsó tányér olajcsillapított fordított csapágyakon és kerámia görgőkön nyugszik, amiket az alvázba ágyaztak. A rendszert három szinkronmotort dolgoztató tápegység szolgálja ki. A készülék elképesztő pontossággal épült, többek között ez és az evolúciós finomítások teszik különlegessé.

 

argos.jpg

 

2. Goldmund Reference 2

 

A Goldmund Reference 2 (300. 000 USD) sokak szerint az egyik legszebb lemezjátszó, amiből ráadásul csupán huszonöt darabot készítettek. A motor árnyékolásához 15 kilogramm tiszta sárgarezet használtak, míg a vezetékezés teflonbevonatú kábelekkel történt. A mintegy húsz kilós lemeztányért 0,01 mm-es pontossággal munkálták meg, s tökéletesen elszigetelték az elektromos és mechanikai zajforrásoktól. A műszaki leírásban olyan kifejezések repkednek, mint a "folyékony nitrogén-korrigált szíj", "golyós cirkulációjú lineáris hordozó", "progresszív analóg optikai detektor" vagy " hiperbolikus követési korrekció "… ami valljuk be, kicsit mókusvakításnak tűnik, de hogy brutálisan szól az kétségtelen… 

 

Goldmund2_1.jpg

 

1. AV DESIGN HAUS Dereneville VPM 2010

 

Aki úgy gondolta, hogy nincs feljebb, nagyot téved, mert akad egy olyan szerkezet, ami már valóban a végtelen határokat feszegeti. Az AV DESIGN HAUS Dereneville VPM 2010 (650. 000 USD) mindennek az alfája és ómegája… aligha akad olyan lemezjátszó, amely összevethető vele. A készülék egy hatvan kilogramm súlyú corian alvázon pihenget, amit négy sűrített levegővel szabályozott lábazat tart. A hangkart egyedi motor mozgatja, míg a forgási sebesség mérése impulzusokban (24. 000 impulzus / fordulat) történik. A készülék egy beépített kamerával is rendelkezik, amely figyeli a mintavételt és a lemeztányér függőleges nyomkövetési szögét. A kamerához társított szkenner képes felismerni az üres hornyokat, így optimalizálható a lejátszás minősége. A hálózaton keresztül frissíthető rendszer, számos információt elemez és tárol, mindezt egy kijelzőn lehet követni, ami a vezérlésben is nagy segítséget jelent. Azt gondolom, így már érthető, hogy miért is választottuk a legdrágább és legkülönlegesebb lemezjátszónak.

 

47568c6816.jpg

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.136705 másodperc.