Sztereó MagazinSony STR-DN1080 - ÉRDEMES VOLT VÁRNI RÁ...

Sztereó Magazin | 2018. December 01., Szombat 09:00

Megérkezett az első Sony AV erősítő, mely támogatja a Dolby Atmost, és állítjuk, megérte a várakozás.

Az STR-DN1080 látszólag úgy tűnhet, csupán egy a számos másik belépőszintű erősítő közül, azonban ügyes mérnöki munka eredménye lakozik benne, mely megkülönbözteti riválisaitól.

 

Tartalom és forma

 
Kétségkívül, az STR-DN1080 alig 10 kg-os súlya alatt nem fog összeroskadni a házilag összeszerelt bútor sem, viszont a kivitelezés kellőképpen elegáns ahhoz, hogy felfigyeljünk rá. Mindazonáltal enyhén zsúfoltnak találtuk az amúgy prémium kidolgozású előlapot, melyen a rengeteg felirat és a két tekerőgomb mellett egy teljes méretű fejhallgató jack aljzat, a bemérő mikrofon bemenete és egy USB port is helyet kapott.
Ezt ellenpontozza a készülék hátoldala, melynek ugyan megjelenése egyszerű, katonás rendben sorakozik rajta minden jó. Hat darab HDMI bemenetet találunk itt, melyek mindegyike támogatja a HDCP 2.2 szabványt. Kapunk továbbá két HDMI kimenetet is, melyek között válthatunk vagy akár párhuzamosan is használhatjuk őket, továbbá meglepő módon egy sor pre-out aljzat is rendelkezésünkre áll.
A modern külsejű infra távvezérlő kellően kényelmesen simul a kézbe, azonban felettébb sok gombnyomásra van szükség rajta a kívánt funkció eléréséhez. És bizony a Sony AV receiver kezelése némiképp eltér az átlagostól. Számos versenytársánál jobban hagyatkozik a grafikai elemekben gazdag felhasználói felületére, mely szerintünk kissé nehézkessé teszi a készülék használatát.

 

Sony STR-DN1080 ferde.jpg

 

Szellemek a gépben


Az STR-DN1080 egy hétcsatornás erősítő, mely 5.1.2 Atmos/DTS:X támogatást kínál. Azonban a történet itt még nem ér véget - ami igazán különlegessé teszi ezt a modellt, az a fantom hátsó csatornák alkalmazása. Mindez annyit jelent, hogy két felső hangsugárzó használata mellett szimulálható a hétcsatornás elrendezés.
Amint elvégeztük a kalibrációt a Sony auto EQ funkciója segítségével, utána tudjuk beállítani a fantomcsatornákat. Erre két opció kínálkozik – mindkettő célja, hogy kiegészítse a fizikai hangsugárzók elhelyezkedését – valamint a filterek, melyek a „Full Flat”, „Engineer”, illetve „Front Reference” elnevezéseket kapták. A kalibrációt követően az Engineer filterrel próbálkoztunk, ami túlzottan élessé tette a párbeszédek hangzását. A Full Flat már jobb balanszot kínált, amin a készülék saját EQ-jával egy kicsit tovább finomítottunk. Ezen kívül arra is lehetőséget kapunk, hogy állítsunk az elsődleges sztereo hangszórók által sugárzott hullámfronton, ami állítólag szélesebb térben biztosít optimális és természetesebb hangzást.

Sony STR-DN1080 rare.jpg

Láttuk - hallottuk

 
A Sony STR-DN1080 nem egy meleg hangzást kínáló receiver, viszont annál inkább magával ragadó. Amikor John Wick kijelentkezik a Continentalból (John Wick: 2. felvonás, Blu-ray, Dolby Atmos), a zene egyre intenzívebben szólalt meg, miközben New York-szerte csöngenek a telefonok, majd Keanu Reeves kénytelen bizonyítani, milyen halálosan bánik egy ceruzával. A hangtér bővelkedett a pontosan elhelyezett puffanó hangokban és eldördülő lövésekben.

 

Sony STR-DN1080 live.jpg

 

A Trónok harca „Feketevíz” (Blackwater) (Blu-ray, Atmos) epizódjának hangeffektusai hasonlóképpen körülöleltek bennünket. Mielőtt Tyrion kiadja a jelzést a nyílvesszőre, ami lángra lobbantja a halálos futótüzet a Királyvár-öbölnél, a Sony jól kivehetően adta vissza a fa íjak zörgését körös-körül. Határozottan a történések kellős közepén éreztük magunkat. Az ezt követő robbanás hangja pedig mély és átható volt.
Természetesen a natív objektumalapú audio megszólaltatásán kívül további előnyöket is kínál az Atmos. A rendszer Dolby Surround felskálázása rendkívül hatásosan terjeszti ki a hangteret. A Trónok harca hetedik évadának „A királynő igazságszolgáltatása” (The Queen’s Justice) című részében (Sky Atlantic HD, Dolby Digital 5.1), amikor Havas Jon először látogat Sárkánykőbe, Tyrion Lannister üdvözli a parton. A felskálázott hangsávnak köszönhetően szinte magunk körül hallottuk a tenger hullámainak csapdosását és a sirályok rikoltását a fejünk felett, miközben a dialóg végig a center csatornán keresztül szólt. A megszólalás természetes és valósághű hatást keltett.

 

Sony STR-DN1080 live 2.jpg

 

És hogy mi a véleményünk a fantom hátsó csatornákról? Egyszerű volna pusztán egy ügyes marketingfogásként elkönyvelni a technológiát, azonban úgy találtuk, hogy a Sony utólagos feldolgozómotorja valóban jelentős hatással van a hangtérre, ezzel alapjában véve különbözteti meg ezt a receivert a tisztán 5.1.2-es modellektől. A körülöttünk 360 fokban hallható effektusoknak köszönhetően határozottan érzékeltük a magunk mögötti hangmozgásokat, melyek teljesen valóságosnak hatottak. A végeredmény valahol az alap Dolby Atmos és a prémium modellek által kínált kilenc csatornás házimozi élmény között helyezkedik el. Kiegészítve mindezt a készülék teljesítményével és pontosságával, valamint a zenei anyagok magabiztos kezelésével, az STR-DN1080 igazán ütős darabja lehet AV rendszerünknek.

 

Sony STR-DN1080 front.jpg

 

Összegzés 


Több, mint egy belépőszintű Atmos AVR – a Sony STR-DN1080 meglepő újdonságokat és lenyűgöző házimozi élményt kínál.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.317482 másodperc.