Matók IstvánSzegedi Tibor: A minőség a legjobb recept!

Matók István | 2012. December 10., Hétfő 07:00

High-end értékesítés Ultimate AV módra - Internetes zenehallgatás és minőségi sztereó hanglánc –, ezekre van most a legnagyobb érdeklődés. A sokcsatornás rendszerek iránt jelentősen visszaesett a kereslet.

32 éves hifi kereskedői tapasztalatáról faggattam Szegedi Tibort, az Ultimate Audio Video Kft. tulajdonos vezetőjét, különös tekintettel arra, hogy több mint két évtizedet Svájcban dolgozott. 2006-ban települt haza, így jó rálátása van a hifi világára, egy gazdag és egy kevéssé gazdag európai ország audiofil trendjeinek, szokásainak összehasonlítására. Elsősorban hangsúlyozottan európai termékeket forgalmaz a hifi- és házimozi hanglánc elemeinek teljes skáláját kínálva, így importőrként , többek között az ausztriai Ayon Audio csöves készülékeit, a francia Atoll elektronikáit, a német ASW és a finn Amphion hangsugárzóit, valamint az angol Tellurium Q és az amerikai Soundstring kábeleit.

- Hogyan lehet ma high-end készüléket itthon eladni?

 

- Filozófiánk, hogy ha lehetséges, mindenekelőtt európai-úniós termékeket forgalmazzunk, így lényegesen jobbak az áraink, mivel nincs áfa, vám és a szállítás is sokkal olcsóbb, mint mondjuk, ha Amerikából hoznánk be egy készüléket.
Nagyon fontos, hogy minden árkategóriában a lehető legjobb hangot biztosítsuk a legkedvezőbb áron a hanforrástól a hangsugárzóig, beleértve a kábelezést is. 

 

- Láthatóan – és nyilván nem véletlenül, – elérhető árú minőséget képviselő készülékek van a palettádon. Melyek azok a termékek, amelyek értékesítésére nagyobb az esély ebben a gazdaságilag válságos időben?

 

- Internetes zenehallgatás és minőségi sztereó hanglánc –, ezekre van most a legnagyobb érdeklődés. A sokcsatornás rendszerek iránt jelentősen visszaesett a kereslet, annál inkább nőtt a jelentősége a kétcsatornás házimoziknak! Ma egy blu-ray lejátszóval és egy egyetlen, digitális bemenettel is rendelkező integrált erősítővel remek hangot lehet csinálni. Továbbá az iPhone, iPad bázisú zenehallgatás iránt is nagy a kereslet. Ma már miután az Apple eladta azt a csippet, és a felhasználási licenszet nagy cégeknek, lehetővé vált jó minőségben lejátszani a zenét iPhone-ról, iPad-ról ezek digiális csatlakoztatásval, kikerülve a gyenge minőségű DAC-okat. És ha tetszik, ha nem, a számítógép is egyre inkább részévé válik a minőségi zenehallgatásnak. 

 

Szegedi_Tibor_01.jpg

 

A minőségi kétcsatornás házimozi mellett szól, hogy az utóbbi időben rengeteg szenzációs minőségű zenei blu-ray és DVD kiadvány jelent meg. De az sem elhanyagolható, hogy a kétcsatornás házimozi – szemben az ötcsatornással – sokkal könnyebben elhelyezhető egy lakásban. Ez a trend egész Európára jellemző: például az idei müncheni high-end show-n egy kezemen meg tudtam számolni a bemutatott öt csatornás házimozi rendszerereket, míg tavaly sokkal több volt, tehát tendencia Európa-szerte a „sztereó képpel”, a kétcsatornás házimozi rendszerek előretörése.

 

 

 - Míg régebben a hifisták komponensek összeválogatásával, párosításával fejlesztették hangláncukat, manapság egyre inkább komplett megoldásokat kínálnak a cégek és a high-end kereskedők.

 

- Egy jól megcsinált integrált erősítő lényegesen jobban szólhat, mint egy innen-onnan összevásárolt előfok és végfok összeállítás. Az ok egyszerű, nem illeszkednek a ki- és bemenetek impedanciái, tovább ronthat (vagy éppen javíthat... Szerk.) a kábelezés. Nem véletlen, hogy az általunk képviselt márkák, az Ayon, Atoll, Accustic Arts, rendszerekben gondolkodnak. Ma az átlag vásárló jó hangot akar, de nem ért hozzá, nem is érdekli, hogy kísérletezzen, örül, ha jól összeállított, jó hangú rendszert kap. Ennek ellenére kérésre természetesen mi is állítunk össze hangláncot különböző komponensekből, valamint értékesítünk komponenseket olyan high-end rajongóknak, akiknek saját elképzeléseik, elvárásaik vannak.

 

Még egy nagyon fontos, rendszerekkel kapcsolatos elvárás az esztétika: szép, a lakásba jól illeszkedőnek is kell lennie ezeknek a hangláncoknak. Erre kiváló példa a német ASW hangsugárzógyártó, amelynek dobozai 18 különféle furnérozással rendelhetők. A vásárló elviheti a famintákat és otthon kiválaszthatja a lakásához leginkább illőt, mindezt felár nélkül!

 

 

- Hogyan választod ki a márkákat?

 

- Erre a kérdésre Dr. Öetker reklámmondata jut eszembe: „A minőség a legjobb recept!” Az elfogadható árú, minőséget képviselő, az Európai Unióban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában kézzel készült termékekért az emberek még ma is hajlandóak pénzt kiadni! Egy-egy új márka felvételekor alaposan tájékozódom. Minden kiállításra elmegyek, Las Vegas-ba, vagy Münchenbe, így ismerem az új trendeket, az új készülékeket. De ami szintén nagyon fontos a kiválasztásban, hogy odafigyelek az árra is.

 

Szegedi_Tibor_ayon_orion.jpg

 

- Közismert, hogy az Európában kézzel készített termék a legdrágább. Hogyan tudnak az általad  képviselt márkák ennek ellenére vevőt találni?

 

- Realisztikusan kalkulálják áraikat, emellett keveset költenek reklámra, nem akarják egyetlen készüléken megkeresni az egész éves nyereségüket. És okos elektronikai tervezéssel: ha például belenézel egy Atoll készülékbe,  egyetlen NYÁK látható benne, modelltől függően ebbe a panelbe építik be a különféle integrált erősítők és a nyolcfajta végfok egyikének elektronikáját. 

 

 

- Mi a trend a hangforrások terén?

 

- Évtizedekig csak lemezjátszókkal dolgoztam, a legjobbakkal. Ma is meggyőződésem, hogy a legjobb hangot még mindíg lemezjátszóval lehet csinálni. De mára az analóg gyakorlatilag elhanyagolható, mivel annyira megdrágult itt a jó hang, miközben a digitális hang nagyon sokat javult. Mondok egy példát: ahhoz, hogy egy 2000 eurós csöves CD-játszót hangban analógban megverj, ahhoz sokkal többet, nagyságrendekkel többet kell fizetned. Ott van továbbá a számítógépes lejátszás, médialejátszók az iPhone, iPad-ról történő zenelejátszás terén is nagyon nagy a fejlődés – és ez a jövő. Én mégis azt mondom, hogy egy jól megcsinált, digitális bemenetel is rendelkező csöves CD-játszó –, főleg azoknak, akiknek megvan még a CD  gyűjteménye – ma is a legideálisabb hangforrás!

 

( - )

 

További információk: www.ultimeteav.hu 

 


Share |

Klara Sole2013. Augusztus 31. @ 19:37:08

Nekem lenne egy jò ajánlatom, az helyett hogy Las Vegasba repülget inkább kezdené el a gyermekeinek az elmaradt gyerektartàst fizetgetni , tudja e egyáltalán valaki magyrországon hogy van Svájcban 2 Gyermeke akiknek nem fizetett gyerektartást 2006 ota,(azelött sem sokat) és a volt feleségének is tarozik pénzzel amit a mai napig nem fizetett.
Ahogy én olvastam ezt az Interviewt el tudom képzelni hogy most lehetséges lenne a tartozását már végre letudni.
De Sole,Szegedi Tibor tùl rafinàlt, de lehet ,hogy van még rafináltabb valaki is.

Klara Sole2013. Augusztus 31. @ 19:14:26

Hallo
A minöség a legjobb recept?
A Szegedi Tibor nem mindig a legjobb minöséget választotta az életében, de blöffölni és és megjátszani magát, abban világbajnok !
Elöször is nem Szegedinek hivják hanem " SOLE " Tibor az igazi neve !
26 évig élt svácban ahol a nevét a Szegediröl " Sole "ra megváltoztatta hivatalosan természetesen. A régi családi nevét akarta tovább fenntartani és hogy a két fia tovàbb vigye a "sole"nevet . Miután ugy döntött, hogy a gyermekeit feadja egy nö miatt, gyerektartást nem akart fizetni, visszaszökött magyarországra és megint szegedi néven blöfföl, de meddig??? IDE -ODA?

    1 / 1    

top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.280345 másodperc.