Sztereó MagaziniFi micro iTube A svájci bicska

Sztereó Magazin | 2017. Január 24., Kedd 08:00

Az iFi Audio számos hasznos kiegészítőt gyárt a számítógépet zenehallgatásra is használók számára, melyek a különböző formátumú digitális jelfolyamok tisztításával, javítják a hangminőséget. Az iFi micro iTube túllép ezen a felhasználási körön, és bármilyen hangrendszerbe illesztve javítja a hang minőségét.

Áttekintés


Az iTube megjelenése, egyszerűsége, csupán a tiszta funkcionalitást szolgálja. Mint az iFi Audio „micro” sorozatának többi tagjai, az iTube is ugyanazzal a dizájnnal készült, jellegzetes, ezüst színű alumínium dobozba építve. A készülék tetején az iFi felirat i betűjének ékezetén bekapcsolt állapotban egy elektroncső vörös fénye látszik, és itt található a működési állapotokat visszajelző három mikro LED is. A doboz elején egy kapcsolós-potméter, valamint egy két- és egy háromállású kapcsoló van. A hátoldalon a bemeneti, illetve a kimenetül szolgáló két-két RCA csatlakozó aljzatot találjuk. A készülék alján 8 DIP kapcsoló kombinációjával állíthatók be az alapvető üzemmódok.

 

iTube_over.jpg

 

Az iTube különleges „A osztályú” csöves erősítővel van ellátva. A beépített General Electric GE5670 típusú miniatűr ikerelektródás trióda olyan ipari és katonai célokra lett fejlesztve, ahol fontos a hosszú élettartam, és a stabil működés. A berendezéshez mellékelt tápegység „ultra alacsony” zajszintű, melyet az iFi Audio az audiofil eszközökhöz fejlesztett ki.
A berendezés alján található DIP kapcsolókkal kétféle üzemmód kapcsolható: Buffer állásban – a cső nagy bemeneti ellenállását kihasználva, a jel-lánc egymást követő egységei közt optimális feszültségillesztést hoz létre. Ez minden esetben csökkenti az előerősítő fokozat előtti egység terhelését, hiszen az iTube bemeneti ellenállása igen nagy, 1 Mohm. (Direct Tube Buffer) Ebben az üzemmódban az előlapi potméter csak kapcsolóként használható, hangerő szabályzóként itt nem működik. Preamp állásban – használható csöves előerősítőként, 6dB-lel emelve a jelszintet, vagy egyszeres – azaz 0dB-es – erősítéssel. Ebben az üzemmódban az előlapi potméter kapcsolóként és hangerőszabályzóként egyaránt működik. Preamp üzemmódban a bemeneti elleállás 100 kohm ami a vonalszintű jelek illesztésénél szintén megfelelő.

 

 

Digital Antidote Plus


A korai CD lejátszás minősége hagyott maga után némi kívánnivalót. Sokak véleménye volt, hogy éles, karcos, csörgő a hang és hosszútávon fárasztó hallgatni. Ezen jelenségek kiküszöbölésére fejlesztette ki Anthony Taddeo a 90-es évek elején a túlmintavételezésen alapuló Digital Antidote eljárást, amellyel sikeresen tette hallgathatóvá a CD-ket a kihalófélben lévő jóminőségű vinyl lejátszás mellett. A Digital Antidote Plus eljárásnak legfejlettebb változatazát az Ifi Audio készítette a napjainkban elterjedésben lévő nagy felbontású formátumokhoz, úgymint PCM / DXD / DSD és ezek felett. A tisztán analóg áramkörök alapja az aktív csőtechnológia, ami rendkívül jó minőségű alkatrészekre támaszkodik. A CD lejátszást összehasonlítva a vinyl hangjával először az akusztikus térben figyelhető meg a különbség, de érezhető a hangszerek (cintányér) és az emberi hang magas tartományában is.

 

ifi-itube-review-2.jpg

 

 

3D Holographic Sound

 

Az iTube további jellemzője, mely két esetben nyújt megjavított térélményt: normál szélességben elhelyezett hangsugárzók, és számítógép monitorok mellé helyezett hangsugárzók esetén, ahol mélyebb és magasabb színpadot hoz létre.

 

 

Meghallgatás

 

Forrásként kizárólag digitális – audio CD, mp3, normál- és nagyfelbontású wav, flac és DSD streaming – jeleket használtam. Az elsőként normál lehallgatási környezetben a Dynaudio BM-6-os monitorhangfalakat, Alessis RA150 referenciaerősítő hajtotta. A legtöbb ember a számítógép mellett olcsó műanyag dobozokat használ, ezért a második lehallgatási helyzet átlagos desktop alkalmazásban történt, kisméretű kétutas Videoton Hifi hangdobozzal, melyek egy 20 W-os Pioneer SA 540-es erősítőre voltak kapcsolva. A fejhallgatós lehallgatást sem hagytam ki, ez egy Sennheiser HD 595-ös fejhallgatón történt.
Az iFi micro iTube szinte bármire rákapcsolható, a mobil eszközök fejhallgató kimenetére éppúgy, mint a számítógép. Bekapcsolás után – mint ahogy a csöves eszközök általában – nem rögtön szólal meg, kis idő kell a bemelegedéshez. A legjobb hangminőséget kb. negyed óra múlva éri el, mikorra beáll az üzemi hőegyensúlyi állapot.

 

iFiAudioiTubeMicro-12.jpg

 

Az eszköz minden szituációban tiszta, torzításmentes hangot adott. A négy alapvető Tube Buffer hangzásában nem találtam különbséget. Akkor vajon mi értelme a Tube Buffer üzemmódnak – kérdezhetnénk – ha csak átmegy rajta a jel. Az iTube képes a különböző impedaciájú rendszerek között hidat képezni, így a nagy impedanciás bemenet előnyeit kihasználva szélesíthetjük a rendszerünkre kapcsolt eszközök körét.

3D Holographic Sound érezhető szélesedését eredményezi a hangképnek. A szellősebb hangszerelések esetén a hangszerek vastagabbak, felhangokban gazdagabbak lesznek. Normál szélességű hangdoboz elhelyezés esetén nem javasolnám a gyártó által szűk hangszóró elrendezéshez ajánlott beállítást. Ebben az esetben a tér ugyan szélesebb lesz, – elektronikus zenénél ez érdekes is lehet – akusztikus hangszereknél viszont természetellenes lesz a hangzás, néhány esetben középen lyukas hangképpel. Ugyanez, szűk hangszóró elhelyezésnél, desktop alkalmazásban, jelentősen javítja a térélményt.

 

 

Ajánlás

 

Az iFi Audio micro iTube, belépő szintű ára ellenére, prémium minőséget nyújt, és bármilyen rendszerbe könnyedén beilleszthető. Ha 0 dB-es erősítéssel használjuk, gyakorlatilag ugyanazon a szinten továbbítja a jelet, ahogy megkapta, viszont a zenehallgatás minőségét jelentősen megemeli. Mikor rendszerbe kötöttem az iTube-ot szinte észrevétlen maradt, de mikor kivettem a hangláncból, akkor ért a meglepetés, hogy nélküle mennyivel keményebben szólt a hangrendszerem. Aki azon gondolkozik, hogy egy csöves erősítőt vásárol, vagy netán építene, az nyugodtan válassza az iTube-ot, hogy egy csöves rendszer hangzását élvezze.
(Brindzik József)

 

A műszaki adatok és a tezstértékelés a következő oldalon található!

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.103383 másodperc.