Sztereó MagaziniFi micro iUSB3.0 Zaj volt – nincs!

Sztereó Magazin | 2017. Február 17., Péntek 14:00

Aki számítógéppel hallgat zenét és igényes a minőségre, előbb-utóbb beszerez egy önálló DAC egységet. Ezt a lépést, egyébként korunk digitális-zenei forradalma is igazolja, hiszen egyre inkább az internetről szerezzük be a hallgatni valót, legyen az akár letöltés akár streamelés.


Az USB hangeszközeink nyújtotta zenehallgatási élményt jelentősen befolyásolja az, hogy milyen minőségű az USB porton keresztül kapott 5V-os tápfeszültség. Az iFi Audio áttörést ért el ezen a területen micro iUSB3.0 egységével, amit a Pixel Kereskedőház juttatott el szerkesztőségünkbe.

 


Első látásra

 

Megjelenése követi a már jól ismert iFi micro dizájnt, azonban hagyományos audio csatlakozások nem találhatók rajta, öt USB 3 csatlakozó viszont igen. Ezek közül egy a számítógép bemenetéül szolgál, kettő csak tápfeszültséget ad, kettőn pedig tápfeszültséget és a bemeneten beérkező audio jel feljavított változatát vehetjük le. A csatlakozásokat kifejezetten az iFi Gemini Dual Headed USB kábelhez fejlesztették ki, melynek használatával további minőségjavulást érhetünk el.

 

Micro-iUSB3-02.38.png

 

Az USB csatlakozások mindegyike gyors, USB3 szabványú, ami kifejezetten HD minőségű hanganyagok lejátszásához predesztinálja az eszközt. Ezen kívül van még rajta egy 9V-os tápfeszültség bemenet, amihez a iFi Audio által adott adapter csatlakoztatható. Az adapter csatlakoztatása nélkül nem használható az egység, tehát nem a számítógépből kapott tápfeszültséget továbbítja, hanem a saját maga előállította 5 V-os jó minőségű feszültséget kapcsolja az USB kimenetekre.

 

 

Tulajdonságok

 

Az USB zenelejátszás folyamán nyolc fontos probléma jelenik meg, melyek rontják a hangminőséget. Az iFi Audio szerint a micro iUSB3.0 mindet kezeli, az alábbiak szerint: Elmozdítja az audio jel egyenáramú összetevőit, elnyomja a keret* és a csomagzajt*(Az interneten keresztül a fájlok keretekbe szervezve, csomagokban érkeznek). Ultra-tiszta tápfeszültséget ad, megszünteti a földelésből eredő zajt és megoldja az impedancia problémákat, továbbá megszünteti az USB órajel bizonytalanságát (jitter) és visszaállítja a jel eredeti állapotát. Az iUSB3.0 esetében a zajküszöb a megdöbbentően alacsony, még éppen, hogy mérhető 0,1 μV (0,0000001 Volt).

 

ifi-micro-iusb-3-0-starspicker-magyar.jpg

 

Az iFi Audio az iUSB3.0-ban, a katonai radar technológiából hozott, aktív zajcsökkentő eljárást adaptálja az USB tápegységekhez, mellyel a forradalmian új Active Noise Cancellation+ ® (ANC+®) eljárást teszi elérhetővé audio eszközökhöz. Az eljárás alapja, hogy a rendszer analizálja a zajjelet és azzal pontosan azonos nagyságú és azonos fázisban lévő jelet hoz létre, amit a zajjelhez kevernek. A két jel kioltja egymást, ami a zaj teljes megszűnését eredményezi.

 

Az itt alkalmazott "ANC+" eljárás (aktív zajcsökkentő eljárás) 100-szor (40 dB-lel) alacsonyabb zajszintet eredményez, mint a szokásos zajcsökkentő eljárások.


REclock® /REgenerate - kondicionált jelfolyam
A felvételeknél stúdió-szinten használt órajel-generátor pontosabb a PC-ben lévőnél. Fontos hogy a lejátszás során a lehető legpontosabb órajellel legyenek kiolvasva a rögzített minták. A micro iUSB3.0 kondicionálja az USB jelfolyamot, melyhez egy igen pontos órajelet is rendel. Ezáltal egy sokkal stabilabb, jitter (órajel bizonytalanság) mentes jel áll elő, ami minden alkalmazott DAC esetében jótékonyan befolyásolja a hangminőséget.


REbalance® - jel egyensúly visszaállítása
USB jel elméletileg nem tartalmaz egyenáramot, azonban a legtöbb esetben az kis mértékben mégis jelen van. Ez okozza a jel kiegyensúlyozatlanságát. Az, hogy megszabadítjuk az egyenáramtól, teljesen kiegyensúlyozottá teszi a jelet (DC offset).


Computer Audio ‘IsoGround®’ and On/Auto
A számítógép földelése sok esetben zajt visz a rendszerbe. A földelést egyszerűen nem lehet leválasztani, mert USB kapcsolódási problémákat okoz. Erre nyújt megoldást a micro iUSB3.0.

 

 

Meghallgatás

 

Az iUSB3.0-val és a nélküle meghallgatott tesztanyag között, észrevehető különbség volt megfigyelhető. A meghallgatást többféle zenével végeztem.

 

ifi-micro-iusb3-0-review-1.jpg

 

Szimfonikus zenének Bartók „Concerto”-ját választottam, nagyfelbontású változatban. A színpad és a teljes hangzás tágasabb. A zene magával ragadó, részletezettebb és természetesebb lett, a sztereó mélységében is megnőtt. A bőgők, csellók húrjainak rezgése szinte megszámlálhatóvá vált.
Leonard Cohen „Bird on a Wire” című dala Jennifer Warnes előadásában fantasztikusan hangzott. A tér kinyílt. A hangszerek szellősebben szóltak, helyük a mixben jobban meghatározható lett. A hang tisztább és áttetszőbb lett az iUSB3.0-át használva. A női énekhang közepei érezhető jelenlétet teremtenek, a hang ugyanakkor kristálytiszta maradt.

 

ifi-micro-iusb3-0-review-2.jpg

 

Kedvenc tesztanyagaim közé tartozik Prince „Old friends 4 sale’ című albuma. Prince zenéjének lüktetése nagyon jól érvényesült. A ritmushangszerek attackja gyorsabb, a basszus jól megfogott határozottabb, feszesebb és dinamikusabb volt, mint iUSB3.0 nélkül.

 

 

Összefoglalás

 

A csúcstechnológiát alkalmazó innovatív iFi micro iUSB3.0 tápegység száműzi a jittert, megoldja az USB-zaj és egyéb lejátszási problémákat, ezáltal Javítja a számítógép szolgáltatta hangminőséget. Katonai minőségű áramkörök előrelépést jelentenek a korábbi iFi iUSB-hez képest. Annak, aki tovább akarja javítani számítógépes hangrendszerét, megtartva a régi elemeket, melyek lejátszási minősége jelentős javításon lesz hallgatható, kíváló alternatíva lehet az iFi micro iUSB3.0, ami a jövőben, és várhatóan még sokáig, megfelelő színvonalú megoldást fog nyújtani a tökéletes számítógépes zenehallgatáshoz..
( Brindzik József )

 

A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon található!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.324983 másodperc.