Sztereó MagazinKNOW HOW - MITŐL JÓ EGY HANGFAL?

Sztereó Magazin | 2018. Szeptember 30., Vasárnap 07:00

A hangfalak „lelki világa” nehéz feladat elé állítja a készítőket. Írásunknak az a célja, hogy néhány szempontból irányt adjon azok számára, akik hangfalkészítésre adják a fejüket. Mire figyeljünk oda, a későbbi csalódások elkerülése végett?

A jó hangfal számos kritikus elvárásnak kell megfeleljen. Lássuk a legfontosabbakat, milyen tulajdonságokkal rendelkeznie egy jó konstrukciónak a legjobb minőség eléréséhez!

 

A doboz


Erősen elkerülendő a hangfal oldalainak a rezgése, ezzel ugyanis megakadályozzuk a kabinetbe zárt hangszóró ellen-ütemű hangjainak kisugárzását az oldallapokon keresztül. A legfontosabb a megfelelő anyag kiválasztása, de ugyan olyan a fontos a belső merevítésekkel épített felépítmény megtervezése is. Természetesen a nagyobb álló hangfalak a méretükből adódóan nehezebb feladatot adnak a tervezőknek a monitor hangfalaknál, kisebb az igény a belső keresztmerevítésre.

 

1. kép - Paradigm. box merevítések.jpg

1. kép. A hangsugárzó robbantott képén sok más mellett jól láthatók a dobozba épített kereszt- és hosszmerevítők.

 

Az építő anyagoknak általában vastagnak nehéznek és jó csillapításúaknak kell lenniük. A fa, vagy inkább MDF a legelterjedtebb építő anyag, de formailag nehéz tökéleteset alkotni vele, ezért sokan alternatív anyagként tekint a különféle kompozitok felé. A kabinet belsejét további hangelnyelő anyagokkal bevonva, nagymértékben lehet csökkenteni a káros rezonanciát. De azzal, hogy remek, merev és stabil kabinetünk van valószínűleg elég súlyos is, ezért sokan lemondanak ezekről a módszerekről, pedig mind ez a kiváló hangminőség alapvető feltétele. A súly csökkentés érthető, de enélkül igen nehéz maradandót alkotni, ilyenkor csak a megfelelő merevítésekben bízhatunk. Megoldásnak látszik a hajlított forma, de ennek ipari kivitelezése meglehetősen problémás.

 

Álló hullámok


A hangfalak belsejében kialakuló álló hullámok nagyon károsak. A doboz párhuzamos falainál fellépő negatív tényező erős minőségromlást okoz, ezért ezeket a hatásokat is el kell tüntetni. Korábban említettük a hajlítás témáját és ez egy igen jó alternatíva az álló hullámok elkerülésére is. Ennek értelmében olyan hangfalat kell csinálnunk, vagy keresnünk, amelynek lehetőleg nincsenek egymással szemben párhuzamos oldalai, mivel a nagyon zavaró álló hullámokat így biztosan kiküszöbölhetjük.

 

2 abra Estelon Speakers 2.png

2. kép. Az Estelon Speaker felülete jó példa az állóhullámok elkerülésére.

 

Van olyan konstrukció is ami kívülről párhuzamos, de belül eléggé össze van keverve a hanghullámok iránya a merevítő elemekkel, ez is jó megoldás, de ránézésre ez nem látszik, tehát ebben az esetben ismernünk kell néhány sok esetben ipari titkot. Amennyiben a gyártó ezt nem kommunikálja nehéz dolgunk van. Legjobb a többszörösen hajlított kabinet, de ez az organikus formák világához közelít, ez sok esetben már elég elvont kinézetet eredményez egy átlagos felhasználó ízlésének.

 

Diffrakciós hullámok a doboz külső felületén.


Ebben az alcímben leírt hatást a legnehezebb elkerülni, mert a hangszórókat valahogy mégis csak be kell építeni a dobozba. A lényeg az, hogy a lehető legkisebb legyen a hangszórók körül az előlap mérete, mert ez is sok problémát okozhat. A közvetlen hang visszaverődése a meghajtó közvetlen közeléből összezavarja a tiszta hangok kisugárzását. A hangszóró és a hangdoboz egymásra hatása következtében fázis problémák adódnak, ezzel a hang mosottá, kuszává válik, és a lineáris hangzásnak is annyi, ez rontja a természetes séget, a hangok leválását a hangfalakról és a térhatást.

Paradigm_Studio_100_v5-Gloss_89699_2.jpg

3 kép. A Paradigm Studio 100 hangfalnál a keskeny előlap szinte teljesen hangszórókból áll.

 

Vannak jó megoldások, amelyek sokat segítenek és még egyéb előnyökkel is járnak, úgyhogy csak semmi pánik. Ha az „álló” hangfalakat még több-meghajtós mély csatornás hangszóró rendszerrel kombinálják, akkor az előlapnak olyan kicsi felülete marad hangszórók nélkül, hogy így, már nagyon kis mértékű a hangot torzító hatás. A lényeg, hogy az előlap mérete a lehető legkisebb felületű legyen.

4kepBWNautilusVividspeakers.jpg

4. kép: A B&W a csúcsra juttatta a tökéletes hangfal formát, a Nautilus minden idők legtökéletesebb organikus formavilágú alkotása.

 

Ezidáig csak a dobozok anyagáról és formájáról értekeztünk, valamint az előlap lehető legjobb kialakításáról. Vannak jól ismert gondok a reflex hangfalaknál, de a körülményes felépítésű labirintus típus is nehezen készíthető tökéletesre és a jó öreg zárt ládáknak is vannak hiányosságai.

Lehet, hogy maximalisták vagyunk, de van mentségünk! Az itt leírtakat inkább a High-end kategóriában kell ilyen szigorúan venni. Vannak jó hangú hangfalak az ennél kevésbé szofisztkált felépítésű hangdobozok között is. Folytatjuk...

 

Lambert János

 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.112721 másodperc.