Sztereó MagazinLG SJ9 Dolby Atmos soundbar

Sztereó Magazin | 2017. Július 20., Csütörtök 20:00

Az LG már évek óta foglalkozik soundbar építéssel. Készülékeik külső megjelenése és szolgáltatása az elmúlt évek során folyamatos fejlődést mutat és ma már nemcsak dizájnbzan, de hangzásban is felveszik a versenyt a legnagyobb audio-gurukkal.

Az televíziók napjainkban egyre több zenei és mozi tartalommal árasztanak el bennünket, melyek hangja egyre tökéletesebb, olykor többcsatornás változatban szólalnak meg. Ezeknek a Sound Track-eknek a reprodukálása olykor komoly feladatot jelent, aminek a megoldására az LG most egy rendkívül jól megépített sokoldalú soundbart dobott a piacra. Lekerekített formája és a felszínen kikandikáló kerek hangszórónyílások emberi benyomást keltenek a nézőben. Oldalról tekintve az alsó részen körbefutó bordázott csikok nem csak dizájn elemek, hanem a virtuális surround hangzást létrehozó elekronika és erősítés funkcionális részei. A soundbar oldalán körbefutó lyukacsos szerkezetű borítás, az irányítottan elrendezett hangszórókat takarja, melyek működés közben a kiáramló hangok valós és virtuális terjedését hivatottak sugározni.

 

LG SJ9 Sounbar life 02 640x380.jpg

 

Felépítés

 

A magas színvonalon kivitelezett soundbar tetejének jobb és bal oldalán egy-egy méretes hangszóró helyezkedik el, ami a nagybetűvel hirdetett Dolby Atmos hangzást közvetíti a néző számára. Ezek működés közben látványosan kiemelkednek a felső síkból. A készülék jobb oldalán hátul találjuk a ki-bekapcsolót, és más fontos kezelőgombokat, és ugyancsak hátul középen került elhelyezésre egy HDMI in és out, egy optikai ki és be és egy LAN csatlakozó, mind láthatatlanul.

 

detail1 640x380.jpg

Subwoofer

 

Az SJ9 mellé egy elegáns subwoofert is csomagolt az LG, hogy a tévénéző, megfelelő frekvenciasávon élvezhesse a műsort, melyekből a mélyhangok sem hiányozhatnak. Az aktív mélyhangfal csupán hálózati csatlakozóval rendelkezik a vezérlés Bluetooth kapcsolaton keresztül megy végbe.

Subwoofer 640x380.jpg

 

Mit tud a készülék?

 

Az LG soundbarba a tervezők egy 5.1.2 –es Dolby Atmos hangrendszert építettek, ami a Hi-Res Audio fájlokat is támogatja. A televízióhoz történő csatlakoztatás egy optikai kábelen keresztül történik, miközben a soundbar RMS (Root Mean Square) összzenei teljesítménye 500 watt.

LG SJ 9 SOUNDBAR 640x380.jpg

A készülék az audio file-okat 16 bit/44.1 kHz felskálázással fogadja és a zenék és effektek 24 bit/192 kHz-en szólalnak meg. Külső forrásokból érkező jelek fogadásához a beépített Chromecast médialejátszó áll rendelkezésre. Az Auto Sound Engine pedig minden hangerőn optimalizálja a hangot és folyamatosan fenntartja a pontos frekvenciákat. A Soundbarban a médiatartalmak jobb hatásfokáról az ASC (Adaptive Sound Control) hangvezérlő gondoskodik, ami beszédhang esetén automatikusan átáll annak érthető kiemelésére. A készülék alvó üzemmódban marad, ha a lejátszási funkció szünetel, de ha a Bluetooth-on keresztül hangot észlel, bekapcsol és elkezdi a lejátszást. A Soundbar kezelése saját, de a TV távirányítóval is működtethető, ami így fokozza a kényelmet.

LG_SJ9_Control_with_your_TV_Remote life 03 640x380.png

 

Működés közben

 

A teszt során mindent kipróbáltunk. A zenei teljesítményt szerintem kár firtatni, mert a beígért 500 W csupán egy számadat, a készülék hangereje egy kisebb 20-30 négyzetméteres helyiséget kifogástalanul megtölt. Mozizás közben a Mad Max „Fury Road” című filmben a közép és mély tartományok közötti átmenet a subwoofer nem mindíg tudta tökéletesen megoldani, néhol a hangzás feszességét éreztem problematikusnak, de összeségében a teljesítmény nagyon megnyerő volt.

 

8_SJ9_TV-Sound-Sync 640x380.jpg

 

Az előre programozott hangzásmódok jól működtek, a beszéd jól érthető volt, és a mozi effektek esetében is jól kiszélesedik a hangtér. A filmbeli robbanások ereje, amire a Sound Blast funkció is rásegített azért elbírt volna még egy kicsivel többet. Az adaptív hang funkció, természetfilmek és koncertek esetében kimondottan jól működött élvezetes volt. A Soundbar Dolby Atmos hangja ugyan érezhető volt, de ennek megvannak a sajátos korlátjai, ami például a plafon magasságától, és a hallgatási helyzettől is függhet. Erre külön figyelmet kell fordítanunk, de úgy érzem hogy e-tekintetben a kompromisszumok felé fogunk hajlani.

detail2 640x380.jpg

Ajánlás

 

Az LG SJ 9 soundbar megfelelően jó virtuális teret hoz létre körülöttünk, és ez egyes esetekben igencsak kitűnően sikerül is. Voltak esetek amikor kimondottan élveztük a jelenlétét. Egyértelműen jó kezdeményezéssel van dolgunk mert kis helyen elhelyezhető, szolid, elegáns megjelenésű eszközről beszélhetünk. Jó szívvel ajánlhatjuk mindenkinek, aki nem elégszik meg a televíziója saját hangjával, mert egyértelműen plusz élményben részesül.

 

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.119307 másodperc.