Pioneer A -20 integrált sztereóerősítő

Sztereó Magazin | 2015. Február 21., Szombat 13:00

Előző lapunkban a Pioneer PD-10 SACD játszó bemutatásával közeledtünk ehhez a klasszikus értékeket hordozó rendszerhez, aminek motorját sem hagyhattuk ki a tesztelésből. Most erre kerítettünk sort, jöhet a folytatás.

Az integrált sztereó végfokot természetesen a hozzá tatozó lejátszóval vizsgáltuk, de tudásszintjük miatt külön kellett választanunk őket a bemutatásnál. Most a tesztelés második részében már egységes képet tudunk adni egy teljes Pioneer láncról, és szólni tudunk majd az általuk nyújtott összteljesítményről is.

 

Megjelenés, felépítés

Egy jókora fekete készülék van a „tesztpadon” teljesen klasszikus felépítésű és kinézetű integrált erősítő, ami számos régebbről örökölt külső jegyet visel. A Pioneer A-20 előlapja színtiszta szálcsiszolt alumínium, nagyon szép látvány. A forgó potméterek gombjai klasszikus hengeres formájúak és kis tárcsás kiszélesedésükkel simulnak az előlapra. Kár, hogy az anyaguk műanyag lett. Természetesen a hangerőgomb a legnagyobb méretű, szinte ingerli az embert, arra hogy minél gyakrabban forgassa. Sztereó erősítőknél megszokott A-B hangszóró választó és a kedvencem, a Loudness gombok is a felszereltség részét képezik. A bemenetválasztó forgókapcsoló és felette a piros, sorba rendezett LED visszajelzők a készülék jobb szélére kerültek.

A-20-K_EU@120301@H.jpg

A Pioneer A-20 belső felépítése szimmetrikus, és az alkatrészek rendszere is könnyen áttekinthető. A csatornánkénti, nagy hűtőbordák egymástól elszeparáltan kerültek beépítésre úgy, hogy három, nagyjából egyenlő harmadra osztják a belső teret. Az erősítést MOSFET áramkörök végzik. Ez a megnevezés biztosan sokak számára ismerős, mert már egy ideje összeforrott, többek között a Pioneer márka termékeivel is.

 

A-20-K_EU_B@120301@H.jpg

A hátlapon A+B hangszórócsatlakozások, továbbá az analóg bemeneti csatlakozók sora.

 

 

Pioneer_A-20_inside2.jpgAz erősitő belső felépítése, rendezett és a hűtőbordákkal tagolt belttret látunk.

 

A Pioneer A-20 hangja

Mint azt jeleztük, Pioneer PD-10 SACD játszó mint hozzárendelt forrás, releváns környezetet biztosított a teszteléshez. Az erősítő egy teljesen analóg integrált rendszerű példány, amit semmi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a hátulján, a csavaros hangszóró csatlakozókon kívül, csak analóg RCA csatlakozások vannak. Sok esetben a digitális csatlakózók hiánya szomorkodással tölti el az embereket, de nem minket, mert mi leginkább „sztereó rajongók” vagyunk. Az erősítő képességeit maximálisan kihasználtuk a Pioneer PD-10-el, legalábbis ha a frekvenciamenetre gondolunk, akkor ez mindenképen így van. A zenehallgatásnál az analógos hangzás még mindig etalonnak számít, ezért mi is úgy képzeljük el, hogy a tökéletes hangképet és megszólalást ehhez kell mérni, és ha zenét hallgatunk, érzékelni akarjuk annak minden kis rezdülését, amit csak az emberi fül befogadni tud. Ezért, még fontosabb kiemelni, hogy a tesztelés során SACD minőségű felvételeket  használtunk jelforrásként, ami teljesen digitális ugyan, de ez a technológia tudja a legjobban „lemásolni” és közvetíteni az analóg jeleket.

EgyĂźtt a ketto big_a-20_pd-10_black.png

A zene élvezete

A teszt során a direkt kapcsoló bekapcsolt állásban volt, tehát az összes hangképet módosító áramkör kikapcsolva, az erősítőt így hallgattuk. Mindent egybevetve, már az elején meg kell jegyeznünk, hogy a hallgatás során, komoly zenei élményt kaptunk a Pioneer lánctól. A most már együtt muzsikáló Pioneer PD-10SACD játszó és Pioneer A-20 integrált erősítő, valamint kedvenceink, a Jamo D 450-es hangfalak, új zeneiséget tudtak mutatni a tesztelt Pioneer kettőssel. Tudtuk, hogy szépen szólnak a Jamo-k de, most új erényeket csillogtattak,  amit csak most tapasztaltuk meg igazán. Üdítő, sztereó panorámával, és részletező hanggal szembesültünk, a rendszer tesztelése igazi élmény volt számunkra. A KEF Ultimate Resolution teszt lemezéről hallgattunk különféle stílusú zenéket. Nagyon jó válogatás -  szinte mindegyike meggyőző hangzást bizonyított. Aaron Neville „Summertime” különösen a zongoraszóló rész nagyon feldobott bennünket.  Tökéletes, kiegyensúlyozott hangkép, semmiféle digitális zavaró tünet nem terelte el a figyelmünket a zene élvezetéről. Utána Olga Borodina áriáját hallgattuk meg Berlioz Kleopátra című operájából. A zenekar krescsendói akkorát szóltak, hogy majdnem leszállt a fejünk, a tömör zenei részben a hangszerek külön szóltak, szinte minden szólamot külön lehetett hallani. Valójában ezt vártuk, de eleinte nem gondoltuk, hogy ezt ennyire lejön majd a rendszerből. Végül Till Brönner halk jazz trombitajátéka tette teljessé az estét. Elégedetten dőltünk hátra a fotelban, és élveztük a felcsendülő hangok minőségét, elfelejtkeztünk térről és időről, a zene beszippantott és nem eresztett, bevalljuk belefeledkeztünk a muzsika öncélú élvezetébe...

A-20-S_EU@120301@H.jpg

Ha akarjuk, alumínium külsővel is megkaphatjuk a Pioneer A20-ast.

 

De itt álljunk meg egy pillanatra! Nem ránk vall ez a nagyfokú ömlengés, de hát, ha örömet okoz valami, azért azt sem tagadjuk már le. Az eltelt egy hetes tesztidőszak alatt  sokszor hallgattuk ezt a rendszert, és mindig élvezetet nyújtott, tehát én nem hinném, hogy valakinek is csalódást okozna. Ebben a kategóriában, ezzel a konfigurációval nagyon meg voltunk elégedve a hangminőséget illetően, amit az értékelésnél is kifejezésre juttattunk.

Enyhe negatív tapasztalat, hogy a hangerőszabályzó nincsen skálázva, így a pontosan látható és leolvasható állás optikai bemérése kizárt. Az erősítő nem több mint 2x50 watt-os teljesítménye viszont bőven elegendő a műértő zenehallgatáshoz. A távvezérlő könnyű, egyszerű darab, teljes irányítási lehetőséggel, ami értelemszerüen az SACD lejátszónkat is kezelni tudja. Külön plusz, és energia takarékos kényelmi  szolgálatás, hogy az erősítő, ha nem kap jelet, egy idő után automatikusan lekapcsol.

 

Ajánlás

Kellemes meglepetést okozott a Pioneer együttese, főleg úgy, hogy az egymásnak teremtett, írásunkban bemutatott A-20 –as végfok, és a korábban tesztelt PD-10 SACD játszó közös telesítményéről írhattunk. Technikai jellemzők vonatkozásában az erősítő kíválóan teljesítít az elvárásokat, 2x50 watt teljesítménye magasan több az általánosan elvárt szintnél. Ha az árat vesszük figyelembe roppant jó ajánlat, aki nem a multicsatornás rendszerek híve, annak megfontolandó ajánlat, főleg ha megtapasztalja, hogy mit tud a hozzá javasolt SACD játszóval.(lb)

Forgalmazó: Basys

www.basys.hu

A teszt eredménye és műszaki adatok a következő oldalon találhatóak.

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.310084 másodperc.