Sztereó MagazinPIONEER VSX-S520D AV receiver - Könnyűsúlyú bajnok

Sztereó Magazin | 2017. December 08., Péntek 09:00

A házimozi szerelmesei előszeretettel ékesítik otthoni filmpalotájukat óriási készülékekkel. De mihez kezdjenek azok, akik nem szeretnének méretes elektronikai apparátust a nappalijukba? A Pioneer tud egy elegáns megoldást: a VSX-S520D AV receivert

A tesztünkben most bemutatásra kerülő többcsatornás hálózati receiver első ránézésre csekély magasságával és letisztult dizájnjával tűnik ki, és tökéletes partnernek kínálkozik az egyszerűbb otthoni mozi rendszerekhez.

 

1.jpg

 

Felépítés és külső


A Pioneer hat erősítő csatornát helyezett el a csupán 7 cm magas és 43 cm széles készülékben, ugyanakkor rendkívül gazdag felszereltséggel látta el: a hagyományos rádiótól kezdve, a DAB+ -on át, a hálózaton keresztül vagy USB-ről történő HiRes audio streamingig minden megtalálható benne. Az ezüst és fekete színekben elérhető receiver műanyag előlapja igényes, szálcsiszolt fémfelület érzetét kelti, emellett a kb.180.000 Forintos gépezet elegáns, fehér lakkozású házzal is kapható. A készülék rendezett első paneljén, jobb oldalon kapott helyet a nagyméretű hangerőszabályzó, mellette egy feleakkora tekerőgomb pedig a bemeneti jelforrás kiválasztását teszi lehetővé. Középen található a display, aminek fehéren világító betűi és számjegyei jól olvashatók. Az előlap bal oldalán foglal helyet az USB port és két darab 3,5 mm-es bemenet a mérőmikrofon valamint a fejhallgató részére, továbbá itt található a ki- és bekapcsoló gomb is, és ezzel a frontoldal felfedezésének végére is értünk.

 

4.jpg2.jpg3.jpg

 

Technika és felszereltség


A Pioneer VSX-S520D kétsávos WiFi és Bluetooth-kapcsolatra alkalmas, melyek segítségével vezeték nélkül streamelhetünk zenéket. Ezenkívül beépítésre került egy klasszikus analóg rádió, a digitális adásokhoz pedig egy DAB+ is. D-betű nélküli terméknév alatt, DAB+ rádió nélkül ugyancsak kapható a receiver, valamivel olcsóbban. A Pioneer 520-assal olyan streaming szolgáltatásokhoz férhetünk hozzá, mint a „Tune-In”, a „Tidal”, a „Deezer” vagy a „Spotify”, a funkciók sorát pedig tovább szélesíti a „Fire Connect” és a „Google Cast”. A receiver hátoldalán négy darab HDCP 2.2 kompatibilis HDMI bemenet és egy HDMI kimenet áll rendelkezésünkre. Két pár RCA és egy MM phono aljzat kínálkozik az analóg jelforrások csatlakoztatására, mellettük pedig egy koaxiális és egy optikai digitális bemenet található. A szűkös helyviszonyok miatt a Pioneer a hangfalkábel csatlakozók tekintetében kompromisszumra kényszerült: itt sajnos csak a legegyszerűbb rugós szorítócsatlakozók kaptak helyet, melyek ugyan a csupasz kábelvégeket befogják, viszont banándugó csatlakoztatására nem alkalmasak. A Pioneer hálózaton vagy USB bemeneten át HiRes audiofájlokat (kétcsatornás) DSD 5,6 MHz-ig tud lejátszani, HDMI-n keresztül csatlakoztatott SACD lejátszóval a DSD fájlok többcsatornás lejátszása pedig 2,8 MHz-ig lehetséges.

 

8.jpg

Négy HDMI 2.0-ás bemenet (melyek mindegyike HDCP 2.2 kompatibilis) és egy HDMI kimenet található a Pioneer hátoldalán. A zavarmentes WLAN és Bluetooth kapcsolatról két forgatható antenna gondoskodik, a rádióhallgatáshoz pedig DAB+ antenna csatlakozó is rendelkezésre áll.

 

 

Gyakorlatban


A VSX-S520D első bekapcsolásakor akcióba lép a setup-asszisztens, melynek segítségével az AV receiver üzembehelyezése még a kevésbé gyakorlott mozirajongóknak sem jelenthet gondot. Aki mégsem szeretne élni ezzel a lehetőséggel, kikapcsolhatja az asszisztenst, és maga állíthatja be a Pioneert saját rendszeréhez. A beépített MCACC-kalibrációnak köszönhetően az erősítő érzékeli a szoba és a csatlakoztatott hangfalak akusztikai sajátosságait: ebben a készülékhez mellékelt mérőmikrofon volt a segítségünkre, melyet fülmagasságban az egyes referencia hallgatási helyeken állítottunk fel, és a receiver megfelelő aljzatára csatlakoztattunk. Néhány percen belül az eredmény már be is került a készülékbe, ezután sor kerülhetett a megállapított értékek ellenőrzésére. Természetesen adott a lehetőség, hogy a fenti értékeken utólagosan változtassunk, ha azokat esetleg mégsem találnánk kielégítőnek. A Pioneer az 520-ast egy hatodik erősítő csatornával is ellátta, mely alkalmassá teszi egy passzív mélyláda meghajtására. És ahogyan az lenni szokott, a Pioneer az „iControlAV5” alkalmazást kínálja Androidra és iOS-re, ami nagyon kényelmes és jól áttekinthető kezelőfelületet nyújt ráadásul ingyenesen letölthető. A Pioneer és az Onkyo együttműködése óta egyébként a távkapcsolók kezelése lényegesen leegyszerűsödött, mivel jelentősen csökkentették a rajtuk található gombok számát.

 

av_receiver_pioneer_vsx_s520d_bild_1496237198.jpg

 

Hangzás


Kiváló minőségű Miller & Kreisel hangfalakkal és a Canton Reference K modelljeivel jártunk utána a kis AV receiver hangzásbéli tudásának. „Pure Direct” módban a VSX-S520D kiegyenlített hangvisszaadási jellemzőivel, meglepően erőteljes basszusaival és kiváló térhatásával szerzett jó pontokat nálunk. A HiRes audiofájlok sztereó hallgatása igazi élvezet volt, itt alig tudtunk valamibe belekötni – esetleg itt-ott egy kicsivel több kontúr még tovább javíthatott volna a hangzáson.
Többcsatornás üzemben rendszerünket egy aktív mélyládával egészítettük ki, majd három, hangzás tekintetében nehézsúlyúnak számító film, a „King Kong”, és a „Halál 50 órája” Blu-ray lemezeket helyeztük a lejátszónkba. Megdöbbentünk, micsoda dinamika lakozik a karcsú receiverben. A King Kongnál rögtön a tárgyra tért, amint a megtámadott óriásszörny először lendült akcióba. Finom, dinamikai képességeit legjobban a csendesebb jelenetekben bontakoztatta ki az 520-as, hatásosan körülölelő hangzásával sikerült lebilincselő és feszültséggel teli hangulatot teremtenie. A „Halál 50 órája” csatajeleneteinél a Tigris és Sherman tankok összecsapásánál bőségesen kaptuk a gyomrunkba a mélyeket és a fülünkbe irányított hangeffekteket a drámai filmzene mellett.

 

7.jpg

 

Összegzés


A Pioneer VSX-S520D karcsú méretei ellenére egy jól felszerelt AV receiver, mely ideális a kisebb többcsatornás házimozi rendszerekhez. Hangzásjellemzői meggyőzőek, a setup és a kezelés egyszerű, mindehhez pedig igényes dizájn és kidolgozás társul. Ugyan a VSX-S520D kellően nagy teljesítményt nyújtott a nappalinkban, de magas hangnyomások eléréséhez egy kiegészítő aktív mélyláda javasolt.

 

(Markovits Tamás)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.110123 másodperc.