Sztereó MagazinPro-Ject Flexi Range - Audiofil hang belépő áron

Sztereó Magazin | 2018. Február 06., Kedd 08:00

Ha egy pillantást vetünk napjaink lemezjátszó piacára láthatjuk, hogy a gyártók megpróbálják a lemezjátszók nyújtotta szolgáltatások körét a vásárlói igények szerint és a műszaki lehetőségek határain belül a lehető legmesszebb menőkig bővíteni.

A régi Tesla hagyományokra építő Pro-Ject Audio System napjainkban a világ egyik vezető lemezjátszó gyártója, olyan modelleket készít, amelyek kedvező áruk ellenére minden elvárásnak megfelelnek. Ez volt a fő szempont a Essential III Flexi  Range létrehozásánál is, melyben a Pro-Ject, a korábbi sikeres ESSENTIAL II jelzésű sorozatát ESSENTIAL III Flexi  Range névben megújította, ami számos ponton mutat előrelépést. A sorozat tagjainak alap tulajdonságai megegyeznek, de mindegyik más-más szolgáltatást képes nyújtani, így ki-ki választhat magának, igényeinek megfelelően.

 

Essential-3-Eisa logoval + what hifi.jpg

Tulajdonságok

Szerkesztőségünkbe egy Essential III Digital és egy Recordmaster érkezett, melyek azonos tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alaplap (chassis) amire a többi elem szerelve van, egy egyszerű rezgés-optimalizált 18 mm vastag MDF lap, amit fényes lakk fekete, fehér, és piros színekben kínálnak. Az alaplap három rezgéscsillapító lábon nyugszik, ami megakadályozza, hogy a környezet alacsonyfrekvenciás rezgései a lemezjátszóra jussanak.

A megújított dizájn egyik fő jellemzője a rezonancia-optimalizált MDF lemeztányér, ami nem hajlamos a külső rezgések felvételére. A precíziós lemeztányér csapágyazás jelentősen kisebb tűréssel készült, mint az ESSENTIAL II esetében. Maga a csapágy a lehető legegyszerűbb, az edzett-acél tengely bronz perselyben forog, tükrösített teflon alapon. Ez nagyon sima és zajtalan futást eredményez.  

A szíjhajtású Flexi Range tagjait egy 9 V-os szinkronmotor hajtja, amit az elektronikus interferencia csökkentése érdekében egy integrált földelési kapcsolattal láttak el. A motor tengelyére egy „vadonatúj” gyémánt-vágott alumínium szíjtárcsát helyeztek, melyre a szilikon szíj kerül.

 

PJ-phono-FlexiRange-ALL+presenter-hires uj.jpg


A Plexi Range sorozat mindegyik tagja 8,6 collos egyenes, zafír csapágyazású alumínium hangszedőkarral előszerelt, és egy gyárilag beállított Ortofon OM 10-es mozgómágneses hangszedőt kapott, amit eliptikus profilú tűvel láttak el. A hangszedő beállításával csak akkor kell foglalkozni, ha kicseréljük. A skating-erő kiegyenlítése ellensúllyal történik, mely attól függően, hogy mekkora tűnyomóerőt állítunk be, három fokozatban állítható. Az Ortofon OM 10-es hangszedőhöz ajánlott 18 mN tűnyomó erőhöz a középső fokozatra kell állítani.

A sebességváltás módja különbözik a két modellnél. Míg az Essential III Digital esetében egytengelyen két különböző átmérőjű szíjtárcsa van kialakítva, ahol a meghajtószíj manuális átvetésével történik a sebességváltás, addig a Recordmaster esetében ez elektronikusan van megoldva egy nyomógomb segítségével, ami egyben a be- és kikapcsoló is. A fordulatszám pontosságáért mindkét modellnél egy elektronikus szabályzó áramkör felel.

 

PJ-Essential-III-Board-RecordMaster-hires.jpg


Különbség szolgáltatásokban


A Essential Recordmaster egy USB B porton keresztül közvetlenül számítógéphez kapcsolható, így egy megfelelő program segítségével felvételt lehet készíteni a lemezről, akár 24 bit / 192 kHz felbontással is. A lemezjátszóban lévő A/D átalakító biztosítja a helyes kivezérlési szintet, azzal a felvétel során nem kell törődni. A Recordmaster kétféle analóg kimenetet nyújt. Egy kapcsolóval válthatunk phono és vonal kimenet között (mindkettő ugyanarra az RCA csatlakozóra van kivezetve). A phono kimenetet választva külső MM phono előerősítőn keresztül- a vonalkimenetet választva közvetlenül az erősítő vonalkimenetére lehet csatlakozni.

 Az Essential Digital egy optikai kimenetet kapott, amin keresztül, magasfelbontású digitális audio-jelet lehet küldeni egy külső DAC egységhez. Természetesen emellett az analóg lejátszás is lehetséges az RCA kimeneteken keresztül, melyek vonalszintű jelet szolgáltatnak.

 

PJ-FlexiRange_all-Models.jpg

Meghallgatás

Az Essential III Digital és a Recordmaster azonosan szólnak, hiszen a felépítésük szinte teljesen azonos. Agyanaz a chassis, a futómű, lemeztányér és a csapágyazás, mindkettő szíjhajtású, ugyanaz a hangkar és a hangszedő is. Különbség csak a digitális kimenetek módjában van, míg a Digital esetében S/PDIF optikai, addig a Recordmaster esetében USB.

Lyn Stanley –Lost inRomance albumán zongora, dob, bőgő, ének és néhol szaxofon és harsona szerepel. Az ének elől középen, a hangszerek diszkréten kissé hátrébb, de minden világos és jól érthető. A zongora hangja csodálatosan részletezett, a húrok legapróbb rezdülése is jól hallható. Hallani, hogy közel-mikrofonozással készült a felvétel, ugyanis az egyes hangszerek hangzó terei átfedésben vannak.

Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniájában a szimfonikus zenekar igen széles dinamikatartományban szólal meg. A halk részek esetenként már csak éppen, hogy a lemez saját zaja fölött van. Az ütősök tranziensei szépen jönnek, a dinamika jól érvényesül.

 

PJ-Essential-III-Board-Digital-hires.jpg


Donald Fagen – The Nightfly többszörösen díjnyertes albumánál figyelemre méltó milyen jól kapjuk vissza a ritmus-szekció dinamikus lüktetését. A szellősen hangszerelt felvételen a hangos hangszerek mellett jól hallhatók a halkabbak is. A vokálok homogének és térbeli elhelyezésük jól kivehető.

 The Manhattan Transfer – Vocalese című albumánál jól hallható, hogy míg az előző két album térhangzása a keverőpulton lett kialakítva ezen a lemezen vannak olyan számok, ahol egy sztereó mikrofonpárral készült a felvétel. Ezeknél megnyílik a tér a mélység irányába is. Tisztán kivehető az énekesek térbeli elhelyezkedése. A kisérő zongora minden esetben a háttérben marad, hangerőben és térben is.

Dire Straits – Brothers in Arms albumán a csendes részek intimitása átjön. Annak ellenére, hogy a keverésnél az ének hangerőben azonos a zenekar hangszereinek hangerejével, középen elől jól érthető és tiszta.

 

PJ-phono-FlexiRange-presenter-hires.jpg

Összesítés

Elmondható, hogy a tesztanyagok mindegyikénél világos, kiegyenlített a hangkép, a felső-közép kissé hangsúlyozott. A teresség megfelelő szélességében és mélységében is. A tranziensek jól jönnek, dinamikusan szólal meg a zene. A kísérő hangszerek hátrébb helyezkednek el a színpadon, elég helyet hagyva középen a szólistának. A szellős hangszerelésű zenékben ez egyes hangszerek hangjának részletezettsége figyelemre méltó.

A Pro-Ject System az Essential III Flexi Range család kialakításánál a legegyszerűbb, de ugyanakkor minőségi megoldásokat alkalmazott, amelyek kizárólag a jó minőségű lemezhallgatást szolgálják. Az Flaxi Range egyes tagjai közül ki-ki tud választani a szolgáltatásai szerint. A Flexi Range család kedvező, belépőszintű árával, sokak számára teszi lehetővé, hogy audiofil élményben legyen része. Mindenkinek ajánlani tudom, aki meg kíván ismerkedni a „fekete lemezek” hallgatásának élményével, misztériumával - Mert ez, valami egészen más!.

 

A FLEXI RANGE SOROZAT:

Essential III Digital – nagyfelbontású optikai digitális kimenettel kiegészített modell

Essential III Phono – beépítettek egy phono fokozatot, így a lemezjátszó bemenettel nem rendelkező erősítők tetszőleges line bemenetére köthető

Essential III Bluetooth – veszteségmentes aptX Bluetooth kapcsolattal felszerelve

Essential III SB – beépített elektronikus fordulatszám szabályzó, amely révén egyetlen gombnyomással kényelmesen válthatunk a 33-as és a 45-ös fordulatszámok között

Essential III RecordMaster – USB B porttal felszerelt változat, a lemezek hanganyagának digitális formában történő rögzítéséhez

 

A tesztnél használt eszközök:

Pro-Ject S2 Digital, Alesis RA 150 Reference Amplifier, Dynaudio BM6 Studio Monitor, Sennheiser HD 595 és Focal Utopia fejhallgatók.

A tesztanyag:

Lyn Stanley –Lost inRomance

Donald Fagen – The Nightfly (többszörösen díjnyertes album)

The Manhattan Transfer – Vocalese

Dire Straits – Brothers in Arms

Mahler – Symphony No.2 (Vienna Philharmonic Orchestra vezényel Zubin Mehta)

 

(Brindzik József)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!


    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.115162 másodperc.