Sztereó MagazinQ ACOUSTICS CONCEPT 500 - IRÁNY A CSÚCS

Sztereó Magazin | 2018. Április 13., Péntek 09:00

A Q Acoustics hangfalgyártó cég alig egy évtizede létezik és ezalatt számos megfizethető terméket hoztak létre, melyek egy sor elismerést söpörtek be az elmúlt évek során.

 

Az egyre sikeresebb márka úgy látszik most a high-end kategóriába való betörést tűzte maga elé, amihez titkos fegyverként elsőnek a Concept 500 álló hangfaltípust vetette.

 

Felépítés

 

A mintegy115 cm magas kabinet látványa magán viseli a márka jellegzetes optikai identitását, amihez az oldalak hátsó részén most egy elegáns furnércsíkot adtak hozzá ami extra luxus érzetet kelt a szemlélőben. Erős benyomást keltő hangfal, ahogy azt el is várnánk, de ebben az esetban a Q Acoustics az építésnél nem kevesebb, mint három réteg MDF réteget használ, melyeket egy Gelcore nevű, lágy anyag választ el egymástól.

Ez egy olyan technológia, amit a gyártó a legújabb modelleknél használ, és amely valóban segít csökkenteni a kabinet káros hatásait az általános megszólalásnál. A fából készült rétegeken keresztül érkező rezgések felszívódnak és közben átalakulnak hővé, de a burkolat, köszönhetően az eljárásnak, működés közben nem melegszik fel, még kicsit sem.

A hangfal belső szerkezete statikai szempontból is meg van erősítve, ami csökkenti a rezonanciát anélkül, hogy a nemkívánatos mechanikai energiákat átvezetné a kabinet más részeire, ahol ronthatna a hangfal összteljesítményén.

bontott concept 500.jpg

 

Mi van a dobozban?

 

A Concept 500-ban működő hangszórók nem okoznak különösebb  meglepetést ugyanis itt két 16,5 cm-es átmérőjű papírmemrános közép / mély meghajtó dolgozik, a közéjük helyezett magassugárzó pedig hagyományos lágy dom kialakítású. Számos technikai újítás született a tervezés során, ami érintette a hangszórókat, és azok membránprofiljainak beszerelését, hogy a legtöbbet tudják kihozni ezekből a komponensekből a jó hangzás érdekében. Ugyanez mondható el a keresztváltó formatervezéséről és az abban használt komponensekről is.

 

A Concept 500-as hangfalpáros most viszonylag kellemetlen helyzetben van, mert meg kell találjuk a számukra legjobb hallgatási pozíciót a mi közepes méretű teszthelységünkben és persze távol tartani őket a hátsó és oldalfalaktól, hogy levegőhöz jussanak. Tologatjuk őket jobbra-balra rendesen.

Öröm a tologatásban, hogy nem volt nehéz megtalálni a helyes pozíciót. Ahol a frekvenciatartomány kiegyensúlyozott és a sztereó képalkotás meggyőzőnek bizonyult, megálltunk.

 

concept_500_lifestyle_white.jpg

 

Menjünk még közelebb

 

Még nem teszteltünk korábban Q Acoustics terméket ezért kellő körültekintésből utánanéztünk, mit tapasztaltak EISA –ás szerkesztő kollégáink a Concept 500-al kapcsolatban. Nos az általános vélemény az volt, hogy tesztalanyunk nagyon érzékeny a kapott forrásjelek minőségére. Ezt persze mi is ki szoktuk néha hangsúlyozni, hogy bizony nem mindegy „milyen zabbal etetik a lovat” és az sem, hogy milyen a zsoké, vagyis az erősítő – hogy a lovas hasonlatnál maradjunk. Ezek a tapasztalatok csak bennünket igazoltak, ugyanis egy kíváló hangfal kifinomult tudása és hibamentes megszólalása élből elutasítja a rossz minőségű, agresszívabb zenei inputok érkezését.

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem szólal meg rajta minden amit ráküldünk, de biztosak vagyunk abban, hogy egy jó minőségű  elektronikával többet fognak produkálni, és mert tudjuk, hogy ezek a hangszórók sokkal többre képesek. Azért mi sem rugaszkodtunk el nagyon az elektronikával, és a Marantz AM/CD EISA díjas kettősét hívtuk segítségül a megszólaltatáshoz.

 

QA-CONCEPT-500-BGL.jpg

 

Meghallgattuk

 

Egy igazi mesterművel kezdtük. Igor Stravinsky: „The Rite of Sping” című művét a Seattle Symphony Orchestra adta elő Gerard Schwarz vezényletével. A mű stílusosan építkezik, és csak később lendűl be igazán, de akkor aztán nagyon. Az 500-as megmutatta széles körű dinamikáját és reprodukciós képességét, hogy miként tud számos hangszeres szálat kezelni párhuzamosan, és anélkül, hogy elvesztené a kohéziót hiba nélkül adta át a teljes zenei üzenetet.

 

A műben sok olyan részlet van ami kimondottan próbára teszi a zenei reprodukciót. A Concept 500 az alacsonyabb dinamikájú árnyalatokat nem takarja el, és az uralkodó hangszeres szólamok, a döbbenetes erejű krescsendók is egyaránt tisztán követhetők a hallgatásnál. A Concept 500-asok érettek. Hangzásuk kellemes és könnyű, a zene izgalmának teljes átadásával szólnak. Az 500-as sztereó képalkotása kiválóan alkalmas ilyen típusú hangszórókra - a kidolgozott kabinet konstrukció tökéletes egységben működik a hangzás kivetítésének módjával.

 

q_acoustics_lifestyle.jpg

 

Trash Metalra váltottunk, a Massive Attack „Mezzanine” című lemeze forog. Nagyon szeretjük a basszust - mélyen és erőteljesen, de jó hangosan. Meglepődtünk, hogy egy pár 16,5 cm-es driver miyen áthatóan és meggyőzően tud szólni. Itt nincs hiány a dinamikus megszólalásban és finomságban. Mind ez, a jól megtervezett meghajtó egységekre a keresztváltókra, valamint a megfelelően kialakított kabinetre mutat.

 

Ami csak a kezünk ügyébe került mindent meghallgatunk. Volt benne Beatles, LGT, Hans Zimmermann és a Q Acoustics Concept 500 minden zenénél játszi könnyedséggel kezelte a témát. A hallgatott zenék kényelmesek és hangzatosak voltak, függetlenül a hangerőtől vagy a zenei összhatástól.

Köztudott, hogy minden hifi cucc, de különösen a hangfalak, mindíg is egyfajta saját karaktert adnak hozzá a zenei élményhez. Mindvégig úgy éreztük, hogy a Concept 500 soha nem befolyásolta a hallgatott zenei élményt, nem erőltette ránk a saját stílusát, de ha mégis, az nem volt egyáltalán feltünő, azt is mondhatnánk, nagyon könnyű volt elfogadni az 500-as verzióját.

concept-500-white-3.jpg

Ajánlás

 

Úgy gondoljuk, hogy a Q Acoustics Concept 500-as hangfalpár az elmúlt évek legimpozánsabb high-end hangsugárzói közé sorolható. Ha egy befutott high-end márkával lett volna dolgunk, akkor az árcédulán minden bizonnyal néhány nullával többet látunk, és ez a Concept 500 mellett szól. Rendkívül jó az ár/érték aránya, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni Nem hiába kapta meg idén a különleges  teljesítményért járó EISA díjat.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.108506 másodperc.