Q Acoustics M2 - KOMPAKT ÉS ELEGÁNS

| 2019. Március 31., Vasárnap 13:00

A kiváló minőségű hangprojektorok gyártásában jeleskedő Q Acoustics megalkotta első soundbase hangrendszerét...

qacousticsm2_3 640.jpg

 

Az ifjú, de annál sikeresebb brit márka, most a soundbase készülékekre irányította figyelmét. Ezek az all-in-one rendszerek ugyan eddig nem bizonyultak olyan népszerűnek, mint soundbar rokonaik, azonban a Sonos Playbase piacra kerülése óta, ismételt érdeklődés mutatkozik irántuk.

 

Lépjünk közelebb


A Sonos készülékéhez hasonlóan az M2 kompakt és elegáns alternatívája lehet a méretesebb rendszereknek. A Playbase-zel ellentétben ugyan nem rendelkezik hálózati képességekkel, ennél fogva multiroom funkciókat sem kínál, mindezt azonban kedvezőbb árával igyekszik kompenzálni. A soundbase-ek általában a televíziók állványaként is használatosak, azonban a Q Acoustics most debütáló modellje annyira kompakt kivitelű, hogy érdemes először a mérőszalagot fogni, mielött a tévékészüléket ráhelyeznénk. Noha a ház kellően robosztus ahhoz, hogy akár 25 kg súlyú készülékeket is elbírjon, nem túl nagy annak az esélye, hogy olyan 50” képátlójú tévét találjon az ember, melynek talapzata méretben passzolna az M2 felületére. Mindazonáltal figyelembe véve 93 mm-es magasságát a soundbase szinte bármilyen TV szekrény polcán könnyedén elfér. A maga 5,8 kg-os súlyával nem mondható pehelykönnyű darabnak, lekerekített éleivel sem igazán követi a márka soundbar készülékeinek brutális megjelenését, látványa még így is elég mokány.

 

qacousticsm2_2 640.jpg

 

Csatlakozók


A hátoldali csatlakozókat egy darab ARC-képes HDMI aljzat, egy optikai digitális audio bemenet, egy pár sztereó analóg RCA és egy 3,5 mm-es mini jack aljzat képviselik, tehát egy elég sokoldalú készülékkel van dolgunk. Az M2 előlapjaként szolgáló védőrács nem levehető. Mögötte lakozik az egy pár előresugárzó, 58 x 58 mm méretű, BMR (Balanced Mode Radiator) technológiájú hangszóró, valamint a készülék alján elhelyezkedő, 100 x 150 mm-es, dupla tekercses mélysugárzó bass-reflex nyílása. Szükség esetén basszusfokozó DSP is rendelkezésre áll a MoviEQ funkció segítségével.

 

qacousticsm2_4 640.jpg


A Q Acoustics soundbase üdítően plug and play. Nem szükséges semmilyen automatikus akusztikai kalibrációs rendszerrel bajlódnunk a használatbavétel előtt, ellenben találunk két állítási lehetőséget a készülék hátoldalán, melyekkel optimalizálható a teljesítmény. Az egyik egy gain kapcsoló, ezzel orvosolhatók azok hangerőbeli eltérések, melyeket a Q Acoustics a különböző, HDMI ARC-n keresztül csatlakoztatott eszközökkel való tesztelés során tapasztalt. A másik egy háromállású equalizer, melyet a soundbase pozíciójának megfelelően kell beállítanunk. Az első fokozatot bútor tetején való elhelyezés esetén célszerű használnunk, illetve rendelkezésre áll két különböző „szekrény”-mód is, melyeket annak függvényében választhatunk, hogy milyen magas polcon helyezkedik el a készülék. Tesztünk során az M2 a házimozi szekrény tetején foglalt helyet.

 

qacousticsm2_5 640.jpg

 

A készülék Bluetooth streaming (aptX) támogatást kínál, továbbá NFC is rendelkezésre áll a könnyű párosítás érdekében. Amennyiben online funkciókra vágyunk, a soundbase mini jack bemenetére Chromecast Audio streaming eszközt is csatlakoztathatunk. Az M2 egyszerű, bankkártya-stílusú távvezérlővel rendelkezik, ami által a készülék ki- és bekapcsolására, a forrás kiválasztására, valamint a hangerő és az EQ állítására kapunk lehetőséget. Ha valaki testközelből szeretné irányítani, a soundbase tetején is megtalálhatóak a hangerő-szabályozó és a forrás kiválasztására szolgáló gombok. Mivel a készüléknek nincsen kijelzője, az éppen kiválasztott bemeneti forrásról egy színes LED tájékoztat bennünket.

 

Sztereóra hangolva


Az M2 nem ígér semmilyen „mű” surround hatást, és nem kísérli meg a falakról irányítottan visszaverődő hanghullámokkal elérni ezt, illetve nem tudja dekódolni a Dolby Digital vagy DTS szabványokat sem. A Q Acoustics soundbase olyannyira sztereó, amennyire csak lehet, teszi mindezt a magas dinamikai teljesítmény, valamint a tiszta és erőteljes hangzás kombinációjával kínálva. Ha valaki flancoktól mentes izgalmas hangélményre vágyik, jó helyen jár.

 

„A kaptár: Túlvilág” (Resident Evil: Afterlife) (Blu-ray) nyitó képsorainak vészjósló hangulatú elektronikus témáját az M2 olyan pulzáló intenzitással szólaltatta meg, amitől még talán az élőhalottak szíve is gyorsabban kezd verni. Amikor a nyitójelenet során a mit sem sejtő esernyős férfit eléri a végzete, a soudbase szinte élvezte a brutális harapás hangját. Később, mikor az ellenséget végig kaszabolva Alice bejut az Umbrella Corporation központjába, a pengék süvítését, a testek puffanását valamint a betonfalak széthasadását az M2 valósághűen adta vissza, miközben úgy éreztük, a rendszer szinte szétveri a szobát.

 

qacousticsm2_1b 640.jpg


A „Balanced Mode Radiator” hangszóró-technológia egyik jellemzője a széles hangterítés. (A Q Acoustics BMR hangszóróival először az M4 soundbarnál találkoztunk.) Lényege, hogy a hangszórók dugattyúszerű mozgását kombinálja a síkmembrános technológiával, jellegzetes hangzást kínálva ez által hallgatónak. Az M2 hangszórói a legtöbb esetben valóban szélesen terítették a magas- és mélytartományt, de még ez sem változtat azon a tényen, hogy a hallgatási élmény a hallgató ülő pozíciójának a függvénye. Mivel a rendszer elsősorban előre sugároz, akkor járunk a legjobban, ha a készülékkel teljesen szemben helyezkedünk el. Amint oldalirányban elmozdulunk, az M2 hangzása kissé tompábbá és vastagabbá válik. Ennek megfelelően mindenképpen érdemes házimozizáskor lestoppolni magunknak a legjobb helyet.

 

Az M2 mélysugárzója 30 Hz-ig képes lemenni, ami már önmagában is figyelemre méltó, azonban frekvenciatartománya nem igazán terjed 100 Hz-ig. Mindez azt jelenti, hogy a hangtérnek kellő mélysége és súlya van, azonban nem kapunk zsigereinkbe hatoló, igazi ütéseket. A soundbase nem nyújtja egy különálló mélyládával rendelkező 2.1-es rendszer teljesítményét, azonban még így is teljes és kerek hangzást biztosít számunkra koherens középtartományával. Ha valaki nem szeretne helyet áldozni egy 2.1-es rendszernek, bizonyára boldogan kiegyezik egy efféle kompromisszummal. Noha az M2 minden bizonnyal nem fogja lenyűgözni a design szerelmeseit, kétségtelenül megéri az árát. A kicsi és olcsó hatást keltő dobozban hatalmas, mozis hangzás lakozik, így izgalmas és hatásos kiegészítője lehet a televíziónknak.


Összegzés

 

A kompakt, de merész M2 egy remek ár-érték arányt képviselő audioeszköz televíziókhoz, mellyel teljesebbé tehetjük a mozi- és játékélményeinket.

 

(Markovits Tamás)

 

A tesztértékelés és műszaki adatok a következő oldalon találhatók!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.265790 másodperc.