Sztereó MagazinQuadral Aurum A8 - Az igényes audiofil

Sztereó Magazin | 2017. Augusztus 21., Hétfő 19:00

Az elmúlt évek tendenciája, hogy a komoly márkák gyártói elfordultak a keleti kooperációtól, sorra nyitottak üzemeket hazájukban és visszaálltak a 2000-es évek előtti alaphelyzetre. De mi van azokkal, akik soha nem gyártottak vagy gyártattak Kínában?

Érdekes, hogy a mindig is lokálpatrióta Quadral egy másik, ma jellemző vonulathoz csatlakozott, bővítette a német kézműves munkával előállított termékek körét. Fennen hirdetik az új Aurum A8 igazi iker-mono felépítésű integrált erősítő modellt, amely kisipari, manufakturális gyártástechnológiával készült Németországban és kézzelfogható minőség az utolsó részletéig. Úgy tűnik a Hannover-ben gyártó mérnökök és technikusok tudják, a mai, magasabb mércével mért értékítélet ezt kívánja.

 

Első látásra

 

A kivitel első láttára egyszerű, visszafogott, a részletesebb szemlélődés után kiderül, hogy nemes és diszkréten díszített. Az eleganciát két lakkozott felületű oldallap és a homlokfalra szerelt tükörfényes alapra festett logo hangsúlyozza. A matt-fekete, rozsdamentes acél előlap mögött, a stabil, különösen magas minőségű, merev készülékházban komplett kettős-mono elektronikai konstrukció precizitása biztosít a hangzás minőségéről. Elöl kevés kezelőszerv található, középen uralkodik a nagy hangerőgomb, amelynek hosszú idejű benyomásával kapcsolható be a készülék. Mellette két oldalon a menüváltó gombok szokatlan léptető metodikával üzemeltetik a különböző funkciókat és szabályozni valókat.

 

6 640x250.jpg

 

Felépítés, kivitelezés

 

A teljes körű műszaki és tudományos ismeretekkel rendelkező mérnökgárda áramköri tervezésének kompetenciája már az elektronika elejénél, a tápegység kialakításánál megmutatkozik. Külön tápegységek kerültek beépítésre a készenlét, a digitális és az analóg áramköri modulok ellátására. Mindezek kis szivárgási áramú transzformátorokkal ellátott tápegységek. Csatornánként külön tápegység látja el feladatát az egymástól elválasztott jelfeldolgozás és a jelerősítés funkcióinak ellátása érdekében. Az egyenirányító szakasz szintén az úgynevezett dual-mono felépítésű. Az Aurum A8 integrált erősítő tipikus széles sávú hálózati szűrői kiküszöbölik az elektromos hálózaton keresztül bejutó külső szimmetrikus és a földelésből eredő aszimmetrikus interferenciát. Egy biztos itt van áramellátás!

 

3 640x400.jpg

 

Analóg bemenetekből három pár aszimmetrikus (RCA) és egy pár szimmetrikus (XLR) áll rendelkezésre. Az előerősítő és végfokozati áramkörök koncepciójának következetes betartása már a bemeneti csatolásoknál jelentkezik. Egy pár dedikált szimmetrikus bemenet biztosítja az optimális jelátvitelt. Ez a hangosítás-technikából át örökölt kapcsolat lehetővé teszi, hogy a jelek árnyékolása, mint földvezető ne kerüljön be a jeláramba. Ez a megoldás cseppet sem jobb, mint az RCA-k, csak éppen más érzékenyítési értékek tartoznak hozzá, ezért hallunk különbségeket használatakor.

 

DAC

 

A mai modern erősítőberendezések elengedhetetlen kelléke a beépített DAC, itt két optikai és egy koaxiális digitális bemenettel, valamint egy USB bemenettel van ellátva számítógépünk részére. A szoftver egyszerűen telepíthető, a számítógép és az A8 összekapcsolásakor létrejön a feltöltés. A különböző bitrátákról és mintavételezési frekvenciákról a kijelzőn nem kapunk információt, de amit a számítógépünk lejátszó alkalmazása feldolgoz annak digitális jele hibátlanul konvertálásra kerül.

 

4 640x400.jpg

 

Kiváló minőségű német alkatrészek, polipropilén fólia kondenzátorok, zárt, szinte kopásmentes, hosszú-élettartamú, aranyozott érintkezővel ellátott relék kerültek beszerelésre. Különlegesek a legalacsonyabb zajszinttel rendelkező, torzításmentes BI-FET (Texas Instruments) műveleti erősítők. Az érzékeny bemeneti szakaszban egy dupla, logaritmikusan működő, pontosan szinkronizált hangerőszabályozó 1dB-s lépésekben végzi az erősítésszabályozást. Természetesen a Quadral Aurum A8 követi az eddig bevált, ideális nagyon rövid jelúttal megvalósított erősítést, amely hatékonyan a miniatürizált SMD technológiával érhető el.

 

5 640x400.jpg

 

Az AURUM A8 teljesítmény-erősítő fokozata alacsony teljesítményen „A”-osztályú, 2X10Watt elérése után „AB”-osztályú erősítés-technológiát alkalmaz. Létrejön a 2X180 Watt végteljesítmény 4 Ohm átlagimpedancián és a mindannyiunkat érdeklő dinamika és erő szimbiózisa. Aki még további teljesítményt szeretne, annak rendelkezésére áll egy tovább fűzhető, szabályozható, nagyszintű kimeneti jel, a második teljesítményerősítő (Aurum M10) részére.

 

Meghallgatás


Teljesítmény, dinamika és imponáló teljesítmény-tartalékok jelentkeznek Bizet – Carmen Siute c. művének az RCA Victor lemeztársaság által 1960-ban készített felvételén (LSC 2449). A Royal Opera House Orchestra zenekarának a Covent Garden koncertteremben Alexander Gibson karmester által vezényelt előadása tele van „hangrendszerbuktató” elemekkel. A Quadral Aurum A8 integrált erősítő megbirkózik mindegyikkel, csak hangsugárzó legyen a talpán, ami az elkészített teljesítményt lesugározza! A finom felbontású, lágy és érzelmes hangzású zenei részleteket is stabil megformálás mellett prezentálja. A nyílt, kiválóan szelektált, jól beosztott hangszínpad hallatán a zenemű felemeli a lelket. Annak ellenére, hogy az A8-nak kifinomultak képességei, a játék élénk, a végeredményt döbbenetesen szórakoztató hallgatni. Bill Evans Trio – at Shelly’s Manne Hole, Hollywood, California c. 1963-ban készült helyszíni felvételeinek lemezén a zongora és basszusjáték mesterfokon előadót, a szerzemények érzékeny, melankolikus és nosztalgikus hangulatot közvetítenek. A felvétel különlegessége a hangszerek természetes lecsengése. A jazz ritkán olyan érzékeny vagy a dallamos, mint ez esetben. A dallam érzékeny ecsetvonásokkal felvitt textúrája átható, a ragyogó pillanatok elfogása lehetővé válik. A Quadral Aurum A8 erősítő valósághűen tolmácsolja mindezt, nemcsak a digitális/analóg átalakítás jó, de az erősítés is kiváló. Ami az egyszerre meglévő semleges és természetes, dinamikus és kifinomult hangzás ígéretét illeti, az itt és most sikerült. Nekünk is kellemes meglepetést okozott.

 

7 640x400.jpg

 

Összefoglalás


A német QUADRAL GmbH & Co. KG Hannover cég Aurum sorozatában az általuk kikísérletezett és preferált legújabb megoldásokat vonultatja fel, amely technikai újdonságok jellemző képviselője az A8 sztereó erősítő. Összességében a Quadral Aurum A8 integrált erősítő megfelel az igényes audiofil elvárásoknak. Válogatott alkatrészekből készített, logikusan felépített áramkörei és a használat komfortja arra predesztinálja, hogy ott legyen a korszerű nappaliszoba „hifi-oltárán”, de akár egy számítógépes munkaállomáson is.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.111935 másodperc.