Sztereó MagazinTCL DC760 LED-LCD TV - EGY TOP TV KÍNÁBÓL

Sztereó Magazin | 2018. Július 25., Szerda 08:00

A kínai-amerikai gyártó többek között ezzel a beépített hangprojektorral felszerelt televíziós készülékkel szeretné meghódítani Európát. Kipróbáltuk!

A kínai TCL 2018-ra a világ egyik legfontosabb televíziógyártójává vált, hiszen éves szinten nagyjából 33-35 millió készüléket állítanak elő, ami a globális piac körülbelül 15 százalékát jelenti. Több márkát is futtatnak egyszerre, és ezek közül is az egyik legfontosabb az anyacég nevét viselő brand, amellyel komoly céljai vannak a konszernnek Európában is. Az idei évben az egyik különleges csúcsragadozójuk a DC760 típusú készülék, melynek egy példánya hozzánk is eljutott.

 

C6 B _front01 B_Deco.jpg

 

Sikerült újat mutatni


Manapság is lehet újat mutatni a dizájnban, erre tökéletes bizonyíték a TCL DC760. A külsejét alapvetően meghatározza a csillag alakú talp, és az ehhez szervesen illeszkedő hengeres hangprojektor, amelyet remekül egészít ki a rendkívül vékony keret. Az összhatás így elegáns, feltűnő, de nem hivalkodó és kifejezetten egyedi. A ki- és bemenetekkel nem spóroltak a mérnökök, a modellhez egyszerűen csatlakoztathatók korszerű asztali médialejátszók épp úgy, mint az adattároló egységek, konzolok, számítógépek, vagy külső audio eszközök.

 

55C6-CU1.jpg

 

Hogy szól a beépített hangprojektor?


A készülék egyik nagy erőssége kétség kívül a beépített, JBL által fejlesztett és gyártott soundbar, melynek hála, hangminőség terén bizony lefőzi a legtöbb konkurens készüléket. A hangerőben rejlő tartalékokat egy átlagos méretű lakásban vagy házban ki sem lehet használni, a mély hangok szépen szólnak, az arányok rendben vannak, a tisztaságra sem lehet panasz, és a dinamika sem hiányzik.

 

55C6-CU3.jpg

 

Egyedül a sztereó hangtér megteremtésével akadnak problémák, hiszen néhány méteres távolságból ez már nem igazán érzékelhető, de hát ennek fizikára visszavezethető okai vannak, egyszerűen túl közel van egymáshoz a két legszélső hangsugárzó.

Nem feledkeztek meg az előre programozott hangmódokról sem, amelyeket filmnézéshez, zenehallgatáshoz, sportműsorokhoz vagy beszédhangokhoz optimalizáltak, közöttük markáns különbség figyelhető meg.

 

55C6-CU2.jpg

 

Androidra épülő vezérlés


A TCL más nagy gyártókhoz hasonlóan úgy döntött, hogy nem költ pénzt, időt és energiát a saját okostévé rendszer megalkotására, és inkább megállapodtak a Google-lel arról, hogy átveszik az amerikai cég által összekalapált Android TV platformot. E megoldásnak egyik óriási erőssége a hatalmas alkalmazáskínálat, hiszen használatával több ezer app futtatása lehetséges. Ezek között kiemelt hangsúlyt fektettek a tartalomszolgáltató applikációkra, így a kötelező YouTube és Netflix mellett rengeteg egyéb program kínálja magát a felhasználóknak. Ezen kívül nem hiányoznak az életmódra, zenére és játékokra kihegyezett programok sem, azaz biztos mindenki talál olyat, amiben örömét lelheti.

 

C6 B _back02_Deco.jpg

 

Bár az is igaz, hogy a hardver - nyolcmagos MediaTek MT5891 SoC, 2 GB RAM, Mali -T860 grafikus vezérlő, 16 GB Flash memória - egyszerűen nem elég erős ahhoz, hogy a komplex animáció grafikájú appokat, tehát mondjuk a vizuális szoftvereket vagy más komolyabb programozásra épülő játékokat döccenés nélkül futtassa, ebből fakadóan a hatalmas kínálat nem használható ki száz százalékig.

 

55C6.jpg

 

Az Android TV egyébként ma már kellően stabil, így az itt is alkalmazott 7.0 Nougatra épülő változat is kiforrott, már nem produkál fagyásokat, idegesítő akadásokat. Viszont a struktúra továbbra is átláthatatlan, bonyolult, ezért a kezelés olykor kicsit nehézkes. A távirányító tökéletesen átlagos, nincsen rajta sem egér funkció, sem beépített klaviatúra, de a funkciógombok révén a fontosabb szolgáltatások a segítéségével közvetlenül elérhetők.

 

C6 B _front07 B_Deco.jpg

 

Képminőség


A TCL egyelőre nem bízik az OLED-ben, így e modell esetében is a LED LCD mellett tették le a voksukat. Az alkalmazott Edge LED háttérvilágítási eljárást miatt a homogenitással olykor akadnak problémák, hiszen néha észrevehető enyhe felhősödés a kijelzőn. A termékbe VA típusú panelt építettek, amelynél normál módban 237,2 nites fényerőt mértünk 0,0582 nit feketeszint mellett, ami azt jelenti, hogy a valós kontrasztarány 4078,1:1! Ez pedig ma az LCD televíziók szegmensében kimagaslóan jó eredménynek számít. A színpontosság viszont nem tökéletes, hiszen a coloriméter szerint az átlagos DeltaE érték 3,86-volt, itt pedig a hibátlan kategória 1,0 érték környékére esik.

 

C6 B _front12 B_Deco.jpg

 

A VA paneltechnológia hiányosságaira vezethető vissza, hogy a betekintési szög nem az igazi: amennyiben valaki kiszorított pozícióból nézi a képernyőt, akkor azt tapasztalhatja, hogy változik a szaturáció, a fehér elkezd szürkülni, a sötét árnyalatok pedig fakulnak. A mozgásmegjelenítés viszont hibátlan, utánhúzástól nem kell tartani, az egyes képi objektumok körül nem bukkant fel remegő aura, illetve akadozást, szakadozást sem tapasztaltunk. A 4K felbontású televízió papíron ugyan biztosítja a nagy dinamikatartományú videók, filmek megjelenítését, viszont a viszonylag alacsony maximális fényerő (440 nit) miatt a HDR hatás nem érvényesülhet annyira markánsan, mint azoknál a televízióknál, amelyek nagyobb fényáramot produkálnak.

 

C6 B _front05 B_Deco.jpg

 

Összegzés


Az világosan látszik, hogy a TCL mindent belead, hogy odaérjen a legnagyobbak mellé, de egyelőre, a képminőséget illetően még hangyányit elmaradnak a legjobb gyártóktól. Az Android TV rendszer stabil és korrekt használatot szavatol, az elérhető alkalmazások nagy száma sokaknak egyértelmű, vásárlási döntést befolyásoló tényező lehet. A beépített JBL hangprojektor pedig telitalálat, hiszen amellett, hogy jól néz ki és dob a dizájnon, remek hangminőséget produkál.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.114251 másodperc.