Sztereó Magazin Dali Opticon 5.1 teszt. Magasak és a mélyek birodalma

Sztereó Magazin | 2016. December 05., Hétfő 05:00

Szerkesztőségünkbe „betoppant” a Dali Opticon 5.1 házimozi hangfalszett és nekünk mindig nagy örömünkre szolgál, ha ilyen Dali(ákat) látunk. Az pedig hamarosan kiderül, hogy miért éppen az Opticon sorozat lett idén Eisa díjas.

dali-opticon-5-1600x1000-8762.1-hazimozi-hangfalszett-1600x1000-8762.jpg


Hirtelen jöttek, mégis sokáig fogjuk őket magunknál tartani, mert szeretnénk alaposan bejáratni a tesztelés előtt, hogy optimális állapotban érje őket a megmérettetés.

 

 

Első látásra

 

Az újabb és újjabb Dali hangfalak látványa egyre inkább felemelő állapotba hoz bennünket. Ez talán azért lehet, mert a márka az elmúlt pár évben óriásit fejlődött kívül és belül egyaránt. Az OPTICON képviseli napjainkban a DALI-nak a legjobb ár/érték arányú termékét. Minőségi hangot vihetünk haza, akár egy átlagos élettérbe is, anélkül hogy rengeteg pénzt kellene a boltban hagyni, és egy jó erősítővel, mégis megkapjuk a tökéletes hangzások eszenciáját.

Az új Opticon sorozat felváltja a DALI Ikon-t és a Dali Epicon alatt helyezkedik a sorban. Az új 5.1-es nagyon feldobta a szerkesztőségünk hangulatát, mert a fekete bőrkanapé mellett a hófehér hangfalak látványa, szinte kiállítótermi hangulatot teremtett. Különleges az Opticon sorozat azért is, mert ebben már a szalag sugárzókkal megtámogatott dóm magassugárzó egység szolgáltatja a magas hangokat. Ez a fajta felépítés, az egyre inkább elterjedő Hi-res vagyis nagy felbontású zenéket tartalmazó hanganyagok miatt került előtérbe. Az Opticon-okban sem mondtak le a farostokat tartalmazó mély-közép kónuszokról sem, tehát minden együtt van, amit szeretünk a Dali-ban.


showimage.php.jpg

 

Súlyos mélyek


Nagyon meglepett minket a Subwoofer, amit ketten kellett a helyére cipelnünk, mert olyan nehéznek bizonyult. A Dali K14 aktív láda masszív egy szerkezet az biztos, mindemellett az alumíniumból készült membránja és annak vastag gumipereme, pedig eszeveszett basszusokat ígér. A meghajtásához bőven akadt erősítő, a frissen érkezett Pioneer és Denon házimozi erősítők közül válogathattunk és ott van még a mi referencia Onkyo-nk is amivel tesztelhetjük a Dali-kat.

 


K_14-F_white.jpg

 


 

Az örökség


Az OPTICON 2 kínálatában megtalálhatók a zászlóshajós EPICON sorozatot jellemző alacsony veszteségű Wood Fibre mélysugárzók, az egyedülálló SMC (Soft Magnetic Compound) mágneses motor rendszer, és a RUBICON sorozatbeli hibrid magassugárzó modul.


dali-opticon-tweetec-r_closeup_01.jpg

 

zensor_woofer1_p2.jpg

 

Ezek mindegyike kiválóan együttműködik egymással, beleértve minden egyes mélysugárzó egyéni bass reflex portját, melynek célja, hogy pontosan olyan hangot tudjon előállítani mint amit a zenész eredetileg megálmodott. A hatékonyan és egyedülállóan megtervezett DALI SMC minden, a zenében rejlő összes árnyalatot át tudja adni, és a rendszer használatával (ezt eredetileg az EPICON sorozat számára tervezték) a leképzett hang szinte teljesen torzításmentes. Mind ezek után dinamikus, jól definiált és erőteljes hangreprodukciót várunk tőle...

 

 

A hangfalak felépítése

 

Az 5.1-es hangrendszerünk az Opticon 2, Opticon 6, Opticon Vocal (center-sugárzó) és a SUB K-14 F hangfalakból áll. Ez a készlet szerintünk az optimum a jó hangzás eléréséhez és a költséghatékony, takarékos házimozi kiépítéshez egyaránt. Tesztalanyaink elegáns, fehér színű házban érkeztek, az előlap fényes, a többi oldal selyemfényű. A basszreflex hangfalak arányai kellemesek és amolyan Dán konzervatív stílusúak, de a felső él letörésébe azért alig láthatóan, de oda is belegravírozták a Dali Opticon feliratot, ami kellemes apróság, de ez is a minőségi megmunkálásra utal.


Vegyük sorra a csapatot

 

Minden bizonnyal a Dali leginkább felismerhető része a préselt fából készített mély-közép membrán, ezek alapján, aki ismeri a márkát, már messziről be tudja azonosítani, hogy ez egy DALI hangfal.


DALI OPTICON 2: a második a sorban a kompakt méretű, állványra helyezhető hangsugárzó kínálatból. Erőteljesebb az OPTICON 1-nél és jelentős méretű 6.5-ös, kis veszteségű Wood Fibre mély-sugárzót kapott, és mellé egy 28 mm-es ultrakönnyű lágy dóm magas-sugárzót. Ez a hangszóró megoldás zeneileg jobban felrázza és kicsivel több erőt biztosít a partinak, mint az Opticon 1. A 6.5 hüvelykes mély-sugárzó és a nagyobb térfogatú hangfaldoboz ezt a hangszórót egy igazi 2-utas kompakt előadóművésszé varázsolja, bár teszteltük sztereó hangfalakként, most háttér sugárzóként funkcionálnak a rendszerben.

321733_1.jpg

 

 

DALI OPTICON 6: pozitívan fenséges, álló hasábja 1m magas, klasszikus High-End dizájnú hangdoboz. A belsőleg merevített MDF dobozok hihetetlenül erősek és vibráció mentesek. A mély-közép membrán és ennek a jellegzetes színe a skandináv manufaktúra védjegye lett, és már meggyőzően bizonyított több szériájukban is. Ha további érdekességeket keresünk, hamar feltűnik, hogy az Opticon 6-nak és Opticon LCR-nek is kettős magas sugárzó egysége van, egy hidrid lágy dóm-Ribbon rendszer. Nos ezek a részek azt hiszem eléggé érdekessé teszik ezt a rendszert. A DALI hibrid magassugárzó modul egybe van építve, amely magában foglalja a 28 mm-es dóm magassugárzót és a szalag magassugárzó egységet. Az utóbbi 10kHz felett kezdi meg a munkáját és túlmegy a hallásküszöbön, egészen 30kHz-ig. Egy szalag és egy dóm magassugárzó tandemnek számos előnye van. A Ribbon széles vízszintes szórást biztosít és a magas frekvenciás hangokat ötvözi a dóm magas-sugárzónak azzal a képességével, hogy az képes a már 2kHz-től hallható hangot produkálni. Az egyetlen hátránya, hogy a szalagok nagy hangszórása miatt, a magas frekvenciák eltolódnak egy szinte szokatlan, túlzottan erős hang irányába. A balansz megteremtésére a SUB K-14 F-re van szükség, de ennek a bemutatására egy külön fejezetet szánunk, mert érdemes részletesen megismerni! Az Opticon 6 duál 6,5 hüvelykes papír / farost, mélyet, míg az Opticon 2 és Vokal-nak csak egy mély-közép hangszórója van. A mélynyomó mágneses motor rendszere magában foglal egy puha mágneses vegyületet, (SMC) ez garantálja, hogy könnyen bármilyen alakura alakítható a gyártás során. A nagy mágneses erő és egyben az alacsony elektromos vezetőképesség nagyon kívánatos tulajdonságok egy hangszóró mágnesnél, mivel ezek tartják a torzítást és az elszíneződést alacsony szinten. Ezt az SMC-t használja mostantól az összes Opticon modell.


DALI_OPTICON_6_allo_hangfal.jpg

 Kivitelezés


A gyártási minőségre semmi panaszunk nem lehet, az anyaghasználat remek és a vezeték csatlakozások is elegánsak, itt a most divatos áttetsző csavarókkal találkozunk. Sajnos ezeknél van egy apró észrevételünk. A vezeték rögzítése közben derült ki, hogy eléggé szúrnak, mert túl élesek a sarkai. Ezen az apróságon túllépve máris egy szép részletre lehetünk figyelmesek, az előlapon ugyanis úgy oldották meg a védőkeret fixálását, hogy szinte alig észrevehetőek a rögzítések. A Dali-ban ahelyett, hogy a szokásosan a sarkokba építették volna a tartó hüvelyeket a hangszórók peremeibe rejtették azokat és ez mindenképpen dicséretes, sallangmentes dizájnt eredményez.


 

A mélyláda

 

DALI SUB K-14 F: egy 14” hüvelykes mélynyomóval büszkélkedhet, amely alumíniumból van és hosszú löketű, amit egy 500 Wattos D osztályú erősítő hajt meg. A DALI SUB K-14 F mélynyomónak a felépítése elég erőteljes, ennek a házimozi hallgatás közben meg is lett a hatása. A Sub K-14 F legláthatóbb tulajdonsága a hangszóróméret, ami 14” és a doboztérfogat, ami 44 liter. A membrán anyaga rideg és hideg, ezzel együtt merev alumínium. A reflexdoboz hangolócsöve, amely egyébként példamutatóan méretes, elég mélyre hangolt, és a padló felé sugároz. A padlólemezbe vágott nyíláshoz erősített reflexcső csaknem olyan hosszú, mint a hangfal magassága. A gyári infók szerint van még egy érdekessége a K-14-nek.


dali-sub-e12f-int-z-c76.jpg

 

A reflexcsövet körülöleli egy alumínium gyűrű, amely szintén meghatározó méretű, mint minden ebben a Subwoofer-ben. A keményen felfüggesztett kónusz merevsége olyan nagy, hogy kár is kézzel nyomogatni a hangszóró hasznos útjának megállapításához. A meghajtó kosár anyaga alumínium öntvény, mágnese és a pólusvas furata hatalmas, akárcsak a légrés hossza, amiben a 30 mm-es, négy rétegben tekercselt lengőcséve nyugszik, ha éppen nincs más fontosabb dolga. A láda felépítését úgy tették légiesebbé, hogy egy alumínium keretre építették, amely kiemeli a térben és közben elég helyet ad a lefelé áramoltatott levegő számára. Ez a talpazat, egyre gyakrabban fordul elő a Dali hangfalakon. Ebbe csavarozhatók a mellékelt tüskék, de a ráragasztott négy gumitappancs alapból rajta van a padló védelme érdekében. Fontos megemlíteni, hogy a tüskéknek az elcsatoláson és rezgéscsillapításon kívül, hangoló szerepük is van, mert az alulra tett reflexnyílásnak hála, ezzel is finomhangolható a rendszerünk hangzása. A beépített erősítő D osztályú, a kapcsoló üzemű tápegység SWPS - Switch mode Power Supply. 3 RCA, egy LFE, fázis állítás (0 vagy 180 fok) és üzemmód (ki; auto; be). A potméterek száma kettő, egyik a hangerőt, másik a keresztváltót szabályozza. A készenlétben pirosan, üzemelés közben kéken világít a bal alsó sarokban az üzemállapot jelző LED, amit egyébként a fényezés alatt rejtettek el.


Tesztelés

 

Házimozi hangfalszettként használjuk az Opticon hangfalakat, de az igazi teszt, amely megmutatja a minőségüket, az a zenei előadásmód milyensége, ezzel lehet legjobban meghatározni alkalmasságukat, ezért sok zenét hallgatunk az Opticon 2 és az Opticon 6 okkal sztereóban. Már az első hangoknál feltűnt, hogy ezek a hangfalak, valami egészen különleges tudásúak. A határtalan részletes magas frekvenciák és a hozzájuk járuló térérzet együtt voltak jelen a szobában. Tehát direkt módban sztereó üzemben hallgattuk a zenét. Lágy, elkent részletektől mentes zeneélményhez jutottunk, mind a 2-es, mind a 6-os Opticon-okkal. Valamilyenféle izgalmas légkör lengte át az ismert zeneszámokat is és ez érdekes, mert kicsit nyersebben és erőteljesebben szóltak a művek, főleg az álló hangfallal. Az Opticon 6 dual magas-sugárzója minden bizonnyal leteszi a maga „kéznyomát” a hangzásba, mindazonáltal nem biztos, hogy ez a fajta kemény, kissé németes hang mindenkinek bejön. A hangos és erőteljes cinek és csörgő hangok nekem nagyon bejönnek, de az élénkség mellett, kicsit elvonják a figyelmet a zene többi részéről, ezért néha oda kell figyelni a többi hangszer jelenlétére is. A metszően magas hangokra jellemző, hogy bár nem szoktam meghallani a 20 kHz-es mérőjelet, az Opticon 6-ból mégis kihallottam.

 

DALI-OPTICON-6-WALNUT-MUSIC-MG640.jpg

Az ének és dobok hangja tiszta és precíz, talán picit túl steril lehet azok számára, akik kizárólag analóg forrású zenehallgatásban gondolkoznak és a meleg tónust kedvelik. Számtalan esetben bebizonyosodott már, hogy az efféle erős és részletező, valamint túl dinamikus hangfalak hangját hosszú távon fárasztó lehet hallgatni, ezért egész napos háttérzenére nem annyira ajánlanánk, mert az Opticon hangjára kifejezetten oda kell figyelni, nem hagyja, hogy lankadjon figyelmünk, dominanciára vágyik és követeli, hogy figyeljünk rá, még kis hangerőn is. Ennek a hangfalnak sok szempontból pont ellentéte a kis Opticon 2. A kis monitor sokkal visszahúzódóbb a zenehallgatáskor, egyfajta jó értelembe vett kis „szolga”. A visszafogottságnak hála, igazán jó volt a teszt során, az egész napos zenehallgatáson kicsit kevesebb lendület és hév jellemezte őt. Az Opticon 2 a kis méreteit és a volumene szabta határokat nem akarta túllépni. Egy pár szó a Vocal hangjáról, de ezt csak módjával, érintőlegesen, mert önállóan nem hallhatjuk csak filmnézés közben. Mivel Ribbon egységgel erősített magasai vannak, így érthetően erős és részletező magastartományt kapunk tőle.


 

A hangzás


Ahogy az Opticon hangját elemezzük, az az érzés kezd hatalmába keríteni, hogy a műfajokat tekintve inkább a könnyűzene, a rock, a jazz stílusával van összhangban, ekkor nyújtja a maximumot. Persze nem kötött, de a húzós, izgalmas hangja inkább ezt támogatja. Michael Kiske és Amande Somerville, City Of Heroes album számai és az azokban játszó hangszerek hangjai, meglepően kedvemre valóan szóltak, kiemelte a számok hősiességét, ezzel alátámasztva az előadók művészi énekhangját. Az USB-n való zenehallgatás alkalmával Norah Jones, „The Fall” című albumának Hi-Res kiadványa hozta el már-már az analóg lemezen érzett kiváló hangminőséget. Ekkor kiteljesedik a hangzás és hiányérzet nélkülinek érzem a produkciót, még akkor is, amikor házimozi erősítőről szól a zene, direkt sztereóban. Az erősítők terén nem volt sok különbség, de a Denon és az Onkyo mintha jobban támogatná a Dali Opticon sorozat hangzását.


 

Házimozi hangzás


A filmnézés az igazi otthona ennek a szettnek, noha zenén is egészen fantasztikusan teljesítenek a hangfalak, a mozis hangoknak a jeleit határozottan és vehemensen közvetítik. A nagy dinamika tartományok egyáltalán nem okoznak nehézséget az Opticon hangsugárzóknak. Most kamatoztatják igazán az élénk hangzásukat, mert bizony az akciófilmekben lévő számtalan különleges hangeffektet élethűen közvetítik. A Dali Opticon hangfalak izgatott hangja tehát élménnyé változtatott olyan filmeket, amelyek tele vannak dinamikus hatásokkal. Mindennek az alapja a jó basszus. A Dali K14 aktív mély-sugárzó óriási alumínium membránfelülete előre sugároz, aminek eredménye a tökéletes impulzus válasz, de a lefelé néző reflexnyílás viszont megadja a kellően mélyre hatoló frekvenciákat.


 

Ajánlás


Összegezve, az Optikon sorozat azoknak az embereknek ajánlható, akik valami többre vágynak, mint amit eddig megszokhattunk az átlagtól, a szettben a domináns hang megteremtőjét ismerhettük meg. Az Opticon 6 olyan vehemenciával tolja a zenét, hogy talán már agresszívnek is mondhatnánk, de a filmek világában nincs olyan hogy túlzás, tehát egy remek mozi hangfalat ismerhettünk meg esetében. Mint fentebb részleteztem, a zenehallgatása időkorlátos, egyszerűen azért, mert nem lehet egész nap a csúcson lenni, ezt el kell fogadni, hogy nem tűri a háttérzenélést, csak az aktív használatot támogatja. Azt hiszem ez a kompromisszum bátran vállalható.

(-lambert-)


 

A műszaki adatok és a tesztértékelés a következő oldalon található!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.123595 másodperc.