Sztereó Magazin Pro-Ject The Classic - Egy klasszikus Projekt

Sztereó Magazin | 2016. Június 10., Péntek 08:00

Idén pont negyed százada annak, hogy a Pro-Ject márka megjelent a hifi piacon, igazi változást hozva a fekete lemezek barátainak életébe, és főleg az újabb generációk számára, akik irigykedve szemlélték, hogy az "öregek" miként hódolnak régi szenvedélyüknek.

EGY KLASSZIKUS KLASSZKUS.
Pro-Ject  The Classic lemezjátszó.

 

Az új jövevény, az új kor szellemében született az egykori Tesla hagyományaira épülő lemezjátszógyárban a cseh Litovelben, és egycsapásra megváltoztatta maga körül a világot, miközben felépítette az egyre közismertebb, és Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Pro-Ject márkát.
A "The Classic", a cég legújabb lemezjátszója, a Pro-Ject 25 éves évfordulóját hirdeti, ami mögött az osztrák Heinz Lichtenegger nem kevesebb mint 40 éves szakmai tapasztalata és tudása áll.

 

PJ-PORTRAIT-LICHTENEGGER-3_MEDIUM.JPG

 

Heinz Lichtenegger

 

 

Tesztünk, – ami Magyarországon elsőként készült a kitűnő technikai tulajdonságokkal rendelkező termékről, – a Pro-Ject gyár, valamint a hazai forgalmazó Audio Centrum jóvoltából hozzánk eljuttatott tesztdarabról készült, amit most örömmel osztunk meg kedves Olvasóinkkal, és az ország audiofile rajongóival.

 

 

 

PJ-CLASSIC-WALNUT-DUSTCOVER_HI-RES.jpg

Megjelenés és felépítés


A The Classic, retro megjelenésű elegáns, minőségi lemezjátszó, mely külsőségekben a korai 70-es éveket idézi. A lemeztányért lapszíj áttételen keresztül, egy alacsonyzajú váltóáramú motor hajtja, aminek fordulatszám - stabilitását egyenárammal vezérelt különösen pontos frekvenciájú AC-generátor biztosítja.  

 

A lemezjátszónak kettős alváza (chassis) van, melyeket egymástól TPE rezgés-csillapító elemek választanak el. A TPE (Thermo Plastic Elastomer) modern rezgéscsillapító anyag, aminek hangolható a csillapítás frekvenciája attól függően, hogy hol alkalmazzák. A Pro-Ject Classic lemezjátszóban több helyen is használnak rezgéscsillapításra TPE-t.

 

Pro-Ject The Classic chsassis_subchassis_640.jpg

 

Az al-chassis fából készült, három rugalmas felfüggesztésű lábon áll, magasságuk csavarral állítható. Erre van szerelve a váltóáramú lemezjátszó motor a szabályozó elektronikával együtt, és csak a szíjhajtáson keresztül van kapcsolata a lemeztányérral. A lemeztányér és a hangszedőkar, egy szálcsiszolt alumínium burkolatú MDF lemezre van szerelve (chassis), ami hat darab 1 hüvelyk átmérőjű TPE rezgéscsillapító gömbön nyugszik. A lemezjátszón mindössze két kezelőszerv található, a hangszedőkar-lift, és a motor be-ki kapcsolója.

 

Pro-Ject The Classic plater_sub-plater_640.jpg

 

A síma futást a motor és annak kiváló csapágyazása, a szíjhajtás, és a nagy tömegű lemeztányér biztosítja. A kettős csillapító elemek a vibráció csökkentést, míg a filc alátét a statikus zajok elkerülését garantálják.

 

A lemeztányér két részből, egy al-tányérból és az erre helyezett nagytömegű, precízen kiegyensúlyozott, szintén TPE csillapítású alumínium lemeztányérból áll. Az al-tányér tengelye edzett-acél, ami egy bronz perselyben forog, tükrösített teflon alapon, ami nagyon sima és zajtalan futást eredményez. Az al-tányér egyben szíjtárcsa is, ami közvetlenül, egy lapszíj áttételen keresztül kapja a motortól a meghajtást. A lejátszás két sebességen lehetséges, percenkénti 33-as és percenkénti 45-ös fordulaton. A sebességváltás egyszerűen – a motor lépcsőstengelyén – a lapszíj kézi áthelyezésével oldható meg. Sebességet csak a lemeztányér levétele után tudunk váltani. A lemeztányér egy filc lemezalátétet kapott, ami csökkenti a lemez statikus feltöltődését. (A statikus elektromosság kisülésekor pattogó hang hallható.)A hangkar és a hangszedő (pick-up)

 

Pro-Ject The Classic tonearm_640.jpg

 

A hangszedőkar kialakítása a mechanikus elemek tervezése során szerzett 25 éves tapasztalatra épül. Hossza 9 hüvelyk és alumínium-carbon kompozitból készült, és alkalmas az MM és MC hangszedők használatára is. A minden irányba elfordulni képes kardán csapágyazásnál ultra-alacsony súrlódású, cirkón-hegyű tű csapágyakat alkalmaztak. Az ellensúlyban szintén TPE rezgéscsillapítást használtak, ami a hangkar rezgések amplitúdójának 50%-os csökkenését eredményezi. Az oldalirányú (azimuth) és függőleges nyomkövetési szög (VTA) szintén állítható, ami ebben az árfekvésben egyáltalán nem megszokott.


CUSTOMIMAGE.jpgA The Classic Ortofon 2M Silver mozgó-mágneses hangszedőt kapott. Az Ortofon a 2M Silver mozgó-mágneses hangszedőt kifejezetten a Pro-Ject audio rendszerekhez fejlesztette ki. A 2M Silver hangszedők tekercsei tiszta ezüstből készülnek a szokásos réz helyett. A hangkar, jól megfelel mozgó-tekercses hangszedőkhöz is, mivel kiváló rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik és a tömege is alkalmassá teszi erre.  
A lemezjátszó kapott egy szép, víz-tiszta plexi fedőt is, amit a lejátszás során érdemes levenni, mert a hangszórókból sugárzott akusztikus energiát felveszi és a lemezjátszó alvázára továbbítja.

 

 

Meghallgatás


A meghallgatást Audio Analogue Puccini Settanta sztereó erősítővel és egy Dynaudio BM6 hangfalpárral végeztem. Elsőként Lyn Stanley: „Lost in Romance” című albumát hallgattam. A lemez 2013-as kiadású és 45-ös percenkénti fordulatra készült, a tömege 180 gramm súlyú, amit kézbevételnél rögtön lehetett érezni.

Az első hangok megszólalását a jelenlét érzése jellemezte leginkább. A jazz trio és az énekesnő térben, szélességben és mélységben egyaránt jelen voltak. A zene csodálatosan, és  természetesen szól.  Fantasztikus tiszta, torzítás-mentes a hang. Sehol semmi túlzás vagy hiány. A bőgő hangjai mélyen zengők és lágyak. A szóló ének elől van, de nem tolakodó. A zongora térben szól, mégis, minden hangja konkrétan hallható. A dobok dinamikusak. A teljes spektrum élvezetesen kiegyenlített. A középek konkrétak, a magasak selymesek, mi kellhet még a teljesség érzetéhez.

 

PJ-CLASSIC-ROSENUT_HI-RES.jpg

 

A második lemez, amit meghallgattam, a szintén 45-os fordulat/perc lejátszásra alkalmas Peter Cetera és Cher (1989 Geffen Records) közös lemeze volt. Itt már nem „csak” egy jazz trió szólt, hanem elektronikus elemek is megjelentek a felvételen. Ez a zene teljesen más stílusú, mint az előzőleg hallgatott, de itt is minden a helyén volt hallható. Cher mélytónusú hangja bársonyosan mászott a fülembe, lábaimat a dobok kemény határozott hangjának ritmusa mozgatta. A színpad széles panorámát vetít felém, a szimfonikus zenekari elemek is élvezetesen szólnak. A következő felvétel egy CBS által kiadott Muszorgszkij darab, az „Egy kiállítás képei” volt. Ez egy alap mű,  tele nagyszerű zenekari effektekkel, ami különleges csemegének számít egy vérbeli hifista gyüjteményében. A „The Classic” állta a sarat, a kedvenc crescedóimat kivétel nélkül mind megmutatta, az ütősök energikusak voltak, úgy éreztem előttem állnak a nappaliban. Az egész felvétel határozottan és nagyon dinamikusan szólt, és ami fontos dinamikailag, hogy a pianissimók is jól érvényesültek a zenében.

 

 

Összegzés


A Pro-Ject The Classic lemezjátszója igazi klasszikus. Csodaszépen szól. A beállítása a mellékelt útmutató alapján ugyan nem mondható nehéznek, de precizitást és koncentrált odafigyelést igényel. A legmeghatóbb felismerés, hogy The Classic nem tartalmaz semmi automatikát, ami negatívan befolyásolná a hibátlan reprodukcióval közvetített hangminőséget. Itt szemmel láthatóan, és füllel is érzékelhetően minden a zeneiséget szolgálja. Üzembehelyezésénél teljesen átszellemül az ember, és ráébred arra, hogy bizony igazi lemezjátszót hallgatni, és lemezeket gyűjteni, valójában egyfajta életforma,a mi csak kevesek számára adatik meg az életben. Az pedig nyilvánvaló, hogy egy ilyen, -nem csak a nevében - klasszikus lemezjátszó, sokkal több törődést igényel, mint egy bármilyen digitális készülék, és ugyanez igaz, a különleges zenei élményeket tartalamzó fekete lemezekre is. Mindkettő megéri a fáradtságot, mert a törödésért cserébe csodás hangminőséget, és ami a legfontosabb, emberi hangzást kapunk ajándékba.

 

(Brindzik József)

 

 

Pro-Ject "The Classic"
Szíjhajtású lemezjátszó 9" coll-os

carbon-alu hangkarral

 

Ár:

M2 Silver Pick up-al: 329.000.-

fej nélkül: 314.000.- Ft.

Forgalmazó:

Audio Centrum

Telefon:

-

Internet:

www.audiocentrum.hu

Garancia:

n.a.

 

Technikai jellemzők:

Fordulat:

33/45 fordulat kézi váltással

Lemeztányér:

300 mm alumínium 

Sebesség eltérés:

 

Nyávogás:

33: ±0,10 %,  45: ±0,11 %

33: ±0,03 %,  45: ±0,05 %

Hangkar:

9 coll hosszú
carbon/alumínium szendvics szerkezet

Effektív karhossz (mm):

230 mm; 13,5 gramm

Teljesítményfelvétel:

5 W max / < 0,5 W készenlét

Méretek:

(Szé x Ma x Mé) 460x131x351 mm (zárt fedővel)

Tömeg (csomagolás nélkül):

10,2 kg 

 

Tesztértékelés:

Hangzás:

98

Zenei részletek bemutatása:

98

Térleképzés:

98

Dinamika / életszerűség:

98

Hangminőség (átlag):

98

 


Kidolgozás:

99

Kinézet:

98

Kezelhetőség / üzembehelyezés:

95

Gyakorlati értékelés (átlag):

97

 

Tesztösszesítő:

Hang:

98

Általános:

97

Végeredmény:

98

Ár/érték arány: 9.8
Értékelés:  Kiváló / Felső osztály

 

Röviden és velősen:

plus-4-16.gif  Kiváló hang

plus-4-16.gif  Minőségi kivitel

plus-4-16.gif  Kítűnő ár / érték arány

minus-4-16.gif  Nincs

 
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.341836 másodperc.