Sztereó MagazinArcam Solo Movie 2.1 - A Brit szórakoztató

Sztereó Magazin | 2018. Január 23., Kedd 08:00

A brit HiFi- és videospecialista Arcam már közel 10 éve kínál all-in-one rendszereket, melyek karakteres és megnyerő külsejük mellett legfőképpen kitűnő hangzást kínálnak. Most az Arcam Solo Movie 2.1 Blu-ray AV receivert vesszük szemügyre.

Az Arcam az egyszerű fém készülékházzal meglehetősen visszafogott dizájnt kapott. A kevéssé feltűnő megjelenésű Solo Movie-t felemelve viszont igencsak meglepődtünk, a súlya nem kevesebb, mint 11,5 kilogramm. A tetemes súlynak az oka, hogy a 9 cm magas és 42 cm mélységű és szélességű fémházat a legkifinomultabb technikával pakolták tele: az Arcam egy méretes toroid trafóval, illetve G osztályú erősítővel látta el a készüléket. A Solo Movie egy kétcsatornás erősítő, integrált optikai meghajtóval, ami alkalmas Blu-ray, DVD, SACD és CD lemezek lejátszására. Az Arcam kétfajta beépített rádióval kínál további szórakozási lehetőséget: található benne klasszikus FM rádió, illetve DAB+ is. Természetesen az Arcam all-in-one szórakoztatóközpontjával a hálózaton vagy USB-n keresztül is hallgathatjuk kedvenc zenéinket, illetve a készüléket különböző applikációk segítségével okostelefonnal vagy táblagéppel is vezérelhetjük. Az Arcam frontoldalán alig találunk valamit, mindössze egy ki- és bekapcsoló gomb, a lemeztálca, a pontmátrix kijelző és egy 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozó kapott helyet itt. A Solo Movie 2.1-et mindezek ellenére akár a készülékről közvetlenül is vezérelhetjük, ugyanis a brit tervezők a ház tetején navigációs- és menügombokat, valamint egy forgatható hangerőszabályzót is elhelyeztek. Az utóbbi kialakítása igencsak laposra sikeredett, így sajnos nem kimondottan jól kezelhető. Ez viszont nem sokáig zavart bennünket, ugyanis a legtöbb tulajdonos bizonyára az appokat és a távkapcsolót fogja előnyben részesíteni az Arcam irányításánál.

arcam_solo_movie_2.1 detail.jpg

 

Technika


A brit gépezet négy HDMI bemenetet kínál hátoldalán, amik viszont sajnos csak HDMI 1.4b szabványúak. Digitális bemenetekből optikait és koaxiálisat kapunk, ehhez társul még egy 3,5 mm-es jack bemenet és egy pár RCA aljzat. A Solo Movie 2.1 az audiofájlokat vezeték nélkül Bluetooth-on (aptX) vagy UPnP-vel LAN, illetve WLAN csatlakozáson keresztül tud streamelni. Az Arcam rendelkezik egy RS232 soros porttal is, amivel csatlakoztatható az olyan otthonvezérlő rendszerekre, mint például a Crestron. Lemezről, USB-ről és hálózatról a Solo Movie kezeli a FLAC, WAV, AAC, AIFF és OGG formátumokat 24 bit / 192 kHz-ig, az MP3-akat 320 kbps 48 kHz-ig, a WMA fájlokat pedig 192 kbps 48 kHz-ig. Az Arcam minden napjainkban használatos hangformátumot képes dekódolni, azonban az objektumalapú hangzásról gondoskodó Dolby Atmos-ról és DTS:X-ről le kell mondanunk ennél a receivernél.
Az Arcam menürendszere kellőképpen átlátható és jól strukturált, így gyorsan megejthetjük a szükséges beállításokat. Bemérő rendszerrel, ami a szobaakusztikát és a kapcsolt hangfalakat elemzi, a Solo Movie 2.1 nem rendelkezik. A receiver vezérléséhez két ingyenes app is kínálkozik (az Arcam Remote Control és a MusicLife), melyek segítségével jól áttekinthetően érhetjük el a készülék különböző funkcióit, valamint játszhatunk le zenéket, így még kényelmesebbé válik a rendszer kezelése.

Arcam-SoloMovie-2-1-2 backuj.jpg

 

Mérőlabor


A mérőműszereken a Solo Movie 2.1 kiváló formáját mutatta. Az általa leadott 2 x 74 W-os teljesítmény 8 Ohm, illetve 2 x 109 W 4 Ohm terhelés mellett alig maradt el a gyártó által a termékismertetőben közölt értékektől. A Blu-ray receiver csupán minimális torzítást produkált, emellett zajszintje és a csatorna elválasztás ennél jobb már aligha lehetett volna. Frekvenciamenete tökéletesen lineáris volt, a csatornák közötti eltérés nélkül. Egyedül az áramszükséglet kapcsán találkoztunk nem kielégítő eredménnyel: hálózati készenléti üzemmódban 34,8 W-tal az Arcam fogyasztása egyértelműen túl magas volt. Amint a hálózati standby-t inaktiváltuk, az energiaszükséglet példás 0,3 W-ra csökkent. Az előlapon található kikapcsoló gomb teljesen leválasztja az eszközt az elektromos hálózatról – tökéletes.

 

solo_movie_21uj.jpg

 

Hangzás


A Solo Movie 2.1 teszteléséhez Canton Reference 5 K állóhangfalakat csatlakoztattunk az egységhez, majd a menüben beállítottuk a megfelelő hallgatási távolságot. Már mélyláda nélkül is megcsillantotta tudását az Arcam, és erőteljes hangképet kaptunk koromfekete basszusokkal. Folyamatosan kiegyenlítetten szólt, páratlanul pontos és részletes hangzással ajándékozott meg bennünket. Az eszközt a „Godzilla”, „A túlélő” és „A sötét lovag: Felemelkedés” című filmekkel tettük próbára. A csupán két csatorna ellenére is kivételesen precíz és részletgazdag, térbeli hangzásával, az Arcamnak sikerült lenyűgöznie bennünket. Erre „A túlélő” tökéletes példaként szolgált: mind a négy kutyaszorítóba került katona hangját mindenkor pontosan hozzá tudtuk párosítani az adott szereplőhöz, a különböző, nagykaliberű fegyverekből eldördült lövések tisztán elkülöníthetők voltak egymástól, a faágak halk reccsenése ugyancsak finoman kivehetően hangzott, és a felrobbanó gránátok hangja pedig óriási hangnyomással szólalt meg. Az Arcam konkrétan és egyenletesen szólt, és még szubláda nélkül is kifejezetten dinamikus hangzást produkált. A mélynyomót aztán a Godzilla és a Batman filmnél vetettük be, és a várakozásinknak megfelelően, problémamentesen illeszkedett Solo Movie 2.1-hez. Mozink szinte beleremegett a 2.1-es rendszer által keltett hangzásba, különösen az óriásszörny jellegzetes elektromágneses lökéseinél és a Batman film stadionjelenetében végigsöprő mélyeknél.
Zenével tesztelve – ismét mélyláda nélkül – az Arcam lepényhala megint csak hangzásbéli nagyságáról adott számot. Röviden és tömören kijelenthetjük: a Solo Movie 2.1 egy igazán jó erősítő.

 

arcam_solo_movie_detail 02 uj.jpg

 

Összegzés


A Solo Movie 2.1 Blu-ray AV receiver rendkívül elegáns készülék, ami a zene- és filmkedvelőknek egyaránt örömet szerezhet. Különösen figyelemreméltó az, amit az Arcam csupán két hangfallal tud varázsolni a filmek hangzásából. Zenelejátszás tekintetében is csak a legjobbakat tudjuk mondani az igényes brit gépezetről. Emellett, mind a mellékelt távirányítóval, mind az okostelefonra vagy tabletre letölthető alkalmazásokkal egyszerűen parancsolhatunk neki.

 

(Somfai Gábor)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.124732 másodperc.