ASUS ESSENCE III USB DAC, elő- és fejhallgató erősítő

Szabó Károly | 2014. Február 28., Péntek 19:00

Zene műszaki mélységből: az elmúlt időszakban minden ASUS DAC megfordult szerkesztőségünkben. Láthattuk a termék fejlődését, a különböző modellek közötti differenciákat, így természetes, hogy a legnagyobb készülékkel is megismerkedünk.

Felépítés, és szolgáltatások

 

Egy készülékházban az ASUS minden tudománya. Már az első benyomások zavarba ejtő bőségről tesznek bizonyságot. Az elektronika teljesen szimmetrikus AD 1955 DAC (iker-mono) felépítésű, az előerősítő kimenete szabályozható, a DAC DSD képes. A fejhallgató erősítő-kimenetét mini-XLR csatolókon is lehet használni, valamint távvezérelhető. A funkciók kihasználását a legnagyobb precízségű alkatrészek és a legmagasabb fokú digitális technológiák segítik az ínyenceknek is tetsző hangzás elérése érdekében. Az elektronikai lépcsőket két független multi-rail toroid transzformátoros tápegység látja el megfelelő energiával. Külön konstrukció a digitális és analóg áramköri rész is, így nullára csökkenthető a belső interferencia.

 

asus_essence__front.jpg

 

A mérnökök a transzformátorokat különleges szilícium acélból készítették, hogy megakadályozzák az energia-veszteséget és erősítsék a zavartalan, magas-fokú áramellátást. Ultra-alacsony jitter-t „atom-pontosságú” TCXO órajel, a valóságos DSD jel analóg jellé történő átalakítását pedig a Premium AD 827SQ és MUSES 02 műveleti erősítők végzik. Multi-bites szigma-delta demodulátort tartalmaz, és natív ASIO drivert, ami támogatja (DSD64 és DSD128 kódolási ráta segítségével) a DSD 64/128 jelek átalakítását 123dB jel/zaj viszonnyal és magas dinamikatartománnyal. Relés kapcsolású, léptetett csillapítás és szabályozható kimenetek állnak készen a végerősítő-fokozat zavartalan ellátásához. A moduláris felépítésű áramköröket fémborítás árnyékolja ami kizárja az elektromágneses interferenciát. A „főtáblán” 6-réteg extra 2 unciás réz és ritka földfém rétegek biztosítják a tökéletes szigetelést. Az Essence III.-ban egyedi tervezésű, tiszta arany hőmérséklet-kompenzált kristály oszcillátorok (TCCO / TCXO) dolgoznak a kiemelkedően pontos időzítés érdekében, nehogy az ingadozó hőmérséklet befolyásolja az időzítést, ami viszont hatással lehetne az audio-stabilitásra.

 

asus_essence__inner.jpg

 

 

Meghallgatás

 

A rideg műszaki paraméterek és a konstrukciós rafinériákon túl az ASUS ESSENCE III használatakor mélyreható zeneiség párosul remek hangminőséggel. A kerámia AD 827SQ és a japán gyártmányú MUSES 02 műveleti erősítők együttesen teszik lehetővé a mélységesen gazdag hangzást minden típusú zenehallgatás esetében a klasszikusoktól a rock –ig. A tökéletes zenei érzelem-átvitel ellenőrizhető Bit-perfect módban. A kimeneten fantasztikus dinamika, ultra-alacsony jitter és páratlan hangzáshűség jelentkezik.

 

Az értékelésben egyforma súllyal szerepel a DAC és a fejhallgató-erősítő hangzás-teljesítménye. Kvalitásai túlmutatnak a hasonló készülékek produktumánál. Bátran versenybe szállhat a nála 150-200 euróval drágább társaival. Belvilágát tekintve, nem egy alkatrész temetővel állunk szemben - bár bőven van benne - és talán ez adja a dolog pikantériáját. A rövid jel-utas prémium kategóriás alkatrészekből álló elektronika hatása érezhető a hangzásminőségben. A digitális könyvtárak lejátszásának savát-borsát a DAC felbontása és az analóg elektronika minősége szabja meg. Az ESSENCE III kerüli a feleslegesen csillogó és erőltetett éles hangokat. A gitárok szépen pengenek, pregnáns a jellegzetes játéktechnika hallhatósága. Szinte minden hangnál érzékelhető a feszültség. Kipróbáltam komoly elektronikák elé kötve több magasabb rendű hangrendszerben is.

 

asus_essence__back.jpg

 

Teljesítménye megnyugtatóan muzikális volt és egyenletes. Hallgatásánál nem érződik a tipikusan kemény digitális hang. Több zenei információ és dinamika van jelen, mindez fáradtság-érzet nélkül. Élvezhető a zene felvételének eredeti hangulata, ahogy azt a felvételeken rögzítették. A jó minőségű felvételeket hallgatva fülünk megszokja a minőségi szintet, és differenciál a jó és gyengébb minőségű felvételek hangzása között. Hallgatása közben rájöttem, hogy a jó felvételeknél egyáltalán nem fedett a hangzás, pregnánsak a kezdő hangok, a gitár pendítése, a zongorabillentyű ütése, és a felvétel aurájából a megszokottnál jóval többet kap az ember.

 

Szerkesztőnk ajánlása

 

A teszt alapján nyugodtan állíthatom nem véletlen, hogy az Essence III az ASUS legjobb terméke és ez a véleményem nemcsak a specifikáció olvasása közben született, erről a meghallgatás is egyértelműen meggyőzött. A hangminőség, a használhatóság, a sokoldalúság, valamamint  az igényes kivitel teszi az ASUS Essence III fejhallgató erősítőt és DAC –ot a kategória ajánlott termékévé. ( - )

 

 

 

ASUS ESSENCE III

Ár:

460 000.- Ft

Forgalmazó:

ASUS

Internet:

www.asus.hu

Garancia:

2 év

 

 

Technikai jellemzők

Frekvencia átvitel

10 Hz – 48 000 Hz

(-3dB, 24bit/192kHz bemenet)

Jel/zaj viszony

117 dB

Teljes harmonikus torzítás

0.0005%

Bemenetek

USB 2.0 asszinkron, RCA/AES/EBU/opt/Koax

Kimenetek

Szimmetrikus XLR: 4 Vrms (Vp-p)

Vonal kimenet (RCA, 3.5): 2 Vrms (Vp-p)

Fejhallgató kimenet: 7 Vrms (Vp-p )

Kiegyensúlyozott fejhallgató kimenet: 7 Vrms (Vp-p)

Audio Processor:

C-Media 6632A nagy-teljesítményű Sound Processor

(Max. 192kHz/24bit)

Mintavétel és felbontás

Stream (DSD) lejátszás native konverzió:

DSD 64/2.8MHz, DSD 128/5.6MHz

 

Analóg lejátszás mintavétel és felbontás:

44.1K / 48K / 88.2K / 96K / 176.4K / 192KHz 16/24bit

 

S / PDIF digitális bemenet:

44.1K / 48K / 88.2K / 96K / 176.4K / 192KHz 16/24bit

 

ASIO 2.2 Driver Support:

44.1K / 48K / 88.2K / 96K / 176.4K / 192KHz 16/24bit

Operációs rendszer

Windows ® 8 32bit/64bit
Windows ® 7, 32bit/64bit
Windows ® XP, 32bit/64bit
Mac OS X

Méretek

322×228×71 mm

 

 

Tesztértékelés

Hangzás:

95

Zenei részletek bemutatása:

95

Térleképzés:

90

Dinamika / életszerűség:

95

Hangminőség (átlag):

94

 


Kidolgozás:

90

Kinézet:

70

Kezelhetőség / üzembehelyezés:

85

Gyakorlati értékelés (átlag):

82

 

 

Tesztösszesítő

Hang:

94

Általános:

82

Végeredmény:

88

Ár/érték arány: 8,8
Értékelés: Nagyon jó

 

 

Röviden és velősen

plus-4-16.gif  Nagyon jó hangminőség

plus-4-16.gif  Univerzális felhasználhatóság

plus-4-16.gif  Magas minőségű alkatrészek

minus-4-16.gif  dizájn

 

.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.317117 másodperc.