Sztereó MagazinAudio Note Conqueror - A SZELÍD ERŐ

Sztereó Magazin | 2017. Március 03., Péntek 17:00

Az árlista alján alig találni triódás végfokot, és ha leszámítjuk a Meishut, amiben szintén a legendás csőtípus dolgozik, és amely köztudomásúlag Qvortrup egyik kedvence, nem sok mindent találunk.


Bevezető gondolatok


Érdekes, hogy ugyanebből a csőből mennyi mindent ki lehet kihozni hangzásban. Annak idején egyébként az Audio Note is erre a vákuumcsőre építette fel a renoméját és hát most sem csalódunk, ha az egyik “legkisebb” 300B-t meghallgatjuk. (Még egy P3 kéne, hogy teljesen képben legyek.)
Nem nehéz kitalálni, miért. A 8 watt már bőven elegendő arra, hogy a márkán belül választva megfelelő hangerőt és dinamikát kapjunk, sőt ereje is lesz, ami szerintem cseppet sem meglepő, de azért leírom.
Ráadásul a 300B egy sokkal könnyebben érthető, hangzását tekintve szélesebb réteg által keresett és elfogadott módon szól, és sokkal közelebb esik a tranzisztoros elektronikák világához is, mint mondjuk egy 45-ös, amihez azért le kell vetkőzni a PrAT-on iskolázott előítéleteket. Ugyanakkor megvan benne a 300B jellegzetes hajtása és ereje is, ami szélesebb zenei merítést tesz lehetővé. Magyarul 10-ből 8 hifista ezt fogja jobbnak hallani mondjuk egy 2A3-hoz képest, főként, ha nem hallott még igazán komoly, ezüsttel tekercselt trafójú rendszert, mert akkor meg a Vindicatort. Meg egyébként is, a középsáv áttetsző tisztasága, amiért ez a cső legendás lett, na meg a felbontása, eleve leveszi a lábáról a gitáron prüntyögő énekeslányokkal demózó hobbisták igen nagy hányadát.

 

AN-CONQUERER-2-1-e1482413971873.jpg

 

Ettől függetlenül és a 300B legendája mellé a kézzel fogható előnyök között sokkal fontosabb az igazi fun faktor, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy nehezebb zenéből kibányássza és felmutassa az erősítő a lényeget, és ne egy steril, herélt hangzás legyen a végeredmény. De kell még elég sok minden más is, ideértve leginkább a felhasznált anyagokat, és azok összehangolását, amire jó sok idő rámegy, na meg jó sok pénz, ha mondjuk ezt magunk akarjuk megépíteni. Amíg mondjuk a Vindicatorban már EI vasmagos trafók kellenek, hogy a maga 2 wattos optimális teljesítményét kiaknázhassuk, addig a Conqueror simán elvan egy jó minőségű E vasmagokkal. A DIY körökben elterjedt, ámde téves nézet szerint az eredeti kapcsolások koppintása, majd azok megépítése a piacon található jobb alkatrészekkel már elegendő ahhoz, hogy megközelítsük, adott esetben meghaladjuk a minta példányt. Sajnos nem. A rendelkezésre álló alaktrészek és az azok közötti eltérések, valamint kimenő és táptrafók reprodukálhatatlanok. Az így a kapott végtermék általában csak felépítését tekintve ugyanaz, a hangja többnyire nem nagyon hasonlít az eredetire. Sajnos éppen azokban a paraméterekben vannak hiányosságok, amiért az ember a high-endet veszi.  

 

 

Lépjünk közelebb

 

A Conqueror kapcsolástechnikáját tekintve “egyszerű”, és kevésbé kényes, mint mondjuk a mellette árban és kvázi paraméterekben szinte egyforma Vindicator. Kettejük hangzása is más, amíg a Conqueror a lendületet és a szikár, de kemény attackokat tudja, addig a Vindicator inkább semleges, meleg és egy jóval nyugodtabb hangzást hoz. A tisztaságot is másként kell esetükben érteni.

 

1301649186134897440.jpg

 

A 300B-nek jól áll a réz, ott domborodik ki, hogy mekkora hajtás, milyen ritmus van benne.
Ez a Conqueror egy AZ3-mal volt igen nagy barátságban, nem volt rossz párosítás, lévén egy tölcséres hangfal egészen jól kihozza a 300B jó tulajdonságait, úgy is mint ritmus és az erő, na meg a dinamika finom együttjátéka. Ez ömagában sem csekély, de nem ezért tűnt fel, hanem annak okán, mert a bővérű előadás mellett még a mélységben is villantott. Ez az a hangzás, amire sokáig azt mondták, hogy fel kell nőni hozzá. Mármint olyan értelemben, hogy egy nehezebb zenei darabokat is képes legyen élvezetesen interpretálni, mégpedig zavaró torzítások és mindenféle felrakódások nélkül.
Nem is olyan nagyon régen volt ennek, ha nem is nagy, de azért valamennyi reputációja, még több rajongója, és ezek a rajongók egyre-másra fedezték fel maguknak a tényt, hogy egy komolyabb torzításon átesett zene is képes megérinteni, ha jó a lejátszó berendezés. Azokban az időkben egy ilyen hangért azonban sokkal többet kellett fizetni, és több volt a ködösítés is, meg minden ami ezzel jár: kereskedők istenítése, markting habosítás, ésatöbbi.

 

1301649187032791880.jpg

 

Pedig itt van, kézközelben, hogy úgy mondjam. Nagyon fel sem kell fedezni.

Már Level3 egyébként, de ide nem kell feltétlenül az E-k nagyvonalúsága, és a mikrodinamikai nagyító effektus sem, hiszen kraft van bőven. És az ezüstök fényével sem kell szinesíteni a hangzást, meg különösebb köröket futni, maximum egy kettős kábelezés és némi odafigyelés a front endre, és gyomorszájig hatoló mélységgel nyitja fel a felvételeket. A 300B hozza a keményebb, morcosabb és erőteljes formáját. Ennek a “hangnak” az egyik lehetséges végállomása a P4, amihez viszont komoly előfok is kell, meg komolyabb kábelek is, plusz mindent meg fog mutatni, ami előtte van. Az is érdekes egyébként, hogy a Kegonok mennyire máshogy szólnak, pedig az is 300B. Meg az is, hogy Andy Grove inkább Kegon, míg Qvortrup inkább P4 párti. Pedig rocker mind a kettő. Megjegyzem, a P4-el jobban jársz, több marad a zsebedben, a Kegonhoz elég jól el kell ereszteni a nadrágszíjat. (Uh, de szép magyarsággal szólt ez a mondat!)  De ez nem ide tartozik.

És ami még meglepő: a Conqueror realista, és teljesen jól lehet vele hifizni is, aki ezt magáénak érzi, élvezkedhet is, mert sokkal érzékenyebben reagál egy-egy alátét cserére, vagy hangfalpozícióra, mint más erősítők. Így az ilyen irányú igények is gyorsan kielégíthetőek, noha szerintem ennek az égvilágon semmi köze a zene hallgatáshoz, pláne a kultúrához, de mindegy. Érdekes, hogy a sima M1 keményebben hajtja, mint az M2, ami kicsit tompít, kicsit lekerekít, kicsit visszavesz az erejéből, megemelve a hangzást. Viszont nyit is rajta, mutatva, merre van az irány felfele. A Conqueror még az M3-at is elbírja, mert tud annyi keménységet felmutatni, ami kiegyenlíti az M3 finomságokban tobzódó, alapvetően lágy hangját. A Vindicator itt már csak az ezüstökkel van jóban, mert kissé sötétbe hajlik a hangja, és hajlamos a felpuhulásra is, főleg az orosz és NOS csövekkel, amelyek között sok az álmatag és révedő hangzású.
Az M1 meg csak simán beletolja az arcodba, hogy ez van, eszed, nem eszed – és ez tud elég jó lenni. M1 mindenevő, klasszikusokon hajszálnyi lemaradással, nincs akkora szíve, mint az M2-nek és ez utóbbi színesebb is. Viszont nagyon egyben vannak a Conquerorral, az M1 szinte tolja maga előtt a hangot. Húsos és véres, szinte szó szerint. A 300B-ben az a jó, hogy egy kicsit kurva. Mindent megtesz, de aztán megkéri az árát, olyan, mint egy jó kis bevadulós koncert, ahol nincs időd élvezkedni, azonnal magával ragad, és már csak azt veszed észre, hogy jól megizzadtál és mindenki vigyorog, a színpadon meg belekezdenek egy úgy nevezett lassú számba.

 

 

Meghallgattuk


Na de hadd mondjak pár konkrétumot is. Feldobtam – magamhoz képest szeliden – a korai Erik Truffazt lemezt, Bendig New Corner, amit dedikáltattam is, és az aláírás közben Truffaz viccesen mutatta a belső borítón lévő fotót, hogy nézzem meg mennyire be voltak szívva, tök kicsik a szemei. És tényleg! Ehhez képest úgy fúj, mint egy gép, ráadásul a ritmus szekció is erős. A basszus előrébb van keverve, ez normális, amikor a lemez készült, a nu jazz éra éppen tetőzött, a jazz lemezek fele kacérkodott az elektronikával és annak hangzásával.
A lábdob eszményi, a pergő beütések szinte foghatóak. Példaképpen feltettem az új lemezét, mégis, mi lesz. Hát, a sound még ugyanaz, de már csökkentett habzású verzióban, kicsit fáradtabb, enerváltabb, pedig itt lehet, hogy tiszta volt. A Torres lemezen tapintható a feszültség, az első komolyabb belépéskor egyből benne vagy a közepében, érezni a dühöt és a keserűséget, úgy hullámzik a hang, ahogy a zene megkívánja.  
Gyors és feszes, erős attackokkal, sokkoló lábdob, és a gitár torzító tényleg karcol, valóban fáj, érted: kaparja a mellkasod. Ezen a rendszeren nem fog minden lemez nagyon jól szólni, mert semmit nem takargat, és szépen kijön a szépelgés a szép helyett, a mesterkéltség a természetesség helyett, a keverési hibák, a rendes keverés helyett, stb.

 

1301649189470215629.jpg

 

Bernsteinről is van egy jó kis anekdota, amikor itt volt a Zeneakadémián vendég karmesterként és próbáltak egy darabot. Bejött az üstdobos, Bernstein beintette. Majd egyből meg is álltak. Nem hallom, mondja Bernstein, újra. Az üstdobos kétszer olyan hangosan ütött. Megint megálltak. Nem hallom, mondja Bernstein. Újra beintett, az üstdobos rábaszott egy akkorát, hogy majdnem beszakadt a bőr. Kicsit jobb, mondta Bernstein.

 

 

Összegzésféle


Na kb. így szól a Conqueror is az AZ3-mal. Meg is hallgattam egyből a Mahler VIII-ast Bernstein-nel is, meg Kubelikkel is. Teljes őrjöngés volt mindkettő. Ráadásul jó hosszú, de ez utóbbi nem tűnt fel. Az elektronika úgy szól rajta, hogy lebeg a membrán. Szinte látod, ahogy nyúlik a membránszél, jó mély és erőteljes a basszusa.

 


Ajánlás


Öröm vele élni. Felráz, felkavar és megszólít. Ja és képes vagy vele ugyanazt a lemezt kétszer lenyomni, mert mindig beránt. Mondom, 300B, de semmi para, annak viszont elég jó. Nálam nem lesz paradigma váltás, mert a 2A3 meg másért jó, de simán tudnék ezzel a rendszerrel együtt élni, noha elég sokat toltam bele a sajátomba. Mit is szoktak ilyenkor írni? Best Buy, vagy ez még csak ajánlott vétel? Nem tudom, engem sohasem vonzott igazán a hifizés matatós része, kicsit mindig is túlkompenzálásnak éreztem azzal együtt, hogy ezzel menőzni jó nagy bénaság. A Conqueror-ral ezt is lehet csinálni, aki szereti, tőlem eljátszogathat vele. Zenére viszont tökéletes. Arra készüljön mindenki, aki ilyenre vágyik, hogy eléggé megszűri a gyűjteményt. De ez a dolog ezzel jár, ugye, a mágikus: zenehallgatásra bíztat kitétel. Jó móka volt, férfimunka a javából. (Veress Attila)

További információk:


www.audionote.eu

 

 

 

( x )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.302702 másodperc.