Audioengine D3 DAC Egyszerű és jó hangot rejt

| 2015. November 11., Szerda 13:00

Az Audioengine, a D3 Premium 24-Bit USB DAC megalkotásával sokak vágyának tett eleget azzal, hogy ha PC-hez vagy laptophoz csatlakoztatva jelentősen javul az általuk nyújtott zenei élmény

Audioengine D3 Premium 24-Bit DAC

 

Az ára megegyezik egy minőségi fej-vagy fülhallgató árával, bár aki egy USB DAC megvásárlására adja a fejét, annak már valószínűleg van egy jó felhallgatója. A D3 a számítógép fejhallgató kimenetét megkerüli és az USB kimenetet használva nyújt jobb hangminőséget. A magas felbontású audio fájlokat teljes hanghűséggel képes visszajátszani.

D3.jpg

Dizájn

A D3 egy alumínium színű, szálcsiszolt felületű USB stick, egy 3,5 mm-es kisjack aljzattal a végében. Ide lehet csatlakoztatni a fejhallgatót, vagy bármilyen más audio eszközt. A csatlakoztatási problémák elkerülése végett a csomag tartalmaz egy 3,5mm-6,3mm-es kisjack-nagyjack átalakítót, ami kibővíti a csatlakozási lehetőségeket. A felső oldalon két LED indikátor van. Az egyik jelzi, ha a kis készülék feszültség alatt van, a másik pedig akkor világít, ha magas felbontású fájl kerül lejátszásra. A 44,1kHz/48kHz mintavételi frekvenciáknál nem, a 88,2kHz/96kHz frekvenciáknál kék fénnyel világít. A 24bit és 96kHz alatt mintavételezett audiót 24bites 96kHz-es frekvenciára konvertálja a lejátszáshoz, hogy ezzel csökkentse a zajt és javítsa a lejátszás minőségét. Képes lejátszani a 188,2kHz-es és a 192kHz-es frekvenciával mintavételezett fájlokat is, de ezeket újra-mintavételezi és 96kHz-re. A beépített fejhallgató erősítő nagyon jó minőségű, frekvencia menete 10Hz-25kHz-ig  +/-0,5dB határok között van. Jel/zaj viszonya az egyenáram és 20kHz között több mint 110dB. A csatlakoztatható fejhallgatók impedanciája 12 ohm és 10k ohm között lehet, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen közhasználatú aszimmetrikus bemenetű audio-eszközre rákapcsolható. A legnagyobb leadott kimeneti feszültsége 2.0V RMS ami bőven elegendő bármilyen vonalszintű bemenet meghajtásához.

 

D3-tech-banner.jpg

 

Gyakorlat

Miután az Audioengine D3 plug-and-play, szoftver nem szükséges hozzá, csak be kell dugni az USB aljzatba, és egy pillanat múlva üzemkész. Az előfordulhat, hogy az alapértelmezett lejátszót át kell állítani USB audio eszközre. Így jártam Windows 7-nél Winamp-ot használva, de erre nem volt szükség a Windows 8-nál. Mac-nél is át kell kapcsolni a kimenetet a beépített hangszóróról a D3-ra.

 

 

A hang

A meghallgatást napokon keresztül egy Audio-Technica  M40 és egy Sennheiser HD595 fejhallgatóval végeztem. Összehasonlítva a számítógép alaplapi hangkártyájával szemben azonnal feltűnő, a sokkal világosabb, áttetszőbb, és torzítás mentes hang. Az alapzaj megszűnt (már az ami a felvételen nincs rajta). Az egyszerű audio CD-k is jobban szólnak. A magasak simábbak, fényesebbek, de ez nem azt jelenti, hogy megbomlott volna a spektrális egyensúly, épp ellenkezőleg, minden a helyére került. A HD felbontású zenék jobb minőségét a szélesebb dinamika tartományt, a teljes átviteli sávban képes közvetíteni a D3. Az alacsony bitrátájú tömörített fájlok meghallgatása során nyilvánvaló kontraszt mutatkozott a jó minőségű felvételek javára. Azt viszont ne gondoljuk, hogy egy olcsóbb fejhallgató hangját fel fogja javítani a D3. Ez nem fog megtörténni, viszont jó fejhallgatóval, jó felvételnél hallani fogjuk a különbséget.

 

 

n0000005_02_zoom650.jpg

 

 

 

Összegzés

Az Audioengine D3 magas minőségű fejhallgató erősítő és digital-analog átalakító képes feljavítani a számítógépes hangrendszerünket. Ha az egyébként jó minőségű fejhallgatónkkal még jobb minőségben akarjuk a zenét hallgatni, a D3-ra számíthatunk. Kár hogy a csomagba a kis- és nagyjack átalakítón kívül nem került be még egy RCA átalakító is, ami méginkább kibővítette volna a kapcsolódási lehetőségeket, hiszen erre az eszköz képes. A használat közben, közepes hangerőnél tapasztalható kismértékű melegedés nem zavaró. Az átlag PC-s zenehallgató egyszerűen, csak bedugja a fejhallgatóját a számítógépe mini-jack kimenetébe, de akinek ennél jobb hang kell, annak ez a kis USB DAC erre megadja a lehetőséget. Ha hosszú időn keresztül használjuk, megszokva a jobb minőséget, és visszaváltunk a régi rendszerre, hiányozni fog a jobb hangzás.

 

(Brindzik József)

 

Audioengine D3

digital-analog átalakító, fejhallgató erősítő

 

Ár:

46.990.-

Forgalmazó:

Pixel Kereskedőház Kft.

Telefon:

(06-1) 321-2909

Internet:

 www.pixel.hu

Garancia:

3 év

 

 

Technikai jellemzők: 

USB átviteli mód

Aszinkron (dual clock)

Frekvenciamenet:

10Hz-25kHz (+/-0,5dB)

Jel zaj arány:

(DC-20kHz)>110dB

Bemeneti bitmélység:

24 bit

Bemeneti mintavételi frekvencia:

                    32kHz-96kHz
                   188,2; 192kHz        újramintavételezve 96kHz-re

Fejhallgató erősítő:

                 LME49726

D/A konverter:

                 AKM4396

Méret:

6,5x2x1 cm (USB csatlakozóval együtt)

 

 

Tesztértékelés: (max.100 adható)

 

Hangzás:

Hangzás:  92

Zenei részletek bemutatása:

94

Dinamika:

92

 

Térleképezés:

90

Végeredmény (átlag): 92

 

Gyakorlati értékelés:

Kidolgozás:  90

Kinézet:

90

Kezelhetőség:

90

Végeredmény (átlag):

90

 

Teszt összesítő:

Hangzás:

92

Gyakorlati értékelés:

90

Végeredmény (átlag):

91

Ár/érték arány: 9,1
Értékelés: Kiváló

 

 

Röviden és velősen 

plus-4-16.gif  Jó hang

plus-4-16.gif  A  lejátszás 96kHz/24bit-re felkonvertálva történik az ennél alacsonyabb rátán mintavételezett fájlok esetében.

plus-4-16.gif  Gyakorlatilag bármilyen audio eszközhöz          kapcsolható

minus-4-16.gif  Lehetne rajta egy hangerő szabályzó is.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.323383 másodperc.