Sztereó MagazinBose SoundSport – TÁRS A SPORTBAN

Sztereó Magazin | 2018. November 06., Kedd 09:00

A több mint 50 éves múlttal rendelkező cég már számos alkalommal nyűgözte le a világot forradalmi fejlesztéseivel. A minőség a Bose esetében kézen fogva jár a modern technológiával. Ezúttal egy igen komoly sport fülhallgatót tettek le az asztalra.

A több mint 50 éves múlttal rendelkező cég már számos alkalommal nyűgözte le a világot forradalmi fejlesztéseivel. A minőség a Bose esetében kézen fogva jár a modern technológiával, ráadásul figyelve napjaink trendjeire és a kellemes designra. Ezúttal egy igen komoly sport fülhallgatót tettek le az asztalra.

 

Mi van a dobozban?


A kellemes, kihajtható, keménytokos csomagolása prémiumhatást kelt, melyben rendezetten, tágasan elhelyezve kapott helyet minden tartozék. A vezetékkel összekötött két füles egy külön tálcában foglal helyet biztonságosan, lötyögés mentesen, alatta pedig csomagolva a töltéshez szükséges USB kábel, a három méretben elérhető lágy gumírozású fül illesztékek és egy szövet hordozó táska, ami karabinerrel a derékszíjhoz, vagy hátizsákokhoz is rögzíthető.

bose soundsport blue.jpg

Fülbe simuló sportosság


A drivert és a technikát magába foglaló ház kialakításával az egyszerűségre törekedtek. Mindenféle bazári díszítőelemtől mentesen, lekerekített formát kapunk egy-egy Bose logóval az oldalsó falakon, és a cseppállóság jegyében kezelőszervek számát is minimalizálták. Egyetlen bekapcsoló gomb található a terméken, valamint két állapotjelző led (töltöttség és bluetooth jelző), és mindez a jobb oldali egységen. A töltést biztosító USB aljzatot is tökéletesen elzárták egy gumiborítással, amin keresztül bő egy óra alatt energiától duzzadóvá varázsolhatjuk a SoundSportot. Az üzemideje csupán hat órában maximalizálódik, ami meglepő, mert a mérete okán talán kicsit többet várnánk tőle (lemerülés esetén nincs alternatíva). Arra is célszerű figyelmet fordítani, hogy ha tartósan nem használjuk a készüléket, akkor kapcsoljuk ki, ugyanis a Bluetooth kapcsolat révén hamar leapaszthatóak az energiacellák.

 

bose-bose-soundsport-wireless-headphones-citron.jpg

 

A fülhallgatókat egy kábel köti össze, amely a nyak mögött zavartalan használatot biztosít, valamint kényelmi szempontokat szolgál, mikor rövid időre eltávolítjuk a hangszórókat a hallójáratainkból, akkor a közelünkben marad, nem veszítjük el őket. Ezen a kábelen kapott helyet egy vezérlőpanel is, ami a telefonos használat esetén headsetként is funkcionálhat a hívások fogadása során. A három gombot tartalmazó egység szintén tökéletesen cseppálló kialakítású, a gombjai pedig masszívak, véletlen elkapcsolás ki van zárva, aktivitásukról érezzük a visszajelzést újbegyünkben. Precízségről és minőségről tanúskodik. A füljárati illesztékek, azaz a StayHear+ Sport névre keresztelt fülbetétek szerencsére több méretben állnak a rendelkezésünkre, számomra a legnagyobb méret biztosította a közel tökéletes élményt.

bose-soundsport-free-orange_4_.png

Sajnos aktívabb mozgás esetében még ezek is hajlamosak voltak a kimozdulásra, pedig a kampós formatervezéssel biztosra veszem, hogy a stabilitáson szerettek volna javítani. A komfortérzetünkön tovább ronthat, ha valamit viselni szeretnénk a fejünkön, ugyanis a méretes házaknak köszönhetően eléggé kiállnak a hallószerveink síkjából a fülesek.

A termék játszi könnyedséggel társítható a különböző NFC-vel vagy Bluetoothal felszerelt termékekhez. Utóbbi hatótávolsága nyílt terepen a 10 métert is elérheti, ezen a távolságon belül hibátlan jeltovábbításra számíthatunk. A gyártó alaposságára és eltökéltségére jellemző, hogy ingyenes mobilalkalmazással, a Bose Connectel további testre szabhatósági és kényelmi funkciókkal is kedveskednek a felhasználóknak.

bose-soundsport-free-colours.png

 

A zenei reprodukció


Sajnos a hangzás tekintetében a megszokott Bose minőségnél valamivel átlagosabb teljesítményt kapunk, amit ha abból a szempontból nézünk, hogy egy wireless sport fülest használunk, máris kedvezőbben fest a végeredmény. Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ebben az árkategóriában találni sokkal komolyabb megszólalást produkáló alternatívát is.

A Bose SoundSport komolyabb hangerőn is képes tisztán szólni, de ilyenkor a finomabb részletek kezdenek elmaradni. Mondjuk, ezt lehet, hogy nem egy testmozgásra kialakított koncepció esetében kellene komolyan vizsgálgatni. Éppen annyi külső zajt enged be a zenei élmények mellett, amennyire szükségünk van a biztonságos szabadtéri használathoz. Minden műfajjal könnyedén megbirkózik, de lágy érzékiséget sehol sem fogunk tapasztalni.

 

boy.png

 

Az elektronikus témában jártas The Prodigy, botrányos Smack My Bitch Up ütemei élesek, az énekhangok tisztán hatolnak az agyunkig, azonban a basszusok eléggé el vannak tunyulva. Hasonló tapasztalatokról számolhatunk be a House és Trance műfajokkal operáló Faithless esetében is, ahol az egyes basszusoknak repeszteniük kellene a dobhártyánkat, mégis csak karistolásról beszélhetünk. Az agresszívebb, keményebb metal viszont sokkal jobban feküdt a Bose SoundSportnak. A Metallica, nagy visszatérő albumáról a Hardwired… to Self-Destructról ezerrel hasítottak a nóták. James Headfield imádnivalóan jellegzetesen karcos, mégis tiszta hangja, képes volt mélyre hatolni az izmos gitártémák és vaskos dob ütemek között. A Dream Theater hangszerelése egyszerre tudott kellemesen megnyugtatóan, és érzelmekben gazdagon szólni a Hollow Yearst hallgatva. Talán azt lehetne mondani, hogy a lassabb tempó egy fokkal jobban áll a készüléknek, mint a pörgős zúzás, utóbbiaknál kicsit mosottabb a megszólalás.

 

sulyemelo.jpg

 

Összegzés


A Bose SoundSport hibátlanul ellátja a feladatát, azonban érezni, hogy erőteljesen dolgoznia kell, már-már kapkodva kapálódzik, hogy többet adjon megszólalásban. Sportoláshoz kellemes kikapcsolódást nyújt, kialakítása pedig szinte a legmostohább körülmények között is lehetővé teszi használatát. Felszereltsége, anyaghasználata a Bose-tól megszokott módon felső kategóriás. Edzéshez, sportoláshoz remek társ, meg fogja tenni, ami tőle telik, már csak rajtunk múlik, hogy sportolás közben mindent kihozzunk magunkból.

 

Ragács András

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.136405 másodperc.