Sztereó MagazinEminent Technology LFT-8B - A Floridai nehézsúlyú

Sztereó Magazin | 2018. Március 01., Csütörtök 14:00

Egy floridai cég, az Eminent Technology zászlóshajójának, az LFT-8b magneto-dinamikus síkmembrános hangsugárzó rendszer kipróbálására nyílt lehetőségünk, a magyarországi forgalmazó, a Totel Audio jóvoltából a cég nagyobbik bemutatótermében.

Az Eminent Technology hangsugárzója rendkívül különleges, egyesíti magában az elektrosztatikus és az elektrodinamikus hangsugárzó rendszerek előnyeit. Hogy ez mit is jelent, most vizsgáljuk meg közelebbről...

 

Felépítés


Az LFT-8b három elemből áll, ebből kettő – a széles-sávú közép és a magas - magneto-dinamikus síkmembrános, egy pedig – a mélysugárzó - hagyományos felépítésű dinamikus hangszóró. A háromutas rendszer keresztezési pontjait nem az általában megszokott frekvenciákra helyezték. A mélysugárzó 180 Hz-ig dolgozik, a középső szélessávú panel a 180 Hz-től 10 kHz-ig terjedő tartományt sugározza le. A kisebb méretű magas-sugárzó a 10 kHz-től 50 kHz-ig tartó frekvencia tartomány átviteléért felelős. A teljes rendszer frekvencia válasza a 25 Hz-től 50kHz-ig terjedő átviteli sávban kiegyenlített, egy átlagos szobában mérve a ± 4 dB-es határok között van, ezért kifejezetten alkalmas a HD (nagy felbontású) felvételek hallgatására is.

A mélyhangszóró átmérője 20 cm. A rendkívül nagy (100 gramm) tömegű membrán, és az igen lágy membrán-felfüggesztés kombinációjának köszönhetően a hangszóró alaprezonanciája 20 Hz. Ezt a hangszórót egy 23 literes zárt dobozba építve elérték, hogy a szélessávú panelhez a lehető legsimábban kapcsolódjon, és a lehető legkisebb legyen a hang színezettségének mértéke.


LFT-8_10.jpg

 

A szerkezet

 

Mindkét síkmembrán panel ugyanolyan szerkezetű, csak méretükben különböznek. Egy 12,7μm (0,5 mil) vastagságú mylar fóliára vékony alumínium fóliát kasíroznak, majd erről - egy számítógép által tervezett mintázat alapján - a nyomtatott áramkörök gyártásánál alkalmazott módszerrel lemaratják a felesleget, így alakítva ki egy „kétdimenziós tekercset”, ami a hagyományos felépítésű hangszóróknál a lengőcsévének felel meg. A membrán állandó, homogén mágneses térben van kifeszítve, amit egymástól optimális távolságban rögzített erős, neodymium mágnes-rudak hoznak létre. Mivel a mylar fólia teljes felületére ki van terítve a „tekercs”, ha áramot kapcsolunk rá, a teljes felület egyszerre mozdul. A membrán igen kis elmozdulásra képes, de mivel a felülete nagy, 813 cm2 (egy átlagos méterű 16 cm átmérőjű hangszóró felülete kb. 200 cm2), ezért az általa létrehozott hangnyomás is nagy. (105 dBSPL/1W/1m)

 

lft8_mozi.jpg

 

A megszólaltatás

 

Az LFT-8b meghajtásához bármilyen hagyományos erősítő megfelel, de minimum 75 wattos kell, hogy legyen. Az LFT-8b alkalmas kettős-kábelezésre (bi-wiring), ezzel lehetőséget nyújtva a mélynyomó egység külön meghajtására. A fázismenet külön figyelmet érdemel, ami 100 Hz és 30 kHz között ±20º -os határok között marad. A rendszer négyszögjel átvitele a hagyományos hangfalakat jóval felülmúlja, mint ahogy az ábrán is látható. Mindezen tulajdonságok együttes eredményeképp a tranziensek átvitele példa nélküli.

 

1abra-LFT-8bFrekvenciavalasz.png

Frekvencia-átviteli diagram, terc-sávonként átlagolva, 1 méter távolságból 1 wattal mérve, pontosan szemből.

 

Mivel síkmembránok oldalirányban kevésbé sugároznak és a mélynyomó zárt kialakítású, nem kényes az elhelyezésre, akár falhoz közel is állítható (kb. 30 cm). A magassugárzó panel szintje három fokozatban, 6 dB-es lépésekben csökkenthető. A hangfalak helyezgetésével és a magassugárzó megfelelő szintre állításával, ki-ki saját ízlésének megfelelően, illetve a szoba akusztikájához állíthatja a rendszert.

 

2abra-Negyszogjelatvitel.jpg

Négyszögjel-átviteli diagram lakószobában mérve, a mikrofon pozíciója frekvenciánként optimalizálva. Legfelül az erősítő kimenetén mérhető meghajtó jel, alatta sorrendben a 100Hz, 500Hz, 1kHz és 5kHz-hez tartozó válasz függvény.

 

Meghallgatás


A meghallgatást zongora zenével kezdtük. Elsőként Michael Petrucciani „Promenade with Duke” című CD-jét hallgattuk meg, majd Yuja Wang „Sonatas & Etudes” című albumával folytattuk. A két CD anyaga merőben más felfogást tükröz. Petrucciani kiváló jazz zongorista, közismert Duke Ellington melódiákat szólaltatott meg. A zongora intim közelségbe, a magas húrok élénk rezonanciáival fűszerezve szólt. Yuja Wang napjaink ünnepelt zongoristája első albumáról Chopin zongora-szonátáit hallgattuk. A Grave-Doppio menydörgés-szerű mélyekkel indul, ami viharosan emelkedik a magasba. Az Eminent Technology LFT-8 megmutatja milyen keményen is tud szólni a zongora, de a halkabb részeknél ugyanazok a húrok bársonyos hangzásúak maradtak. A felvételen jól érzékelhető a hangszer körüli tér. Szinte érezni az előadó és a hallgató közötti levegő tömegét.

 

Az „egyszerűbbtől az összetettebb” felé elv által vezérelve, a következő zene egy zongora hegedű duó volt, Leonidas Kavakostól és Yuja Wangtól. A hegedű elől, rendkívül részletezetten szólt a felvételről. A vonó és a húrok kapcsolatából származó zajok, disszonáns felhangok is jól hallhatóvá váltak. A zongora, térben kissé hátrébb helyezkedik el, de jól érthető, tisztán minden rezdülése hallható.

Mindegyik zongora felvétel különbözött a másiktól, más volt a zongorák hangszíne, másképp helyezték el őket a színpadon és mások voltak az előadóművész stílusjegyei. Az LFT-8 mindezeket megmutatta és jól érezhetővé tette.

 

_DSC1996_3_mod.jpg 

A következő meghallgatott mű az American Baroque régizene együttes előadásában, Telemann „D-dúr Concerto Allegro” tétele volt. A felvétel feltehetően kisebb kápolnában készülhetett, nem túl nagy a zengő tér, de jól érezhető, hogy a zenekart kőfalak veszik körül. A hangszerek jól körvonalazottan szólnak. Figyelemre méltó a vonósok mögött elhelyezett csembaló hangja, melyet – köszönhetően a LFT-8 jó tranziens és magas átvitelének – minden részletében élvezhettünk.

 

A következő felvételen lant kiséret mellett, Julianne Baird énekelte Robert Johnson középkori skót szerző „Come Hither You That Love” című dalát. Itt már nagyobb a tér, ami mélységében is érzékelhető. A szoprán énekesnő és mellette a lantos játéka plasztikusan, a hallgatóság előtt „3D”-ben jelenik meg, szinte megbecsülhetően, hányadik sorban is ülünk. A szimfonikus zenekari felvételeket a Helsinki Philharmonic Orchestra előadásában Sibelius: „Finlandia szvit” c. felvétele képviselte. A mű rézfúvós crescendoval kezdődik, először lágyan, majd egyre keményebben szól, egészen a fortissimoig. A tér megnyílik, a koncert terem faláról visszaverődő hangok a teljes színpadot láttatják. A nagyzenekar részletgazdagon, dinamikusan szólt.

 

LFT-8 panel.png

 

Jöjjön végre a rock...

 

Ezek után Eric Clapton 1999-évi válogatás lemezével a Best of Eric Clapton-nal váltottunk a könnyebb műfajra. A CD első száma a „Blue Eyes Blue” fantasztikus élettel szólalt meg. A Claptonra jellemző gitárok csilingelnek, az ütők dinamikusak, Clapton hangja közel, kristálytisztán és csodálatos lágysággal szólalt meg. Sting „The Brand of New Day” című albumának „A Thousand Years” című száma, organikus elektronikus szövetében elképesztő mélyek szólaltak meg, és az LTF-8 mélynyomója rendkívül mélyre, kb. egy oktávval mélyebbre megy le, mint egy átlagos hangfal! A mélyeket a testünkkel is érezzük.

Egyik kedvencem Prince „The Vault…” című albuma, lüktető funky zene. Annak ellenére, hogy attraktívak a mélyek, a basszus mindvégig jól megfogott marad. Az ütősök, perkák dinamikusak, ritmikusak, feszesek, ahogy csak egy igen gyors hangfalon lehetséges.

 

LFT-8_11.jpg

 

Összefoglalás


Az LTF-8b széles spektrumban kiegyenlítetten, melegen szól. A hang nem a síkmembrános sugárzók hangjára hasonlít, hanem inkább egy nagyon jó hagyományos hangsugárzó jellemzőit véljük felfedezni. Minden tisztán, torzítás nélkül szól. Nem a hangszórókat halljuk, hanem a hangszórók közötti térből jön elő a zene. A sztereó image széles és mély, ugyanakkor konkrét, ami a kivételes fázistorzítás-mentes átvitelnek köszönhető. A gyors tranziensek vitalitással töltik meg a zenét. Minden műfaj jól szól rajta, de igazán a klasszikus zenében és a jazzben mutatja meg mit tud. A széles frekvencia átvitel a nagyfelbontású felvételek hallgatására is alkalmassá teszi. Mivel kivételesen mélyre tud menni és széles a dinamika tartománya, mélynyomó nélkül is használható házimozi hangrendszerben, az effektek kiválóan érvényesülnek.

 

lft-8_7 uj.jpg  lft_8_4 uj.jpg 


Az LFT-8b -hoz nem kell különleges erősítő, nem igényel nagyfeszültségű táplálást sem. Az ára alatta van a hasonló színvonalú audiofil hangrendszerekének.

A hangfalak körül erős mágneses tér van, az arra érzékeny eszközeinkre figyelemmel kell lenni!

A hangfalakat nagy méretük és a biztonságos szállítás miatt a gyártó szétszedve szállítja, az összeszerelésüket – útmutató alapján – a vevőnek kell elvégezni, amiben a magyar forgalmazó Totel Szerviz kft. készséggel segít.

 

Brindzik József

 

 A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!
 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.152339 másodperc.