Sztereó MagazinFOCAL CLEAR FEJHALLGATÓ - HALLGATNI ARANY

Sztereó Magazin | 2018. Július 13., Péntek 08:00

A fejhallgatók piaca folyamatosan növekszik, így nem csoda, hogy számos új szereplővel találkozhatunk ezen a színtéren. Ezek egyike a Focal márka, mely 2016-ban lépett be a high-end fejhallgatók piacára.

A fejhallgatók piaca folyamatosan növekszik - egyes becslések szerint 2023-ra még az évi 20 milliárd dolláros bevételt is meg fogja haladni - így nem csoda, hogy számos új szereplővel találkozhatunk ezen a színtéren. Ezek egyike a Focal márka, mely 2016-ban lépett be a high-end fejhallgatók piacára.

A Clear fantázianevet viseli a Focal legújabb prémium kategóriás fejhallgatója, mely a sikeres elődök, az Elear és az Utopia nyomán született, figyelembe véve mind a vásárlók visszajelzéseit, mind pedig piackutatások eredményeit.

claer-in-case-on-clear--e1511284828140.png
A Cleart gyártója kivételesen hasznos kiegészítőkkel látta el, úgymint egy csinos hordozótáska és minden olyan kábel, amire szükségünk lehet.

 

 

A forma és tartalom


A Clear árazásával az Elear és az Utopia között helyezkedik el, azonban több hasonlóságot mutat az Elear típussal, hiszen külsejét tekintve szinte teljesen megegyezik vele. Feltűnő különbség viszont a Clear karakteres ezüst színe: a bőr és perforált mikroszálas borítású fejhallgató pánt, a fülkagylót tartó alumínium villa, a hálószerű külső borítással rendelkező kagylók, de még a fülpárnák is mind, az ezüst különböző árnyalataiban pompáznak. Ez az üdítően új megjelenés véleményünk szerint kellően illik is a Focal márka újonc státuszához a high-end fejhallgatók világában.

A Clear, az Elear típussal megegyező, 40 mm-es alumínium és magnézium ötvözetből készült M-alakú dóm hangszórókat kapott, azonban egy fontos módosítással. Az Elear réz-alumínium lengőtekercse helyett a Clear tisztán réz lengőtekerccsel rendelkezik, mely állítólag erősebb mágneses mezőt produkál, és azt eredményezi, hogy a driver a kapott jelet még élethűbben reprodukálja.

focalclears1.jpg

A Focal Clear feltűnő ezüstszínű borítást kapott.

 

A másik lényeges különbség a Clear és az Elear között a fülpárnákban rejlik. Az új szín mellett a Clear fülpárnái olyan perforációval rendelkeznek, melyek nagyobb nyitottságérzetet nyújtanak. Lyukacsos kialakítású kagylóival a Clear az egyik „legnyitottabb” fejhallgató, mellyel ezidáig találkoztunk. Feltéve a Cleart egyáltalán nem tapasztaltuk, hogy a környezet hangjait csillapította volna, mindent tökéletesen hallottunk magunk körül.

Az utolsó lényeges különbséget pedig a fejhallgató kiegészítői között találjuk. A Focal ebben a tekintetben láthatóan adott a vásárlói véleményekre, hiszen a Clearhez egy praktikus, kemény hordozótokot, illetve három különböző kábelt csomagolt: egy rövidebb 1,2 métereset, melynek végén 3,5 mm-es jack csatlakozó található, és két darab 3 méter hosszú kábelt, melyek egy 4 pólusú XLR, illetve egy 6,35 mm-es jack dugóban végződnek. A Focal ezenkívül egy 3,5 mm / 6,35 mm átalakítót is mellékel a Clearhez. Összehasonlításképpen az Elearhoz és az Utopia-hoz csupán egyetlen 3 m-es kábel tartozik egy 6,35 mm-es csatlakozóval a végén.

focalclear4.jpg

A Clear egy remek ár-érték arányú referencia szintű fejhallgató.

 

Meghallgatás


Hangzás tekintetében a Clear rendkívül kiegyensúlyozott. Nyitott kialakítású dinamikus fejhallgató létére a basszus tartomány megfelelően mélyről indul, a hangok tisztán elkülönülnek, a középtartományokba történő átszivárgás nélkül. A közepek egyenletesek és konkrétak, így az ének és az olyan hangszerek, mint a gitár vagy a zongora, kellően hallhatók. A magastartományok is a helyükön vannak, arányuk jól adagolt, sehol sem túlzottan élesek, fényesen és levegősen szólalnak meg. A hangtér is rendben van, azonban nem olyan lenyűgözően széles, mint a Sennheiser HD 800 és 800 S esetében. Összességében a Clear által nyújtott hangzás rendkívül kiegyensúlyozott és koherens.

clearfacalful.jpg

 

Kiemelkedő teljesítménye ellenére a Focal Clearben, szubjektív véleményünk szerint, a basszus lehetne kicsit ütősebb, így a hangzás is egy kicsit testesebb lenne. Noha a tonalitása összességében jó, úgy éreztük, pontossága egyúttal azt is jelenti, hogy a hangzás kicsit hideg és szigorú. A Clear hűen visszaadja az audiojelet, de ennek az a hátulütője, hogy megszólalása kevéssé karakteres, és nem szól annyira izgalmasan és hívogatóan, mint néhány riválisa ebben az árkategóriában. A Clear ennélfogva leginkább azokat a zenekedvelőket fogja boldoggá tenni, akik olyan fejhallgatót keresnek, mely a zenét pontosan és valósághűen adja vissza.

 

Focal Clear.jpg

 

Értékelés


Jelenleg itthon a 450-500 ezer forintos kiskereskedelmi árával a Clear drága fejhallgatónak számit, azonban az általa nyújtott teljesítmény és a hozzá járó kiegészítők indokolják az árat, így jó választás lehet mindazon audiofilek számára, akik neutrális és kiegyensúlyozott hangzásra vágynak.

 

Markovits Tamás

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.127336 másodperc.