Sztereó MagazinHány fülesre van szüksége egy embernek?

Sztereó Magazin | 2017. Február 28., Kedd 14:00

A körülmények nagyban befolyásolják a választ. A fej- és fülhallgatók kínálata ma már vitán felül óriási, amelyek között hatalmas eltérések fedezhetők fel. Ha feltesszük a kérdést, hogy egy embernek hány ilyen eszközre van szüksége, nem is lehet egyértelmű választ adni. Még akkor sem, ha a kört leszűkítjük csak a fejhallgatókra.


Fejhallgatók

 

A cél értelemszerűen az, hogy a lehető legjobb hangminőséget érhessük el, azonban ez nem pusztán attól függ, hogy milyen teljesítményt nyújt egy eszköz. Alapvetően ugyanis mindent a külső körülmények határoznak meg, Illetve egészen pontosan az, hogy az a környezet mennyire csendes, ahol a fejhallgatót használnánk. Amennyiben szinte teljesen sikerül  kiszűrni a zajokat (a maximális, tökéletes csend elérése gyakorlatilag elérhetetlen, ehhez egy tökéletesen szigetelt stúdiószobára volna szükség, mert még egy barlang mélyén, a föld alatt is van valamennyi zaj), akkor kétségkívül a legjobb megoldást egy nyitott rendszerű készülék jelenti.

 

 

utopia-earcup.jpg

Ezek nem szigeteltek, ami egyrészt azt jelenti, hogy "kifelé" is megközelítőleg olyan hangerőt produkálnak, mint a fül irányába. Emellett ezek rendkívül tiszta, tág, nyitott hangzást, és olyan élményt nyújtanak, ami a leginkább megközelíti azt amit az ember a valóságban hall. Tehát azt, amit egy koncerten hallhatunk, vagy azt, amit a stúdióban a zenészek, hangmérnökök és a producerek megálmodtak. Mivel a lehető legjobb hangminőség érhető el az ilyen típusú eszközökkel, ezért nem véletlen, hogy a prémium kategóriás modellek között is rengeteg a nyitott kialakítású fejhallgató. Ezeknél a gyártók hagyományosan odafigyelnek a minőségi anyagok használatára is, így kívül-belül a csúcsminőséget kínáló megoldások is előfordulnak ebben a termékkategóriában.

 

 

Zajszűrés

 

Amennyiben a külső körülmények nem tökéletesek, azaz némi elkerülhetetlen zajjal számolni kell, akkor jöhetnek szóba az úgynevezett zárt fejhallgatók.

 

noise cancelling.jpg

Ezek kisebb-nagyobb mértékben izolálják a felhasználót a külső tértől, azaz csökkentik a fülbe jutó, nem kívánatos zaj mennyiségét. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen zárt eszközök kialakítása eltérő lehet. Akadnak olyan fejhallgatók, amelyek tökéletesen elzárnak a külvilágtól, és az erős zajoktól is megkímélnek, viszont ennek ára van: A fülpárnák anyaga ilyenkor minden esetben bőr, műbőr vagy valamilyen egyéb, tömör műanyag, és a párna szorosan rásimul a fülre. Ez pedig sokaknak kevésbé komfortos, és főleg hosszú távon kényelmetlen is lehet. A zárt fejhallgatóknál fel szokták hívni a figyelmet az esetleges halláskárosodásra is, ilyen szempontból ezek veszélyesebbek, mint a nyitott rokonaik.

 

Sennheiser 550 noise cancell..jpg

A zárt modellek között megtalálhatóak az aktív zajszűrő rendszerekkel ellátott modellek is. Ezeket felszerelték egy olyan technológiával, amely beépített mikrofonja révén elemzi a készülékházon átjutó zörejeket, ellentétes fázisú "hangokat" bocsát ki magából, így azokat kioltja. Sokan szeretik az aktív zajszűrős megoldásokat, viszont a "hifi őrültek" vagy "audiofilek" között nagy arányban fordulnak elő azok, akik szentségtörésnek tartják ezt. Egészen egyszerűen azért, mert úgy gondolják, hogy a hang minőségére rossz hatással van egy ilyen integrált technológia, amely zavart okoz a fejhallgatók működésében.

 

bose-1-5.jpg

Ráadásul az aktív zajszűrős eljárásnak energiára van szüksége, amit a legtöbbször akkumulátorokkal oldanak meg, ez pedig értelemszerűen plusz súlyt és költséget jelent. Tessék választani!

(somfai)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.136022 másodperc.