Sztereó MagazinHarman/Kardon Citation 500 - Okosotthonba okoshangfal

Sztereó Magazin | 2018. Szeptember 28., Péntek 07:00

Az okosotthon megoldások már évek óta terjednek, eddig jellemzően a fűtés, klimatizálás vagy más automatizálások volt a csapásirány. Napjainkban már a szórakoztatóelektronika is beépül az intelligens-otthon rendszerekbe.

 

Az okosotthon megoldások közös jellemzője a mobilokra telepített alkalmazások, melyekkel szabályozhatjuk az lakásunk, irodánk hőmérsékletét, világítását, mozgathatjuk a redőnyöket, függönyöket. Ugyanakkor a szórakoztató elektronika is kialakította a hasonló elveken alapuló megoldásait.

 

Google Home


Ebből nem maradhatott ki a Google sem, nem nézték zsebre tett kézzel az Apple vagy az Amazon nyomulását, létrehozták a Google Home-ot, az android-alapú környezet. A Google Home számtalan funkciója közül az egyik a hangrendszerek irányítása, de nem egyedi appokkal történik az irányítás, hanem az Android környezetbe illeszthetjük a hangeszközünket.

 

Okos_hangfal_a_Harman_KardontĂłl-kĂŠp3.jpg

 

Harman Kardon Citation


A neves amerikai gyártó a legújabb hangsugárzó sorozatával ezt a vonalat célozta meg! Már a névválasztás is remek, felidézi a cég fél évszázaddal ezelőtti erősítőit, például az1959-es történelmi csöves végerősítőjüket, a Citation II-est. A 2018-as Citation hangsugárzócsalád méltó (név) utódja a 60 évvel ezelőtti termékeknek, csodálatos formatervezés, minőségi kialakítás párosul a remek hangminőséggel.

A Harman Kardon Citation család komplett hangrendszerek kialakítását teszi lehetővé, van álló hangsugárzó (Tower), soundbar (Bar), mélynyomó (Sub) és sourround modell a sorozatban, míg a számmal jelzettek (One, 100, 300, 500) a szobahangszórók kategóriájába tartoznak. A családhoz tartozik még egy hub is, ez több hangszóró vezetéknélküli kapcsolatát könnyíti meg.

A sorozat vezetéknélküli működésre képesek a Google Home applikációval, és természetesen ez az Apple eszközökhöz is elérhető! A Google Home megoldás azonban nem azonos a napjainkban elterjedt Bluetooth rendszerekkel, itt nincs külön dedikált alkalmazás, hanem az okoseszközök szabványos szolgáltatásait kell használnunk a hangszóróinkhoz is.

 

516713-harman-kardon-citation-500.jpg

 

Harman kardon Citation 500 telepítése


A telepítési és működési folyamatot a Citation család legnagyobb szobahangszóróján, az 500-ason keresztül mutatjuk be.

A legnagyobb jelző nem túlzás, a dobozban egy közepes méretű, de roppant nehéz hangsugárzó lapult. Kicsomagolását követően az első, ami feltűnik, hogy gyakorlatilag semmi nincs az egyébként nagyon szép, szövetborítású készüléken. A felfelé keskenyedő, legömbölyített „hasáb” tetején egy apró kijelző és érintés vezérelt hangerőszabályozó (jel), hátul pedig a tápcsatlakozó, egy reset-gomb és egy szervizport fedezhető fel. A táphálózathoz kapcsolást követően a kijelzőn szép grafika jelenik meg, angol nyelven elhangzik a tájékoztatás, hogy válasszunk nyelvet, majd felszólít bennünket a hangsugárzó a vezetéknélküli kapcsolat létrehozására.

A telepítés innen átkerül a mobileszközünk operációs rendszeréhez! Akik korábban nem használtak Google Home kapcsolatot, azoknak van bőven teendőjük. Elsőként a Google Home applikációt kell letölteni és telepíteni, ez valójában az operációs rendszert bővíti ki. Ha ez megvan, a konfigurációs résznél (nem a Harman-nál hanem az Androidnál) meg kell keresnünk a hangsugárzós fejezetet, majd ott megkerestetni a Citation-t. Szerencsére gyorsan zajlik a folyamat, nem kell a wifi hálózatba sem beléptetni a Harman-t (szemben a Bluetooth-os eszközökkel), elég nevet adni számára és máris használatba vehető.

Azért mégsem! Mert csak akkor, ha a mobileszközünkön már korábban telepítettünk valamilyen kliensalkalmazást is… Ha nem, akkor még azok telepítésén és regisztrációin is keresztül kell verekednünk magunkat. Az eszközünkön található zenék vagy videók is felhasználhatók, de netes rádiók, zenetárak kínálatához azok célalkalmazásainak a telepítésére is szükség lesz. A hang viszont csak akkor kerül át a Citation-ra, ha a forrásalkalmazásból azt átirányítjuk rá.

citation.jpg

 

 

Kulcsszó: Chromecast!


A Google saját médiajátszója már sok éve része az Android operációs rendszernek és kiegészítőkkel bármely hordozható és asztali eszköz is kompatibilissé tehető vele. És mivel a Harman Kardon Citation hangsugárzócsaládja Chromecast kompatibilis, a Google Home alkalmazás csak a telepítéshez kell, nem a használathoz.

Az aktuális Chromecast szabvány ráadásul 4K és HDR kompatibilis, a hangrésze pedig 24/96-os felbontású. A Chromecast mellett fontos még a WiSA kompatibilitás és az Androidnak köszönhető hangvezérlés említése is.

How-To-Set-up-Google-Home-Mini-Guide-TA-7.png

Hangpróba


A Citation 500 kipróbálás tehát a telepítést követően kényelmes és egyszerű, hiszen a mobilunkon kell a hallgatni kívánt műsort elindítani és annak a hangját átküldeni a hangsugárzóra. A TuneIn rádiószolgáltatást használtuk, mobilon választottunk, majd a Chromecast ikonra böktünk és a megjelenő céleszközök közül arra a névre, amit a Citation-nak előtte megadtunk.

És megszólalt a zene. Ami nagyon szépen szólt, térhatásról itt nem beszélhetünk, de maga a hangkép nagyon szép, kellemes és nyugodt közép-, illetve a pontos magastartománya mellé telt, dinamikus mélyhangok társulnak. Sok beavatkozásra nincs lehetőség, a hangerőt állíthatjuk, illetve lejátszási listákban lehetséges a léptetés. Érdekes volt a Youtube videók hangját Citation-on hallgatni, miközben a kép a mobilon volt követhető. Ügyelni kell azonban akkor, amikor több Chromecast kompatibilis eszközünk is van a hálózatban, hiszen ha a Youtube filmet az okostévénkre „postázzuk”, akkor a hang is azon szólal meg. Ugyanakkor több hangsugárzó viszont egybeszervezhető, akár 5.1-es hangrendszer is összeállítható ezzel a módszerrel.

 

Harman_Kardon_Citation500_web-1024x731.jpg

 Konklúzió


A Citation 500 hangja nagyon szép, ideális otthonunkban, hiszen a külcsín is remek. A Google Home / Chromecast vonal pedig műszakilag jobb a Bluetooth-osnál, de egyben - a cél-appok hiányában - csökkennek az egyedi lehetőségek. A telepítés is egyszerűbb, viszont feltételezi az Android rendszer ismeretét, mert vajon hányan használják a Google Home-t vagy a Chromecast-ot naponta?

A Harman Kardon Citation hangsugárzó család friss termék, sok kockázatot nem jelent kijelenteni, hogy jól fogadja majd közönség…

 

György György

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.124472 másodperc.