Sztereó MagaziniDSD Black Label - Fekete mágia

Sztereó Magazin | 2017. December 20., Szerda 22:00

Megérkezett tesztelésre szerkesztőségünkbe az iFi Audio micro sorozatának új zászlóshajója az " iDSD Black Label " USB digital-analóg átalakító és fejhallgató erősítő, amivel az iFi mérnökei ismét magasra helyezték a lécet.

Amellett, hogy megtartották az elődök kiváló képességeit, új funkciókkal és lehetőségekkel bővítették a berendezést. Képes az mp3 formátumtól a 512DSD/768PCM/2xDXD formátumokig minden gyakran használt formátum lejátszásra. Új csatlakozó felületekkel látták el, és mindennek tetejébe hordozható lett, és természetesen, mindez nem ment a kiváló – az iFi Audio-tól már megszokott – hangminőség rovására.

 

idsd black labeluj.jpg

 

Korszerű újdonságok

 

A korábbi iFi DAC-okhoz képest számos ponton történt pozitív változás. A DAC digitális jelfeldolgozó egységét upgrade-elték. Az AMR Global Master Timing® femto-precision időzítési rendszert upgrade-elték, tovább csökkentve ezáltal a fázistorzítást és jittert (órajel bizonytalanság). Felülvizsgálták az analóg jelutakat. Finomhangolták a 3D+® és az XBass+® hanghatásokat. A legújabb kimeneti rendszert alkalmazva csökkentették a torzítást. A gyártás során magasminőségű, válogatott alkatrészeket használtak.  A beépített rendkívüli muzikalitásáról híres Burr-Brown chipset-ben megtestesült az összes fontos átalakító technológia.

 

B_iDSD_internal_.jpg

 

Megjelenés és funkciók

 

Az iDSD BL igen elegáns megjelenésű. Az iFi micro sorozat tagjaihoz hasonlóan a jellegzetes "micro" formájú alumínium házba lett építve, de nem ezüst, hanem matt fekete színt kapott. A csatlakozók aranyozottak a feliratok pedig narancsszínűek. Az iFi audio egy csomó kiegészítő csatlakozó eszközt, adaptert, rakott a dobozba, ami kibővíti a csatlakozási lehetőségeinket. Pl. USB A/AF-USB A/AM kábel, ami a számítógéphez való normál csatlakozást teszi lehetővé. Az USB portra a mellékelt USB A-B fordítót használva is csatlakozhatunk. Az USB-n kívül még egy digitális bemenet használható, az S/PDIF, aminek egy kombinált csatlakozója van – RCA (koaxiális kábel) és optikai együtt –, ehhez mellékeltek egy optikai adaptert, amivel normál Toslink (optikai) kábellel kapcsolódhatunk. Természetesen egyidejűleg csak az egyiket használhatjuk. Az analóg bemenetet is használva, különféle mobil eszközeinkkel kapcsolódhatunk egy 3,5 mm-es jack-aljzaton keresztül.

 

ifi-micro-iDSD-black-label.jpg

 

Kimeneti csatlakozások

 

Három féle kimenet van. Egy fejhallgatókimenet, egy S/P DIF coax (RCA), és egy analóg RCA, amivel olyan analóg berendezésekhez kapcsolódhatunk, mint például egy HIFI torony. A harmadik kimenet a "teljesítmény kimenet" fejhallgatóhoz, ami különféle érzékenységű fejhallgatóhoz állítható be, az iMatch háromállású kapcsolóval. Az erősítő nagy hangerőre képes. Ahhoz, hogy az eszközt optimális, számunkra megfelelő hangerőtartományban használjuk – ami attól is függ, hogy milyen érzékenységű a fejhallgatónk – az iMatch kapcsolót ennek megfelelően alkalmazhatjuk. Az kevésbé érzékenyebb fejhallgatókhoz „off” állás, az érzékenyebbekhez a "high- illetve „ultra sensitivity” állás megfelelő.

 

ifi-micro-idsd-black-label_life.jpg

 

Hordozhatóság

 

Külön kiemelném, hogy a iDSD saját, 4800 mAh kapacitású akkumulátorral van ellátva, ami lehetővé teszi, hogy az okostelefonunkon tárolt zenéinket út közben is kiváló minőségben hallgassuk. Elég, ha a telefonunk fejhallgatókimenetét a mellékelt kis 3,5mm-es jack kábellel összekötjük. Ahhoz, hogy a telefont biztonságosan az iDSD-hez rögzítsük a szintén mellékelt szilikon gyűrűt használhatjuk. Az akkumulátor egy közönséges okostelefon töltővel tölthető fel. Három teljesítményszint választható az in-ear monitoroktól a legigényesebb fejre helyezhető fejhallgatókig, ami egyben meghatározza az akkumulátor üzemidejét is, ami „ECO” módban 12 óra, „Normal” módban 9 óra és „Turbo” módban 6óra. A Micro iDSD BL analóg (RCA) kimenetére kétféle módban kerülhet a jel. „Direct” és „Preamplifier” módokban, ami a készülék alján lévő kapcsolóval váltható. „Direct” állásban nem állítható a kimeneti szint, „Preamplifier” állásban, viszont igen.

 

maxresdefault.jpg

 

Meghallgatás


Először had hívjam fel a figyelmet arra, hogy az iFi iDSD BL rendkívüli hangerőre képes. Ezért a gyári ajánlás szerint a „Power mode” kapcsoló „Eco”, a hangerőszabályzó kb. a 9 órás állásban legyen. Innen ki-ki a saját fejhallgatójához hangolhatja a rendszert. CD lejátszóról az optikai beneneten keresztül hajtottam meg az eszközt, a magasfelbontású anyagokat viszont számítógépről az USB bemenetet használtam.

A meghallgatást Sennheiser HD595-ös fejhallgatómmal végeztem. A „Power Mode” kapcsoló rövid próbálgatás után „ECO” a „iE Match” kapcsoló pedig „Ultra Sensitivity” állásba állítottam. A 3D+ effekt fejhallgató esetén a fejünk közepén megszólaló hangokat kissé előrébb helyezi, ugyanakkor kicsit teresebbé teszi hangot a zengő rész hangosabb lesz. Hangszórós lehallgatásnál a szélek hangerejét megemeli, a közép kicsit halkabb lesz.

 

bl2.jpg.f29bad6f041f01d2d0b15b285fe48d91.jpg

 

Az X Bass effekt a mélyhangokat kevésbé visszaadni képes fejhallgatók hangjának korrigálására használható. Egyébként annyira finoman emeli meg a 100 Hz alatti tartományt, ami kifejezetten kellemes.

Sting - The Brand of New Day című albumáról: Az „A Thousand Years” című dalban az elektronikus hatásokban gazdag zene erős, részletezett és tiszta. A mélyek elképesztők, az organikus hangszínek részletezettek az ének térben pontosan a helyén.  Az „After the Rain Has Fallen” című dalban sok ütős hangszer térben jól elosztva szólal meg, mindennek megvan a helye, a finom dinamika változások jól érezhetők.

The Best of Eric Clapton című albumról: A ” Change the World” című dalban a hangszerek sorban lépnek be, mindegyik tiszta és jól érthető marad. Semmi sem fedi el a másikat. A gitárok gyönyörű csilingelnek, a basszus testes, szinte magam előtt látom, hogyan rezegnek a húrjai. Clapton kissé karcos hangja jól érvényesül. A vokálok levegősek.

Egyik kedvencem Jennifer Warnes, Leonard Cohen - Bird on a Wire című dalának feldolgozása. A hangzás jól részletezett a női ének selymes, a férfi vokálok mélyei fantasztikusak. A dobok dinamikusak, pergő annyira elől szól, szinte az ember orra előtt.

 

iFi Nano Black label uj.jpg

 

Amit sohasem hagyok ki, Prince – The Rest of My Life című dala a The Vault című albumáról. A feszes, lüktető ritmusok magukkal ragadnak, semmi sincs elkenve a sűrű részeknél is minden világos marad a szólók jól érvényesülnek.

Bartók Concerto-ját egy magasfelbontású audiofil felvételen hallgattam meg a Chicago Symphony Orchestra előadásában. A színpad nemcsak széles és mély. Júl hallatszik, hogy az ütősök az utolsó sorban vannak. A zenekar térbeli elrendezése valósághű, a hangszerek jól lokalizálhatók, a tér köztük levegős. Kristálytiszta transzparens hang, ami a pianissimoktól a fortissimokig megmaradt.

Az iDSD BL mobiltelefonhoz kapcsolva is jól teljesített, habár ebben az esetben sajnos csak a fejhallgatóerősítő funkcióban használható.

 

ifi-iDSD-black-label_4.png

 

Összegzés


Az iFi-Audio micro iDSD BL sok téren meglepett. Sokoldalúan használható, számos csatlakozási protokollt támogat. Kifejezetten jó, hogy a tervezők a hordozhatóságra is gondoltak. A teljesítménye bőven több, mint az elég, jól illeszthető a különböző érzékenységű fejhallgatókhoz. Szinte minden audio formátummal megbirkózik. A hang mágikusan fantasztikus, ahogy arra a címben is utaltunk, de azért ne gondoljuk, hogy mindez önmagában elegendő. Ahhoz, hogy mindezek előnyeit élvezni tudjuk megfelelő minőségű fejhallgató és nem utolsó sorban jó minőségű hangfelvételek kellenek.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.141979 másodperc.