Sztereó MagaziniFi Audio Pro iDSD - KAPU CSODAORSZÁGBA

Sztereó Magazin | 2018. Szeptember 28., Péntek 09:00

Az iFi legújabb terméke a Pro sorozatba tartozó iDSD egy professzionális DAC és fejhallgató erősítő. Az iDSD-vel kiegészült a Pro sorozat egy olyan D/A átalakítóval, ami rendelkezik fejhallgató erősítővel, és amit elláttak minden létező bemenettel.

A Pro iDSD-be 4db Burr-Brown Bit-Perfect chip került beépítésre, ami rendkívüli minőségű átalakítást tesz lehetővé. Túlmintavételezést végez DSD1024-ig, ami szintén egyedülálló a piacon. Az iDSD lejátszóként is működik, amely funkciót a wifi-n keresztül mobil eszközökről a MUZO alkalmazáson keresztül vezérelhetünk. Az eszköz hibrid felépítésű, félvezetős és elektroncsöves erősítő elemeket is tartalmaz. Lehetőségünk van a csöves, a félvezetős és a kombinált üzemmód használatára is. A Pro iDSD dobozába bekerültek a szokásos iFi tartozékok úgymint USB kábelek, átalakítók, antenna stb.

 

Pro-iDSD-1.jpg

 

Megjelenés


Az iDSD megjelenése rendkívül tetszetős, méretben, esztétikailag illeszkedik a sorozat többi tagjához, a Pro iCAN fejhallgató erősítőhöz és a Pro iESL-hez, ami elektrosztatikus fejhallgatók meghajtására szolgáló erősítő. A ház ezüst színű nagyszilárdságú alumíniumból készült, azzal a céllal, hogy a mechanikai védelmen túl a termelődő hőt is jól el tudja vezetni. A tetején (akárcsak a sorozat többi tagjánál) szaggatott körvonalban szellőzőnyílások vannak. A szellőzőnyílások képzeletbeli középpontjában egy nagyító üvegen keresztül gyönyörködhetünk az izzó, JAN GE5670 elektroncső látványában.

A ház alján nagyfelületű kb. fél cm vastag gumilap van (az iFi felirattal díszítve), ami a készülék talpaként szolgál és egyben a rezgéscsillapítást is hivatott megoldani.

Az előlap egy 7 mm vastag szálasra csiszolt alumínium lemez, amit egy kör alakú oled kijelző ural és amin minden fontos információ megjelenik. A kijelzőtől balra található a bemeneti szekció a bemenetválasztóval, a szűrőkkel és az üzemmód választóval. Az előlap jobb fölső sarkában van egy iFi logó, ami a különféle üzemmódokat különböző színekkel jelzi. (A színkódolással már más iFi termékeknél is találkoztunk.)  Jobbra helyezték el a kimeneti szekciót. Itt található a fejhallgató erősítő hangerőszabályzója és a fejhallgatók számára a különféle csatlakozó aljzatok, a 3,5 mm-es, a 6,3 mm-es és a 2,5 mm-es szimmetrikus. Itt került elhelyezésre az a kapcsóló is, amivel a különböző érzékenységű fejhallgatókhoz igazíthatjuk a rendszert.

 

Pro-iDSD.jpg

 

Kimenetek és bemenetek

A Pro iDSD felépítése teljesen szimmetrikus, így ellátták szimmetrikus XLR és aszimmetrikus RCA kimenetekkel is. A kimenetek mellett található meg a kimeneti mód választókapcsoló, amivel professzionális ill. hifi szintekre állítható mindkét kimenet, fixen és változtathatóan. Fix állásban a hangerőszabályzó nem használható. Ezen kimenetek használatával csatlakozhatunk professzionális, vagy hifi berendezésekhez.

 

A Pro iDSD a digitális bemenetek széles skáláját vonultatja fel amelyek mindegyike galvanikusan leválasztott, beleértve az USB csatlakozókat is.

A vezetékes (Ethernet) hálózatok elérésére szolgál az RJ-45-ös csatlakozó. A vezetéknélküli hálózatok elérését a készülékre szerelhető antenna teszi lehetővé. Mindkét esetben rengeteg műsorforráshoz jutunk. Elérhetjük az otthoni telepítésű NAS-unkat (Network Attached Storage) vagy a számtalan internetes zeneforrás egyikét pl. Apple Music, Audible, Spotify, TIDAL, Napster, Spotify Connect, QQPlay stb.. Vezeték nélküli használat esetén, csaknem minden formátum támogatott egészen 32 bites/192 kHz-ig.

Háttértárolók csatlakoztatása az USB (A típusú) és a Micro SDHC kártyaolvasón keresztül lehetséges. Számítógép hiányában a Pro iDSD is képes lejátszani a kártyán és a pendrive-on vagy USB harddisk drive-on tárolt zenefájlokat.

 

2018-04-20-19-38-20-BRadius8Smoothing4.jpg

 

A fent felsorolt forrásokról a Pro iDSD közvetlenül is képes lejátszani a zenéket, azonban ez esetekben a MUZO app.-et kell használnunk a rendszer vezérlésére, amit előzőleg telepíteni kell mobil eszközeink valamelyikére.

Lejátszókra és egyéb hifi forrásokra az S/PDIF koaxiális és optikai (Toslink) kombinált vagy a professzionális célra szánt AES/EBU XLR digitális bemeneten keresztül kapcsolódhatunk.

Számítógépről pedig a visszafelé kompatibilis USB3.0 (B típusú) csatlakozáson keresztül játszhatunk le zenét.

Található még egy többfeladatú koax csatlakozó, ami bemenetként szolgál S/PDIF jelnek és külső órajel fogadására ad lehetőséget. Ezenkívül még egy BNC csatlakozó van órajel küldésére. Több digitális berendezés összekapcsolása esetén érdemes átgondolni az órajel szinkronizálásának kérdését, mivel ez javíthat a hangminőségen (Alapesetben a jelfolyam önszinkronizáló, azonban sokat javíthat a hangminőségen egy külső referencia órajel alkalmazása, ami több összekapcsolt digitális berendezés esetén ajánlott. Ha nem egyeznek meg pontosan a mintavételi frekvenciák ez működési anomáliákhoz vezet.) Az órajel beállítására több opció van attól függően, hogy mivel kapcsoljuk össze az Pro iDSD-t.

 

iFi_Pro_iDSD-D75_8463.jpg

 

A fejhallgató-erősítő, szűrők


A fejhallgató erősítő három üzemmódban dolgozik:

"Solid State" - Tisztán félvezetős J-FET alapú áramkörökkel "A osztályban.

"Tube" - Csöves módban, ami szintén "A osztályú" 2 db GE5670 típusú csővel.

"Tube+" - Ebben a módban a minimumra csökkentették a negatív visszacsatolást, aminek eredményeképp jobban hangsúlyozásra kerül a cső természetes hangkaraktere, több felharmonikus jelenik meg a hangban.

A váltás az üzemmódok között menet közben is lehetséges. Kapcsolás után egy pici szünet következik és megtörténik a váltás. A hangerőszabályozás tisztán analóg, így halk használat esetén is a teljes bitmélységet kihasználható.

 

A Pre iDSD 4 darab Bit-Perfect DSD és DXD Burr Brawn átalakítókat használ Quad 'stack' konfigurációban. Minden bejövő jelet az ARM Global Master Timing® időzítési rendszerével újra kondícionálják aminek jellemzője az igen alacsony jitter.

pro-iDSD-board.jpg

 

Az iFi három különböző lehetőséget ajánl a digitális jelfeldolgozásra.

1. "Direct Bit-Perfect", itt gyakorlatilag nem történik beavatkozás, a jel eredeti formájában kerül analóggá alakításra.

2. "PCM - Upsampling", ebben a módban a PCM jelet 16 szorosára konvertálják (705,6 / 768 kHz) és az alábbi szűrőáramkörök választhatók.

  • "Bit-Perfect" ebben a módban semmilyen korrekció nem történik, a jel közvetlenül kerül továbbításra a DAC-hoz.
  • "Bit-Perfect+" Nincs túlmintavételezés, csak analóg korrekció történik a rendszer kiigazítására.
  • "Minimum Phase" A hangzás természetes, jólfókuszált, részletes, és levegős.
  • "Apodising" Viszonylag új eljárás (2004) aminek célja bizonyos impulzus torzítások kijavítása.
  • "Transient Aligned" Digitális szűrő, ami részletezett széles színpadképet és sima magasakat eredményez.

A szűrők menet közben kapcsolhatók, kinek a saját ízlése szerint.

1. "DSD - Remastering", az iFi szabadalmaztatott eljárása, amit először alkalmaz, ezzel élvezhetjük az ultra-magas felbontás nyújtotta előnyöket.  Itt minden bejövő audio jelet (az DSD512 kivételével) felkonvertál DSD512 vagy DSD1024 formátumokra (ez a funkció a szűrőgomb nyomkodásával érhető el). Ezen opciók minden jelforrásnál alkalmazhatók.

 

09.jpg

 

Meghallgatás


Bekapcsolás után néhány másodpercig zölden világít ai iFi logó, jelezve a bemelegedés szakaszát, majd a hangerő potméter csendesen kb. a 15%-os értékig felkúszik. Két fejhallgatót használtam, a Sennheiser HD595 (nyitott kagylós fejhallgató) és a Beyerdynamic Xelento (IEM) típusokat. Először az S/PDIF optikai bemeneten keresztül CD lejátszóval meghajtva, a gain kapcsolót a 0 dB-es állásba helyezve. A kapcsolóhoz később sem kellett nyúlni - a fejhallgatók elég érzékenyek lévén - elegendő volt a lehallgatási hangerő.

Elsőnek a Jacques Loussier Trio  The Bach Book 40. jubileumi albumát hallgattam meg. A zongora hangja mindig kritikus a számomra, és miután itt egy trióról van szó a bőgő és a dob is jól megfigyelhető. Nos, az első élmény a hangzás nyíltsága. Az iFi nem “csak úgy szól”, hanem művészi hitelességgel közvetít. Kristálytiszta transzparens hang, minden frekvenciatartományban. A zongora csodásan részletezett, a mélyhúrok rezgése szinte megszámolható. A dob fantasztikusan dinamikus. A szűrők kapcsolgatásával ki-ki kiválaszhatja a számára legjobban tetszőt. Nekem az “Minimum Phase” állásban tetszett a leginkább. “Bit Perfect” állásban nagyon precízen lokalizálható az egyes hangszerek térbeli helyzete és széles a hangkép. (A “Bit-Perfect+” szűrő tisztán analóg.) “Minimum Phase” állásban és a digitális szűrőállásokban a mélyhangok egy leheletnyivel több hangsúlyt kapnak, nem hangosabbak, de a jelenlétük érezhetőbb. “Apodising” állásban simább a tetszetősebb a tér. Az impulzus jellegű hangok, a dobok - hála a pontos fáziskezelésnek - rendkívül élethűek.

 

Pro-iDSD-Header-White.jpg

 

A tér mélysége szimfonikus zenekari hangzással jobban érzékelhető. Jean Sibelius Karelia Szvitjét hallgattam a Helsinki Philharmonic Orchestra előadásában. A hangszercsoportok helye jól pozícionálható. A szólamok szelektíven jelennek meg. A mélyek reprezentatívak.

Wifin és ethetneten keresztül a források sokasága érhető el. Ilyenkor a Pro iDSD közvetlenül, mint lejátszó működik. A lejátszás vezérlése a MUZO player app.-el történik. Először a mobil eszközünkkel kell csatlakozni az iDSD wifi hálózatára és ott beállítani azt a hálózatot, amin keresztül elérhetők az interneten található zeneforrások (pl. Spotify, Tidal) és amin keresztül a későbbiekben vezérelni fogjuk az iDSD-t. Miután a vezérlő mobil eszköz (amin a MUZO app. fut) is ugyanazon a hálózaton van probléma nélkül irányítható.

Az MUZO app.-el vezérelt műsorforrások közös bemenetről érhetők el, ez a kijelzőn “APP” hivatkozással jelenik meg. A MUZO app.-en belül lehet választani, melyiket játszuk le. A hangminőség ezen források esetén is jóval meghaladja a számítógép és mobiltelefon nyújtotta hangminőséget.

 

4.jpg

 

Igazán elemében a Pro iDSD az MQA steamelékor és a számítógépről, nagyfelbontású fájlok lejátszásakor érzi magát (az internetes források többsége mégiscsak tömörített). Az USB csatlakozón keresztül a szokásos tesztanyagomat hallgattam, amiben minden fajta zene van. A Pro iDSD mindegyiken javított, mind tonálisan, mind pedig térhatás szempontjából. Még a tömörített hangfájlok hangzása is sokat javult a számítógép átalakítóján keresztüli lehallgatáshoz képest.

Ami igazán meglepett, hogy a Pre iDSD vonal kimenetén át egy viszonylag átlagos hangrendszerre kapcsolva, (kis teljesítményű integrált áramkörös erősítő, kisméretű hangdobozokkal) is lényegesen javult a hangzás. Mikor visszakapcsoltam a számítógép hangjára a hangzás elszürkült és lapos lett. Nem hittem a fülemnek, hogy még egy gyenge rendszerbe illesztve is ilyen jelentős javulás érhető el.

 

maxresdefault.jpg

 

Összesítés


A Pre iDSD ámulatba ejtett. A megjelenése gyönyörű. A felhasznált anyagok kiválóak, a megépítés minősége nem hagy kívánni valót. A kezelése a kezelőszervek elhelyezése funkcionálisan jól átgondolt. A használata magától adódik. (Csupán néhány funkció van, ahol egy kezelőszervnek több feladata van.) A szélessávú internet nyújtotta műsorforrás dömping az MUZO alkalmazással jól kezelhető. A hang csodálatos tiszta, dinamikus és kiegyensúlyozott. A tér elég széles és mély, az egyes hangszerek jól pozícionálhatók. A rendelkezésre álló digitális szűrőkből mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt. Csupán egy dolog zavar, a magas ár, de ha valaki olyan csodás hangot akar, amilyet a Pro iDSD nyújtani képes, áldoznia kell rá.

 

Brindzik József

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.318615 másodperc.