Sztereó MagazinLG E7 OLED - A világ legjobb tévéje

Sztereó Magazin | 2017. Július 18., Kedd 09:00

Az LG 65 hüvelykes OLED tévéje kép és hang terén is a csúcskategóriát képviseli. Ha még őszintébben szeretnénk fogalmazni, nyugodtan leírhatjuk, hogy a készülék nem csak egy szimpla tv, valójában egy technológiai műalkotás.

Ma már tökéletesen látszik, hogy az LG jól döntött évekkel ezelőtt, amikor úgy határozott, hogy maximális prioritást ad az OLED fejlesztéseknek. Ugyanis 2017-ben ott tartunk, hogy szinte minden valamirevaló gyártó kínálatában az LG OLED panelekkel szerelt készülékek jelentik a "plafont". Ez egyrészt jó a dél-koreai cégnek, másrészt viszont óriási kihívás elé is állítja őket, hiszen a versenyelőnyüket e területen csak úgy tudják megtartani, ha különleges, és sok extrát nyújtó modellekkel tudnak színre lépni.

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ezt a feladatot sikerült megoldaniuk, hiszen a vállalat termékpalettáján több olyan OLED televízió is megtalálható, amelyről a vetélytársak még csak álmodhatnak. A papírvékony, szó szerint hajlítható W7 Wallpaper mellett ilyen mostani tesztünk alanya az E7 is, amely egy komplett Dolby Atmos támogatású, beépített hangprojektorral rendelkezik.

 

lg_e7_szoba 640x380.jpg

 

Ismerős forma

 

A külsőt tehát alapvetően meghatározza az említett, integrált soundbar, amelyet ezúttal is a képernyő alatt helyeztek el. E megoldásnak köszönhetően nincs külön nyak, és talp, hiszen ezek szerepét is a hangrendszer tölti be, amely magán hordozza a tv egész súlyát. Az OLED panelek jóval egyszerűbb felépítésűek, mint folyadékkristályos rokonaik, így azoknál jelentősen vékonyabbak, és ez itt is megnyilvánul, hiszen a termék annyira vastag, mint egy átlagos okostelefon!

 

lg-e7-oled-tv-soundbar detail 640x380.jpg

 

Az OLED65E7V a Picture-on-Glass formatervezési irányzatba tartozik, ami azt jelenti, hogy a rendkívül keskeny kávákon ezúttal is túlnyúlik a panel elé épített hajszálvékony üveglap, amely olyan hatást eredményez, mintha kristályok öveznék a kijelzőt.

 

65e7-pic-on-glass DETAILS 640x500.jpg

 

A be- és kimenetek ezúttal is a hátlapon kaptak helyet, egészen pontosan négy darab, 4K/60p jelek továbbítását biztosító HDMI 2.0, három USB (1x 3.0, 2x 2.0), Ethernet, digitális optikai audió kimenet, és egy fejhallgató (3,5 mm) kimenet található rajta. Magától értetődően rendelkezik beépített WiFi egységgel (802.11 ac), Bluetooth adapterrel, digitális tunerekkel (DVB-T2/DVB-C/DVB-S2) és a fizetős műsorok megtekintéséhez elengedhetetlenül szükséges CI+ olvasó sem hiányzik róla.

 

lg_e7_hatlap 640x380.jpg

 

Döbbenetes képminőség

 

Arról nem nagyon lehet vita, hogy a képminőség tekintetében az OLED verhetetlen. Az LG-nek idén még ráadásul sikerült rátenni még egy lapáttal, és eddig sohasem látott magasságokba növelték a maximális fényerőt, ami a nagy dinamikatartományú, azaz high dynamic range (HDR) tartalmak megjelenítése során kulcsfontosságú. Néhány más gyártóval ellentétben az LG odafigyelt arra, hogy a készülékei az összes HDR szabvánnyal, így tehát papíron a legjobb minőséget biztosító Dolby Visionnal is képesek legyenek együttműködni. Sőt bekerült a kínálatba a Hybrid Log Gamma is, ami azt jelenti, hogy a készülék minden egyéb külső eszköz üzembe helyezése nélkül képes lesz a 4K felbontású HDR tévéadások vételélre!

A televízióba épített 4K HDR OLED panel a csúcskategóriát képviseli, és ezt a mérések is bebizonyították.

 

E7 dolby atmos all in white 640x500.jpg

 

Az beigazolódott, hogy a kontrasztarány végtelen, ugyanis a feketeszint mértéke 0,0 cd/m2 volt, tehát a készülék képes a tökéletes éjfekete megjelenítésére! A színek természetesek, ahol arra van szükség ott visszafogottak, ám ahol arra, ott perzselően élénkek. A végeredmény ennek köszönhetően teljesen valósághű, ha sikerül hozzájutni valamilyen nagy felbontású és nagy dinamikatartományú filmhez.

Mivel nincs háttérvilágítás, hiszen a fény magukban a pixelekben keletkezik, ezért nem is kell számolni a LED LCD modelleknél mind a mai napig előforduló felhősödéssel. Az OLED technológiára épülő modelleknél korábban bizony gondot jelenthetett a mozgásmegjelenítés. Ám ezt mostanra teljesen megoldották, így még a legakciódúsabb jelenetek közben sem kell akadozással számolni. Az évek során kiderült, hogy sokan használják játékra is az OLED televíziójukat, erre az E7 is tökéletesen alkalmas, hiszen az ebben kulcsszerepet játszó input lag kellően alacsony, mindössze 34 ms. Rossz minőségű források, tehát például az SD tévéadások esetén enyhe zajosodás előfordulhat, viszont ezen valamennyire lehet segíteni a Zajcsökkentés képjavító opció aktiválásával.

 

lge7 top picture 640x380.jpg

 

Beépített hangprojektor!

 

A készülékbe épített soundbar már a bekapcsolást megelőzően sejtetni engedte, hogy itt a megszokottnál jobb hangminőségben lesz részünk, és a modell nem is okozott csalódást.  Már maga pusztán az, hogy a hangszórók nem rejtettek, hanem éppen hogy direkt a nézők felé fordulnak magában elég lenne ahhoz, hogy lefőzze a legtöbb vetélytársát. Itt ráadásul egy egész komoly kis szett mellett tették le a voksukat a tervezőmérnökök, hiszen egy 4.2 csatornás, saját mélysugárzókkal ellátott hangprojektorral rendelkezik a televízió. A maximális kimeneti teljesítménye 60 watt, tehát a hangerőre sem lehet panasz. A televízióknál kritikusnak számító mély hangok is tisztán, erőtejesen dörrennek meg, a dinamika átütő. A sztereó hangteret szépen megteremti, és képes a Dolby Atmos 3D térhatású hangzás létrehozására.

Hanghibák, statikus vagy rezonanciából fakadó zörejeket nem tapasztalni, de ez igazából nem okozott egyáltalán meglepetést, hiszen az LG-nél mindig nagyon odafigyeltek arra, hogy ilyen problémákba ne fusson bele a felhasználó. A modell hat előre programozott hangmóddal rendekezik (Normál, Clear Voice, Zene, Mozi, Sport, Játék), amiket már előzetesen a különféle típusú tartalmakhoz optimalizáltak.

 

lg_e7_hangprojektor 640x380.jpg

 

Mindenesetre ha valakinek ezek közül egyik sem nyerné el tetszését, még mindig a saját ízléséhez igazíthatja a magas-, középtartományú- és mély hangok arányát.

A készülék megkapta az optikai hangszinkronizáció névre hallgató funkciót, amely akkor jön jól, ha a kép el lenne csúszva a hanghoz képest, hiszen ezzel a szolgáltatással ez könnyen orvosolható. Természetesen innen sem hiányzik az LG egyik exkluzív extrája a Magic Sound Tuning, amely a távirányítón található mikrofon segítségével egyetlen gombnyomásra a szoba egy kívánt pontjára koncentrálja a lehető legjobb minőségű megszólalást.  Érdemes megemlíteni, hogy a Bluetooth technológia révén képes a kompatibilis hangeszközökre, így például egy fejhallgatóra vezeték nélküli úton továbbítani a hangot egy rövid párosítási eljárást követően, ami igen kényelmes, és elegáns megoldás.

 

LG OLED 55e7-gorgeous-pic 640x500.jpg

 

Felhasználóbarát kezelés sok extrával

 

Az LG saját fejlesztésű webOS smart platformjának 3.5-ös verziójára épül eme OLED televízió kezelése. Az alapokon szerencsére nem változtattak, így továbbra is rendkívül átlátható, gyors,stabil és könnyen kezelhető a magyar nyelven is kommunikáló rendszer. Minden egyes paraméter és funkció hamar meglelhető, a helyes használatukról pedig rövid, olykor illusztrációkkal is megtámogatott rövid leíró magyarázat is elolvasható, ami igen komoly segítséget jelenthet még a tapaszalt tv barátoknak is.

A webOS egyik nagy erénye a személyre szabhatóság, azaz, hogy a néző az általa fontosnak vélt szolgáltatásokat, internetes alkalmazásokat, vagy akár gyakran használt bemeneteket (!) szabadon elhelyezheti a főképernyőn, ami által biztosított ezek igen gyors és kényelmes elérése. Ehhez nem kell mást tenni, mint az ezeket ábrázoló "kártyákat" megfogni a távirányítóval és "előre húzni". A grafikus kezelőfelület egyébként kifejezetten kulturált köszönhetően a színes, kifejező ábráknak. Ennek köszönhetően a webOS 3.5 vezérlése még annak sem okozhat problémát, aki idegenül mozog a technológiai univerzumban.

 

LG e7 OLED 640x500.jpg

 

Az irányítás ezúttal is a mozgásérzékelős Magic Remote távvezérlőre épül, és annak is egy kifejezetten letisztult, elegáns változatára. A gombok segítségével minden fontos funkció azonnal elérhető, a fogása pedig az ergonomikus kialakításnak köszönhetően kényelmes. A webOS rendszer egyik nagy erőssége a hangalapú keresés, amely az internetes böngészés során kerülhet elő. Ilyenkor ugyanis nem kell mást tenni, mint a távvezérlő orrára épített mikrofonba érthetően kimondani az adott szót, vagy több szóból álló kifejezést, az elektronika pedig teljesen magától megkeresi, és a képernyőre varázsolja a találatokat. A rendszer magyarul is tud, és nagyon hatékonyan, gyakorlatilag 99 százalékos pontossággal működik.

 

Internetes alkalmazások, fejlett médialejátszó

 

Ma már egyetlen televízióból sem hiányozhatnak a különféle internetes alkalmazások, és az LG saját alkalmazásboltjában is megtalálható rengeteg ilyen program. A kínálatban fellelhetőek a népszerű videó- és filmmegosztó appok, így például a Netflix, a YouTube vagy az Amazon, amelyek segítségével komplett filmek vagy sorozatok tekinthetőek meg mindenféle egyéb eszköz bevetése nélkül. Nem maradhattak ki a sorból a közösségi oldalak sem, azaz mondjuk Facebookozni vagy Twitterezni is lehet a tévén. Sőt ha valaki nagyon unatkozik még viszonylag egyszerűbb játékokkal is elütheti az idejét, angol leckéket vehet vagy akár megtanulhat koktélt keverni, hogy csak néhány példát említsünk. A sokoldalúságra nem lehet panasz, és úgy nagy általánosságban a szoftverek minőségére sem. A televízió emellett módot ad a hagyományos számítógépen megszokott webes szörfözésre is a beépített böngészőprogram révén.

 

OLED_Netflix Desktop V2 640x380.jpg

 

A webOS 3.5 rendszer része az előre telepített médialejátszó szoftver, amelyre az USB porton keresztül csatlakoztatott külső adattároló eszközökről, vagy a hálózat többi eleméről juttathatóak el a filmek, zeneszámok és képek. A program kifejezetten jól néz ki a mai mezőnyben, átlátható és igen felhasználóbarát. A formátumtámogatásra sem lehet panasz, hiszen a leggyakoribb, legnépszerűbb szabványokat gond nélkül kezeli. Így tehát például elboldogul a JPG, BMP típusú képekkel, az MP3, WMA és a nagy felbontású, magas minőséget biztosító FLAC audio file-okkal is. A videók közül az DivX, DivX HD, MKV, QuickTime állományok is szóba jöhetnek, akár nagy dinamikatartományú 4K felbontással is, hiszen a rendszer biztosítja a Dolby Vision és HDR10 filmek lejátszását is! Természetesen a surround audio szabványok kezelése is megoldott, legyen szó Dolby Digitalról, DTS HD Master Audioról, vagy az objektumalapú Dolby Atmosról akár!

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!


    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.115368 másodperc.