Sztereó MagazinLG HF80JG hordozható projektor - Versenyképes nagyképű

Sztereó Magazin | 2017. November 09., Csütörtök 08:00

A hordozható projektorok sokáig egyet jelentettek a nagy betűs Kompromisszummal, hiszen a kompakt kialakításért, a kis méretért és súlyért meg kellett fizetni az árat a felbontással, és az alacsony fényerővel.

A hordozható projektorok sokáig egyet jelentettek a nagy betűs Kompromisszummal, hiszen a kompakt kialakításért, a kis méretért és súlyért meg kellett fizetni az árat a felbontással, és az alacsony fényerővel. Ez viszont már a múlt! Az idei évben az LG előállt a HF80JG típusú mobil vetítővel, aminél sikerült kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat. Az új termék a berlini IFA-n és a vegasi CES-en is nagy figyelmet keltett, és most végre hozzánk is eljutott!

 

Lg_HF80JG_3.jpg

 

Praktikus dizájn

 

A termék már külsejében is jelzi, hogy nem hétköznapi darabról van szó, hiszen ilyen kialakítású projektorral eddig nem nagyon találkozhattunk. A 10,8 centiméter széles, 25,2 centiméter hosszú és 14 centiméter magas készülék mindössze 2,1 kilogrammot nyom. Ennek köszönhetően egyszerűen bepakolható egy kisebb táskába is, és akár egy hölgy is könnyedén magával viheti. A lencsét a frontfelületre építették, a hátulján pedig a ki- és bemeneteknek szorítottak helyet. Így került rá két HDMI 1.4 mellett egy-egy USB 2.0 optikai digitális, illetve analóg audio interfész is. Azaz igen könnyen csatlakoztatható asztali médialejátszókhoz, és külső hangrendszerekhez egyaránt.

 

Lg_HF80JG_6.jpg

 

Képminőség

 

Azt az elején fontos leszögezni, hogy a projektor a mostanában egyre inkább elterjedőben lévő lézeres fényforrást használja. Ennek élettartama pedig eléri a 20 000 órát, illetve az sem mellékes, hogy a korábbinál nagyobb fényerőt produkál. Ez az érték elérheti a 2000 ANSI lument, ami azt jelenti, hogy a tervezőknek végre egy olyan mobil projektort sikerült alkotni, amely nem kizárólag akkor használható, ha tökéletes sötétség uralkodik a teremben, vagy szobában! Ezen a téren az LG –nek hatalmasat sikerült előre lépni, aminek eredménye egy jóval sokoldalúbban használható projektor, ami sokkal többet tud, mint a hasonló eszközök.

 

Lg_HF80JG_4.jpg

 

A DLP technológiára épülő HF80JG másik nagy erőssége a felbontás, hiszen képes a Full HD, azaz 1920 x 1080 képpont megjelenítésére. Erre pedig korábban ebben a termékcsaládban nem igazán volt példa. A maximális dinamikus kontrasztaránya eléri az 150 000:1 értéket, és a készülék biztosítja az NTSC színtér 110 százalékos lefedettségét, tehát a színgazdagságra sem lehet panasz. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a kép minősége pazar! A körvonalak pengeélesek, elmosódásnak nyoma sincs. A tónusok természetesek, valósághűek, a kontrasztosság megfelelő, a fekete kellően mély, és ahol arra van szükség, ott az árnyalatok élénkek, szinte vibrálóak.

 

Lg_HF80JG_5.jpg

 

Még az olyan kritikusnak számító tartalmakkal sincs gond, mint a fű, az emberi bőr, vagy az ég, ami azért sokat elárul a projektor képességeiről, vetítési tudásáról.

A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan: Nem tapasztaltunk akadozást, remegést, nem jelent meg zavaró aura az egyes objektumok körül, és utánhúzásba sem futottunk bele. A betekintési szög természetesen tökéletes, zajosodással pedig csak a gyengébb minőségű forrásból származó SD tartalmak esetén kell számolni, de ez az effektus hatékonyan mérsékelhető a Zajcsökkentés aktiválásával. Ha valamiért torz lenne a kép, akkor a Keystone funkció használatával ez a probléma is orvosolható! Közepes vetítési távolságú modellről van szó, hiszen a vetítési arány 1:1,4, ami azt jelenti, hogy 100 hüvelykes képet nagyjából három méteres (308 cm) távolságról képes létrehozni.

Lg_HF80JG_8.jpg

 

Remek extrák

 

Az LG HF80JG több, mint egy szimpla projektor, hiszen gyakorlatilag kis multimédia központról van szó. Rendelkezik ugyanis két darab, beépített, három wattos hangszóróval, amelyek igen jól jöhetnek, ha nincs a közelben komolyabb külső szett, vagy soundbar. Természetesen ezek csodára nem képesek, mozihangzást ettől ne várjon senki, de a hangerejük épp elég, és az is igaz, hogy különösebb hanghibákat sem produkáltak. Fontos  funkció, hogy Bluetooth technológia segítségével bármely vele kompatibilis hangeszköz csatlakoztatható a készülékhez, mint például egy mobil bluetooth speaker, vagy akár egy fejhallgató is. Ez nagyon hasznos szolgáltatás, és ráadásul egyszerűen, flottul, problémamentesen működik.

Szintén pozitívum, hogy nem spórolták ki a masinából a beépített médialejátszó alkalmazást. Így elég csak beledugni a hátuljába egy pendrive-ot, és máris megtekinthetőek az azon található filmek, képek, sőt akár szöveges dokumentumok vagy prezentációk is, ami üzleti környezetben kifejezetten hasznos lehet. Emellett ki kell még emelni a Screen Share szolgáltatást, amelynek révén a projektor segítségével a telefon, vagy tablet képernyője egyszerűen, vezeték nélküli úton történő megosztással megjeleníthető a vetítőfelületen. Magyarán azt láthatjuk így óriási méretben, amit a mobil kijelzőjén kicsiben, hála az alkalmazott Miracast/WiDi technológiának.

 

Lg_HF80JG_.jpg

 

Értékelés

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a LG HF80JG új szintre helyezi a hordozható projektorok termékcsaládját. Kategóriájában kimagasló felbontást és fényerőt kínál felhasználójának. A jó képminőségnek köszönhetően a termék alkalmas otthoni filmnézésre épp úgy, mint játékra vagy akár irodai munkára, és mivel könnyen hordozható, ezért tényleg rendkívül sokoldalú. Az extra funkciók, kapcsolódó szolgáltatások hasznosak, valóban hozzáadott értéket jelentenek. Azok, akik kisebb lakásokban laknak, alkalmazásával igazi házimozi képhez juthatnak, amely kíváló minőségben jelenítí meg a filmeket, és hozzá nagyobb felületen, mint egy átlagos televízió képe.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.134836 másodperc.