Sztereó MagazinLindemann musicbook: 25 DSD - A forrás

Sztereó Magazin | 2017. Szeptember 07., Csütörtök 08:00

A Lindemann új musicbook sorozata a nagy teljesítményű digitális platform, és a kifinomult analóg elektronika kombinációja. Sőt, még ennél is több. Nagy felbontású fájlok létrehozására képes. Ha úgy jobban tetszik, DSD, vagy PCM formátumban.

A zene tökéletességének élvezete már az audió lánc elején megkezdődik. Ami elvész a forrásnál, azt lehetetlen később visszanyerni, és ez nem csak a hangminőségre értendő. A régi analóg lemezjátszókkal, majd később a kazettás magnókkal ellentétben a manapság futó digitális források esetében nehezebb dolog az egymáshoz rendkívül hasonló hangok között felfedezni a különbséget, és osztályozni a minőségüket. Általában megmarad a dolog a szubjektív megítélés szintjén, amit bizonyos mértékig az egyéni ízlés is befolyásol.

 

lindemann-2 640x400.jpg

 

Azonban, ha egy lejátszó túlságosan feltárja a mélységeket, a zene élvezeti mértéke csökken. Ebben a tekintetben a digitális műsorforrásokkal kapcsolatosan az igények egyértelműen nagyot nőttek. Általános elvárás a hálózati lejátszókkal kapcsolatban, hogy a különböző formátumokat a lehető legnagyobb felbontással tudják lejátszani, továbbá az is fontos, hogy sokféle formátumot kezeljenek.

Az otthoni hálózatba való integrálása esetén a vezetékes, és a vezeték nélküli kapcsolatok mellett a Bluetooth, az USB illesztő egység, valamint az internet alapú streaming portálok, és web rádió hallgatás is felmerül igényként. Emellett természetesen egyszerű kezelhetőséggel, és áttekinthető konfigurációs beállításokkal kell rendelkeznie.

 

Univerzális zenei forrás

 

Nem minden gyártótól szerezhető be olyan lejátszó, amely az összes elvárást teljesíteni tudja. A Lindemann azok közé tartozik, amely a technológia határait feszegetve ezeket az igényeket igyekszik messzemenőkig kiszolgálni. Természetesen a musicbook sorozat támogatja a PCM, és DSD formátumokat – USB porton keresztül pedig az elérhető legmagasabb felbontás 32 bit 384 kHz, vagy DSD256, ám a streaming funkciókon keresztül csak a 24/192, és a DSD64 támogatott. Más gyártók a streaming platformjukat pusztán az elismert minőségű Audivo alapokra helyezik. Kiváló választás, de fokozható. És itt van az a pont, ahol ez a készülékcsalád mérföldekkel előzi meg a riválisokat.

 

lindemann-4 640x400.jpg

 

Az átdolgozott musicbook széria tud olyan funkciót, ami rendkívül ritkán található meg más gyártó készülékében. Minden digitális bejövő jelformátumot képes felkonvertálni akár DSD, akár nagy felbontású PCM formátumra. A bonyolult mintavételezés átkeverés műveletet egy Asahi Kasei Microdrives Corporation (AKM) integrált áramkör végzi. Az eredeti formátum minőségétől függően ez képes a PCM jeleket DSD128, vagy DSD256 formátumra alakítani, illetve a DSD bejövő jelek mindegyikét felskálázni DSD256 formátumra. Választható opció lehet az, hogy a PCM jeleket felskálázza a 352,8, vagy 384 kHz frekvenciára, a bejövő jel mintavételezésének többszörözésével. Az eredeti mintavételezési pontok számának figyelembe vételével végzett felskálázás miatt a torzítás így elkerülhető. Ilyen módon gyakorlatilag bármely bejövő forrásanyag audiofil formátumra alakítható. Ez a magyarázata annak, hogy miért is viseli az új széria top egysége a nevében a DSD kiegészítést.

lindemann-3 640x300.jpg

A korábbi musicbook tulajdonosok felé a Lindemann igazán fair fejlesztési ajánlatot tesz. Beszámítja a régebbi modell teljes árát, és kicseréli az elektronikát a legújabb verzióra, csak a különbséget kell kifizetni. Csak a streaming modul, a CD meghajtó, és a kiszolgáló elektronika marad az eredeti, mivel ezek megegyeznek a futó egységekkel.

 

A készülékcsalád

 

A musicbook: sorozat nevét a gyártó mindig kisbetűvel írja, és mindig van kettőspont a szó után. A kettőspont után található a típus megjelölése, amely négyféle digitális műsorforrás, vagy kétféle D-osztályú erősítő lehet eltérő kimeneti teljesítményben.

Ebben a bemutatóban egy teljesen felszerelt musicbook:25 DSD egységet tesztelhettünk beépített CD meghajtóval, és streaming modullal az 4780 Euro árkategóriában.

Akiknek nincs szükségük a CD meghajtóra, válasszák a musicbook:20 verziót, és azonnal spórolnak 500 Eurot. Ha a streaming modulról is lemond, a musicbook:10, vagy 15 választható, ám ebben az esetben le kell mondania az alkalmazáson keresztül történő vezérlésről, és néhány más praktikus funkcióról, amit a teszt során mi jól tudtunk használni.

 

lindemann-5 640x300.jpg

 

Ami minden modellben megegyezik, az ügyes elektronika. A D/A konverziót végző két AK 4490 processzor kettős differenciál monó módban üzemel, amely azt jelenti a gyakorlatban, hogy a sztereó csatornákat külön dolgozzák fel. A csatolt adatlap szerint ez a fajta feldolgozás mód a jel-zaj viszonyt további 3 decibellel javítja. Az analóg jelek ezt követően átkerülnek az előerősítőkre, ahol a hangerő szabályzás is A-osztályú, természetesen negatív visszacsatolás nélkül.

Igazság az, hogy a negatív visszacsatolás optimalizálhatná a torzítási tényezőt, de a Lindemann inkább a nagysebességű áram szállításra esküszik. Nyugodtan hihetünk nekik, hosszú évek tapasztalatával tökéletesen tisztában vannak a részletekkel. A kiváló mérési eredmények is tanúsítják az igazukat.

lindemann-6 640x400.jpg

Szinte tökéletes

 

A teszt során a musicbook:25 DSD a legmagasabb elvárásainknak is megfelelt. A rendszerbe illesztése egyszerű volt, az alkalmazáson keresztül való vezérlése könnyű. A streaming funkciók zökkenőmentesen futottak. A DSD konverzió volt az egyetlen, amelynek hatását nem lehetett nem észrevenni. Amellett, hogy egy kis csillogást adott több muzsikának, még valami mást is művelt. Jut eszembe, ez a varázslat jól meghallható a fejhallgató kimeneten keresztül is.

 

lindemann-1 640x550.jpg

 

Összefoglalva

 

A Lindemann musicbook:25 DSD nagyon közel áll az ideális univerzális zenei forráshoz. Tökéletes idő együttfutása, és hibátlan hangja tette a kategóriája bajnokává.

 

Klaus Laumann

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.140943 másodperc.