Sztereó MagazinLSTN TRUBADUR - A TERMÉSZET HANGJAI

Sztereó Magazin | 2018. Július 30., Hétfő 14:00

Új csillag jelent meg a hazai fejhallgató planétán, megkezdődött a LSTN fülesek magyarországi forgalmazása. Az innovatív technológiát felsorakoztató gyártó amerikai illetőségű gyökerekkel rendelkezik, ami meghatározza teljes termék filozófiát is.

De a fejhallgatók igazi előnye nem ez, hanem a felhasznált természetes anyagok sora, köztük a fa, amiből maga a fejhallgató háza készül. És mindez mennyiért? A Troubadur Bluetooth-képes fejhallgató már 64.900 Ft-ért megvásárolható a partner szaküzletekben és a forgalmazónál. És ne feledjük: minden fejhallgató megvásárlásával segítünk egy halláskárosult emberen! Ez az LSTN gyártói filozófia része.

 

BT-Troubadour-Lifestyle-3.jpg

 

Sivatagi show

 

Természetesen a fejhallgatónak nincs túl sok köze a címben szereplő, földrajzi elnevezéshez, de annyiban igen, hogy a hangszóró ház anyaga nem más, mint zebrafa, ami kétségtelenül kinézete alapján is letagadhatatlan hasonlóságot sugall a csíkos patáshoz. Egyszóval a nyári uborkaszezon előtt megérkezett egyenes importból a Troubadur fejhallgatók első nagy tétele, ami kétséget kizáróan felzavarja a hazai, fejhallgató piac állóvizét.

 

BT-Loft-3.jpg

 

Nyilván nem kell túl sok hifi, vagy high-end rajongót keresni, aki rá ne vágná, hogy a fa természetessége, a fának a minősége igen is hallatszik egy hangdoboz hangján, ami valahol természetes. Persze mindannyian, akik a hifi betegség áldozatai vagyunk, a legszívesebben a tiszta fából készült, jól megkonstruált hangdobozokat tartjuk a legjobbaknak, de miért lenne ez másképpen a fejhallgatók esetében is? Nem tévedünk, ha kijelentjük, hogy a fülesek esetében is meghálálja a hangzás, hogyha nem holmi kopogós műanyag takarja a membránt és egyben a fülünket, hanem valamilyen exkluzív keményfából készült fejhallgató. És valljuk be: nem csak a hangzás meggyőzőbb ilyen esetben, de sokkal jobban is néz ki.

 

 BT-Troubadour-Lifestyle-7.jpg

 

Az LSTN fülesek éppen erre a koncepcióra építenek, hiszen a felhasznált anyagok összképe a high-end világára utal: fényes alumínium a fa fejhallgató körül, alkalmazkodó memóriahabos fülpárna, vezeték nélküli és vezetékes csatlakozási lehetőség, különleges csepp alakú forma. Mindez már önmagában is a százezres fülesek világát idézi, esetünkben viszont koránt sincs így. A 64.900 Ft-os fogyasztói ár több mint versenyképes, mert hasonló képességekkel ellátott termékért jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

 

BT-Loft-89.jpg

 

Csomagolás és kicsomagolás

 

Mint minden rendes gyártó, így az LSTN is ad a külsőségekre, és szépen tervezett dobozban adja át a fogyasztóknak fejhallgatóit, így a Troubadurt is. A párnázott elsővel rendelkező dobozt, nem kell azonnal szelektív konténerbe dobni, mivel annál ez is sokkal jobb minőséget képvisel, érdemes eltenni egy későbbi szállítás miatt. A dobozban a fejhallgató foglalja el a legtöbb helyet, de találunk még benne 3,5 m-es Jack csatlakozóval szerelt minőségi vezetéket is, meg egy puha táskát, ami út közben is védi a kényesebb felületeket. A fejhallgató textil borítású kábele érzékeny darab, nem árt vigyázni rá, nehogy sérüljön. Persze, aki csak Bluetooth-on keresztül szeretné hallgatni annak ez csak egy menekülő út, ha a belső akku lemerülne. Gyakorlatilag más nem is kell, már használható is!

 

BT-Loft-1.jpg

 

Hallható különbség

 

Joggal teszik fel a kérdést mindazok, akik a plasztik fülesek világában nevelkedtek és az áruk miatt mindeddig nem gondolkodtak a minőségi továbblépésben. Persze mindenki a maga ízlésvilága szerint dönt, hogy egy hallott zene, jó vagy nem, de sok esetben érdemes arra is figyelni, hogy milyen lelkesedéssel vesszünk kézbe egy terméket és használjuk azt más, esetleg régebben meglévő fejhallgatónk helyett. Jelen esetben könnyen ment a váltás, és bár számos fejhallgatóval találkoztunk már eddig, ezt nagyon könnyű volt megszokni. Az on-ear, tehát a fülre fekvő kialakítású fejhallgató, ha nem is tökéletesen, de nagyrészt kiszűri a környezeti zajokból eredő zavaró hatásokat és lehetővé teszi, hogy csak a hanganyagra figyeljünk.

 

BT-T-Modeling-147.jpg

 

Hogy mennyire hallható a különbség egy hasonló műanyag házas fejhallgatóhoz hasonlítva? Nagyon is, ami főleg a hangok teltségében, dinamikában és az apróbb részletek hangképben való megjelenítésében mindenképp többet ad műanyagos társainál. Mivel a fejhallgató zárt rendszerű, így a színpad megjelenítése alapvetően kicsit szűkebb, mint a nyitott változatoknál, cserébe viszont a mélyhangok aránya több az ilyen kialakítású fülesnél. A Troubadur esetében, ami biztosan előnyként jelenik meg a 40 mm-es neodium mágnessel felszerelt hangszóró, az alacsony impedancia, ami könnyű hajthatóságot, az a nagyobb érzékenységet is borítékolja. Ez utóbbi mobil eszközökkel történő közös használatot teszi egyszerűvé, és nem igényli külső fejhallgató erősítő közbeiktatását.

BTT-Z-D2.jpg

Kényelem, ergonomia

 

A hangzás mellett a fejhallgatók legnagyobb kérdése és problémaköre a kényelem. Sokan állítják, ha egy füles viselése fél órán át nem zavaró akkor az már jó. Nyilván nem mindenki fogja a fejhallgatót tökéletesnek találni, mert ha kényelmes, akkor leeshet a fejünkről, de éppen lehet meleg is, ha éppen nyáron hallgatjuk egy zsúfolt buszon. Az LSTN arany középutat választott. Ha valakinek a fejátmérője nagyobb, akkor is elegendő tartalék van a pántban, hogy jól elférjen a fejünkön, de átlagosnál kisebb fejméretnél nem kérdés a jó a beállíthatóság fontossága. Nagyon fontos és egyben érdekes is, hogy mennyire számít a fejhallgató elhelyezése a fejünkön, milyen irányból, mennyire simul a fülre, hiszen egész más dinamika és hangvisszaadás is ha jó  apozíció. A memóriahabos párna nagyon jól idomul a fül domborulataihoz, zaj alig hallatszik a külvilágból. Mivel több óra zenehallgatás alatt sem vált kényelmetlenné, így elégedettek lehetünk az ergonómia tekintetében is.

 

BT-Loft-122.jpg

 

Csak a zene számít

 

De hagyjuk a filozofálgatást és a konstrukciók közti sajátosságok elemezését, nézzük mit tud a Trubadour? A gyakorlatban is kiderült, hogy egy nagy érzékenységű, tehát alacsony ohmikus ellenállású fejhallgatóval van dolgunk, aminek használata nem erőlteti agyon a mobiltelefonunk amúgy sem túl nagy teljesítménnyel megáldott erősítőjét.

 

BT-Troubadour-Lifestyle-4.jpg

 

Könnyű zene

 

Dinamika és kiegyensúlyozott hangzás jellemzi az LSTN Troubadurt. Az első hangok után az jut eszünkbe, hogy életteli a hangzás, nincsen benne fátyolosság, de ugyanakkor nem is bántó a hangkép. A magasak nem karcosak, jelen vannak és a cíntányérok sem sziszegnek, hanem határozottan szólalnak meg. A 40 mm-es driver könnyedén mozgatja a levegőt a dobhártyánkig, meg sem erőlteti magát. Az énekhangok tiszták, élénkek, és elég jól pozícionáltak, de nyilván nem olyan lineáris és színezetmentes, mint egy monitor: de nem is erre való. Élvezetes az előadásmódja, simán átzenélhetünk vele néhány órát. 

 

BT-Loft-8.jpg

 

Klasszikus zene

 

Ez már keményebb dió, hiszen sokkal összetettebb a hangzás. A Kék Duna keringő például nagyon szépen példázta, hogy a vonósok és fúvósok hogy adják vissza az érzelmeket, ami a részletek pontos bemutatásában testesült meg. Kellőképpen levegős a hangtér a rezdülések is jól hallhatók, ami a könnyen meghajtható hangszóró membránnak is köszönhető. A dinamika talán lehetne egy fokkal nagyobb, a mélytartomány itt nem annyira hangsúlyos.  A nagyzenekari előadások közül a Karib Tenger Kalózai feldolgozását emelném ki, ami jól példázza a füles pontos és részletes térleképezését, még akkor is, ha a dob nem szakítja át éppen a dobhártyánkat. Talán ez nem is baj, mert a 40 mm-es membrán így is a maximumot adja. A közép és magas tartomány viszont sokkal jobb, mint néhány ismertebb márka esetében.

 

BT-Troubadour-Lifestyle-3.jpg

 

Összegzés

 

Az LSTN Troubadur kapcsán végre egy olyan fejhallgatót tarthatunk a kezünkben, amit nehezen fogunk letenni. Túlzás nélkül élmény vele a zenehallgatás és ráadásul még a figyelmet is felkelti megjelenésével. A Bluetooth-képesség, az hogy akár telefon fülesként beszédre is használhatjuk ugyancsak praktikus, bár ezt alapban már a legtöbb szerkezet tudja. A technikai és tapasztalati előnyök mellett ne felejtsük el azt sem, hogy minden egyes LSTN fejhallgató megvásárlásával hozzájárulunk egy-egy hallássérült embertársunk  életminőségének javításához. A Starkey Hearing alapítvány gondoskodik világszerte, és így hazánkban is arról, hogy az LSTN adományai a legjobb helyre kerüljenek. Az LSTN nem más, mint jó hangzás a fülnek, egyben jó érzés hogy segíthettünk a rászorulóknak.

 

www.lstn.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.127096 másodperc.